CARSNEWS
MOTONEWS

Δοκιμάζουμε την νέα Royal Enfield Super Meteor 650

Στη γκάμα των δικύλινδρων της ιστορικής ινδικής εταιρίας Royal Enfield προστέθηκε ένα ακόμα μοντέλο, και εμείς δοκιμάζουμε την έκδοση Cruiser.

Top Gear TEAM

Η ονομασία Super Meteor είναι προέρχεται από το παρελθόν της Royal Enfield και πρόκειται για ένα επίσης δικύλινδρο μοντέλο 692 κυβικών, με τελική στα160 km/h που αφορούσε αποκλειστικά την αγορά των Η.Π.Α.

Το 2023 αυτή η ονομασία επιστρέφει πάλι με μια custom-cruiser δικύλινδρη μοτοσυκλέτα με το δικύλινδρο κινητήρα που έχουμε γνωρίσει στο κλασικό Interceptor 650 και στο café-racer Continental GT.

Η νέα εποχή για τη Royal Enfield ξεκινά το 2019 όταν παρουσίασε τα Interceptor και Continental GT που χρησιμοποιούσαν τον πρώτο ινδικής κατασκευής κινητήρα (με έρευνα και εξέλιξη στην Αγγλία) ακολουθώντας όμως τις σχεδιαστικές νόρμες των εγγλέζικων μοτοσυκλετών. Δηλαδή αερόψυκτος με το μέταλλο να κυριαρχεί και λόγω των παλαιομοδίτικων ψύκτρων αλλά και το μεγάλα πλαϊνά καπάκια του.

Royal Enfield Super Meteor 650

Η απόδοση από τα 650 κυβικά είναι 47 ίπποι και 5,3 kgm ροπής αλλά έχει ένα απόλυτα γραμμικό και απολαυστικό τρόπο να μεταφέρει τη δύναμη στην άσφαλτο.

Και εάν προσθέσεις στην εξίσωση τη χωρίς ενοχλητικούς κραδασμούς λειτουργία και το άριστο κιβώτιο τότε αντιλαμβάνεσαι γιατί το να οδηγείς τα δικύλινδρα της Ινδικής εταιρίας είναι μια απολαυστική εμπειρία, καθώς έβαλε τα γυαλιά σε πολλούς πιο γνωστούς κατασκευαστές.

Royal Enfield Super Meteor 650

Custom ή Cruiser

Εάν κάποιος θελήσει να κατατάξει το Super Meteor 650 σε μια κατηγορία θα δυσκολευτεί καθώς έχει στοιχεία και από custom μοτοσυκλέτες αλλά και από cruiser.

Ο κλασικός κινητήρας δεν χρειάζεται να συνδυαστεί με ένα κλασικό πιρούνι και γι αυτό το Super Meteor διαθέτει upside-down πιρούνι (της Showa) που μαζί με το 19άρι τροχό, προσφέρει ένα πιο μοντέρνο στυλ, μοιάζοντας περισσότερο για cruiser, ενώ πίσω έχει επιλεγεί η κλασική λύση των δύο αμορτισέρ και τροχός στις 16 ίντσες.

Royal Enfield Super Meteor 650

Από ένα δισκόφρενο υπάρχει σε κάθε τροχό, 320 χιλιοστά εμπρός και 300 χιλιοστά πίσω, με floating δαγκάνες δύο εμβόλων της Bybre.

Μεγάλη προσοχή στην ποιότητα και τις λεπτομέρειες έχει δώσει η Enfiled στο νέο της μοντέλο, κάτι που μαρτυρούν οι αλουμινένιες πλάκες του πιρουνιού με τις στρογγυλεμένες γωνίες, οι βάσεις του εμπρός φαναριού, ενώ ακόμη και οι διακόπτες στο τιμόνι είναι από αλουμίνιο.

Σίγουρα το μαύρο χρώμα του Super Meteor της δοκιμής μας με τις χρυσο-πορτοκαλί λεπτομέρειες ίσως είναι ο πιο ωραίος και κλασικός συνδυασμός για το εν λόγω μοντέλο.

Royal Enfield Super Meteor 650

Η θέση οδήγησης τοποθετεί τα πόδια εμπρός, ίσως αρκετά περισσότερο για κάποιον θα ήθελε μια εφήμερη σχέση, αλλά το σώμα παραμένει όρθιο καθώς μεγάλο σε φάρδος τιμόνι δεν έρχεται πολύ πίσω. Η σέλα μεγάλη και άνετη, σε αντίθεση με το σελάκι του συνεπιβάτη που θα κάνει αγώνα να κρατηθεί επάνω του, παρά τις περίεργες αλλά απόλυτα πρακτικές χειρολαβές που βρίσκονται στην πάνω μεριά των αμορτισέρ.

Δικύλινδρη απόλαυση

Από το ξύπνημα κιόλας του κινητήρα ο οδηγός αισθάνεται τη γλυκιά και ήρεμη λειτουργία του, που συνεχίζεται και με ο άνοιγμα του γκαζιού. Όσο πιο απαλά τόσο καλύτερα, και ο κινητήρας θα σε κερδίσει με τη γραμμική απόδοσή του.

Royal Enfield Super Meteor 650

Το τριψήφιο νούμερο των 100 χλμ/ώρα θα εμφανιστεί σχετικά γρήγορα στο στρογγυλό κοντέρ, για να συνεχίσε σε πιο αργούς ρυθμούς έως λίγο πάνω από τα 160. Αλλά το Super Meteor δεν έχει φτιαχτεί για γρήγορη οδήγηση, αλλά για μία όσο το δυνατόν πιο χαλαρή βόλτα. Πιο χαλαρή και από αυτή του Interceptor εξαιτίας της θέσης οδήγησης.

Πάντως στις στροφές, ο αναβάτης δεν θα αισθανθεί τόσο άβολα με τα πόδια εμπρός καθώς το χαμηλό κέντρο βάρους και το καλό ζύγισμα κάνουν το Super Meteor να πλαγιάζει δίχως φόβο. Τα φρένα είναι πολύ δυνατά, ειδικά το πίσω, κάνοντας κάποιες φορές το ABS να δουλεύει υπερωρίες.

H νέα Royal Enfield Super Meteor 650 υποστηρίζεται από δύο χρόνια εργοστασιακής εγγύησης και διατίθεται σε 7 χρώματα με τιμή στα 8.090 ευρώ.

Κείμενο-Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος

Related Articles

Σπάνια μοτοσικλέτα βρέθηκε στην κούτα της μετά από 30 χρόνια

cars

Από αύριο το 26ο event της Λέσχης Κλασσικής Μοτοσυκλέτας στον Αλισσό | Έχει νεροτσουλήθρες και… μπυροπαιχνίδια! – Φωτο από τις ετοιμασίες…

Bury

Βόλτα στην Αμαλιάδα με συλλεκτικές μηχανές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

cars

Στον Υπερσιβηρικό με την QJMotor 800X

H ουγγρική Mokka σε άλλη μια ξεχωριστή χειροποίητη δημιουργία

cars

Τροχαίο στη Λεωφόρο Κατεχάκη: Σοβαρά ο ένας εκ των δύο ατόμων που επέβαιναν στη μηχανή

cars

GWM Souo S 2000 ST – Το κινεζικό Gold Wing των 2.000 κυβικών με 8 κυλίνδρους και DCT κιβώτιο… 8 σχέσεων!

Bury

Το KTM που λέει ευχαριστώ στη… NASA

cars

Γνωστός ηθοποιός πέθανε σε δυστύχημα με μοτοσικλέτα

cars