CARSNEWS
AUTONEWS

Τάρπον Σπρινγκς: Η πόλη της Φλόριντα με το έντονο ελληνικό στοιχείο που είναι στο «φονικό μονοπάτι» του τυφώνα Μίλτον

Ο τυφώνας Μίλτον αναμένεται να πλήξει σφοδρά τη Φλόριντα και στο «φονικό μονοπάτι» του εντοπίζεται η πόλη Τάρπον Σπρινγκς, στην οποία κυριαρχεί το ελληνικό στοιχείο και μάλιστα ιδιαίτερα έντονα.

Οι πρώτοι Έλληνες μετανάστες έφτασαν στην πόλη κατά τη δεκαετία του 1880, για να εργαστούν ως δύτες σπογγαλιείας. Το 1905 ο Γιάννης Κόκκορης από το Λεωνίδιο, ήταν αυτός που παρουσίασε την τεχνική της συλλογής σπόγγων στο Τάρπον Σπρινγκς. Έφερε σπογγαλιείς από τα Δωδεκάνησα και τη Χάλκη, με αποτέλεσμα ως το 1930 να δημιουργηθεί μια ανθούσα βιομηχανία σπόγγων στην πόλη, που απέδιδε εκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο.

Λίγα χρόνια νωρίτερα, στις 30 Ιανουαρίου 1922 την περιοχή είχε επισκεφτεί ο Ελευθέριος Βενιζέλος που έγινε δεκτός με μεγάλες τιμές.

Το 1947 εξαπλώνεται δυστυχώς στον κόλπο του Μεξικού η επιδημία της κόκκινης άλγης που έχει ως αποτέλεσμα τα μολυσμένα φύκια να καταστρέψουν τους βιότοπους σπόγγων. Τότε αναγκαστικά οι σπογγαλιείς έγιναν ψαράδες και ναυτικοί για να ζήσουν.

Η πόλη σταδιακά μετέτρεψε τις σπογγαλιευτικές δραστηριότητες σε τουριστική ατραξιόν. Η αποβάθρα των σπογγαλιέων τώρα έχει κυρίως μαγαζιά αναμνηστικών, εστιατόρια και μουσεία που αναδεικνύουν τη σπογγαλιευτικό παρελθόν του Τάρπον Σπρινγκς.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1980 έγινε μια σοβαρή προσπάθεια να αναβιώσει η σπογγαλιεία στην περιοχή από τον επιχειρηματία Τζορτζ Μπιλίρη, η οποία έφερε εντυπωσιακά αποτελέσματα μέχρι και σήμερα.

Ο ιδιαίτερος εορτασμός των Θεοφανίων

Το Τάρπον Σπρινγκς είναι γνωστό για τις παραδοσιακές θρησκευτικές τελετουργίες της ελληνορθόδοξης εκκλησίας, με πιο διάσημη τη σημερινή εορτή των Θεοφανίων κατά την οποία τελείται ο αγιασμός των υδάτων και των καϊκιών. Πρόκειται για μια τελετή που έχει τις ρίζες της την εποχή που ακόμα ανθούσε η σπογγαλιεία και οι αλιείς χρειάζονταν τη θεία βοήθεια στο επικίνδυνο επάγγελμα που ασκούσαν.

Ο εορτασμός προσελκύει πλήθος Ελληνοαμερικανών από όλη την Αμερική, με αποτέλεσμα την ημέρα αυτή να τριπλασιάζεται ο πληθυσμός της πόλης. Συνήθως τον αγιασμό τελεί ο μητροπολίτης της Ατλάντα ενώ μερικές φορές συμμετέχει ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής.

Η τελετή γίνεται όπως στην Ελλάδα, δηλαδή ο ιερέας πετά έναν ξύλινο σταυρό στη θάλασσα και νεαροί κολυμβητές βουτούν για να τον πιάσουν. Όποιος το καταφέρει έχει την ευλογία του για το επόμενο έτος. Μετά τον αγιασμό, ο εορτασμός μεταφέρεται στην προκυμαία, όπου διεξάγονται μουσικές εκδηλώσεις. Ακολουθεί φαγοπότι και γλέντι.

Related Articles

Δάφνη Καραβοκύρη: Το σεξ είναι θέμα απόλαυσης, ζούμε σε μια ψευτο-πουριτανική κοινωνία με πολλή υποκρισία

wp_update-GSkibItV

Η σύζυγος του Τζέι Ντι Βανς είναι μια δικηγόρος ινδικής καταγωγής – Ποια είναι η γυναίκα που ενδέχεται να γίνει η «δεύτερη κυρία» των ΗΠΑ

cars

Παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου για τους ισχυρισμούς Βελόπουλου και Κύρτσου περί νοθείας στις ευρωεκλογές

Bury

«Επιτυχημένη» η δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου με πολλαπλές κεφαλές στη Βόρεια Κορέα

cars

Ο Μαξ Φερστάπεν μίλησε για το ενδεχόμενο να πάει στη Ferrari στο μέλλον – «Όταν τελειώσει το συμβόλαιό μου θα μπορώ να κάνω τρομερά πράγματα»

cars

Προελαύνει η Ρωσία σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνα του Κρεμλίνου

Bury

Τώρα μπορείς να ζήσεις άνετα στο Land Rover Defender σου.

cars

Ιστιοφόρο προσάραξε σε αβαθή στην Παναγιά Γαΐου στους Παξούς

Σολτς: Έκανε έκκληση για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας για την περίοδο του ραμαζανιού

cars