CARSNEWS
AUTONEWS

Επιστροφή στο μέλλον με το Renault 5 E-Tech Electric

Το Renault 5 ήταν ένα μοναδικό αυτοκίνητο που φημιζόταν για την πρωτοποριακή σχεδίαση, την ευελιξία και την οικονομία στα καύσιμα. Αντιμετώπισε τις προκλήσεις της εποχής του και υποστήριξε εκατομμύρια οικογένειες, δίνοντας απαντήσεις στην πετρελαϊκή κρίση, στην αλλαγή του τρόπου ζωής και στην ανάγκη για ένα δεύτερο αυτοκίνητο.

Σχεδόν 30 χρόνια μετά την διακοπή παραγωγής του, το Renault 5, το δημοφιλέστερο Γαλλικό αυτοκίνητο όλων των εποχών (παρήχθη σε σχεδόν 9 εκ. μονάδες) επιστρέφει σαν ηλεκτρικό συνεχίζοντας την πλούσια κληρομομιά του ονόματος σε μια κοινωνία που ελπίζει σε ένα πιο καθαρό περιβάλλον.

Το ηλεκτρικό 5 E-Tech το οποίο εξελίχθηκε με πρωτοποριακές μεθόδους, διαθέτει όλη τη μαγεία και τη γοητεία του πρωτοτύπου. Εξελίχθηκε μέσα σε μόλις τρία χρόνια, ενώ συνήθως απαιτούνται τέσσερα. Εξοπλισμένο με πλούσια ηλεκτρική και ψηφιακή τεχνολογία, κατασκευάζεται εξ ολοκλήρου στη Γαλλία και θα προσφέρεται με ανταγωνιστική τιμή.

Για να καταλήξει σε αυτό το αποτέλεσμα στην κατηγορία των μικρών, προσιτών αυτοκινήτων πόλης, το Γαλλικό Group αξιοποίησε όλο το φάσμα της τεχνογνωσίας του, και ιδιαίτερα την τεχνογνωσία της μάρκας, της Ampere, του θυγατρικής του Ομίλου Renault που ειδικεύεται στα ηλεκτρικά οχήματα και στο λογισμικό, αλλά και της Mobilize.

Σχεδιασμός

Όταν το Renault 5 παρουσιάστηκε το 1972, προσέλκυσε το ενδιαφέρον με τον πρωτότυπο και σύγχρονο σχεδιασμό του. Οι πλαστικοί προφυλακτήρες, τα φωτεινά χρώματα του αμαξώματος και οι ξεχωριστοί προβολείς του χάριζαν μια σκανταλιάρικη εικόνα, σχεδόν ανθρώπινη. Παρουσιάστηκε ως μια έκφραση της αλλαγής του προσώπου της κοινωνίας και σημείωσε άμεση επιτυχία στους Γάλλους αγοραστές, ιδίως στις γυναίκες και τους νέους, μια νέα πελατειακή βάση για εκείνη την εποχή.

Στη σύγχρονη εκδοχή του δοκίμασε πολλές επιλογές στην προσπάθεια αναβίωσης ενός ειδώλου του οποίου η δημοτικότητα δεν μειώθηκε ποτέ. Δοκίμασαν πολλές λύσεις και ακολούθησαν μια βαθιά συναισθηματική προσέγγιση με την υιοθέτηση ενός ‘ρετροφουτουριστικού’ στυλ. Φωτεινά χρώματα, φωτιστικά σώματα με μια …πονηριά, κάθετα πίσω φώτα, σμιλευμένα φτερά, χρωματιστή επένδυση οροφής, μάσκα εξαερισμού στο καπό και πολλά άλλα: Το ηλεκτρικό 5 E-Tech κάνει πολλές αναφορές στο στυλ του προκατόχου του. Το ζητούμενο ήταν να δοθεί μια φρέσκια πινελιά στις λεπτομέρειες που επιβιώνουν στις αναμνήσεις των ανθρώπων, αλλά σε συνάρτηση με τον 21ο αιώνα και την ηλεκτρική μετάβαση.

Η μάσκα εξαερισμού στο καπό του αρχικού μοντέλου επανασχεδιάστηκε ώστε να συμβαδίζει με την εποχή. Σήμερα λειτουργεί ως δείκτης φόρτισης με τη μορφή του εμβληματικού αριθμού 5. Όταν ο οδηγός πλησιάζει το όχημα, ανάβει, εκφράζοντας τη στενή αλληλεπίδραση μεταξύ ανθρώπου και μηχανής. Ακόμα ένα παράδειγμα αυτής της αλληλεπίδρασης είναι η ακολουθία υποδοχής των προβολέων LED που ακολουθούν το σχήμα της κόρης του ματιού και «κλείνουν το μάτι» στον οδηγό. Στο αρχικό Renault 5 δεν υπήρχαν αεροδυναμικά χαρακτηριστικά, αλλά στην εποχή μας είναι απαραίτητα για τη βέλτιστη αποδοτικότητα. Είναι παρόντα χωρίς όμως να φαίνονται, όπως το βελτιωμένο κρύσταλλο που τοποθετείται πάνω από τα πίσω φώτα και βελτιστοποιεί τη ροή του αέρα.

Το συναίσθημα που αποπνέει ο εξωτερικός σχεδιασμός συνεχίζεται στο εσωτερικό. Ο οδηγός γίνεται αποδέκτης μιας ιδιαίτερα θερμής υποδοχής. Το ηλεκτρικό 5 E-Tech διαθέτει μια μεγάλη οθόνη αφής πολυμέσων 10,1″ με ένα φωτεινό και διαισθητικό περιβάλλον χειρισμού. Ο γραφικός και ηχητικός σχεδιασμός της ακολουθίας υποδοχής εξελίχθηκε σε συνεργασία με το ινστιτούτο μουσικής και ήχου Ircam και με τον Jean-Michel Jarre. Ο διάσημος καλλιτέχνης, συνθέτης και συγγραφέας είναι πρωτοπόρος της ηλεκτρονικής μουσικής και ενθουσιώδης οπαδός της τεχνολογίας. Ο ίδιος ανέπτυξε επίσης τα ηχητικά τοπία στο όχημα και το σύστημα VSP, έναν εξωτερικό προειδοποιητικό ήχο που εκπέμπει το αυτοκίνητο όταν κινείται με ταχύτητα μικρότερη από 30 km/h για να προειδοποιεί τους πεζούς.

Ηλεκτρική πλατφόρμα νέας γενιάς

Το Renault 5 E-Tech είναι το πρώτο όχημα που σχεδιάστηκε εξ ολοκλήρου πάνω στην AmpR Small, τη νέα πλατφόρμα της Ampere που προορίζεται μόνο για ηλεκτρικά οχήματα της κατηγορίας B. Το νέο 5 γίνεται έτσι ένα μοναδικό όχημα με πραγματικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, όπως το επίπεδο πάτωμα, το μακρύ μεταξόνιο (2,54 μ), το μεγαλύτερο δυνατό εσωτερικό χώρο και τη μεγαλύτερη δυνατή χωρητικότητα αποσκευών (326 λίτρα), το χαμηλότερο κέντρο βάρους και το μειωμένο βάρος (λιγότερο από 1.500 κιλά). Η πλατφόρμα AmpR Small έχει επιφέρει επίσης οικονομίες κλίμακας σε πολλούς τομείς, χωρίς συμβιβασμούς στα ηλεκτρικά εξαρτήματα ή τις τεχνολογίες που είναι χρήσιμες για τους πελάτες. Μέσω αυτής της ανατρεπτικής προσέγγισης, η οποία εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, η Γαλλική εταιρία κατάφερε να μειώσει τη διάρκεια εξέλιξης σε μόλις τρία χρόνια.

Το ηλεκτρικό 5 E-Tech μας συστήνει ένα νέο αμφίδρομο φορτιστή εναλλασσόμενου ρεύματος συμβατό με τις τεχνολογίες V2L (Vehicle to Load) , για φόρτιση ηλεκτρικών συσκευών μέσω του αυτοκινήτου, και V2G (Vehicle to Grid), για μεταφορά ηλεκτρικού φορτίου από το αυτοκίνητο στο δίκτυο.

Κάτω από το καπό, ο κινητήρας του ηλεκτρικού 5 είναι πιο συμπαγής από τους κινητήρες των ηλεκτρικών Megane E-Tech και Scenic E-Tech στους οποίους βασίζεται. Καθώς δεν διαθέτει μόνιμους μαγνήτες, δεν χρησιμοποιεί σπάνιες γαίες, μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο τον αντίκτυπό του στο περιβάλλον. O κινητήρας θα διατίθεται σε τρεις κατηγορίες ισχύος: 95, 120 και 150 ίππων.

Αυτονομία έως 400 χιλιόμετρα

Το Renault 5 E-Tech είναι ένα ευέλικτο αυτοκίνητο που νιώθει άνετα τόσο στην πόλη όσο και στον αυτοκινητόδρομο, χάρη στον φορτιστή εναλλασσόμενου ρεύματος 11 kW, τον φορτιστή συνεχούς ρεύματος 80 ή 100 kW και την μπαταρία έως 52 kWh που του προσφέρει αυτονομία έως 400 χλμ με μετρήσεις βάσει του προτύπου WLTP. Προσφέρει επίσης, μια σπάνια δυνατότητα για την κατηγορία ηλεκτρικών αυτοκινήτων πόλης καθώς μπορεί να ρυμουλκήσει τρέιλερ, με ικανότητα ρυμούλκησης 500 κιλών.

Η πίσω ανάρτηση πολλαπλών συνδέσμων, η οποία προέρχεται από τις μεγαλύτερες κατηγορίες της αγοράς, προσφέρει ένα επίπεδο οδικής συμπεριφοράς και επιδόσεων άγνωστο μέχρι πρότινος σε αυτήν την κατηγορία. Όλα αυτά συνθέτουν ένα σύνολο που προσφέρει οδηγική ευχαρίστηση, χωρίς να υπολείπεται στην άνεση.

Συνδεσιμότητα

Το 5 E-Tech διαθέτει το σύστημα OpenR Link τελευταίας γενιάς με ενσωματωμένες υπηρεσίες Google και με περισσότερες από 50 εφαρμογές και πρακτικές υπηρεσίες, όπως η ενσωμάτωση της ηλεκτρικής φόρτισης στην προγραμματισμένη διαδρομή.

Σε συνδυασμό με τις συνδεδεμένες υπηρεσίες της Google, στο ηλεκτρικό 5 E-Tech κάνει το ντεμπούτο του το Reno, το επίσημο avatar της Renault, ένας έξυπνος, χρήσιμος και αξιαγάπητος συνταξιδιώτης. Το Reno, ένα προϊόν που ανέπτυξε η Γαλλική μάρκα για να προσφέρει μια πιο ευχάριστη και πιο διαισθητική ηλεκτρική εμπειρία, είναι μια αληθινή προσωπικότητα.Απαντά σε ερωτήσεις και ανταποκρίνεται στις εντολές του χρήστη (π.χ., “Γεια σου Reno, προγραμμάτισε μια φόρτιση για αύριο το πρωί στις 8” ή “Γεια σου Reno, πώς μπορώ να αυξήσω την αυτονομία μου;”) και χαρίζει στο όχημα μια ξεχωριστή υπογραφή γεμάτη ενσυναίσθηση.

Ασφάλεια

Το ηλεκτρικό 5 E-Tech διαθέτει βοηθήματα οδήγησης (ADAS) που προέρχονται από μεγαλύτερες κατηγορίες της αγοράς, όπως το έξυπνο προσαρμοζόμενο σύστημα ελέγχου της ταχύτητας που διαβάζει τον δρόμο και το σύστημα ενεργούς υποβοήθησης οδήγησης (Active Driver Assist), μια τεχνολογία αυτοματοποιημένης οδήγησης επιπέδου 2. Περιλαμβάνει επίσης πρωτοποριακές τεχνολογίες που διευκολύνουν το έργο των υπηρεσιών διάσωσης σε περίπτωση ατυχήματος (Fireman Access, Pyroswitch και QRescue). Το νέο δυναμικό σύστημα πέδησης μειώνει στο μισό τον χρόνο αντίδρασης για το αυτόματο φρενάρισμα. Τέλος, το Safety Coach υποστηρίζει τον οδηγό και μειώνει τον κίνδυνο ατυχήματος.

Βιώσιμος σχεδιασμός

Το Renault Group δεσμεύεται να παράγει το 5 E-Tech (και τη μπαταρία του) στη Γαλλία από το καλοκαίρι του 2025. Τα οχήματα και οι μπαταρίες θα συναρμολογούνται στο εργοστάσιο της Douai, έναν από τους χώρους παραγωγής του αρχικού Renault 5. Ο κινητήρας (ηλεκτρική μηχανή, μειωτήρας, μονάδα διαχείρισης ισχύος) θα κατασκευάζεται στην Cléon και οι μονάδες θα παράγονται στο γίγα-εργοστάσιο στη Douai (σύμπραξη Envision AESC) από το καλοκαίρι του 2025. Έως το 2030, το ανθρακικό αποτύπωμα των μονάδων θα είναι κατά 35% μικρότερο σε σχέση με το ZOE.

Το 5 E-Tech θα κατασκευάζεται στη βόρεια Γαλλία, αξιοποιώντας ένα συμπαγές οικοσύστημα προμηθευτών που βρίσκονται σε ακτίνα 300 χιλιομέτρων από το συγκρότημα ElectriCity. Αυτή η δέσμευση για ανταγωνιστική τοπική παραγωγή αποτελεί τη βάση για την ανάπτυξη μιας ευρωπαϊκής ηλεκτρικής «κοιλάδας», η οποία θα ειδικεύεται στην αλυσίδα αξίας των ηλεκτρικών οχημάτων. Θα συμβάλει στη διασφάλιση θέσεων εργασίας και στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματός μας.

Αξιοποιώντας την τεχνογνωσία της The Futureis NEUTRAL, της θυγατρικής του Ομίλου Renault που ειδικεύεται στην κυκλική οικονομία, και σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της μάρκας, το 5 E-Tech επιτυγχάνει συνολικό ποσοστό ανακυκλωσιμότητας 85%, ενσωματώνοντας κατά 19,4% ανακυκλωμένα υλικά (πρότυπο ISO14021) και κατά 26,6% υλικά που ανακτώνται από την κυκλική οικονομία, συμπεριλαμβανομένων 41 κιλών ανακυκλωμένων πολυμερών. Τα υφάσματα των καθισμάτων θα κατασκευάζονται από πλήρως ανακυκλωμένο υλικό στα επίπεδα εξοπλισμού Techno και Iconic Cinq. Σε αυτό το τελευταίο επίπεδο θα περιλαμβάνονται επίσης υλικά βιολογικής προέλευσης για το τιμόνι και για τη μόνωση του εσωτερικού.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

 • Μήκος: 3,92 μ
 • Πλάτος: 1,77 μ
 • Ύψος: 1,50 μ
 • Μεταξόνιο: 2,54 μ
 • Μπροστινός πρόβολος: 749 χλστ
 • Πίσω πρόβολος: 633 χλστ
 • Απόσταση από το έδαφος: 145 χλστ
 • Βάρος: από 1.450 κιλά (έκδοση 52 kWh) και 1.350 κιλά (έκδοση 40 kWh)
 • Χωρητικότητα χώρου αποσκευών: 326 λίτρα

Κινητήρες και μπαταρίες

Συγχρονισμένος ηλεκτρικός κινητήρας τυλιγμένου δρομέα

 • 95 bhp / 215 Nm)
 • 120 bhp / 225 Nm)
 • 150 bhp / 245 Nm)

Μπαταρία ιόντων λιθίου

 • Comfort 52 kWh (αυτονομία έως 400 χλμ WLTP)
 • Urban 40 kWh (αυτονομία έως 300 χλμ WLTP)

Φορτιστές

 • 11 kW AC μονής κατεύθυνσης για τον κινητήρα 95 ίππων
 • 11 kW AC αμφίδρομης κατεύθυνσης για τους κινητήρες 120 και 150 ίππων
 • 80 kW DC για τον κινητήρα 120 ίππων
 • 100 kW DC για τον κινητήρα 150 ίππων

Επιδόσεις (έκδοση με κινητήρα 110 kW και μπαταρία 52 kWh)

 • 0 ως 100 χλμ/ώρα: < 8 δευτ.
 • 80 ως 120 χλμ/ώρα: < 7 δευτ.
 • Μέγιστη ταχύτητα 150 χλμ/ώρα

Related Articles

Η Mountune ανεβάζει την ιπποδύναμη του κινητήρα του Ford Focus RS στα 684 άλογα!

cars

Zagato IsoRivolta GTZ. Ιταλικό design με αμερικανική δύναμη!

cars

Ford Puma & Kuga. Με τεχνολογία που αποτρέπει την κλοπή του οχήματος 

cars

Το Jeep Wrangler προβληματίζει στις δοκιμές πρόσκρουσης…

cars

Volkswagen T-Roc Cabriolet. Βγήκε στο δρόμο

cars

Χρήστος Δάντης: Στην Eurovision ήταν υπερόπλο η Έλενα Παπαρίζου, όπως υπερόπλο είναι και η Μαρίνα Σάττι

cars

Skoda: Στοχεύει στα προσιτά ηλεκτρικά. Τρία νέα μέχρι το 2030!

cars

Η Bentley θυμάται και τιμά την R-Type Continental

cars

Let’s explore: Έξι νέα ηλεκτρικά Škoda έως το 2026

cars