CARSNEWS
AUTONEWS

Μια γυναίκα αποφασίζει ποια παιδιά θα γεννηθούν και ποια όχι

Μια startup γονιμότητας που ονομάζεται Orchid, προσφέρει στους υποψήφιους γονείς μια φανταστική επιλογή: Να αποκτήσουν ένα κανονικό μωρό ή να κάνουν ένα μωρό με τη μέθοδο της γενετικής ενίσχυσης.

Ένα κανονικό μωρό μπορεί να μεγαλώσει και να πάθει καρκίνο, να γεννηθεί με σοβαρή διανοητική αναπηρία, να τυφλωθεί ή να γίνει παχύσαρκο. Ένα κανονικό μωρό άλλωστε μπορεί να μην φτάσει καν στον τοκετό.

Όπως αναφέρει το «wired» οποιαδήποτε από αυτές τις εκδοχές θα μπορούσε να συμβεί ακόμα σε ένα μωρό που θα γεννηθεί μέσω της διαδικασίας που εφαρμόζει η Orchid, αλλά οι κίνδυνοι, μειώνονται κατακόρυφα, υποστηρίζει η 29χρονη Noor Siddiqui, αν επιλέξετε τη μέθοδο της.

Συχνά αποκαλείται «γενετική ενίσχυση».

Όποτε αναφέρομαι στην «ορχιδέα», οι άνθρωποι «τσακίζονται» και νιώθουν άβολα λένε «όχι για μένα κάτι «τόσο αφύσικο».

«Μια νέα μαμά με την οποία μιλούσα ήταν ιδιαίτερα ενοχλημένη. Λίγα λεπτά αργότερα, σε μια προσπάθεια να αλλάξει θέμα, ανακοίνωσε ότι μόλις είχε ταΐσει το 6 μηνών παιδί της το πρώτο του φιστίκι και ότι σε τρεις μήνες θα το τάιζε την πρώτη του γαρίδα, καθώς αυτό αναφέρει η επιστήμη ότι πρέπει να κάνει για να το προστατεύσει από την ανάπτυξη αλλεργιών», λεει.

Για όλα τα παραπάνω η Siddiqui και με βάση την επιστήμη θέλει να προστατεύσει τους ανθρώπους από μελλοντικά δεινά.

Ως έφηβη ξεκίνησε μια ιατρική startup και στα 25 της ξεκίνησε την «Ορχιδέα».

Το προϊόν ενίσχυσης γονιδίων της εταιρείας είναι διαθέσιμο και η ίδια ήθελε να είναι ένας από τους πρώτους πελάτες.

Η Siddiqui και ο σύζυγός της είναι τέλεια γόνιμοι, αλλά για να λειτουργήσει αυτό το είδος παρέμβασης, χρειάστηκε έμβρυα.

Έτσι, το 2022, η Siddiqui υποβλήθηκε σε εξωσωματική γονιμοποίηση στο Στάνφορντ και ολοκληρώθηκε με 16 υποψήφιους, ενώ έστειλε τα έμβρυα στο εργαστήριο της Orchid στη Βόρεια Καρολίνα.

Συνήθως, η προεμφυτευτική εξέταση διαπιστώνει μόνο ανησυχητικές ανωμαλίες και στη συνέχεια ο γιατρός επιλέγει το καλύτερο έμβρυο απ΄όσα εξετάζει.

Αυτό είναι κάτι που, όπως είπε «είναι στο μυαλό της κοινωνίας, το μυαλό της επιστημονικής φαντασίας, για μια γενιά» μια πρώτη στο είδος της εικόνα της γενετικής μοίρας κάθε μελλοντικού μωρού.

Αυτήν τη στιγμή, η Orchid υπολογίζει την πιθανότητα κάθε εμβρύου να υποφέρει κάποια στιγμή, από οποιαδήποτε από 1.200 ασθένειες και καταστάσεις για τις οποίες έχουμε γνώση αυτή τη στιγμή.

Η Orchid είναι ακόμα στα πρώτα της βήματα, διαθέτει 16 εργαζόμενους και 12 εκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση.

Ήδη βρίσκονται σε 40 κλινικές εξωσωματικής γονιμοποίησης σε όλη τη χώρα και έχουν χιλιάδες πελάτες. Μάλιστα κάποιοι εξ’ αυτούς είναι μεγάλα ονόματα της τεχνολογίας. Όταν της ζητήθηκε να αποκαλύψει την ταυτότητά τους, η Siddiqui δεν το έκανε, αλλά είναι διαθέσιμη να παραθέσει δεδομένα για τα δικά της έμβρυα.

Related Articles

Έναν νέο, προσιτό ηλεκτροκινητήρα άνευ μαγνητών παρουσίασε η Mahle.

cars

Έλενα Παπαρίζου – Μιχάλης Χατζηγιάννης: Ακυρώνουν τις συναυλίες τους;

cars

Νέο Hyundai Tucson. Λέτε να το δούμε και τρίθυρο!

cars

ID.R Δυναμικό παρόν στο Goodwood

cars

Το Euro NCAP αξιολογεί: BMW 1 Series & 3 Series, Jeep Cherokee και Peugeot 208.

cars

Θύμα ρατσιστικής συμπεριφοράς ο Νίκο Γουίλιαμς – «Πήγα να σουτάρω στη γωνία και άκουσα ήχους μαϊμούς»

Bury

WRC 2023

cars

Το μοντέλο που έστριβε χωρίς να γέρνει: 30 χρόνια Citroën Xantia

cars

Ford Explorer: Με πλούσιο εξοπλισμό, πρακτικότητα, άπλετους χώρους και έξυπνες λύσεις αποθήκευσης

cars