CARSNEWS
AUTONEWS

Το γαλάζιο βλέμμα στραμμένο στις εσωκομματικές του ΠΑΣΟΚ – Πώς «βλέπουν» στη ΝΔ το δίδυμο Ανδρουλάκη

Μπορεί ουκ ολίγες φορές κυβερνητικά στελέχη αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης να τονίζουν ότι δεν ασχολούνται με τα εσωκομματικά των άλλων κομμάτων και να αποτελεί κυβερνητική γραμμή ο μη σχολιασμός των τριγμών, διαγκωνισμών και της μουρμούρας στην αντιπολίτευση, ωστόσο το γαλάζιο βλέμμα έστω και λοξά ήταν στραμμένο χθες στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ, από τις οποίες εξάγονται σημαντικά πολιτικά συμπεράσματα, τα οποία σχετίζονται αφενός με το εύρος της συμμετοχής των ψηφισάντων και αφετέρου με το τελικό δίδυμο Ανδρουλάκη- Δούκα που κυριάρχησε και οδηγείται σε νέα κάλπη την προσεχή Κυριακή.

Η εκκρεμότητα με την εκλογή ηγεσίας στα δύο κόμματα δεν αφήνει ανεπηρέαστες ορισμένες από τις λειτουργίες της κυβέρνησης. Σε θεσμικό επίπεδο υπάρχουν δύο σημαντικά θέματα, για τα οποία θα απαιτηθεί πολιτική συναίνεση και αυτά είναι η εκλογή για νέο/α Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την πενταετία 2025-2030 αλλά και η έναρξη των διαδικασιών για την Αναθεώρηση του Συντάγματος.

Διακομματική συναίνεση απαιτείται και για την επέκταση της επιστολικής ψήφου και στις βουλευτικές εκλογές, καθώς το σχετικό νομοσχέδιο καλείται να ψηφιστεί από 200 βουλευτές.

Παράλληλα, στο Μέγαρο Μαξίμου ετοιμάζουν νομοσχέδια που θα φέρουν στη βουλή το προσεχές διάστημα με προοδευτικά χαρακτηριστικά και έτσι θα εκθέσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και δη το ΠΑΣΟΚ, καθώς θα σχολιαστεί η στάση που θα τηρήσει και το εάν τελικά κομίζει το προοδευτικό στα λόγια ή στην πράξη. Πάντως γαλάζια κομματικά στελέχη σχολίαζαν ότι υπάρχει ανάγκη για παραγωγική αντιπολίτευση και όχι για άγονη κριτική και πολιτική του «όχι σε όλα» στη βουλή.

Σε επίπεδο προσώπων, από το γαλάζιο στρατόπεδο σε περίπτωση επανεκλογής του Νίκου Ανδρουλάκη στο ΠΑΣΟΚ σχολίαζαν ότι αυτό δεν σηματοδοτεί την επανεκκίνηση, ενώ πλέον τον γνωρίζουν ως πολιτικό αντίπαλο και δεν απαιτείται η «ακτινογραφία» του, καθώς επί 1,5 χρόνο βρίσκεται το τιμόνι του ΠΑΣΟΚ και έχει ήδη δώσει δείγματα γραφής. Για την περίπτωση Χάρη Δούκα και στο ενδεχόμενο που θα επικρατήσει την επόμενη Κυριακή, αυτό που τονίζεται είναι πώς δεν θα έχει κοινοβουλευτική παρουσία, καθώς δεν είναι εκλεγμένος βουλευτής, δηλαδή θα θυμίσει το «μοντέλο Κασσελάκη» και θα απαιτηθεί ένα υβριδικό σύστημα, κάτι που δεν λειτούργησε στον ΣΥΡΙΖΑ και εκτιμάται ότι κάτι αντίστοιχο θα γίνει και στο ΠΑΣΟΚ. Ένα ακόμη στοιχείο το οποίο μελετάται από τη ΝΔ, είναι η μεγάλη προσέλευση των ψηφοφόρων και το γεγονός ότι διαφάνηκε ότι ενδεχομένως αναζητείται νέος πόλος.

Ωστόσο, στο ερώτημα εάν αναβιώνει το ιστορικό δίπολο ΝΔ- ΠΑΣΟΚ, ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος έλεγε στο Newsbeast «είμαστε προσηλωμένοι στην επόμενη τριετία, καθώς οι απαιτήσεις είναι πολλές και το πρόγραμμα που έχουμε να φέρουμε εις πέρας πολυσύνθετο» και συμπλήρωνε «όπως φαίνεται η ΝΔ θα συνεχίσει να είναι κυρίαρχη για πολλά χρόνια».

Related Articles

Nissan. Πήρε θέση στο δημοσίευμα του Reuters

cars

Η Βρετανία θα δώσει 286,5 εκατ. ευρώ στην Ουκρανία – Θα το ανακοινώσει ο Σούνακ στην G7

Bury

Κασσελάκης κατά υπουργών: Θα ήταν αυτονόητη η αποπομπή τους

wp_update-GSkibItV

Ο Μίλτος Καρατζάς υπερασπίστηκε την Πάολα: Και πολύ καλά έκανε και τραγούδησε Θάνο Μικρούτσικο

Μercedes. Παραμένει στη κορυφή

cars

Infiniti. Με τον ανάλογο εκθεσιακό χώρο

cars

Ανοιξιάτικη απόδραση στην Καρδαμύλη

Bury

Βέφα Αλεξιάδου, Ριχάρδος και Αγγελική Ηλιάδη στο ευρωψηφοδέλτιο του ΛΑΟΣ

Bury

Θλίψη στην οικογένεια του Άρη: Έφυγε από τη ζωή ο Λάζαρος Λέσιτς