CARSNEWS
AUTONEWS

Λοβέρδος: Είμαστε ένα καινούργιο κόμμα στο χώρο του κέντρου που έχει κυβερνητική προοπτική

Ο Ανδρέας Λοβέρδος παραχώρησε συνέντευξη στην εκπομπή της ΕΡΤ, «Στο Κέντρο» το βράδυ της Τρίτης 28/5 όπου μίλησε για τις επικείμενες ευρωεκλογές, το νέο του κόμμα και την επικαίροτητα.

Ο κ. Λοβέρδος είχε προαναγγείλει την ίδρυση του κόμματός του στην ίδια εκπομπή κι όπως ανέφερε: «Το πρώτο είναι ότι το κλείδωσα και εγώ μέσα μου. (…) Το δεύτερο είναι ότι από την εκπομπή σας, όχι από την εξαγγελία του κόμματος στις 4 Μαρτίου, από το Renew  Europe, την τρίτη σε δύναμη ευρωομάδα που είχε 102 ευρωβουλευτές, μας τηλεφώνησαν και είπαν ρώτησαν πώς θα σκεφτόμασταν να ενταχθείτε στο team του κ. Μακρόν. (…) Έχουν κεραίες και παρακολουθούν σε όλη την Ευρώπη φαντάζομαι, όχι μόνο στην Ελλάδα». Επομένως, οι Δημοκράτες του κ. Λοβέρδου πηγαίνουν για το κόμμα του Γάλλου προέδρου.

Σχετικά με το ότι στη «μάχη» των ευρωεκλογών έχουν «πέσει» πολλά μικρά κόμματα, ο κ. Λοβέρδος τόνισε ότι κανένα από αυτά «δεν είναι στο κέντρο. Δύο απαντήσεις. Κόμμα το οποίο μέσα σε δύο μήνες είναι σταθερά πάνω πια από 2%, που για μένα σημαίνει ότι η επιλογή μας να έχουμε ως πρόταγμα να είμαστε το μεγαλύτερο από τα μικρά κόμματα, είναι πάνω στο τραπέζι. Δεύτερον, στο κέντρο δεν είναι κανείς. Το ΠΑΣΟΚ έφυγε από το κέντρο. Ο δε αρχηγός του – δεν είναι τι λέω εγώ, εγώ μπορεί να λέω ο, τι θέλω – όταν ερωτώνται οι πολίτες ποιος είναι κατάλληλος για πρωθυπουργός, ο κ. Μητσοτάκης παίρνει 35-42%, ο κ. Κασσελάκης περνάει το 10%, αλλά είναι κάτω από το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Ανδρουλάκης είναι πολύ κάτω από το 10%. Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει καμία κυβερνητική προοπτική.

Στη συνέχεια ο κ. Λοβέρδος υπογράμμισε: «Είμαστε ένα καινούργιο κόμμα στο χώρο του κέντρου που έχει κυβερνητική προοπτική. (…) Εάν οι Δημοκράτες μπουν στη Ευρωβουλή, που θα μπουν, την επόμενη μέρα, πρώτα από όλα θα οργανώσουμε το συνέδριό μας τον Οκτώβριο, αλλά το πιο βασικό είναι ότι θα απευθύνουμε κάλεσμα για τη δημιουργία της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης που θα είναι εναλλακτική στον κύριο Μητσοτάκη. Δεν γίνεται να είναι μόνος του.

(…) Το κέντρο είναι ανοχύρωτο κάστρο. Ο κ. Μητσοτάκης επελαύνει χωρίς να βρίσκει αντίσταση. Τώρα πια η αντιπολίτευση που εμείς οραματιζόμαστε και την έχουμε ήδη σε πάρα πολλές περιπτώσεις εκφράσει είναι ότι μπορείς να του πεις όχι του κ. Μητσοτάκη για το οικιστικό του πρόγραμμα; Θα του πεις όχι. Θα του πεις ναι. Θα θυμίσεις όμως ότι όταν το 2019 εξήγγειλε τον ΒΟΑΚ, τον Βόρειο Οδικό άξονα της Κρήτης, το 2024 μπουλντόζα δεν έχει μπει και η εμπλοκή της υπόθεσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας αντί να εκδικαστεί πριν από λίγες μέρες, αναβλήθηκε για το τέλος του 2024. Άρα ναι κύριε πρωθυπουργέ. Λες πράγματα που είναι καλά, τα βλέπουμε καλά. Δεν σε καταγγέλλουμε από την αρχή, αλλά σου θυμίζουμε ότι έχεις βεβαρημένο παρελθόν».

«Όταν σας είπα ότι θα κάνουμε κόμμα ότι είμαι έτοιμος να το πω, να το εξαγγείλω, δεν περίμενα την άμεση ανταπόκριση από δύο κατηγορίες πολιτών. Οι πολίτες που ήρθαν σε εμάς από τη Νέα Δημοκρατία. Το μισό μας ψηφοδέλτιο είναι πρώην Νεοδημοκράτες και το άλλο μισό από το ΠΑΣΟΚ. Ναι, άρα δύο κατηγοριών πολιτικής ένταξης, πολίτες, Νεοδημοκράτες και από το ΠΑΣΟΚ αποφάσισαν ότι είναι χρήσιμο ένα κόμμα στο κέντρο» διευκρίνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος των Δημοκρατών.

Τόνισε παράλληλα: «Οι πολίτες κρίνουν ότι ως προς την ακρίβεια τα 23 μέτρα του Μητσοτάκη δεν απέδωσαν. Και ταυτόχρονα, ενώ αυτό κατά 80% είναι το πρόβλημα των πολιτών, όταν καλούνται να πουν τι θα ψηφίσουν, λένε Μητσοτάκης. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει και είναι δεύτερη θητεία μου».

«Εμείς δεν είμαστε από σταθεροποιητική πολιτική δύναμη. Όπου είναι κάτι καλό θα το πούμε. Όποιος αποφασίσει να στείλει μήνυμα στον κύριο Μητσοτάκη ψηφίζοντας εμάς, το κάνει με ασφάλεια. Είμαστε ασφαλής εναλλακτική λύση που αν την ακολουθήσει, στις δέκα του μηνός(σ.σ. Ιουνίου) δεν θα ντρέπεται».

Αναφορικά με τον πατριωτισμό που οι Δημοκράτες τοποθετούν ψηλά σαν χαρακτηριστικό τους και εν συνεχεία για το ζήτημα με τη Βόρεια Μακεδονία, ο κ. Λοβέρδος ανέφερε: «Εδώ έχουμε θέμα. Δεν θέλω να ξύνω πληγές, αλλά εσείς το βάζετε. Δεν θα το έβαζα εγώ απόψε. Και τώρα μου δίνετε και μια ιδέα να το πω και στην ομιλία μου την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη. (…)

Η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ με εμένα εκφραστή, την αείμνηστη Γεννηματά πρώτα απ’ όλα και το ΚΚΕ, είχαμε πει όχι στη στη συμφωνία των Πρεσπών. Είχαμε διαφωνήσει σε όλη τη δέσμη των μέτρων της Συμφωνίας των Πρεσπών και έλεγα στη Βουλή ότι η Ελλάδα, που είναι μια ευρωπαϊκή χώρα και ό, τι υπογράφει το τηρεί, θα βρεθεί στο έλεος της αλλαγής των πολιτικών συσχετισμών στη χώρα αυτή. Είχαμε καταψηφίσει και το πρωτόκολλο ένταξής τους στο ΝΑΤΟ ένα μήνα μετά. Όταν αυτό ψηφίστηκε και άλλαξε η κυβέρνηση το ’19, ρώτησα τον κύριο υπουργό Εξωτερικών τότε εφαρμόζεται η συμφωνία;;Έχουν γίνει επιτροπές; Παράγουν αποτελέσματαή δεν έχουν γίνει επιτροπές, δεν παράγονται αποτελέσματα;

Και τι πρωτόκολλα θα φέρετε στη Βουλή;

Η απάντηση του Υπουργού Εξωτερικών ήταν ότι η Ελλάδα τηρεί και σέβεται όλες τις συμφωνίες και τα λοιπά και τα λοιπά. Δηλαδή η μπάλα στην κερκίδα. (…) Είπα όταν θα πάμε να κρίνουμε την πρόοδο αυτής της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση να πούμε όχι. Η Νέα Δημοκρατία έκανε πολιτική της το όλες οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, όλες μαζί.

(…) Το 2021 σε εσάς, στην ερώτηση των υποψήφιων προέδρων του ΠΑΣΟΚ, είχα πει ότι αυτό πρέπει να σταματήσει. Η ένταξη αυτής της χώρας πρέπει να διακοπεί για να αναμορφώσουν τους θεσμούς τους και να τηρήσουν τη συμφωνία. Με έλεγαν δεξιό. Κάποιοι εκ των συνυποψηφίων μου που είχαν αφήσει τη Γεννηματά μόνη της. Η Γεννηματά ήταν η μόνη στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ τότε που έλεγε όχι στη συμφωνία των Πρεσπών. Οι άλλοι πέντε έλεγαν ναι.

(…) Είχα μια συνεπή πορεία. Αυτή τη συνεπή πορεία θα την ακολουθούσα και σήμερα και πριν αιφνιδιαστεί από τις φράσεις των ηγετικών στελεχών του VMRO, των εθνικιστών, θα είχαμε προλάβει και να ενημερώσουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ελληνικό κοινό, τους Έλληνες πολίτες, να μη Φαινόμαστε τώρα ότι τρέχουμε από πίσω.Θα το είχαμε μεθοδεύσει, ώστε να αποφευχθεί».

Τι είπε για τα ελληνοτουρκικά

Σχετικά με το ελληνοτουρκικά, ο κ. Λοβέρδος τόνισε μεταξύ άλλων: «Θα σας δώσω ένα ακόμα δείγμα γραφής της σοβαρότητας και της υπευθυνότητας με την οποία θέλουμε να είμαστε στην πολιτική. Όχι τοξικότητες, όχι ακραίες στάσεις, όχι διχασμός. Όσο μπορούμε πιο πολύ να βρίσκουμε κοινούς τόπους. Όταν είδα την «Γαλάζια Πατρίδα» στα σχολεία της Τουρκίας, πρωτοσέλιδο στην Καθημερινή. Όταν τα είδα αυτά είπα ότι εδώ μία με τη Μονή της Χώρας, μία με την Αγιά Σοφιά, μία με αυτό, επωφελείται ο Ερντογάν σιγά σιγά και κάνει μικρά βηματάκια, ενώ μας χρησιμοποιεί ως διαβατήριο. Όμως η προεκλογική περίοδος είναι ακατάλληλη για τέτοιες συζητήσεις, γιατί άμα τα βάλουμε αυτά στον προεκλογικό μύλο θα βγάλουμε έναν κιμά».

Στο τι ειναι αυτό που τους χωρίζει από το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Λοβέρδος ανέφερε: «Ένα κόμμα που ιδρύθηκε κατά τον ιδρυτή του για να κυβερνά, είναι ένα κόμμα που δεν θα κυβερνήσει. Είναι δέκα χρόνια έξω από τις κυβερνήσεις και απ’ ότι φαίνεται με την παρούσα κατάσταση που δεν τη βλέπω να αλλάζει και εύκολα, έχει πολύ χρόνο μπροστά του να διανύσει μέχρις ότου όλα αλλάξουν και αυτό καταστεί και πάλι κυβερνητικό κόμμα. Οι δε θέσεις που παίρνει είναι έξω από το δικό μου οπτικό πεδίο.(…) Όταν εγώ πάσχιζα για την επιστολική ψήφο, όταν εγώ πάσχιζα για τα μη κρατικά πανεπιστήμια και υποστήριζα από το 2006-7, τα Sui generis, τα ιδιαίτερα νομικά πρόσωπα κάτι που έκανε ο Πιερρακάκης, μπορώ να υποστηρίζω γραμμές που δεν βγάζουν πουθενά και να λέω σε εσάς ‘στείλτε το παιδί σας στην Κύπρο να πληρώνεται για το κυπριακό πανεπιστήμιο για να μην το έχετε εδώ’;

«Όταν ο ηγέτης του δημοσκοπείται και έχει καταλληλότητα για πρωθυπουργός κάτω από 10%, πολύ κάτω από 10%, δεν υπάρχει πια και προοπτική καμία.

(…) Εγώ πιστεύω ότι τα πρόσωπα έχουν την κύρια σημασία. Το πώς θα πεις την άποψή σου, το πώς θα υποστηρίξεις τη γραμμή σου έχει σημασία αν ξέρεις να το κάνεις και μπορείς να το κάνεις, κι αν δεν μπορείς και αναγκάζεσαι να εφεύρεις εχθρούς» φταίνε όλοι.

Ποιον θα στηρίξει για πρόεδρο της Κομισιόν

Στην ερώτηση ποιον θα υποστηρίξει για πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο πρόεδρος των Δημοκρατών ανέφερε: «Ο, τι αποφασίσουμε στη Renew Europe θα σημαίνει προηγούμενη ζύμωση με τους 21 ευρωβουλευτές της Ελλάδας και τους 6 της Κύπρου. Πάμε εκεί εμείς για να διαμορφώσουμε την Εθνική Ελλάδος και έχω υπέρ μου ένα κριτήριο κι ένα αδιάσειστο στοιχείο. Όταν ο κ. Χατζηδάκης, σημερινός υπουργός Οικονομικών, ένας ευπρεπής κύριος, χτυπούσε τον Κώστα Λαλιώτη με την ιδιότητα του ευρωβουλευτή, έλεγα τότε εγώ ‘πάτε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να χτυπάτε την Ελλάδα;’. Τώρα, που δεν έχω καμία σχέση με τη Νέα Δημοκρατία, τώρα που ψηφίσανε εναντίον της Ελλάδας ότι δεν υπάρχει κράτος δικαίου στην Ελλάδα ’19-’23, είπα ρε παιδί μου, δεν βρέθηκε ένας άνθρωπος στις κοινοβουλευτικές αυτές ομάδες να πει ‘γιατί ’15-’19 υπήρχε; Έστω για ξεκάρφωμα.

Αυτό λοιπόν που θα κάνω είναι πρώτα να αγωνίζομαι για την πατρίδα μου και δευτερευόντως για τις κοινοβουλευτικές ομάδες που θα ανήκω εγώ, οι άλλοι ευρωβουλευτές που θα ενταχθούν στη Σοσιαλιστική, στο Λαϊκό Κόμμα κλπ. Πρώτα η πατρίδα μας, οι 21 μαζί και οι 6 Κύπριοι και μετά όλα τα υπόλοιπα φυσικά».

Για το ένταλμα από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τον Νετανιάχου αλλά και την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου που καλεί το Ισραήλ να σταμήσει τώρα τις εχθροπραξίες στη Γάζα, ο κ. Λοβέρδος τόνισε: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Ισραήλ ξεπερνάει τα όρια. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η ανθρωπιστική βοήθεια στην οποία συμμετέχει και η Ελλάδα – και η ελληνική κυβέρνηση σε αυτό είναι σωστή – αλλά και από παντού, από τον ΟΗΕ, από παντού, είναι μια απόλυτα συγκεκριμένη ανάγκη και πρέπει να την ενισχύσουμε όσο μπορούμε. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία επίσης ότι η Χαμάς είναι καθ’ ολοκληρίαν τρομοκρατική. Αλλά πρέπει να σταματήσουν. Πρέπει να σταματήσουν. Το ανθρωπιστικό θέμα κατέστη πλανητικό».

Για την Παλαιστίνη

Για την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους σημείωσε: «Τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα; Η Ελλάδα το 2010 και ήμουν υπουργός εκείνης της κυβέρνησης, αποφάσισε να ανοίξει τις σχέσεις της με το Ισραήλ, κάτι που το κατήγγειλαν οι πιο πολλοί στην Ελλάδα και μετά το εφήρμοσαν όλοι. Αυτές οι σχέσεις έχουν αποδώσει. Παράλληλα, εμείς έχουμε πολύ μεγάλο πρόβλημα με την Τουρκία και η αντιπαλότητα Ισραήλ και Τουρκίας είναι μια αντιπαλότητα που την Ελλάδα την ωφελεί, τουλάχιστον για τα παρόντα χρόνια. Καταρχάς η θέση (σ.σ. της Ελλάδας) είναι τα δύο κράτη. Η Ελλάδα έχει αυτή τη θέση.

Θα πρέπει να είναι προϊόν διαπραγματεύσεων που θα προκύπτουν μέσα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και να αποτελέσει αυτό και μια μορφή πίεσης».

Σχετικά με τη δήλωσή του ότι θα αν εκλεγεί θα μείνει ένα χρόνο στην Ευρωβουλή, ο κ. Λοβέρδος έιπε ότι αυτό εξαρτάται κι από την πορεία των εθνικών εκλογών. «Δεν μπορώ να ξέρω τις εξελίξεις, τη Νέα Δημοκρατία, τις επιλογές του πρωθυπουργού». Έπειτα τόνισε: «Πρέπει να έχω χρόνο ασφαλείας εδώ στην Ελλάδα γιατί υπάρχουν παραδείγματα πολιτικών οι οποίοι μείνανε μέχρι και 20 μέρες προ των εκλογών ως ευρωβουλευτές. Εγώ έχω την ευθύνη συνολικά του κόμματος. (…) Θα κρίνουμε όλοι μαζί πότε είναι ο κατάλληλος καιρός να έρθω για να μπορέσω να οργανώσω το κόμμα για τις εθνικές εκλογές. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να κάνω κάτι που να αφορά εμένα, γιατί πολλοί το παίρνουν κι έτσι. Τίποτα δεν αφορά εμένα. Είμαι πολλές φορές υπουργός, πάρα πολλές φορές βουλευτής. Δεν έχω ματαιοδοξίες. Θέλω να βοηθήσω. Δε γίνεται να βοηθάς από τις Βρυξέλλες. Γι’ αυτό ναι μεν θα πάω, φυσικά θα σεβαστώ τη γνώμη του ελληνικού λαού, θα δώσω το παράδειγμα μιας λειτουργίας σε ένα τέτοιο κοινοβούλιο. Έχω την εμπειρία της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, ξέρω την ανυπαρξία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε αυτά τα φόρα. Ανυπαρξία πλήρης. Δηλαδή κάποιοι ευρωβουλευτές που έρχονταν, μιλάγανε, δεν τους άκουγε κανένας. Αν η Ευρωπαϊκή Ένωση δε μορφοποιήσει την ύπαρξή της στον αμυντικό τομέα για να είναι ενιαία στο ΝΑΤΟ, τότε ούτε μηχανισμός προστασίας της Κύπρου θα υπάρξει ούτε τίποτα».

Τι τόνισε για την ακρίβεια

Ο κ. Λοβέρδος για την ακρίβεια εξήγησε: «Είναι ευρωπαϊκό φαινόμενο. Όσον αφορά την ενέργεια του προσδίδει τεράστιες διαστάσεις η κυβέρνηση Μητσοτάκη για την Ελλάδα. Όντως ένα από τα θέματα που θα ασχοληθούμε κι εγώ προσωπικά είναι η ενέργεια στην Ευρώπη. Οι λίγοι πάροχοι, ο μικρός ανταγωνισμός δημιουργεί πρόβλημα σε όλη την Ευρώπη.

Αλλά δεν μπορεί, ενώ το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό, να είμαστε η τρίτη ακριβότερη χώρα σε ό, τι αφορά την αμόλυβδη βενζίνη κι από πάνω μας να είναι η Γαλλία με μέσους μισθούς, τριπλάσιους από τους δικούς μας. Ούτε η ένατη χώρα στο ντίζελ, στο πετρέλαιο κίνησης. Και με τα τρόφιμα το ίδιο, καρτέλ». Για το αν πρέπει να μειωθεί ο ΦΠΑ στα τράφιμα ο κ. Λοβέρδος τόνισε ότι «πειραματικά ναι, το αντεχεί» η δημοσιονομική μας κατάσταση. «Τι με προβληματίζει. Λέει ο κύριος υπουργός των Οικονομικών ο κ. Χατζηδάκη και σωστά. Αν το κάνω τα πάντα, τα προϊόντα θα παραμείνουν ακριβά και θα βάζει στην τσέπη του ο επιχειρηματίας τον ΦΠΑ που δεν θα το δίνει στο δημόσιο γιατί δε θα είναι πια ΦΠΑ. Δεν είναι λάθος αυτό. Γι’ αυτό πρέπει να γίνει πειραματικά η μείωση του ΦΠΑ και να ελεγχθεί η πορεία των τιμών κάτι για το οποίο η κυβέρνηση ελέγχεται, δεν ελέγχει τις τιμές».

«Να κλείσω με μια φράση. Όλα τα καρτέλ στις τράπεζες, στις τηλεπικοινωνίες η κυβέρνηση τα έχει υποστηρίξει σε βάρος των πολιτών».

Related Articles

Υπό άκρα μυστικότητα οι ΗΠΑ έστειλαν πυραύλους ATACMS στην Ουκρανία

cars

Volvo. Έκανε ασύρματη αναβάθμιση λογισμικού

cars

Κάλεσμα της Θύρας 7 για τον τελικό στην Opap Arena: «Όλοι στο Μοναστηράκι, όλοι ερυθρόλευκα»

cars

Citroen C5 X. Το C5 έγινε κροσσόβερ

cars

Το 2022 η νέα Ford Mustang!

cars

BMW i5: Δοκιμές από τον Αρκτικό Κύκλο έως τους πρόποδες των Άλπεων

cars

Ναι, το Hummer επιστρέφει ως ένα ηλεκτρικό 1.000 ίππων!

cars

Από τηγανιτές πατάτες πνίγηκε το βρέφος στην Κω – Οι γονείς αντιμέτωποι με κατηγορία θανατηφόρας έκθεσης ανηλίκου

Bury

Ας τα πούμε από τώρα

cars