CARSNEWS
AUTONEWS

«Ήμουν το τρόπαιο της Χαμάς στο μεγαλύτερο πάρτι της Γάζας – Έπρεπε απλά να επιβιώσω» – Συγκλονίζει η μαρτυρία ομήρου

Η Moran Stella Yanai περιέγραψε τη βαρβαρότητα της απαγωγής της στη Γάζα από τρομοκράτες της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, κατά τη διάρκεια του Nova Music Festival, σε μια συνέντευξη που δημοσιεύτηκε το Σάββατο στην «Washington Post».

Η Moran είχε πάει στο φεστιβάλ για να πουλήσει τα χειροποίητα κοσμήματά της, στον μεγαλύτερο χώρο πώλησης που είχε έως τώρα. Ήλπιζε ότι αυτό θα έδινε ώθηση στην καριέρα της.

Το πρωί της 7ης Οκτωβρίου, καθώς οι τρομοκράτες εισέβαλαν στην περιοχή όπου γινόταν το rave πάρτι, η Moran επιχείρησε να δραπετεύσει και για πέντε ώρες έτρεχε ή περπατούσε είτε στην έρημο είτε μέσα σε χωράφια, όπως είπε στην «Jerusalem Post», ενώ κατά διαστήματα έστελνε ηχογραφημένα μηνύματα στους γονείς της, καθώς ήταν σίγουρη ότι θα πέθαινε.

Moran Yanai endured a harrowing ordeal as she was held hostage by Hamas in Gaza. The account she shares likely only scratches the surface of the profound trauma she experienced.

Moran says, “One of the guards wanted me to look at him all the time. When he was angry with me, he… pic.twitter.com/FAmY513uFe

— Alex (@AzrayevAlex) December 23, 2023

Τελικά, έπεσε πάνω σε μια ομάδα τρομοκρατών, τους οποίους έπεισε ότι ήταν αραβικής καταγωγής, χρησιμοποιώντας τις περιορισμένες γνώσεις της στα αραβικά και δείχνοντας το κολιέ που φορούσε. Το κολιέ είχε το μεσαίο της όνομα με αραβικά γράμματα, καθώς ήταν δώρο ενός φίλου από την Αίγυπτο.

Disturbing but important piece in Wapo, in which former Israeli hostage Moran Stella Yanai recounts her abduction and time in captivity. Notable excerpts:

The men laid her down across their laps, like a hunted animal, she thought. They beat her on the short ride to Gaza, she… pic.twitter.com/2BUx47oCoi

— Eitan Fischberger (@EFischberger) June 1, 2024

Η ομάδα τρομοκρατών μετέδωσε σε ζωντανή σύνδεση ένα βίντεο της Moran να εκλιπαρεί για τη ζωή της σε ένα χαντάκι. Ένας άντρας τη χαρακτήρισε σαν «ένα από τα εβραϊκά σκυλιά».

40-year-old Moran Yanai was abducted by Hamas Muslim Brotherhood savages. She was released from captivity a few days ago. She will regain all of her strength and more, while the terrorists will meet their maker. pic.twitter.com/8NDyQFqCPG

— Avi Kaner ابراهيم אבי (@AviKaner) December 3, 2023

Αφού την άφησαν να φύγει, έπεσε σε μια άλλη ομάδα ενόπλων και χρησιμοποίησε την ίδια τακτική για να διαπραγματευτεί την απελευθέρωσή της.

Ύστερα από αυτό σκαρφάλωσε σε ένα δέντρο, για να βρει ένα μέρος να κρυφτεί, αλλά έπεσε και έσπασε τον αστράγαλό της σε δύο σημεία. Ενώ χώλαινε, είπε στην «Washington Post» ότι συνάντησε μια μεγαλύτερη και πιο οργανωμένη ομάδα τρομοκρατών, 13 συνολικά, οι οποίοι τη συνέλαβαν.

Δήλωσε στην εφημερίδα ότι έκτοτε και σε όλη τη διάρκεια της αιχμαλωσίας της «γνώριζε πολύ καλά το σώμα της και τα τρωτά του σημεία».

«Ενόσω ήταν στο αυτοκίνητο, οι τρομοκράτες την είχαν στα γόνατά τους, όπως όταν πιάνουν ένα κυνηγημένο ζώο», περιέγραψε. 

Σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής με το αυτοκίνητο τη χτυπούσαν. Όταν προσπάθησε να κλείσει τα μάτια της, ο αρχηγός της ομάδας της τράβηξε τα μαλλιά και την ανάγκασε να κρατήσει τα μάτια της ανοιχτά, για να παρακολουθήσει τους ένοπλους, καθώς την κοιτούσαν, αλλά και να δει κατοίκους της Γάζας να βγαίνουν στους δρόμους να πανηγυρίζουν κατά την είσοδό της στην περιοχή.

«Κάποιος προσπάθησε να τη χτυπήσει στο κεφάλι, καθώς οι απαγωγείς της τη μετέφεραν από το αυτοκίνητο σε ένα νοσοκομείο», είπε.

When she tried to close her eyes, the leader pulled her hair forcing her eyes open to see Gazans line the streets celebrating.

“Welcome to Gaza,” the group’s leader said.

“They felt like they had won a prize” Moran Stella Yanai recalled. “It was the biggest party I’ve ever seen.” pic.twitter.com/rpH9Nhzmv7

— Rita Rosenfeld (@rheytah) June 4, 2024

«Καλώς ήρθες στη Γάζα», της είπε ο αρχηγός της ομάδας.

«Ένιωθαν σαν να είχαν κερδίσει ένα τρόπαιο», θυμάται η Moran, ανέφερε η Washington Post. «Ήταν το μεγαλύτερο πάρτι που έχω δει ποτέ».

Στο νοσοκομείο, άνδρες την περικύκλωσαν και της έσκισαν τα παπούτσια, της άδειασαν τις τσέπες και της πήραν τα υπόλοιπα κοσμήματα. Ο γιατρός που είδε την κατάσταση της υγείας της μιλούσε εβραϊκά, ωστόσο «απλώς μου χαμογέλασε. Είναι σαν ταινία τρόμου», είπε μέσα της. «Αυτή ήταν η στιγμή που άλλαξα διακόπτη στο κεφάλι μου και κατάλαβα ότι είμαι σε πολύ άσχημη κατάσταση. Από τότε, ήταν ώρα για επιβίωση».

Αιχμαλωσία

Κατά τη διάρκεια μιας μεταφοράς μεταξύ κρησφύγετων, οι φρουροί της έσκισαν το γύψο και την ανάγκασαν να κατέβει έξι σκαλοπάτια με ψηλά τακούνια πολύ μεγάλα για τα πόδια της. Παρόλο που τους ανέφερε ότι πονούσε, της είπαν να συνεχίσει. Δεν επιτρεπόταν να κουτσαίνει. Είπε στην Washington Post ότι έσφιξε τα δόντια της παρά τον πόνο, και υπενθύμισε στον εαυτό της ότι πρέπει «να επιλέξει τις μάχες της» προσεκτικά στην κατάσταση που βρισκόταν.

Μεταφέρθηκε αρκετές φορές από σπίτι σε σπίτι κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας της, ενώ οι φρουροί της άλλαζαν κάθε φορά. Βασιζόταν σε αυτούς για την επιβίωσή της και τους φοβόταν.

«Δεν με βίασαν, δεν με άγγιξαν», είπε στην Washington Post. Ωστόσο, άλλοι όμηροι που συνάντησε στην αιχμαλωσία, της είπαν εμπιστευτικά για τη σεξουαλική κακοποίηση που υπέστησαν. 

Η απελευθέρωση της Moran

Όταν η Moran απελευθερώθηκε από την αιχμαλωσία τον Νοέμβριο, ανακάλυψε ότι ήταν αλλεργική στις ψείρες που είχαν μολύνει το τριχωτό της κεφαλής της. Είχε χάσει πάνω από 7,7 κιλά και λόγω των εκρήξεων έχει πλέον χάσει μέρος της ακοής της.

Ξεκίνησε επίσης φυσικοθεραπεία για τον αστράγαλο της, με το ισραηλινό νοσοκομείο που την περιθάλπει να την πληροφορεί ότι η γρήγορη θεραπεία στη Γάζα είχε περιπλέξει την ανάρρωσή της.

Στα μέσα Ιανουαρίου, η Moran συναντήθηκε με 150 ανώτερους διευθύνοντες συμβούλους επιχειρήσεων στο Νταβός της Ελβετίας. Είπε στους ακροατές της ότι «δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι η απαγωγή από ένα μουσικό φεστιβάλ είναι κανονικότητα… Γιατί αν δεν επιστρέψουν όλοι οι όμηροι, κάθε πολίτης θα πρέπει τώρα να φοβάται να χορεύει στα φεστιβάλ!»

Η Moran είπε στην Washington Post ότι μιλάει ανοιχτά, επειδή αισθάνεται ότι είναι καθήκον της να μιλήσει για εκείνους που κρατούνται ακόμη όμηροι.

«Δεν μπορούν να αμυνθούν εκεί μέσα», είπε. «Θέλω τις αδερφές και τα αδέρφια μου να ξεφυγούν από αυτή την κόλαση».

Related Articles

Στο Google maps η Opap Arena έγινε… Ολυμπιακός Arena

cars

Νέο Subaru Forester στην Ιαπωνία.

cars

Δικαστήριο αποφάσισε να αποφυλακιστεί ο εκδότης της El Periódico στη Γουατεμάλα όμως θα παραμείνει στη φυλακή

Bury

Παράταση μέχρι τις 15 Ιουλίου για τις δηλώσεις καθαρισμού οικοπέδων

cars

Ford. Δυνατό παρών στην «Αυτοκίνηση 2019»

cars

Mercedes. Έμπρακτη στήριξη στο ΕΚΑΒ

cars

VW Tiguan 1.5 TSi 150PS R Line. Συνδυαστικό

cars

Με “καρδιά” M3 και 500+ άλογα η κορυφαία Toyota Supra GRMN;

cars

Honda NC750X. Ώρα για ανανέωση

cars