CARSNEWS
AUTONEWS

Δήμας στη Βουλή: Όποιος χορηγεί δάνειο ή πουλά μετοχές του Δημοσίου τηρώντας τους κανόνες δεν θα έχει προβλήματα

Στην προτεινόμενη διάταξη που αφορά το αδίκημα της απιστίας, σε βαθμό κακουργήματος, όταν στρέφεται κατά πιστωτικών ιδρυμάτων, κατά χρηματοδοτικών ιδρυμάτων ή κατά του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αναφέρθηκε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χρίστος Δήμας.

Επεσήμανε μάλιστα, πως: «πρέπει όποιος χορηγεί το δάνειο ή κάνει αναδιάρθρωση ή πουλά μετοχές του Δημοσίου, όπως το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, να έχει την βεβαιότητα ότι αν τηρήσει τους κανόνες, δεν θα έχει προβλήματα».

Η τροπολογία προβλέπει πως στο διαδικαστικό στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης απαιτείται μία πραγματογνωμοσύνη από ειδικούς της Τραπέζης της Ελλάδος, και με αυτήν θα διαπιστώνεται αν τηρήθηκαν ή όχι οι κανόνες Τραπέζης Ελλάδος. Διαπιστώνεται ειδικότερα εάν υπάρχει ζημία, το ακριβές ύψος αυτής και αν συνδέεται αιτιωδώς με την τυχόν παράβαση. «Ουσιαστικά, αξιοποιείται η γνώση ειδικών και επιτρέπει να διαπιστωθεί με αμερόληπτο τρόπο αν συντρέχει η αντικειμενική υπόσταση της απιστίας» αναφέρεται από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια τόνισε χαρακτηριστικά πώς «η άσκηση της ποινικής δίωξης δεν εξαρτάται από υποκειμενικές σταθμίσεις της Εισαγγελικής Αρχής. Πώς ρυθμιζόταν όμως μέχρι σήμερα αυτή η περίπτωση; Η απιστία κατά πιστωτικού ιδρύματος; Απαιτείτο έγκληση για να ασκηθεί ποινική δίωξη». Και συνέχισε: «Γιατί υπάρχει όμως αυτή η διάταξη; Καθιερώνει μία ειδική μορφή πραγματογνωμοσύνης επί περίπλοκων ζητημάτων. Πρέπει όποιος χορηγεί το δάνειο ή κάνει αναδιάρθρωση ή πουλά μετοχές του Δημοσίου όπως το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, να έχει την βεβαιότητα ότι αν τηρήσει τους κανόνες, δεν θα έχει προβλήματα. Αλλιώς νομίζω ότι όλοι καταλαβαίνουμε ότι τόσο τα δάνεια, οι αναδιαρθρώσεις, η αποεπένδυση από τις τράπεζες θα πάγωναν την οικονομική δραστηριότητα». Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχη διάταξη είχε ψηφιστεί από το Σώμα της Βουλής με τον Νόμο 4472 το 2017, όπου οριζόταν πάλι ειδική διαδικασία, προβλεπόταν και ειδική γνώμη του εκπροσώπου της Τραπέζης Ελλάδος και υπάρχουν σημαντικές ομοιότητες.

Related Articles

Η Νορβηγία ανακοινώνει σήμερα την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους

cars

Η BMW αποκάλυψε τα αυτοκίνητα ασφαλείας για το MotoGP.

cars

Caterham Cars: Επιμένουν σκληροπυρηνικά (Video)

cars

Πρόεδρος Ισραήλ: Είμαστε αντιμέτωποι με έναν αιματηρό πόλεμο στη Γάζα – Δίνουμε μάχη για να επιστρέψουν όλοι οι όμηροι

Bury

Δημοσκόπηση Alco: «Κλειδώνει» η 2η θέση, «μάχη» για την 4η – Η «ακτινογραφία» των αναποφάσιστων 5 μέρες πριν τις Ευρωεκλογές

cars

BMW M2 CS Racing. Ένα εξαιρετικό σημείο εισόδου στους αγώνες!

cars

Αλαλούμ με τις φορολογικές δηλώσεις – Λάθη βλέπουν οι λογιστές

cars

Τα νέα στοιχεία και τα αναπάντητα ερωτήματα για την εξαφάνιση-μυστήριο του παρουσιαστή του BBC, Μάικλ Μόσλεϊ

Bury

Η Mercedes S-Class κοιτά τον τάρανδο στα μάτια…

cars