CARSNEWS
MARKET

Στην παραγωγή η υδρογονοκίνητη BMW X5

5 Dec 2022

Η BMW ποντάρει πολλά στην τεχνολογία υδρογόνου και η ανάλογη εκδοχή της X5 αποκτά το προνόμιο του περάσματος στην παραγωγή, πιστοποιώντας το πόσο σοβαρά αντιμετωπίζουν οι Βαυαροί την υδρογονοκίνηση.

Η iX5 Hydrogen ολοκλήρωσε επιτυχώς το χειμερινό κύκλο δοκιμών, προσφέροντας αμείωτη απόδοση παρά το γεγονός ότι οι θερμοκρασίες έφταναν μέχρι τους -20 βαθμούς Κελσίου. Μεγαλύτερο ατού και τρομερό πλεονέκτημα έναντι των κλασικών ηλεκτρικών σε τέτοιες συνθήκες, η διαδικασία παραγωγής ενέργειας. Σε αντίθεση με τα BEV (battery electric vehicle), των οποίων η απόδοση της μπαταρίας πέφτει αισθητά στο κρύο, ένα FCEV (fuel cell electric vehicle) παράγει ηλεκτρισμό μέσω της καύσης υδρογόνου στις κυψέλες καυσίμου, οι οποίες έχουν εξελιχτεί σε συνεργασία με την Toyota. Δυο δεξαμενές με πίεση 700 bar, κατασκευασμένες από πλαστικό ενισχυμένο με ανθρακονήματα (CFRP) και χωρητικότητας έξι κιλών υδρογόνου, αναλαμβάνουν την παραγωγή ηλεκτρισμού μέσω της χημικής αντίδρασης με το οξυγόνο. Μοναδικές εκπομπές ρύπων κατά τη διαδικασία, είναι οι υδρατμοί της αλληλεπίδρασης υδρογόνου-οξυγόνου.

Δυο ηλεκτροκινητήρες παράγουν συνολικά 374 ίππους, επιταχύνοντας το βαυαρικό SUV στα 100 χλμ./ώρα από στάση σε λιγότερο από 7,0 δλ. και εξασφαλίζοντας αυτονομία 498 χλμ., την ώρα που η τελική ταχύτητα περιορίζεται στα 190 χλμ./ώρα. Η BMW επέλεξε το Munich Research and Innovation Centre για την παραγωγή της iX5 Hydrogen, χρησιμοποιώντας πατώματα που έρχονται από το εργοστάσιο Spartanburg, στις Η.Π.Α. Ο αριθμός των υδρογονοκίνητων X5 που θα βγουν από το ερευνητικό κέντρο του Μονάχου θα είναι περιορισμένος και θα αφορά αυτοκίνητα με ρόλο επίδειξης, με σκοπό τη χρησιμοποίησή τους σε εκδηλώσεις για την προώθηση της υδρογονοκίνησης.

«Η παραγωγή του BMW iX5 Hydrogen και των συστημάτων κυψελών καυσίμου, αποδεικνύει την υπέρτατη ευελιξία και την ασυναγώνιστη τεχνογνωσία μας στον τομέα. Δείχνει ότι διαθέτουμε ήδη την απαραίτητη τεχνογνωσία για την ενσωμάτωση της τεχνολογίας υδρογόνου στο σύστημα παραγωγής BMW iFACTORY ως εναλλακτικού συστήματος κίνησης» δήλωσε ο Milan Nedeljković, μέλος του Δ.Σ. της BMW.

Ξεκίνησε η παραγωγή της BMW XM

Ξεκίνησε η παραγωγή της BMW XM

Η Honda επενδύει στις κυψέλες υδρογόνου

Η Honda επενδύει στις κυψέλες υδρογόνου

H Ford Mustang Mach-E «150άρισε» σε χρόνο dt

H Ford Mustang Mach-E «150άρισε» σε χρόνο dt

«Στοπ» στη Ferrari Purosangue λόγω ζήτησης

«Στοπ» στη Ferrari Purosangue λόγω ζήτησης

Δραματικές μειώσεις στην παραγωγή λόγω μικροτσίπ

Δραματικές μειώσεις στην παραγωγή λόγω μικροτσίπ …

Ο Wankel επιστρέφει στα Mazda!

Ο Wankel επιστρέφει στα Mazda!

4 εκατομμύρια Hyundai από το εργοστάσιο της Τσεχίας

4 εκατομμύρια Hyundai από το εργοστάσιο της Τσεχίας …

Τέλος εποχής για το Honda NSX

Τέλος εποχής για το Honda NSX

Volvo: «Ίδιες τιμές τα ηλεκτρικά με τα θερμικά το 2025»

Volvo: «Ίδιες τιμές τα ηλεκτρικά με τα θερμικά το 2025» …

Related Articles

Ανέγγιχτη LaFerrari Aperta ξεπέρασε τα 5 εκατ. ευρώ!

cars

GP Βραζιλίας: Θρίαμβος Verstappen σε ένα συγκλονιστικό αγώνα!

cars

Το νέο Nissan Titan 2020 έρχεται ανανεωμένο και εντυπωσιακό

cars

Τα Ford Galaxy και S-MAX έρχονται ανανεωμένα

cars

Ανάκληση σε 304 οχήματα Mitsubishi L200

cars

Το «έξυπνο» τρέιλερ που παρκάρει μόνο του

cars

Τι είναι η προληπτική συντήρηση αυτοκινήτου και πώς την κάνουμε σωστά

cars

Συνεργασία της Nissan με την EDF Group 

cars

Τα «ταξί του μέλλοντος»

cars