Formula 1
Richard Pardon / Mercedes AG
Η F1 προωθεί την αύξηση των σύντομων σαββατιάτικων αγώνων Sprint από έξι σε εννέα ή δέκα την επόμενη σεζόν, σύμφωνα με δημοσίευμα του βρετανικού Sky Sports, με τη διοίκηση του σπορ να εκτιμά ότι η συγκεκριμένη μορφή των αγωνιστικών τριημέρων έχει πλέον αποδώσει αρκετά ώστε να στηρίξει μια νέα διεύρυνση. Η πρόταση επιβεβαιώθηκε και στο Σίλβερστοουν το περασμένο τριήμερο από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Formula 1, Στέφανο Ντομενικάλι.
Αν το σχέδιο πάρει έγκριση, θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη επέκταση του θεσμού από την καθιέρωσή του, με σχεδόν τους μισούς από τους 24 αγώνες του πρωταθλήματος να περιλαμβάνουν Sprint το Σάββατο, πέρα από το κλασικό GP της Κυριακής. Η ιδέα των Sprint εισήχθη το 2021 ως μία από τις σημαντικότερες αλλαγές στη σύγχρονη ιστορία της Formula 1.
Σε αντίθεση με το παραδοσιακό μοντέλο, όπου όλοι οι βαθμοί απονέμονταν αποκλειστικά στον αγώνα της Κυριακής, ορισμένα αγωνιστικά τριήμερα περιλαμβάνουν πλέον έναν μικρότερο αγώνα Sprint περίπου 100 χιλιομέτρων το Σάββατο. Οι πρώτοι οκτώ της κατάταξης βαθμολογούνται με 8-7-6-5-4-3-2-1 βαθμούς αντίστοιχα.
Μετά τα θετικά εμπορικά αποτελέσματα και την ανταπόκριση του κοινού, ο αριθμός των Sprint διπλασιάστηκε σε 6 από το 2023 και παρέμεινε σε αυτό το επίπεδο μέχρι και φέτος. Ήδη έχουν διεξαχθεί Sprint σε Κίνα, Μαϊάμι, Καναδά και Βρετανία, ενώ απομένουν τα δύο στην Ολλανδία και τη Σιγκαπούρη.
Ο Ντομενικάλι έχει υπερασπιστεί κατ’ επανάληψη τη δομή των τριημέρων με Sprint, παρά την κριτική που είχε δεχθεί όταν παρουσιάστηκε. Στο περιθώριο του GP Βρετανίας στο Σίλβερστοουν, ο Ιταλός υποστήριξε ότι η F1 επέλεξε συνειδητά να αμφισβητήσει την παράδοση, διαμορφώνοντας ένα πιο φορτωμένο αγωνιστικό πρόγραμμα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, αρκετοί φίλαθλοι ήταν αρχικά επιφυλακτικοί, όμως η αυξημένη προσέλευση στις πίστες και η έντονη συμμετοχή του κοινού ήδη από την Παρασκευή στα τριήμερα με Sprint δείχνουν ότι το νέο format έχει ενισχύσει το ενδιαφέρον σε όλη τη διάρκεια του αγωνιστικού τριημέρου. Παρ’ όλα αυτά, η περαιτέρω αύξηση των Sprint παραμένει μια κίνηση που μεταβάλλει ακόμη περισσότερο την παραδοσιακή ισορροπία του πρωταθλήματος.
Η πρωτοβουλία για αύξηση των Sprint σε 9 ή 10 του χρόνου εντάσσεται στον βασικό στόχο της Formula 1 να κάνει κάθε ημέρα ενός αγωνιστικού τριημέρου πιο ανταγωνιστική, προσφέροντας περισσότερη δράση στην πίστα και περισσότερες ουσιαστικές αγωνιστικές διαδικασίες πριν από τον κυρίως αγώνα της Κυριακής. Αν και το πρόγραμμα της Formula 1 για το 2027 δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί, έχει ήδη επιβεβαιωθεί ότι το GP Ιταλίας στη Μόντσα θα φιλοξενεί και αγώνα Sprint, στο πλαίσιο του νέου τριετούς κύκλου της συμφωνίας με τη F1.
