CARSNEWS
F1 & RACES

Τα νέα στοιχεία για το ατύχημα του Μίκαελ Σουμάχερ, δέκα χρόνια μετά

Λίγες μέρες πριν συμπληρωθεί μια ολόκληρη δεκαετία από το ατύχημα του Μίκαελ Σουμάχερ στις Γαλλικές Άλπεις, που τον άφησε με εγκεφαλικές κακώσεις, ο γερμανικός Τύπος βρήκε μια σειρά από νέα στοιχεία για τα γεγονότα της 29ης Δεκεμβρίου 2013.

Ο “Σούμι” επτάκις παγκόσμιος πρωταθλητής και ένας εκ των κορυφαίων οδηγών της Formula 1, είχε αποχωρήσει στο τέλος του 2012 οριστικά από τη F1. Σε ηλικία 44 ετών, στο τέλος Δεκεμβρίου του 2013 είχε πτώση κάνοντας σκι παρέα με τον γιό του Μικ στο χειμερινό θέρετρο του Μαριμπέλ. Κατά την πτώση προσέκρουσε με το κράνος του σε βράχο, με αποτέλεσμα να υποστεί σοβαρές εγκεφαλικές κακώσεις.

Η ομάδα άμεσης επέμβασης τον μετέφερε αεροπορικώς στο νοσοκομείο της Γκρενόμπλ, όπου ο Γερμανός έφτασε σε κωματώδη κατάσταση παρότι τα πρώτα λεπτά μετά το χτύπημα είχε τις αισθήσεις του και ανέφερε ότι αισθανόταν ζαλισμένος. Εκεί επεβλήθη άμεσα σε χειρουργική επέμβαση, αλλά πολύ σύντομα η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε και μπήκε για δεύτερο χειρουργείο κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Όταν η κατάστασή του σταθεροποιήθηκε, μεταφέρθηκε σε μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γκρενομπλ, και έπειτα -το Σεπτέμβριο του 2014- στο σπίτι του στην Ελβετία για να συνεχιστεί η θεραπεία του κατ’ οίκον. Έκτοτε, η οικογένειά του προστατεύει ως κόρη οφθαλμού τις διαρροές για την κατάσταση της υγείας του 54χρονου, σήμερα, “Σούμι”, επιτρέποντας να τον επισκεφτούν μόνο στενοί και έμπιστοι φίλοι της οικογένειας.

AP Photo/Ricardo Mazalan
Ο Μίκαελ Σουμάχερ στο γκαράζ της Ferrari, στο GP Βραζιλίας 2004 AP PHOTO/RICARDO MAZALAN

Πρόσφατα ο δικηγόρος της οικογένειας, Φέλιξ Νταμ, εξήγησε ότι ο λόγος για τον οποίο δεν έχει υπάρξει ποτέ καμία επίσημη ανακοίνωση σχετικά με την κατάσταση της υγείας του Μίκαελ Σουμάχερ είναι πως μια τέτοια ανακοίνωση δεν θα έβαζε τέλος στην ιστορία, αλλά αντίθετα θα έπρεπε να βγαίνουν πλέον συνεχείς ανακοινώσεις σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Παρότι μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες έχουν γράψει κατά καιρούς για την κατάσταση της υγείας του Γερμανού, δεν έχει υπάρξει καμία επίσημη τοποθέτηση από την οικογένεια. Μόνο τα λόγια της συζύγου του, Κορίνα Σουμάχερ, στο ντοκιμαντέρ του Netflix το Σεπτέμβριο του 2021, όπου είπε πως ο Σουμάχερ “είναι εδώ μαζί μας – διαφορετικός, αλλά εδώ”.

Μου δείχνει ακόμα κάθε μέρα πόσο δυνατός είναι. Προσπαθούμε να συνεχίσουμε ως οικογένεια. Ζούμε μαζί στο σπίτι. Κάνουμε τη θεραπεία. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αισθανθεί ο Μίκαελ καλύτερα, και να είναι άνετος. Και για να νιώθει ότι είναι η οικογένειά μας, αυτό το δεσμό. Ό,τι και να γίνει, θα κάνω τα πάντα που μπορώ. Όλοι θα το κάνουμε. Και θα συνεχίσουμε τις ζωές μας”, πρόσθεσε η Κορίνα Σουμάχερ.

AP Photo/Martin Meissner
Η Κορίνα Σουμάχερ, σύζυγος του Μίκαελ, στο πάντοκ του Χόκενχαϊμ στο GP Γερμανίας 2008 AP PHOTO/MARTIN MEISSNER

Επίσης, στο ίδιο ντοκιμαντέρ ο Μικ Σουμάχερ ανέφερε πως “θα άφηνα τα πάντα” μόνο για την ευκαιρία να μιλήσει με τον πατέρα του, Μίκαελ, για τους αγώνες. Ο Ζαν Τοντ, διευθυντής του “Σούμι” στη Ferrari, πρώην πρόεδρος της FIA και στενός φίλος της οικογένειας, παρακολουθεί συχνά τους αγώνες της F1 με τον πρωταθλητή.

Δεν μου λείπει ο Μίκαελ, μπορώ να τον βλέπω” είπε ο Γάλλος στο γερμανικό κανάλι RTL πριν από χρόνια. “Φυσικά, αυτά που μου λείπουν είναι όσα κάναμε μαζί. Και ναι, είναι αλήθεια [αυτό που λέτε], παρακολουθώ τους αγώνες της F1 μαζί του”.

Οι νέες πληροφορίες που ήρθαν στο φως

Παρά την έλλειψη επίσημων ανακοινώσεων, όμως, ο γερμανικός Τύπος δεν παύει να ερευνά το θέμα – και πρόσφατα ο Γενς Γκίντεον, δημοσιογράφος του καναλιού ARD, προχώρησε σε αναζήτηση περαιτέρω στοιχείων για το ατύχημα της 29ης Δεκεμβρίου 2013.

Συγκεκριμένα, ο Γκίντεον επισκέφτηκε το σημείο του ατυχήματος, μίλησε με τον δάσκαλο του Σκι Αντρέ -χωρίς να αναφέρει το επίθετό του- που ήταν από τους πρώτους που έφτασαν στο συμβάν, και ο οποίος επιβεβαίωσε ότι ο Σουμάχερ αρχικά είχε τις αισθήσεις του μετά το χτύπημα με το κράνος του στο βράχο.

Ο Αντρέ, επίσης, δήλωσε ότι το ατύχημα προκλήθηκε διότι το ένα χιονοπέδιλο του Σουμάχερ κόλλησε σε έναν βράχο και ο ίδιος χτύπησε με το κεφάλι σε άλλον, όπου έσπασε το κράνος – αλλά όχι και η κάμερα που ήταν τοποθετημένη πάνω του. Σημειώνεται ότι το υλικό της κάμερας δεν έχει, ευτυχώς, διαρρεύσει.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το γεγονός ότι αρχικά ο “Σούμι” είχε τις αισθήσεις του μπορεί να έδωσε στους διασώστες λανθασμένη εντύπωση για το επείγον του θέματος. Ότι η κατάσταση της υγείας του δεν ενέπνεε την ανησυχία που θα έπρεπε.

Κατά συνέπεια, συνεχίζει ο Γκίντεον, ελήφθη η απόφαση ο Σουμάχερ να μεταφερθεί με το ελικόπτερο αρχικά στο μικρό κοντινό νοσοκομείο της κωμόπολης Μουτιέρ. Όμως, καθώς πλησίαζαν εκεί, η κατάσταση της υγείας του άρχισε να επιδεινώνεται.

Μέχρι το ελικόπτερο να προσγειωθεί στη Μουτίερο “Σούμι” είχε χάσει τις αισθήσεις του, και διασωληνώθηκε από την ιατρική ομάδα. Τότε ήταν που ελήφθη η απόφαση να μην μεταφερθεί στο νοσοκομείο του Μουτιέρ, αλλά στο μεγαλύτερο και πιο εξειδικευμένο της Γκρενόμπλ. Συνεπώς, άμεσα το ελικόπτερο απογειώθηκε ξανά, προς τον νέο του προορισμό.

Όπως ανέφερε ο Γκίντεον, αν είχε ληφθεί εξαρχής η απόφασης μεταφοράς στη Γκρενόμπλ, και είχαν περισωθεί αυτά τα τρία λεπτά της προσγείωσης του ελικοπτέρου στη Μουτιέρ, ίσως ο Μίκαελ Σουμάχερ να είχε καλύτερες πιθανότητες για την αντιμετώπιση των εγκεφαλικών του κακώσεων στην εσπευσμένη του είσοδο στη χειρουργική μονάδα της Γκρενόμπλ.

Ένα άλλο δημοσίευμα, στην εφημερίδα Kolner Express, στο μεταξύ ανέφερε: “Ο Σουμάχερ ήξερε αυτή την περιοχή σαν την παλάμη του χεριού του. Και είχε και έναν πύργο κοντά σε αυτές τις πλαγιές”.

Related Articles

Listen to our United States GP preview

cars

GP Abou Dhabi – Οι rookies στις ελεύθερες δοκιμές της Formula 1

cars

F1 GP Άμπου Ντάμπι: Ο Verstappen έκλεισε τη σεζόν με νίκη!

cars

Ex-F1 US GP city host eyeing Formula E race

cars

Το τρελό κόστος της ζημιάς στο μονοθέσιο του Verstappen!

cars

Οι πρώτοι γύροι της Alpine F1 A521 στην πίστα (video)

cars

Formula 1 – GP Ιαπωνίας: Ο Μαξ Φερστάπεν έστεψε τη Red Bull παγκόσμια πρωταθλήτρια για το 2023!

cars

Ο Hamilton και ο Russel διασκεδάζουν στην… παιδική χαρά! (+video)

cars

Σε ένα μήνα θα δούμε τη νέα Mercedes F1 (video)

cars