CARSNEWS
AUTONEWS

Δεκατετράχρονος πυροβόλησε και σκότωσε δυο συμμαθητές και δυο καθηγητές του σε λύκειο των ΗΠΑ

Μαθητής 14 ετών κατονομάστηκε ως ο δράστης της επίθεσης με τουφέκι εφόδου η οποία στοίχισε τη ζωή χθες Τετάρτη σε δυο συμμαθητές του και δυο εκπαιδευτικούς μέσα στο λύκειο όπου φοιτούσε, στις νοτιοδυτικές ΗΠΑ.

Αυτό είναι το πρώτο μακελειό της νέας σχολικής χρονιάς στη χώρα.

Η αστυνομία διευκρίνισε πως ο έφηβος συνελήφθη.

«Ο δράστης συνελήφθη», ανέφερε ο Κρις Χόσι, διευθυντής του γραφείου έρευνας στην πολιτεία Τζόρτζια, όπου διαπράχθηκε το έγκλημα. «Πρόκειται για μαθητή 14 ετών, που φοιτούσε στο λύκειο αυτό», διευκρίνισε.

Οι αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα το ονοματεπώνυμό του.

Ο έφηβος θα αντιμετωπίσει «δίωξη για φόνο» και «θα δικαστεί ως ενήλικος», πρόσθεσε ο αξιωματούχος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μπροστά στο λύκειο Απαλάτσι, στην πόλη Γουάιντερ, κάπου 70 χιλιόμετρα βορειοανατολικά από την Ατλάντα.

Back to school season shouldn’t be the start of school shooting season. Literally no other developed country has anywhere near the level of gun violence we have in this country and it’s fucking unacceptable we act like there’s nothing we can do.

pic.twitter.com/cYsyJHjkqW

— David Hogg 🟧 (@davidhogg111) September 4, 2024

Σύμφωνα με τον διευθυντή Χόσι, τα θύματα ήταν δυο μαθητές και δυο καθηγητές. Άλλοι εννιά άνθρωποι έχουν υποστεί τραύματα «διαφόρων» βαθμών σοβαρότητας, συμπλήρωσε.

Οι δυνάμεις επιβολής της τάξης επενέβησαν στην εκπαιδευτική δομή αφού έλαβαν τηλεφωνικές κλήσεις περί τις 10:20 (τοπική ώρα) χθες.

Όταν βρέθηκε αντιμέτωπος με αστυνομικό της ασφάλειας του λυκείου, ο νεαρός «συνειδητοποίησε αμέσως ότι εάν δεν παραδινόταν» θα έπεφτε νεκρός από τα πυρά του, είπε ο Τζαντ Σμιθ, ο τοπικός σερίφης. «Έπεσε στο έδαφος κι ο αστυνομικός τον συνέλαβε», πρόσθεσε.

Έδωσε ήδη αρχική κατάθεση, ωστόσο «δεν γνωρίζουμε» αν ο έφηβος είχε κάποιον συγκεκριμένο στόχο «προς το παρόν», σημείωσε.

(AP Photo/Jeff Amy)

Η σφαγή προστίθεται στην ατελείωτη σειρά παρόμοιων τραγωδιών που καταγράφονται για δεκαετίες σε εκπαιδευτικά ιδρύματα στις ΗΠΑ, φαινόμενο που όμοιό του δεν υπάρχει σε κανένα άλλο κράτος του πλανήτη.

Ο έφηβος διέπραξε την επίθεση με τουφέκι εφόδου «τύπου AR» , σύμφωνα με τις αρχές.

«Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε να γίνει αυτό ο κανόνας», τόνισε σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, που καλεί χρόνια τώρα —μάταια— να θεσπιστούν πιο αυστηροί περιορισμοί στην πρόσβαση στα όπλα.

«Πρέπει να τερματίσουμε αυτή την επιδημία της βίας με όπλα στη χώρα μας, μια για πάντα», πλειοδότησε από την πλευρά της η αντιπρόεδρος και υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία Κάμαλα Χάρις. «Δεν υπάρχει κανένας λόγος να την υπομένουμε», πρόσθεσε κατά τη διάρκεια προεκλογικής ομιλίας της στην Πενσιλβάνια, πολιτεία-κλειδί.

Ο αντίπαλός της, ο Ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, επέλεξε από την πλευρά του να σταθεί στην πράξη του δράστη, που χαρακτήρισε «άρρωστο και ανώμαλο τέρας».

But who raised these children that are turning out to be monsters?

14-year-old in custody after high school shooting in Georgia Atalanta leaves 4 dead and 9 hospitalized….

INSECURITY! pic.twitter.com/k0VWDtDMPG

— Taiwo_Ajakaye (@dmightyangel) September 4, 2024

Η Τζόρτζια, όπου διαπράχθηκε η σφαγή, συγκαταλέγεται στις πολιτείες που ενδέχεται να κρίνουν το εκλογικό αποτέλεσμα τον Νοέμβριο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Atlanta Journal-Constitution, μαθητής ενημέρωσε στις 10:23 τη μητέρα του με SMS: «πιστεύω πως έχουμε τουφεκίδι». Εκείνη απάντησε «σ’ αγαπάω» λίγα λεπτά αργότερα.

«Ο καθηγητής μου άνοιξε την πόρτα (της τάξης) για να δει τι συνέβαινε. Άλλος καθηγητής ήρθε τρέχοντας να του πει να κλείσει την πόρτα, επειδή κάποιος πυροβολούσε», είπε μαθητής 17 ετών, ο Σέρχιο Καλδέρα, σύμφωνα με το ABC News. Ο εκπαιδευτικός κλείδωσε την πόρτα και ο ίδιος μαζί με τους μαθητές του συγκεντρώθηκαν σε μια γωνιά της τάξης, από όπου άκουγαν κραυγές.

Το λύκειο, σε ήσυχο προάστιο της μητροπολιτικής περιοχής της Ατλάντας, με γρασίδι και βλάστηση γύρω του, πολύ γρήγορα αποκλείστηκε από μεγάλη δύναμη της αστυνομίας.

Σε κάποιους τραυματίες προσφέρθηκαν οι πρώτες βοήθειες επιτόπου από πληρώματα ασθενοφόρων, σύμφωνα με το Fox 5 Atlanta. Οι μαθητές απομακρύνθηκαν εσπευσμένα από το σχολείο, συγκεντρώθηκαν σε γήπεδο ποδοσφαίρου, όπως κατέγραψαν πλάνα από ελικόπτερα που μεταδόθηκαν από ΜΜΕ.

#BREAKING: 4 innocents dead, 30 others grievously injured after mass shooting at Apalachee High School in Barrow County, Georgia of United States. The shooting suspect is now in police custody. More details are awaited. pic.twitter.com/Rn0awrAf0m

— Aditya Raj Kaul (@AdityaRajKaul) September 4, 2024

Οι ΗΠΑ είναι η μοναδική χώρα του κόσμου που βυθίζεται ασταμάτητα στο πένθος από σκοτωμούς μέσα σε σχολεία, μάστιγα που ευνοεί η διάδοση των όπλων — κυκλοφορούν περισσότερα απ’ ό,τι κάτοικοι.

Τον Μάιο του 2022, 19 παιδιά και δυο δασκάλες έπεσαν θύματα φρικιαστικής σφαγής στο σχολείο τους στην Ουβάλντε (Τέξας), την οποία διέπραξε δεκαοκτάχρονος που είχε αγοράσει τουφέκι εφόδου νόμιμα.

Πλέον πρέπει ο απολογισμός των θυμάτων να είναι βαρύς, ή οι περιστάσεις ιδιαίτερες, ώστε τα επεισόδια αυτής της φύσης να προσελκύσουν το ενδιαφέρον μέσων ενημέρωσης εθνικής εμβέλειας.

Related Articles

Στην Αθήνα για τη συναυλία των Coldplay οι Λίαμ Χέμσγουορθ, Κάιλι Μινόγκ και Τζο Τζόνας

cars

Audi. Πιστεύει και επενδύει στην ηλεκτροκίνηση

cars

Γιοβάνοβιτς για Εθνική: «Ικανοποιημένος θα είμαι αν πάμε στο Παγκόσμιο Κύπελλο» – Tι είπε για Φορτούνη και Ζαφείρη

deleted-w9i2FI7l

Μπάιντεν για Ισραήλ: Αυτό που γίνεται στη Γάζα δεν είναι γενοκτονία, απορρίπτουμε τον όρο αυτό

cars

Χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν στην Αργεντινή υπέρ του δημόσιου πανεπιστημίου και κατά της πολιτικής λιτότητας

Bury

To πιο εντυπωσιακό κόσμημα που μπορείτε να φορέσετε είναι ένα περίτεχνο στέμμα: Θα το τολμούσατε;

Bury

Στον εισαγγελέα 13 άτομα από τη θαλαμηγό για τη φωτιά στην Ύδρα – Οι ποινές που προβλέπονται

cars

Το ΚΚΕ τα βάζει με το Ευρωκοινοβούλιο: «Οι προπαγανδιστικοί μηχανισμοί της ΕΕ κατόρθωσαν να φτιάξουν έναν ανιστόρητο αχταρμά»

cars

Αντιδράσεις σε Αθήνα και ΕΕ για το «Μακεδονία» της Σιλιάνοφσκα – Άκυρη η ορκομωσία, παραβιάζεται η Συμφωνία των Πρεσπών

cars