CARSNEWS
AUTONEWS

Xωρίς τέλος ο κύκλος του αίματος στη Γάζα – Νέα έκκληση Γκουτιέρες για εκεχειρία

Νέους βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας πραγματοποίησε ο ισραηλινός στρατός, μια μέρα μετά την επιτυχημένη επιχείρηση απελευθέρωσης τεσσάρων ισραηλινών ομήρων από τον προσφυγικό καταυλισμό της Νουσέιρατ. Σύμφωνα με την παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς, η επίθεση άφησε πίσω της 274 παλαιστίνιους νεκρούς.

Στη συνοικία Αλ Ντάρατζ της πόλης της Γάζας σκοτώθηκαν τέσσερα μέλη της ίδιας οικογένειας και πολλά άλλα τραυματίστηκαν σε αεροπορικό βομβαρδισμό που έπληξε το σπίτι τους, σύμφωνα με τους γιατρούς του νοσοκομείου Al-Ahli.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν πυρά από ελικόπτερα στο ανατολικό τμήμα του καταυλισμού Αλ-Μπουρέιτζ, στο κέντρο της Λωρίδας της Γάζας, και πυρά πυροβολικού στο Ντέιρ αλ Μπάλαχ. Πυρά εξαπολύθηκαν επίσης στη νότια Ράφα.

Ένατος μήνας συγκρούσεων

Καθώς ο καταστροφικός πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας έχει εισέλθει στον ένατο μήνα, η απελευθέρωση των τεσσάρων ομήρων ενισχύει τη στρατιωτική στρατηγική του ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, που βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό της χώρας του.

«Η επιχείρηση αυτή αποτελεί απόδειξη ότι το Ισραήλ δεν θα υποχωρήσει μπροστά στην τρομοκρατία», δήλωσε ο ίδιος, ενώ οι διαπραγματεύσεις για αμοιβαία απελευθέρωση ομήρων με στόχο την εκεχειρία έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο.

Οι όμηροι που απελευθερώθηκαν είναι η Νόα Αργκαμάνι, 26 ετών, ο Άλμογκ Μέιρ Ζον, 22 ετών, ο Αντρέι Κοζλόφ, 27 ετών και ο Σλόμι Ζιβ, 41 ετών. Όλοι είχαν απαχθεί από την περιοχή του φεστιβάλ μουσικής Nova κατά την επίθεση της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος την 7η Οκτωβρίου, η οποία πυροδότησε τις εχθροπραξίες.

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 274 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 698 τραυματίστηκαν από τα ισραηλινά πλήγματα στον προσφυγικό καταυλισμό αλ Νουσέιρατ το Σάββατο (5/9).

Από τις 7 Οκτωβρίου 2023, τουλάχιστον 37.084 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 84.494 έχουν τραυματιστεί κατά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Ο εκπρόσωπος της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, Αμπού Ομπέιντα, δήλωσε: «Διαπράττοντας φρικτές σφαγές, ο εχθρός κατάφερε να απελευθερώσει ορισμένους από τους κρατουμένους, όμως την ίδια στιγμή σκότωσε άλλους, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης». Το Γαλλικό Πρακτορείο δεν μπορεί να επαληθεύσει αυτές τις πληροφορίες από ανεξάρτητη πηγή.

Γκουτέρες: «Να σταματήσει ο τρόμος»

«Ανακουφισμένη» από την απελευθέρωση των ομήρων στα παλαιστινιακά εδάφη, δήλωσε η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ , Φραντσέσκα Αλμπανέζε, εκφράζοντας ταυτόχρονα λύπη για τον θάνατο τουλάχιστον 200 Παλαιστινίων, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, και τους περισσότερους από 400 τραυματίες. «Αυτός ο τρόμος πρέπει να σταματήσει», πρόσθεσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Στη Νουσέιρατ, ο Χαλίλ Αλ-Ταχράουι περιέγραψε ότι άκουσε πυροβολισμούς και κρότους από οβίδες από το καταφύγιό του. «Τα ισραηλινά αεροσκάφη άρχισαν να μας βομβαρδίζουν (…) για να καλύψουν την επιχείρηση απόσυρσης», είπε.

Οι εικόνες που κατέγραψε το AFPTV δείχνουν ένα τοπίο απόλυτου ολέθρου: καμένα αυτοκίνητα, διαλυμένα κτίρια, φωτιές και αποκαΐδια. Άνδρες προσπαθούν να ανοίξουν δρόμο μεταξύ των συντριμμιών, να σβήσουν τις φλόγες ή να σώσουν τραυματίες, ενώ άλλοι έχουν συγκεντρωθεί γύρω από πτώματα τυλιγμένα σε κουβέρτες.

«Δεν γνωρίζουμε τι συνέβη. Καθόμασταν ήρεμα και ξαφνικά ακούσαμε τους βομβαρδισμούς. Ήμασταν 50 άνθρωποι που κρυφτήκαμε και είδαμε πυραύλους να πετούν πάνω από τα κεφάλια μας», αφηγήθηκε μια κάτοικος της Νουσέιρατ.

«Να μαστε, εκτοπισμένοι για τρίτη φορά, χωρίς να γνωρίζουμε πού να πάμε».

«Πίσω στο σπίτι»

Στο Ισραήλ, ήταν ώρα για ανακούφιση και γιορτή. Βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν τη συγκινητική συνάντηση της Νόα Αργκαμάνι με τον πατέρα της και Ισραηλινούς στην παραλία να κλαίνε από χαρά.

«Πίσω στο σπίτι» ήταν ο τίτλος σε δύο από τις μεγαλύτερες ισραηλινές εφημερίδες, την Yediot Aharonot και την Israel Hayom, με τη φωτογραφία της Νόα Αργκαμάνι και του πατέρα της να δεσπόζει στο πρωτοσέλιδο.

Η οικονομική εφημερίδα Calcalist χαιρέτισε την επιχείρηση ως «ηρωική», που προσέφερε στους Ισραηλινούς «λίγες ώρες χαράς».

Το Φόρουμ των Οικογενειών Ομήρων χαρακτήρισε την απελευθέρωση ως «σαν από θαύμα θρίαμβο», προτρέποντας την κυβέρνηση και τη διεθνή κοινότητα να εξασφαλίσουν την απελευθέρωση και άλλων ομήρων.

Οι απελευθερωμένοι όμηροι είναι «καλά στην υγεία τους» και μεταφέρθηκαν σε ιατρικό κέντρο κοντά στο Τελ Αβίβ, σύμφωνα με τον στρατό. Η ισραηλινή αστυνομία ανακοίνωσε τον θάνατο ενός μέλους της στις επιχειρήσεις.

Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι παρέδωσε σχεδόν 500 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας από την προσωρινή πλωτή προβλήτα που επισκευάστηκε μετά την καταιγίδα στα ανοικτά της Γάζας, αναγκαία για τους 2,4 εκατομμύρια κατοίκους του θύλακα που απειλούνται από λιμό.

Ωστόσο, διέψευσε ότι η προβλήτα εξυπηρέτησε τις επιχειρήσεις απελευθέρωσης ομήρων. Ο ισραηλινός στρατός, επίσης, διέψευσε τη συμμετοχή αμερικανών στρατιωτών στις επιχειρήσεις.

Related Articles

Citroen C3 AirCross C-Series

cars

Nissan Titan XD. Επιβλητικό

cars

Η Ρωσία θα επιδώσει διαμαρτυρία στις ΗΠΑ για τον «αποκλεισμό» της εισόδου της πρεσβείας

cars

Απόστολος Γκλέτσος: Αντί να πάω στην Επίδαυρο, πήγα κι έκανα σίριαλ γιατί είχα ανάγκη τα λεφτά

Bury

Κόκκαλης: Να μη γίνει η ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας ένα ακόμη φαγοπότι ημετέρων

cars

Νέο Ford Explorer Plug-in Hybrid. Παραπάνω από ευρύχωρο

cars

Ηχηρό καμπανάκι στον ΟΠΕΚ+: Έρχεται κορύφωση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου

Bury

Πέδρο Σάντσεθ: Η αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους είναι προς το γεωπολιτικό συμφέρον της Ευρώπης

Bury

BMW X1 sDrive 16d. Η μέση λύση

cars