CARSNEWS
MARKET

Ορόσημο στην αυτόνομη στάθμευση από τη Mercedes

Ένα τεχνολογικό επίτευγμα βγαλμένο από το μέλλον κατάφερε η Mercedes, καταφέρνοντας να εξασφαλίσει την πρώτη επίσημη έγκριση παγκοσμίως για σύστημα αυτόνομης στάθμευσης!{loadposition ekka}

Η φίρμα από τη Στουτγκάρδη, σε συνεργασία με τη Bosch, εξέλιξαν το σύστημα Intelligent Park Pilot που εφεξής θα μπορεί να παρκάρει μόνο του το αυτοκίνητο, αρχικά στη θέση P6 του πάρκινγκ στο αεροδρόμιο της Στουτγκάρδης. Ταυτόχρονα, ο συγκεκριμένος χώρος στάθμευσης γίνεται ο πρώτος στον κόσμο που υποστηρίζει τεχνολογία του είδους. Η Ομοσπονδιακή Αρχή Μεταφορών της Γερμανίας (KBA) ενέκρινε το αυτοματοποιημένο σύστημα παρκαρίσματος, καθιστώντας το ως παγκόσμια πρωτιά για τη λειτουργία στάθμευσης χωρίς οδηγό.

Η διαδικασία έχει ως εξής: Μπαίνετε στο πάρκινγκ, βγαίνετε από την EQS ή την S-Class (τα πρώτα μοντέλα που διατίθενται με την εν λόγω τεχνολογία), επιλέγετε την εφαρμογή «Mercedes me» στο smartphone, και φεύγετε. Το αυτοκίνητο κινείται μόνο του στην προκαθορισμένη θέση στάθμευσης, παρκάρει μόνο του και επιστρέφει μόνο του εκεί που σας άφησε, όταν επιστρέψετε! Η αλληλουχία ενεργειών βασίζεται στην αλληλεπίδραση της έξυπνης υποδομής, που παρέχεται από τη Bosch και εγκαθίσταται στο χώρο, και της τεχνολογίας αυτόνομης κίνησης της Mercedes.

Οι αισθητήρες της Bosch στο χώρο του πάρκινγκ παρακολουθούν τη χάραξη της πορείας και το περιβάλλον, παρέχοντας τις απαραίτητες πληροφορίες για την καθοδήγηση του οχήματος. Το αυτοκίνητο με τη σειρά του, μετατρέπει τα δεδομένα που λαμβάνει σε ελιγμούς οδήγησης. Κατ’ αυτό τον τρόπο περιηγείται μόνο του στο χώρο, έχοντας τη δυνατότητα να κινείται με ασφάλεια σε ράμπες και μεταξύ ορόφων σε πολυόροφα πάρκινγκ. Αν οι αισθητήρες ανιχνεύσουν εμπόδιο, το αυτοκίνητο φρενάρει και σταματά αυτόματα. Όταν ο δρόμος απελευθερωθεί, τότε και μόνο συνεχίζει την πορεία του.

Οι κάτοχοι Mercedes κάνουν κράτηση μέσω της εφαρμογής «Mercedes me» και σταματούν σε ένα προκαθορισμένο σημείο αποβίβασης. Αφού το αυτοκίνητο αναγνωρίσει πως έχουν κατέβει όλοι οι επιβάτες, ξεκινά η αναγνώριση της πορείας μέχρι την προκαθορισμένη θέση στάθμευσης. Αν ο δρόμος είναι ελεύθερος, η εφαρμογή στο smartphone ενημερώνει τον οδηγό πως αναλαμβάνει το αυτοκίνητο και ξεκινά την πορεία του προς το σημείο παρκαρίσματος. Όταν θελήσει να παραλάβει το αυτοκίνητο, ενεργοποιεί την αντίστοιχη επιλογή από την εφαρμογή. Στη συνέχεια η Mercedes έρχεται αυτόματα, στο σημείο ακριβώς που είχε αφήσει τον οδηγό και τους επιβάτες της ή σε κάποιο άλλο προκαθορισμένο σημείο απο/επιβίβασης!

Με άλλα λόγια, πρόκειται όχι μόνο για το πρώτο εγκεκριμένο σύστημα αυτόνομης στάθμευσης, αλλά και το πρώτο σύστημα αυτόνομης οδήγησης Επιπέδου 4 στα χρονικά της αυτοκίνησης! «Επίπεδο 4» σημαίνει πως το αυτοκίνητο μπορεί να κινηθεί μόνο του, χωρίς καμία απολύτως παρέμβαση από τον οδηγό ή ανάγκη παρουσίας του, αλλά σε συγκεκριμένες συνθήκες. Το τελευταίο βήμα, κοινώς, πριν τα πλήρως αυτόνομα οχήματα Επιπέδου 5, που θα μπορούν να κινούνται παντού μόνα τους. Το υπερ-εξελιγμένο Intelligent Park Pilot με τη δυνατότητα αυτόματου παρκαρίσματος διατίθεται σε ορισμένες εκδόσεις των EQS και S-Class, αλλά προβλέπεται να επεκταθεί σε περισσότερα μοντέλα του άνω άκρου της γκάμας της Mercedes.

Related Articles

Οι 10 «διαστημικές» τεχνολογίες που υπάρχουν πλέον στα αυτοκίνητά μας

cars

Μπαίνει κόφτης ταχύτητας σε όλα τα αυτοκίνητα από το 2022

cars

Πότε χρησιμοποιούμε την ανακύκλωση αέρα στο κλιματιστικό του αυτοκινήτου

cars

Το Hyundai i30 N Project C έρχεται πιο επιθετικό

cars

Τι πρέπει να προσέχουν οι οδηγοί στα έκτακτα καιρικά φαινόμενα

cars

Η 36ωρη βαφή της Porsche 911 Dakar

cars

Αυτή είναι η σκληροπυρηνική BMW M3 CS

cars

Το σύστημα ασφαλείας που δίνει ελπίδες για την εξάλειψη των τροχαίων ατυχημάτων

cars

H Tesla ταράζει τα νερά της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας

cars