CARSNEWS
AUTONEWS

Ο γρίφος του Γερουλάνου στην κούρσα ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ – Οι σκληροί υποστηρικτές Τσίπρα, ζητούν να τελειώσει με Κασσελάκη

Λεπέν και κεντροαριστερά

Καλημέρα και καλή εβδομάδα στη σκιά των Γαλλικών όπου επικράτησε όπως ήταν αναμενόμενο η Μαρί Λεπέν και η Ακροδεξιά. Ένα εκλογικό αποτέλεσμα που προβληματίζει πολλούς και αυτό εισέπραξα και από συνομιλίες που είχα με ανώτερα κυβερνητικά στελέχη κυρίως για τη σχέση Γαλλίας και Βρυξελλών, εάν και στο δεύτερο γύρο επιβεβαιωθεί η επικράτηση της Λεπέν, αν και είναι δύσκολο. Στα δικά μας έχουμε μεγάλη κρίση στο ΣΥΡΙΖΑ με όσα βλέπουμε να γίνονται τις τελευταίες δυο ημέρες μεταξύ του Στέφανου Κασσελάκη και του Αλέξη Τσίπρα. Τα φώτα έπεσαν όμως χθες στο ΠΑΣΟΚ και στην συνεδρίαση της Κεντρικής του Επιτροπής, όπου και επισημοποιήθηκαν οι τρεις υποψηφιότητες για τις οποίες σας είχε ενημερώσει η στήλη έγκαιρα. Ας τα πάρουμε με τη σειρά, ξεκινώντας από το ΠΑΣΟΚ.

Φωτιά στα πηγαδάκια

Κατέβηκαν λοιπόν κυριακάτικα στο Caravel. Δεν μπορούσα να λείπω, όπως και σήμερα θα είμαι πολύ κοντά από εκεί που έγινε η ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, στο Πολεμικό Μουσείο για τις ομιλίες του Κώστα Καραμανλή και του Αντώνη Σαμαρά. Στο Caravel, είδα κόσμο και κοσμάκη και θυμήθηκα καλές εποχές στο ΠΑΣΟΚ με πολλά και ενδιαφέροντα πηγαδάκια, όπου το μείζον και το κρίσιμο θέμα συζήτησης ήταν το αύριο, όχι του χώρου, αλλά του κόμματος και ποιος θα εκλεγεί αρχηγός. Μην περιμένετε ότι είχαν οι περισσότεροι «φαγούρα» για το ελληνικό Επινέ (όπως λέγεται το τελευταίο διάστημα και δεν είναι τίποτα περισσότερο από το συνέδριο του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, στο Επινέ, το 1971) και το πως θα συμμαχήσει το ΠΑΣΟΚ με το ΣΥΡΙΖΑ.

Εν αναμονή οι βουλευτές

Και επειδή είδαμε χθες τις τρεις υποψηφιότητες να κατατίθενται, του Νίκου Ανδρουλάκη, του Χάρη Δούκα και του Παύλου Γερουλάνου, μην περιμένετε ότι οι βουλευτές εκδηλώνονται. Το αντίθετο, καθώς όπως άκουσα σε πολλά πηγαδάκια, δεν θέλανε να πάρουν θέση ακόμα. Θα περιμένουν να δουν τι θα γίνει με τους συσχετισμούς και θα αποφασίσουν.

Το κλίμα υπέρ Ανδρουλάκη

Το κλίμα στην ΚΕ ήταν υπέρ του Ν. Ανδρουλάκη, καθώς το συγκεκριμένο όργανο το ελέγχει και μάλιστα αυτό φάνηκε και από τα περισσότερα μέλη που τον χειροκρότησαν, αλλά και από παρατηρητές που βρέθηκαν στη διαδικασία και τον χειροκρότησαν πολλές φορές. Μάλιστα στο τέλος της ομιλίας του ακούστηκε και το κλασσικό τραγούδι. Θα τον μεθύσουνε τον ήλιο; Την ώρα που μιλούσε ο Ν. Ανδρουλάκης, πάντως, και έκανε αναφορά στα συμφέροντα που τον χτυπάνε, έπιασα με την άκρη του ματιού μου την ώρα που το είπε, κάποιον βουλευτή να τον κοιτάει ίσως με βλέμμα κάπως περίεργο. Σαν να ήθελε να του πει κάτι.

Ο Δούκας και οι selfies

Αρκετοί μαζεύτηκαν και γύρω από τον Χ. Δούκα, το νέο πρόσωπο στην εσωκομματική κούρσα. Δεν ήταν λίγοι που έσπευσαν να τον χαιρετήσουν και να του μιλήσουν, αλλά και να φωτογραφηθούν. Ο Χ. Δούκας ήταν μαζεμένος γενικά, ακόμα και στην ομιλία του και δεν ήταν επιθετικός, ενώ οι δικοί του έλεγαν πως είπε αυτά που έπρεπε να πει με τον τρόπο που έπρεπε. Από κοντά στον Χ. Δούκα ήταν και ο Χρήστος Πρωτόπαππας.

Το αίνιγμα Γερουλάνου

Ψύχραιμος, ευχάριστος και αισιόδοξος ήταν ο Παύλος Γερουλάνος για τον οποίο έλεγαν πολλοί πως είναι αίνιγμα που θα είναι ο εκλογικός του πήχης. Είναι μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα υποψηφιότητα με καθαρό λόγο και όπως μου είπαν πολλοί έκανε και την καλύτερη ομιλία. Και γι’ αυτό και χειροκροτήθηκε και από πρόσωπα που δεν τον στηρίζουν. Αν ο Γερουλάνος περάσει στον δεύτερο γύρο, πιο πιθανό είναι να πάρει το ΠΑΣΟΚ, παρά να χάσει. Το δύσκολο είναι να βρεθεί στην επόμενη φάση.

Η σημιτική υποψηφιότητα

Τι έμαθα όμως από αξιόπιστη πηγή; Υπάρχει υπουργός (δεν θα αναφέρω ακόμα εάν είναι άνδρας ή γυναίκα) των κυβερνήσεων Κώστα Σημίτη που εξετάζει την πιθανότητα να είναι υποψήφιος-α και επ’ αυτού έχει αρχίσει και επαφές και συναντήσεις. Μετράει δεδομένα και δεν αποκλείεται να δούμε εκπλήξεις λίαν συντόμως. Και εάν κατέβει θα αλλάξει όλα τα δεδομένα. Και να κάνω μια πρόβλεψη; Εάν κατέβει μπορεί να δείτε απόσυρση Χ. Δούκα. Να το θυμηθείτε!

Κατήφεια

Μπορεί τα στρατόπεδα στο ΠΑΣΟΚ να διαμορφώνονται σιγά-σιγά, αλλά στις τάξεις των οπαδών επικρατεί κατήφεια. Βλέπετε, συμπληρώνονται πλέον 12 χρόνια από την εκλογική κατάρρευση του 2012. «Μπαίνουμε στον 13ο χρόνο μιζέριας, αν αποδειχθεί γρουσούζικο τελειώσαμε, αν πιάσουμε 13αρι μπορεί και να σωθούμε» μου είπε ιστορικό στέλεχος, άνθρωπος που δεν τον είχα ούτε για προληπτικό, ούτε για παίκτη τυχερών παιχνιδιών και του το είπα. «Φαντάσου ότι μπορεί να με δεις ακόμη και να κάνω τον σταυρό μου», σχολίασε κουνώντας το κεφάλι, καθώς δεν ανήκει σε εκείνους που έχτισαν την πολιτική τους καριέρα απευθυνόμενοι στο θρησκευτικό συναίσθημα.

Η οργή Τσίπρα

Και να πάμε στον ΣΥΡΙΖΑ όπου ο Αλέξης Τσίπρας, όπως έμαθα, είναι έξαλλος με όσα κάνει ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος αναμένεται ενόψει και της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ την προσεχή Κυριακή να βρει οργανωμένο μέτωπο. Μαθαίνω ότι πολλοί σκληροί υποστηρικτές του Αλ. Τσίπρα ζητάνε να βγει επιτέλους πιο ανοικτά και να… τελειώσει τον Στ. Κασσελάκη. Μπορεί; Αυτό είναι το βασικό ερώτημα.

Επίτιμος διδάκτορας ιδιωτικού Πανεπιστημίου

Ο Αλ. Τσίπρας επέστρεψε από την Τουρκία, αλλά δεν θα πάει μάλλον στην Κεντρική Επιτροπή την προσεχή Κυριακή. Στην Κωνσταντινούπολη είχε πολλές επαφές και το ιδιαίτερα ενδιαφέρον ήταν το γεγονός ότι μίλησε στο πανεπιστήμιο του τούρκου μεγιστάνα Koc και μάλιστα ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτορας του ιδιωτικού Πανεπιστημίου Koc. Και είδα πολλά σχόλια στο διαδίκτυο από οπαδούς του Κασσελάκη για το γεγονός ότι πήγε σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο και ήταν βασικός ομιλητής στην τελετή αποφοίτησης. Τσίπρας εσωτερικού, Τσίπρας εξωτερικού, έλεγαν.

Ποιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ φοβούνται τις προθέσεις του Μητσοτάκη

Με μεγάλη προσοχή καταρτίζουν τις κινήσεις τους κατά της ασκούμενης πολιτικής του Στέφανου Κασσελάκη τα προβεβλημένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία που διατηρούν ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας με τον τέως πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Άλλωστε ορισμένοι εξ αυτών είχαν διατελέσει και υπουργοί ή υφυπουργοί κατά το παρελθόν. Ένας από τους λόγους που κινούνται τόσο «θεσμικά» είναι επειδή φοβούνται τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Τι εννοώ; Σε περίπτωση που ο πρωθυπουργός αποφασίσει να διεξαγάγει εθνικές εκλογές από Σεπτέμβριο όπως έχει ακουστεί και γραφτεί το τελευταίο διάστημα (εξαιρετικά δύσκολο αν θέλετε την άποψή μου) τότε αυτές θα γίνουν με λίστα και όχι με σταυρό προτίμησης, καθώς δεν έχει παρέλθει ακόμη το 18μηνο από τις βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023. Αυτό σημαίνει ότι ο Στέφανος Κασσελάκης θα έφτιαχνε τα ψηφοδέλτια με τέτοιον τρόπο που θα τους τοποθετούσε σε μη εκλόγιμες θέσεις. Οπότε θα έχαναν «αναίμακτα» τον βουλευτικό θώκο και τα προβλεπόμενα προνόμια. Δεν παίζουν μ’ αυτά.

Ο έμπιστος και ο ghost writer

Την ίδια ώρα, στον έβδομο όροφο της Κουμουνδούρου δεν κυκλοφορεί πολύς κόσμος. Μόνο όσοι εμπιστεύεται τυφλά ο Στέφανος Κασσελάκης. Εκτός από τον αδερφό του Στέλιο, πρόσβαση μαθαίνω ότι έχει και παρίσταται μάλιστα και σε πολλές συσκέψεις ένα στέλεχος της ναυτιλιακής του ο οποίος είναι από τους πιο στενούς συνεργάτες του προέδρου. Μαθαίνω επίσης ότι ο γνωστός στιχουργός, Νίκος Μωραΐτης, ο οποίος πολλές φορές έχει βάλει πλάτη με αναρτήσεις του υπέρ του Στέφανου Κασσελάκη είναι ο ghost writer και αναρτήσεων του ίδιου του Προέδρου.

Αλλαγές του Μητσοτάκη

Να κλείσω με τα κυβερνητικά, καθώς ο πρωθυπουργός στον απόηχο της συνεδρίασης της ΚΟ της ΝΔ ετοιμάζει αλλαγές σε αρκετούς γενικούς γραμματείς και περισσότερες συναντήσεις με τους βουλευτές. Σας τα έλεγα και το Σάββατο. Όπως μου είπαν η αξιολόγηση των γ.γ. θα γίνει σύντομα και εντός του καλοκαιριού θα δούμε αλλαγές σε κομβικές θέσεις σε κρίσιμα υπουργεία.

Υπουργικό ορόσημο

Το θέμα του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας κυριαρχεί στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου τη Δευτέρα. Ο πρωθυπουργός αναμένει από τον Νίκο Παπαθανάση να του παρουσιάσει την πρόοδο των έργων, αλλά και τη… βαθμολογία του κάθε υπουργείου. Και όχι στο επίπεδο της απορροφητικότητας, κυρίως στο πεδίο της πραγματικής οικονομίας, καθώς το ζητούμενο είναι τα έργα που υλοποιούνται, τα έργα για τα οποία γίνονται εκταμιεύσεις και πληρώνονται όλοι οι εμπλεκόμενοι. Και δεν πάνε όλα το ίδιο καλά.

Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω

Ρώτησα άνθρωπό μου στο Μέγαρο Μαξίμου αν ανησυχεί που μας κυκλώνουν τα προβλήματα. Έχουμε πάλι τόξο από Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία μέχρι Τουρκία, του επισήμανα. Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω, μου απάντησε και εξέφρασε τη σιγουριά του πως δεν πρόκειται να κρατήσουν πολύ τα προβλήματα στα βόρεια σύνορά μας και ότι η Τουρκία δεν θα σηκώσει τους τόνους, τουλάχιστον μέχρι να τελειώσουν οι πόλεμοι σε Ουκρανία και Ισραήλ. Για να δούμε.

Στο Πολεμικό Μουσείο με πούλμαν

Παρουσιάζει το βιβλίο του σήμερα ο δημοσιογράφος-συγγραφέα Μανώλης Κοττάκης στο Πολεμικό Μουσείο. Αυτό που θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα είναι οι τοποθετήσεις των δύο πρώην πρωθυπουργών Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά. Μαθαίνω ότι έχει γίνει μεγάλη κινητοποίηση από την πλευρά του μεσσήνιου πολιτικού. Θα έρθει και κόσμος από την Πελοπόννησο – με πούλμαν, όπως μαθαίνω! Πάντως, Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς έχουν πολύ καύσιμη ύλη να σχολιάσουν (υπόθεση Μπελέρη, Συμφωνία των Πρεσπών κοκ) και αναμένεται να το κάνουν. Το ερώτημα των υπουργών είναι αν θα πρέπει να παραστούν. Για να μη… τζογάρουν, θα ρωτήσουν το πρωί στο υπουργικό τον πρωθυπουργό.

Με το βλέμμα στη Nova το fund Κυριακού;

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το νέο fund που σύστησε ο Θοδωρής Κυριακού, ο επικεφαλής του ΑΝΤ1. Θυμίζω ότι η QIA (Qatar Investment Authority) και η K Group της οικογένειας Κυριακού σύστησαν ένα νέο επενδυτικό σχήμα προ μερικών ημερών. Κάποιοι λένε ότι είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν εξελίξεις και ενδιαφέρον για την απόκτηση της Nova. Σας θυμίζω ότι ο ΑΝΤ1 είχε δείξει ενδιαφέρον και την προηγούμενη φορά όταν η Nova κατέληξε στη United Group. Μένει να δούμε τι θα συμβεί αυτή τη φορά.

Παντελής Μαντωνανάκης; Ο μεγάλος κερδισμένος

Σε μεγάλο κερδισμένο της επί σειράς ετών κόντρας με το Δημόσιο, αναδεικνύεται ο επιχειρηματίας Παντελής Μαντωνανάκης. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι όπως πληροφορούμαι προβλέπεται να κουρευτούν τα δάνεια που βαραίνουν τον ίδιο και την επιχείρησή του Αττικός Ήλιος που διαχειρίζεται το Lagonissi Grand Resort υπερβαίνουν τα 550 εκατομμύρια ευρώ. Από αυτά θα κουρευτούν περίπου 150 εκατομμύρια ευρώ και από την άλλη η ΕΤΑΔ με την οποία βρίσκεται στα δικαστήρια όλα αυτά τα χρόνια, θα καλύψει τα υπόλοιπα 400 εκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για το μεγαλύτερο επιχειρηματικό deal ή αν θέλετε μία από τις μεγαλύτερες νίκες επιχειρηματία απέναντι στο Δημόσιο. Σας έχω πει από την άλλη ότι προβλέπεται να γίνει ανάπλαση της έκτασης και αξιοποίηση όμορου οικοπέδου με τη δημιουργία περίπου 50 πολυτελών κατοικιών όπου μένει να ξεκαθαριστεί το καθεστώς εκμετάλλευσής τους, εάν δηλαδή θα έχει με κάποιο τρόπο και το δημόσιο συμμετοχή στο συγκεκριμένο project. Ο συμβιβασμός θα θέσει τέλος σε έναν χρόνιο πονοκέφαλο για την κυβέρνηση και από την άλλη θα βάλει τέλος στις πολυετείς απαιτήσεις από πλευράς Μαντωνανάκη, οι οποίες προκάλεσαν σημαντική ανησυχία και προβληματισμό στην κυβέρνηση Μητσοτάκη κατά κύριο λόγο τα τελευταία χρόνια – και όχι μόνο.

Το αλκοόλ, η κακή συνήθεια ενός Έλληνα επιχειρηματία

Ιδιοκτήτης σημαντικής εταιρείας αλκοολούχων με πολύ χαρακτηριστικό προφίλ και παρουσία στα πράγματα τα τελευταία χρόνια. Που ουκ ολίγες φορές έχει βρεθεί στα δικαστήρια για να διεκδικήσει το δίκιο που ο ίδιος πιστεύει ότι έχει. Μάλιστα έχει δικαιωθεί από την ελληνική δικαιοσύνη, ενώ περιμένει αρκετά περισσότερα στη συνέχεια για τον «αγώνα» που έχει κάνει στην αγορά. Με ένα βασικό του μειονέκτημα. Ότι πίνει πολύ και όταν συναντά ανθρώπους, δεν είναι καθόλου επικοινωνιακός μαζί τους σε σημείο που μπορεί να γίνει ακόμα και αγενής. Αυτά έχει το αλκοόλ όταν κάποιος δεν το προσέχει. Και θα πείτε, εντάξει, όταν περιορίζεται σε ατομική κατανάλωση και δεν επιβαρύνει κάποιος τους γύρω του, τότε όλα είναι εντάξει. Όταν όμως παρενοχλεί με τρόπο αρκετά προκλητικό τους συνδαιτημόνες, τότε μάλλον τα πράγματα αλλάζουν.

Έτοιμος για Πολωνία ο Σκλαβενίτης;

Το επόμενο του βήμα σχεδιάζει ο όμιλος Σκλαβενίτη μετά την Κύπρο και την εξαγορά της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Παπαντωνίου. Η έξοδος εκτός από την Κύπρο και σε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με επικρατέστερη την Πολωνία, φαίνεται ότι βρίσκεται αρκετά κοντά. Ο Σκλαβενίτης έχει συνηθίσει την αγορά σε καλά μελετημένες κινήσεις σε όλα του τα βήματα. Επομένως η απόφαση για είσοδο σε μία ακόμα αγορά του εξωτερικού μετά την Κύπρο δεν είναι έκπληξη. Αποτελεί άλλωστε επιβεβλημένη κατά κάποιο τρόπο κίνηση που απορρέει από την πρόθεση του ομίλου να επεκταθεί ακόμα περισσότερο, καθότι στην Ελλάδα έχει κατακτήσει την αγορά, αλλά έχει πιάσει ταβάνι σε επίπεδο ανάπτυξης και πρέπει να αναζητήσει τη διέξοδο για περαιτέρω ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια. Κάτι που τον οδηγεί εκ των πραγμάτων στο εξωτερικό και σε άλλες χώρες πλην της Ελλάδας αλλά και της Κύπρου όπου μετά την πρόσφατη εξαγορά καθίσταται πρώτος παίκτης και εκεί.

Στροφή στα φθηνά λόγω ακρίβειας

Σε όλο και φθηνότερα προϊόντα στρέφονται το τελευταίο διάστημα οι καταναλωτές στον τομέα της αγοράς ηλεκτρικών συσκευών όπως μου έλεγε άνθρωπος που γνωρίζει καλά τη συγκεκριμένη αγορά. Είναι χαρακτηριστικό την ίδια ώρα ότι η αγορά κινείται πτωτικά με -5,8% σε πωλήσεις τεμαχίων, ενώ σε αξία η πτώση των πωλήσεων είναι στο -11,5%. Σε ό,τι αφορά τις μεγάλες οικιακές συσκευές (κουζίνες, πλυντήρια, ψυγεία) οι πωλήσεις από πλευράς τεμαχίων κινούνται πτωτικά με -12,5%, ενώ σε αξία με -23%, αφενός λόγω της ολοκλήρωσης του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή», που επιδοτούσε την αγορά ψυγείου και καταψύκτη. Αφετέρου, όμως, η πτώση του τζίρου στις μεγάλες οικιακές συσκευές έρχεται να επιβεβαιώσει ακριβώς το ότι το καταναλωτικό κοινό έχει επικεντρώσει τις αγορές του σε συσκευές που έρχονται να ικανοποιήσουν την ιδανική σχέση ποιότητας – τιμής.

Η Folli Follie και η νέα Folli Follie

Από τη μία πλευρά το δικαστήριο ήρθε να καταδικάσει τον Κουτσολιούτσο και τους συν αυτώ για τις συμπεριφορές και το περίφημο σκάνδαλο της Folli Follie. Από την άλλη πλευρά εξελίσσεται όπως μου λένε ένα μεγάλο σήριαλ. Που σχετίζεται με την προσπάθεια της «υπηρεσιακής» διοίκησης του ομίλου Folli Follie υπό τον Γ. Σάμιο, να «πουλήσει» τη νέα εταιρεία FF Opsco που έχει δημιουργηθεί και που ουσιαστικά αποτελεί το διάδοχο σχήμα της παλιάς Folli Follie που συνεχίζει να αναπτύσσεται με νέα καταστήματα και νέο πρόσωπο (μακριά από τις αμαρτίες του παρελθόντος), στην αγορά. Όμως έχει σημασία να εισρεύσει και ρευστό στη συγκεκριμένη εταιρεία, η οποία προσδοκά πολλά από τα δεσμευμένα ακίνητα της «πρώην» ή παλιάς Folli Follie προκειμένου να μπορέσει να τα αξιοποιήσει και να κινηθεί προς τα εμπρός.

Related Articles

Οι ετοιμασίες των αγροτών στο Κιλελέρ για τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

cars

Επίθεση Ιράν σε Ισραήλ: Η Αίγυπτος ενεργοποίησε την αντιαεροπορική της άμυνα

Bury

Παναθηναϊκός: Τέλος ο Σάρι, αναλαμβάνει ο Ντιέγκο Αλόνσο

cars

Νεκρή από γαστρεντερίτιδα 91χρονη στο νοσοκομείο του Βόλου

Bury

Υπό κράτηση Ρώσος Αντιστράτηγος – Κατηγορείται για «εγκληματική δραστηριότητα»

cars

Η Kia αποκαλύπτει λίγο περισσότερο από το νέο Sorento.

cars

Ο Λένι Κράβιτζ γίνεται 60 – Ζει σε τροχόσπιτο, φοράει ψηλοτάκουνες μπότες και καλλιεργεί τα δικά του λαχανικά

cars

Το ηλεκτρικό Ford F-150 είναι η νέα πραγματικότητα!

cars

Αυτή είναι η υψηλότερη πόλη στον κόσμο και η ιστορία της είναι θλιβερή

Bury