CARSNEWS
NEW MODELS

Τα κινητά της apple ξεκινούν να ανοίγουν αυτοκίνητα!

Τα κλειδιά των αυτοκινήτων σιγά σιγά θα αρχίσουν να αποτελούν παρελθόν. Τουλάχιστον για αυτούς που θα επιλέξουν ένα πιο τεχνολογικά προηγμένο τρόπο ξεκλειδώματος. Η νέα εφαρμογή CarKey της Apple υπόσχεται να μας αλλάξει συνήθειες και η BMW βρίσκεται εδώ και καιρό έτοιμη να υιοθετήσει το νέο αυτό σύστημα στα μοντέλα της. Αρχικά θα το δούμε στη Σειρά 5, ενώ αργότερα θα ακολουθήσουν και άλλες προτάσεις.

Σαν εφαρμογή, το CarKey χρησιμοποιεί την τεχνολογία NFC (Near Field Communication) για να επικοινωνήσει με το αυτοκίνητο. Πρόκειται για τα ίδια -ασφαλή- πρωτόκολλα που χρησιμοποιούν τα κινητά για να λειτουργήσουν και ως πιστωτικές κάρτες, οπότε τυπικά δεν υπάρχει κίνδυνος για όσους το χρησιμοποιούν. Όχι τουλάχιστον μεγαλύτερος από τα κλασικά keyless συστήματα που προσφέρουν οι διάφοροι κατασκευαστές σήμερα. Μάλιστα, ακόμα και αν το κινητό κλείσει από μπαταρία, με την ελάχιστη ενέργεια που είναι αποθηκευμένη μέσα του θα μπορεί να ξεκλειδώνει και πάλι το αυτοκίνητο, για τουλάχιστον 5 ώρες ακόμα.

Χρησιμοποιώντας ένα iPhone ή Apple Watch, ο χρήστης το μόνο που έχει να κάνει είναι να το φέρει κοντά στην πόρτα του οχήματος και αυτό αυτόματα θα ξεκλειδώσει. Μάλιστα, εάν θέλει να κάνει την όλη διαδικασία πιο δύσκολη αλλά πιο ασφαλή, μπορεί να προσθέσει ένα ενδιάμεσο βήμα επιβεβαίωσης, χρησιμοποιώντας το Face ID ή το Touch ID της συσκευής.

Φυσικά, με το CarKey, ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου θα μπορεί να δίνει πρόσβαση και σε άλλους χρήστες, να χειρίζονται το αυτοκίνητο με το δικό τους κινητό τηλέφωνο. Εάν ισχύουν οι φήμες, αυτή η πρόσβαση θα ορίζεται σε τρία επίπεδα. Στο πρώτο θα μπορούν να ξεκλειδώνουν το πορτ μπαγκάζ, στο δεύτερο τις πόρτες και στο τρίτο θα μπορούν και να το οδηγούν.

Ως πιθανή ημερομηνία έλευσης του iOS 14 και αντίστοιχα του CarKey υπολογίζεται ο Σεπτέμβριος. Μέσα στους επόμενους μήνες θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πόσοι ακόμα κατασκευαστές θα χτυπήσουν την πόρτα της Apple, καθώς και την απάντηση της Google σε αυτή την τεχνολογική πρόκληση.

Follow @CarsnewsGr

Related Articles

Dacia Duster με κινητήρα ECO-G: Η υγραεριοκίνηση στην καλύτερή της στιγμή

cars

Βρήκαμε στην Ελλάδα το πιο φθηνό ηλεκτρικό (+video)

cars

Βαριά καμπάνα για την Racing Point από τη FIA

cars

Ρόδα, τσάντα και κοπάνα στο Los Angeles! (Video)

cars

Fiat Panda: Τέσσερις δεκαετίες περιβαλλοντολογικής ευαισθησίας

cars

Βρέθηκαν κλασικές Jaguar σε θερμοκήπιο

cars

PSA: Η ζήτηση για τα ηλεκτρικά επαγγελματικά και επιβατικά βαν θα αυξηθεί κατακόρυφα

cars

Η Renault θα επικεντρωθεί στα μικρομεσαία μοντέλα

cars

Δεύτερη νιότη για το Picanto της Kia

cars