CARSNEWS
AUTONEWS

Επιμένει η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα να εμφανίζεται ως «πρόεδρος της Μακεδονίας» παρά τις σφοδρές αντιδράσεις

Οι σφοδρές αντιδράσεις που προκάλεσε η επιλογή της Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα να παραβεί το επίσημο κείμενο του όρκου της και να αποκαλέσει τη χώρα της «Μακεδονία» δεν φαίνεται πως επηρέασαν τη νέα πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας.

«Σας ευχαριστώ για τα θερμά συγχαρητήρια. Η Σουηδία και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχουν πάντα έναν πιστό σύμμαχο στο πρόσωπο της Προέδρου της Μακεδονίας για την επίτευξη των ευρωπαϊκών στόχων και των στόχων της ισότητας των φύλων», έγραψε η Σελιάνοφσκα, απαντώντας σε ανάρτηση της πρεσβείας της Σουηδίας στη Βόρεια Μακεδονία.

Thank you for your heartfelt congratulations. Sweden 🇸🇪 and the EU 🇪🇺 will have as always a dedicated ally in the President of Macedonia 🇲🇰 for reaching the European 🇪🇺 and gender equality objectives

— Гордана Силјановска Давкова (Gordana Siljanovska) (@gogamkd) May 12, 2024

Η κίνηση παραποίησης του προεδρικού όρκου προκάλεσε αντίδραση και στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας. Ο εν ενεργεία υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας ήταν μάλιστα ξεκάθαρος.

Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Η αγνόηση του συνταγματικού ονόματος της χώρας καθιστά άκυρο τον όρκο της Σιλιάνοφσκα. Πρέπει είτε να επαναληφθεί η διαδικασία είτε τη θέση του προέδρου της χώρας να αναλάβει προσωρινά ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Γιόβαν Μίτρεσκι».

Το αυστηρό μήνυμα Μητσοτάκη

Σε ανάρτησή του, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τοποθετείται επί του θέματος και κάνει λόγο για «πρωτοβουλία παράνομη και ανεπίτρεπτη»:

«Η προκλητική επιλογή της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας να παραβεί το επίσημο κείμενο του όρκου της και να αποκαλέσει τη χώρα της με διαφορετικό όνομα αποτελεί πρωτοβουλία παράνομη και ανεπίτρεπτη. Πράξη, η οποία παραβιάζει τη Συμφωνία των Πρεσπών και το ίδιο το Σύνταγμα του κράτους της. Ναρκοθετώντας, όμως, και το μέλλον του, όπως ήδη δήλωσαν η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Είναι γνωστό ότι, ως αντιπολίτευση, η Νέα Δημοκρατία καταψήφισε τη Συμφωνία του 2019. Προειδοποιώντας, μάλιστα, τότε, για τα προβλήματα που θα δημιουργούσαν οι αστοχίες της. Ως κυβέρνηση, ωστόσο, σεβαστήκαμε την ελληνική υπογραφή σε μία διεθνή συνθήκη, δεσμευτική για τη χώρα. Δυστυχώς, η πρόσφατη εξέλιξη δικαιώνει τη σταθερά επιφυλακτική θέση μας.

Η Ελλάδα απορρίπτει χειρισμούς όπως αυτούς με τους οποίους εγκαινιάζει τη θητεία της η κυρία Σιλιάνοφσκα. Την καλεί να επανέλθει στα νόμιμα καθήκοντά της και στις συμπεριφορές που απορρέουν από τον ρόλο της. Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δεν θα δεχτούμε παρόμοια ολισθήματα. Και επαναλαμβάνουμε ότι κάθε πρόοδος στις διμερείς σχέσεις, όπως και κάθε βήμα των Σκοπίων προς την Ευρώπη, εξαρτώνται από την ειλικρινή τήρηση των συμφωνηθέντων. Από τη σωστή χρήση της συνταγματικής ονομασίας της γειτονικής χώρας. Και, ασφαλώς, από την αποφυγή προκλήσεων».

Related Articles

VW Golf. Διαθέσιμο και με νέες εκδόσεις 

cars

Ο καιρός σήμερα 12/6/2024

Bury

Το «καληνύχτα σας κύριε Σαμαρά» και η διαφορετική αντιμετώπιση στον Καραμανλή – «Παίζει» πράγματι ο Τασούλας για ΠτΔ;

cars

Κατάληψη φοιτητών με συνθήματα κατά του Ισραήλ και στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας

cars

Τα δυνατά χαρτιά της κυβέρνησης ενόψει των ευρωεκλογών – Περιοδείες, Tiktok και μεγάλα έργα

Bury

Βίκυ Πρωτογεράκη για Πέτρο Φιλιππίδη: «Δεν υπήρχε απόπειρα βιασμού – Οι κοπέλες είπαν ότι από μόνες τους έφυγαν»

cars

Πολωνία. Το πρώτο δικό της αυτοκίνητο!

cars

40 χρονια Quattro από την Audi. Ηταν η μεγάλη αλλαγή

cars

Ανάβαση Ριτσώνας 2023: Έρχεται το Σαββατοκύριακο 17 – 18 Ιουνίου με 119 συμμετοχές

cars