CARSNEWS
AUTONEWS

Σε εξέλιξη η συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη – Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη

Μισή ώρα κράτησε η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών η οποία έλαβε χώρα σε αίθουσα του διεθνούς οργανισμού, στη Νέα Υόρκη.

Στη συνάντηση των δύο ηγετών συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν και οι επικεφαλής των διπλωματικών τους γραφείων, Άννα Μαρία Μπούρα και Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.

Πρόκειται για την έκτη συνάντηση των δύο ηγετών μέσα σε ένα έτος.

Στην αρχή της συνάντησης, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τους καλωσόρισε όλους και ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον Τούρκο πρόεδρο, είπε: «Πως είστε; Χαίρομαι που σας βλέπω. Είμαι καλά». Παράλληλα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης είπε απευθυνόμενος στον Τούρκο ομόλογό του: «Μου αρέσει η μπλε γραβάτα σας».

Στόχος της ελληνικής πλευράς ήταν η επιβεβαίωση της βούλησης για τη διατήρηση των ήρεμων νερών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, της συνέχισης του πολιτικού διάλογου και συνάμα της προώθησης των θεμάτων ήπιας διπλωματίας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές αναμενόταν να γίνει μια γενικότερη επισκόπηση των διμερών σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας και να δοθεί έμφαση στο μεταναστευτικό. Όσον αφορά το ζήτημα των θαλασσίων ζωνών αναμενόταν να γίνει μια αξιολόγηση επί του θέματος μετά τη συνάντηση. Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμενόταν να συζητήσουν τα χρονοδιάγραμμα για τον πολιτικό διάλογο, τη θετική ατζέντα και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης

Η ελληνική πλευρά αναμενόταν να θέσει στο τραπέζι της συνάντησης το Κυπριακό, όπως κάθε φορά. Η Αθήνα ήταν συγκρατημένα αισιόδοξη για την επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό και υποστηρίζει πλήρως τις προσπάθειες του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για τριμερή συνάντηση μεταξύ ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής πλευράς, παρουσία του Αντόνιο Γκουτέρες.

Related Articles

Η Γη έλαβε μετάδοση λέιζερ από 140 εκατομμύρια μίλια μακριά και δεν την έστειλαν… εξωγήινοι

cars

Ο καιρός σήμερα 14/6/2024

cars

Exit poll – Ευρωεκλογές 2024: Από 28% έως 32% η ΝΔ, 15,2% – 18,2% ο ΣΥΡΙΖΑ, 10,9% – 13,9% το ΠΑΣΟΚ

Bury

Στην Αγγλία φτιάχνεται ένα Nissan Navara GT-R 1.000 ίππων!

cars

Συγκινεί η Λένα Μαντά για τον θάνατο του συζύγου της – «Δεν μπορούμε να χωρίσουμε εμείς»

Bury

Dacia Sandero Stepway 1.0TCe 100PS LPG. Έχει τα πάντα και συμφέρει

cars

«Είχε έναν ελαφρό παλμό αλλά όχι αναπνοή»: Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες για τον θάνατο του μικρού Νικόλα που πνίγηκε στην Κρήτη

cars

Νέοι βομβαρδισμοί του Ισραήλ προκάλεσαν τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων στην Γάζα

Bury

Μύκονος: Λανθασμένη κίνηση προκάλεσε την μετακίνηση του καταπέλτη στο πλοίο, λέει ο πλοίαρχος

cars