Σε πολύ υψηλή ετοιμότητα βρίσκεται σήμερα, Σάββατο 15 Αυγούστου, η Εύβοια, καθώς ο κίνδυνος εκδήλωσης δασικής πυρκαγιάς παραμένει ιδιαίτερα αυξημένος. Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, οι περιοχές αρμοδιότητας των Δασαρχείων Αλιβερίου, Χαλκίδας, Λίμνης και Ιστιαίας κατατάσσονται στην Κατηγορία 4 – Πολύ Υψηλός Κίνδυνος Πυρκαγιάς.
Η κατάσταση απαιτεί αυξημένη προσοχή, λόγω των ισχυρών βορείων ανέμων που επικρατούν στην περιοχή, ιδιαίτερα σε μια ημέρα με αυξημένες μετακινήσεις εξαιτίας του Δεκαπενταύγουστου.
Πού ισχύει η απαγόρευση
Σε εφαρμογή της σχετικής απόφασης του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ευβοίας, έχει τεθεί σε ισχύ απαγόρευση διέλευσης, παραμονής και κυκλοφορίας προσώπων και οχημάτων σε συγκεκριμένες περιοχές Natura, δασικά οικοσυστήματα, πάρκα και άλση.
Το μέτρο εφαρμόζεται από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής προς το Σάββατο και θα διαρκέσει έως τις 24:00 σήμερα, Σάββατο 15 Αυγούστου. Οι ζώνες όπου ισχύει η απαγόρευση αποτυπώνονται στους χάρτες της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Ποιοι εξαιρούνται
Από το μέτρο εξαιρούνται οι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι των συγκεκριμένων περιοχών, αποκλειστικά για τις αναγκαίες μετακινήσεις από και προς την κατοικία ή τον χώρο εργασίας τους. Εξαιρούνται ακόμη το προσωπικό και τα οχήματα κρατικών υπηρεσιών, ΟΤΑ και στρατιωτικών υπηρεσιών, καθώς και τα μέλη εθελοντικών οργανώσεων που συμμετέχουν οργανωμένα στην επιτήρηση δασικών εκτάσεων, σε συνεννόηση με τις αρμόδιες Αρχές. Για όσους παραβιάζουν την απαγόρευση προβλέπεται διοικητικό πρόστιμο.
Σε επιφυλακή Δήμοι και υπηρεσίες
Οι Δήμοι των περιοχών που βρίσκονται στην Κατηγορία 4 καλούνται να διατηρούν το προσωπικό και τα διαθέσιμα μέσα τους σε πολύ υψηλή ετοιμότητα. Παράλληλα, σε αυξημένη επιφυλακή τίθενται οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες και οι εθελοντικές οργανώσεις.
Ιδιαίτερη προσοχή ζητείται και για τις υπαίθριες εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε περιοχές όπου εφαρμόζονται τα περιοριστικά μέτρα. Οι πολίτες καλούνται να αποφεύγουν κάθε δραστηριότητα που θα μπορούσε να προκαλέσει σπινθήρα ή πυρκαγιά, όπως η καύση ξερών χόρτων, η χρήση υπαίθριων ψησταριών και εργαλείων που παράγουν σπινθήρες. Σε περίπτωση εντοπισμού πυρκαγιάς, απαιτείται άμεση ενημέρωση των αρμόδιων Αρχών.
Το άρθρο «Δεκαπενταύγουστος με το βλέμμα στις φλόγες: Η Εύβοια στην Κατηγορία 4 – “Κλειστά” δάση και Natura» εμφανίστηκε πρώτα στο Evia Reporter – Eιδήσεις από την Εύβοια και την Ελλάδα.
