CARSNEWS
NEW MODELS

Τα πάντα όλα για την Lamborghini Revuelto

Η Revuelto γράφει το τελευταίο κεφάλαιο στα V12 supercar της Lamborghini και φυσικά είναι καταδικασμένη να δώσει σε αυτή τη μοναδική δυναστεία τον επίλογο που της αρμόζει.

Το σχεδιαστικό κέντρο της Lamborghini στο εργοστάσιο της Sant’Agata είναι βυθισμένο στο σκοτάδι. Μπορείς σχεδόν να νιώσεις την ανυπομονησία για την παρουσίαση της Renuelto, του αυτοκινήτου που θα διαδεχτεί την Aventador.

Γνωρίζουμε ότι θα είναι υβριδική, όπως γνωρίζουμε ότι θα είναι και V12, μπαίνοντας έτσι στη γαλαζοαίματη ράτσα που η Lamborghini δεν θα τολμούσε να αλλοιώσει με κάτι λιγότερο από τέλειο. Το ερώτημα επομένως δεν έχει να κάνει με το αν η Revuelto θα είναι τέλεια, αλλά με το πώς έχει επιτευχθεί αυτή η τελειότητα. Με ποιον τρόπο η Lamborghini κατάφερε να ικανοποιήσει όλες τις απαιτήσεις που σχετίζονται με την απόδοση, τους κανονισμούς, το βάρος, την αεροδυναμική και τον σχεδιασμό;

Η ώρα για όλες τις απαντήσεις έρχεται με την εμφάνιση του αφεντικού της Lamborghini, StephanWinkelmann, που όπως πάντα έχει ένα σπινθηροβόλο αλλά και γεμάτο αυτοπεποίθηση βλέμμα. «Αυτή είναι η πιο ακραία Lamborghini παραγωγής που έχει φτιαχτεί ποτέ», τονίζει ο Winkelmann. «Σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα στην πορεία της εταιρείας προς ένα μέλλον με μηδενικές εκπομπές ρύπων στο πλαίσιο του στρατηγικού πλάνου του Ομίλου για βιώσιμη κινητικότητα. Προχωράμε στον εξηλεκτρισμό της γκάμας μας ώστε μέχρι το 2025 οι εκπομπές CO2 να μειωθούν κατά 50% και στη συνέχεια να υπάρξει μια περαιτέρω μείωση της τάξης τους 30% έως το 2028. Το τέταρτο μοντέλο που θα προστεθεί στην γκάμα μας θα είναι φυσικά αμιγώς ηλεκτρικό και τελικά αυτός θα είναι ο δρόμος που θα ακολουθήσουμε για την Urus και τα μελλοντικά sports cars».

Πριν οι τελευταίες λέξεις του Winkelmann περί ηλεκτρικών Lamborghini προλάβουν να γεννήσουν ένα τσουνάμι ερωτήσεων ένας εκκωφαντικός βρυχηθμός γεμίζει τον χώρο που βρισκόμαστε καθώς δυνατοί προβολείς αρχίζουν να χορεύουν επάνω στην πορτοκαλί εκθαμβωτική σιλουέτα που μόλις έχει αποκαλυφθεί. Ο V12 γκαζώνει, μια, δυο, τρεις φορές, απελευθερώνοντας κύματα από ένα άγριο ουρλιαχτό. Ο Τεχνικός Διευθυντής Rouven Mohr ανεβαίνει στο βήμα με μια έκδηλη έκφραση ικανοποίησης.

«Τώρα έχετε μια πολύ καλή ιδέα για το πώς ακούγεται αυτός ο εκπληκτικός κινητήρας. Να είστε σίγουροι ωστόσο πως αυτό που κάνει το αυτοκίνητό μας μοναδικό είναι η οδηγική εμπειρία που προσφέρει. Η Revuelto δίνει την αίσθηση ότι είναι 300 kg ελαφρύτερη απ’ όσο πραγματικά ζυγίζει, είναι πιο αιχμηρή από την Huracan STO, ενώ η αμεσότητα και η ακρίβεια του ηλεκτρικού συστήματος torque vectoring εκτοξεύει την οδηγική πιστότητα σε εντελώς νέο επίπεδο». Τη σκυτάλη παίρνει στη συνέχεια ο επικεφαλής σχεδιασμού Mitja Borkert που έχει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για τις εντυπωσιακές σύγχρονες Lamborghini. «Περάσαμε από 17 σχεδιαστικές προτάσεις πριν καταλήξουμε στο αυτοκίνητο που έχετε σήμερα μπροστά σας».

Για όσους πιστεύουν στη δύναμη της πρώτης εντύπωσης το αποτέλεσμα που έχει επιτευχθεί είναι αντάξιο της προσπάθειας και του κόπου. Η εικόνα της Revuelto έχει γίνει πιο τολμηρή αλλά την ίδια στιγμή και πολύ πιο καθαρή και μυώδης από αυτήν της προκατόχου της. Το εμπρός μέρος είναι πλέον πιο χαμηλό έχοντας ως χαρακτηριστικό στοιχείο το καπό σε σχήμα V και τα φώτα σε σχήμα Y, ενώ πίσω έχει διατηρηθεί το κλασικό κάλυμμα που προσφέρει μια υπέροχη θέα στον κινητήρα και τελειώνει λίγο πριν τις εντυπωσιακές εξαγωνικές απολήξεις της εξάτμισης που έχουν μεταφερθεί ψηλά, στο ύψος των φώτων. Κανένα στυλιστικό στοιχείο του πιο αεροδυναμικού, πιο ευρύχωρου και πιο λειτουργικού τετράτροχου γλυπτού δεν έχει υιοθετηθεί τυχαία ή δείχνει να έχει επιλεχθεί βιαστικά.

«Μετά από μία εβδομάδα δοκιμών στην πίστα Nardo αποφασίσαμε να αλλάξουμε το πάχος στις εμπρός κολόνες ώστε να βελτιώσουμε την ορατότητα προς το εσωτερικό των στροφών», λέει ο Borkert. «Από τις πρώτες δοκιμές του αυτοκινήτου στον δρόμο, σε πραγματικές συνθήκες κίνησης, καταλάβαμε ότι χρειαζόμασταν ένα μεγαλύτερο πίσω τζάμι, το οποίο τελικά διπλασιάστηκε σε μέγεθος». Κάθε αεροδυναμική λεπτομέρεια έχει βελτιστοποιηθεί, με αποτέλεσμα η συνολική αεροδυναμική απόδοση να είναι βελτιωμένη κατά 61%, τη στιγμή που η συνδυαστική κάθετη δύναμη έχει αυξηθεί κατά 66% σε σχέση με την Aventador.

Η Revuelto είναι το πρώτο μοντέλο που χρησιμοποιεί το εντελώς νέο ανθρακονημάτινο μονοκόκ πλαίσιο, το οποίο είναι 10% ελαφρύτερο και 25% πιο άκαμπτο από αυτό της Aventador. Για την κατασκευή του εμπρός υποπλαισίου έχουν χρησιμοποιηθεί εξαρτήματα από σφυρήλατα συνθετικά υλικά αντί για αλουμίνιο, ενώ το πίσω υποπλαίσιο, στο οποίο εδράζεται όλο το σύστημα ανάρτησης και μετάδοσης, είναι κατασκευασμένο από αλουμίνιο υψηλής αντοχής κοίλης χύτευσης. Το συνολικό βάρος έχει μειωθεί κατά 188 kg, τα οποία μεταφράζονται σε μείωση της τάξης του 10% σε σχέση με την Aventador.

Η ανάρτηση έχει την αναμενόμενη διάταξη με διπλά ψαλίδια και ρυθμιζόμενα αμορτισέρ, αλλά με αρκετά πιο παχιές αντιστρεπτικές, ενώ μεγαλύτεροι είναι και οι τροχοί που έχουν ανέβει στις 21” εμπρός και στις 22” πίσω. Από εκεί και πέρα οι αναβαθμίσεις περιλαμβάνουν την κατά 10% πιο γρήγορη κρεμαγιέρα, όπως και τα φρένα με δεκαπίστονες δαγκάνες και κεραμικούς δίσκους μεγαλύτερης διαμέτρου αλλά μικρότερου πάχους, οι οποίοι έχουν επιφάνεια με ειδική επεξεργασία για πιο άμεσο δάγκωμα στην αρχή του φρεναρίσματος, μεγαλύτερη αντοχή στις υψηλές ταχύτητες και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στις χαμηλές θερμοκρασίες και το νερό.

Η Revuelto σηματοδοτεί την επιβίβαση της Lamborghini στο τρένο του εξηλεκτρισμού. Η υβριδική μονάδα ισχύος έχει ως βάση τον V12 κινητήρα που γνωρίσαμε στην Aventador, ο οποίος είναι τοποθετημένος και πάλι στο κέντρο, έχοντας όμως περιστραφεί κατά 180⁰ ώστε το κιβώτιο να βρίσκεται στο πίσω μέρος. Ο χώρος μπροστά από τον κινητήρα είναι πλέον κατειλημμένος από την μπαταρία των 3,8 kWh (αρκετά μικρότερη από αυτή των Ferrari 296 GTB και McLaren Artura), η οποία έχει τοποθετηθεί στο τούνελ μεταξύ των καθισμάτων. Το τούνελ δεν χρειάζεται να φιλοξενεί πλέον εξαρτήματα της μετάδοσης ώστε να υπάρχει μηχανική σύνδεση με τους εμπρός τροχούς.

Καθένας από αυτούς έχει τον δικό του ηλεκτροκινητήρα, ενώ ένας τρίτος ηλεκτροκινητήρας υπάρχει πίσω. Ο V12 των 6,5 lt ζυγίζει μόλις 218 kg, κάτι που σημαίνει πως είναι ο ελαφρύτερος 12κύλινδρος στην ιστορία της Lamborghini. Δυστυχώς όμως θα είναι και ο τελευταίος. Η κόκκινη περιοχή ξεκινά στις 9.500 rpm και η απόδοση αγγίζει τους 825 PS στις 9.250 rpm πριν καν μπουν στο παιχνίδι οι τρεις ηλεκτροκινητήρες. Φυσικά ο V12 είναι ριζικά αναβαθμισμένος σε σχέση με την Aventador, έχοντας μεταξύ άλλων υψηλότερη σχέση συμπίεσης, ανασχεδιασμένη εισαγωγή, βελτιστοποιημένο θάλαμο καύσης και νέο σύστημα εξαγωγής με μειωμένη αντίστροφη πίεση.

«Η εξέλιξη ενός εξηλεκτρισμένου κινητήρα υψηλής απόδοσης είναι ένα νέο και εντελώς διαφορετικό παιχνίδι», τονίζει ο Mohr. «Οι κόποι μας όμως έχουν αποδώσει, καθώς καταφέραμε να συνδυάσουμε τη δύναμη και την τεχνολογία με μια πραγματικά ξεχωριστή συναισθηματική εμπειρία για τον χρήστη». Οι μπροστινοί ηλεκτροκινητήρες είναι αξονικής ροής και ελαιόψυκτοι. Κάθε ένας έχει απόδοση 150 PS και μεταφέρει κίνηση στον αντίστοιχο τροχό όταν η κεντρική μονάδα ελέγχου το κρίνει αναγκαίο για τις επιδόσεις ή τη βελτιστοποίηση της πρόσφυσης. Ο πίσω ηλεκτροκινητήρας αποδίδει επίσης 150 PS και είναι ενσωματωμένος στο νέο κιβώτιο ταχυτήτων. Λειτουργεί σε σειρά με τον κινητήρα ως πρόσθετη μονάδα ισχύος, αλλά και παράλληλα ως μίζα/γεννήτρια τροφοδοτώντας με ενέργεια ανάκτησης την μπαταρία.

Το κιβώτιο διπλού συμπλέκτη οχτώ σχέσεων με την υπογραφή της Dana/Graziano έχει εξελιχθεί αποκλειστικά για τη Lamborghini και υπόσχεται μια σημαντικά πιο φιλική, πιο γρήγορη και προοδευτική λειτουργία από το κιβώτιο με τον αυτοματοποιημένο μονό συμπλέκτη της Aventador. Με την μπαταρία πλήρως φορτισμένη, τον διακόπτη DNA για την επιλογή προγραμμάτων οδήγησης στη θέση Launch Control και τα εξατομικευμένα Bridgestone Potenza στη σωστή θερμοκρασία, η Revuelto μπορεί να κάνει το 0-100 km/h σε 2,5”. «Σε αυτοκίνητα με τόσο υψηλό επίπεδο απόδοσης ακόμα και τα λίγα δέκατα έχουν μεγάλη σημασία», τονίζει ο Mohr. «Σαφώς και τα 350 km/h τελικής ταχύτητας είναι ενδεικτικό στοιχείο των δυνατοτήτων της Revuelto, όμως κατά τη γνώμη μου ακόμα πιο εντυπωσιακή είναι η εκρηκτικότητα της επιτάχυνσης που νιώθεις από τα 160 έως τα 300 km/h».

Πάντως η Lamborghini δεν ανακοινώνει κάτι σχετικό με την κατανάλωση. «Αυτό το αυτοκίνητο δεν έχει ως αποστολή τη διάσωση του πλανήτη», σημειώνει ο Mohr. «Είναι περισσότερο ένας πύραυλος με ρόδες που φτιάχτηκε για να δίνει στον οδηγό την αίσθηση πιλότου μαχητικού αεροσκάφους». Χειρισμό αεροσκάφους θυμίζει και ο αριθμός των διαθέσιμων λειτουργιών του υβριδικού συστήματος σε συνδυασμό με τα προγράμματα οδήγησης.

Οι τρεις βασικές λειτουργίες της υβριδικής μονάδας είναι: Recharge (για τις περιπτώσεις που ο οδηγός θέλει να φορτίσει την μπαταρία εν κινήσει), Hybrid (ο V12 επικουρείται από τους ηλεκτροκινητήρες με βάση το ενεργειακό ισοζύγιο της μπαταρίας) και Performance (η συνδυαστική λειτουργία του V12 με τους ηλεκτροκινητήρες προτεραιοποιεί την απόδοση). Αντίστοιχα υπάρχουν τέσσερα προγράμματα οδήγησης: Città, Strada, Sport και Corsa. Στο Città η κίνηση είναι αμιγώς ηλεκτρική και η μέγιστη απόδοση οριοθετείται στους 180 PS. Στο Strada ο V12 αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο εκτοξεύοντας την απόδοση στους 886 PS. Με ένα ακόμα γύρισμα του διακόπτη στο Sport η συνδυαστική απόδοση ανεβαίνει στους 907 PS υπό τη συνοδεία μιας πιο άγριας ηχητικής υπόκρουσης από την εξάτμιση και πιο γρήγορων αλλαγών στο κιβώτιο.

Ο συνδυασμός της λειτουργίας Performance με το πρόγραμμα Corsa αφαιρεί κάθε φίλτρο, απελευθερώνοντας την πλήρη δυναμική από τους 1.015 PS και τα 1.574 Nm ροπής της μέγιστης απόδοσης. Σε αυτή τη ρύθμιση ο V12 δίνει 725 Nm στις 6.750 rpm, καθένας από τους μπροστινούς ηλεκτροκινητήρες μπορεί να δώσει έως και 350 Nm, ενώ ο πίσω ηλεκτροκινητήρας έως και 150 Nm. Τα προγράμματα Città και Strada μπορούν να συνδυαστούν με τις λειτουργίες Recharge ή Hybrid, ενώ τα Sport και Corsa υποστηρίζουν και τις τρεις διαθέσιμες λειτουργίες. Επιπλέον υπάρχει δυνατότητα επιλογής των Corsa και ESC Off σε όλες τις λειτουργίες του υβριδικού συστήματος.

Αυτό σημαίνει πως υπάρχουν συνολικά 13 πιθανοί συνδυασμοί οι οποίοι επιτρέπουν στη Revuelto να είναι από ένα τέρας 1.015 PS έως ένα προσθιοκίνητο ηλεκτρικό όχημα. Βέβαια μην έχετε την αυταπάτη πως η αμιγώς ηλεκτρική λειτουργία είναι αρκετή για πολλά παραπάνω από το να μην ενοχλείτε τους γείτονές σας. Είναι σίγουρο ότι θα χρειαστεί πολλή προσοχή ώστε η αυτονομία να πλησιάσει τα 15 km. Από την άλλη πλευρά βέβαια η μικρή μπαταρία σημαίνει πως η φόρτιση στο σπίτι δεν διαρκεί περισσότερο από μία ώρα. Αντίστοιχα εν κινήσει χρησιμοποιώντας τον κινητήρα και την ανάκτηση ενέργειας η φόρτιση μπορεί να ολοκληρωθεί σε περίπου έξι λεπτά, ενώ η κεντρική μονάδα ελέγχου φροντίζει ώστε η μπαταρία να έχει πάντα ένα ελάχιστο ποσοστό ενέργειας ώστε να είναι διαθέσιμη η μέγιστη ισχύς ανά πάσα στιγμή.

Το εσωτερικό της Revuelto ακολουθεί τη γνωστή λογική του φανταχτερού μοτίβου που αποτυπώνεται σε κάθε Lamborghini, έχοντας όμως περισσότερο χώρο και περισσότερη τεχνολογία από την προκάτοχό της. Το μεταξόνιο έχει μεγαλώσει κατά 79 mm σε σχέση με την Aventador βοηθώντας στην αύξηση του διαθέσιμου χώρου για τα πόδια των επιβατών κατά 84 mm. Ταυτόχρονα, η περιστροφή του κινητήρα και η μετακίνηση του κιβωτίου στο πίσω μέρος έχει δημιουργήσει περισσότερο χώρο πίσω από τα καθίσματα για την αποθήκευση επιπλέον αποσκευών από αυτές που χωρά το πορτμπαγκάζ στο καπό.

Αντίστοιχα το ύψος πάνω από τα κεφάλια έχει αυξηθεί κατά 26 mm, κάτι που σίγουρα κάνει τη Revuelto πιο φιλόξενη για ψηλούς οδηγούς, ενώ η πιο λεπτή κεντρική κονσόλα και η κοίλη διαμόρφωση των πάνελ στις πόρτες έχει βελτιώσει σημαντικά την αίσθηση ευρυχωρίας. Επιπλέον η χρηστικότητα έχει αναβαθμιστεί από την προσθήκη βοηθητικών χώρων, όπως οι δύο ποτηροθήκες αλλά και το ντουλαπάκι για την αποθήκευση και φόρτιση έως και δύο κινητών.

Οι πόρτες διατηρούν το άνοιγμα προς τα επάνω, δημιουργώντας αρκετό χώρο για εύκολη πρόσβαση στο εσωτερικό. Στο ταμπλό φιλοξενούνται πλέον τρεις οθόνες, μια μεγαλύτερη κεντρική για το σύστημα πολυμέσων, αυτή του ψηφιακού πίνακα οργάνων και μια μικρότερη μπροστά από τον συνοδηγό. Από εκεί και πέρα, ο κλασικός κόκκινος διακόπτης εκκίνησης έχει μεταφερθεί από την κεντρική κονσόλα επάνω στο τιμόνι και ακριβώς απέναντί του υπάρχει ο διακόπτης για την επιλογή των προγραμμάτων οδήγησης.

Αναμφίβολα ακόμα και σταματημένη η Revuelto είναι μια καθηλωτική παρουσία. Είναι μια δήλωση για το μέλλον της Lamborghini, η οποία διανύοντας την εμπορικά πιο δυνατή περίοδο στην ιστορία της προετοιμάζεται για την ηλεκτρική μετάβαση. Θα ακολουθήσει η υβριδική εκδοχή της Urus και στη συνέχεια η διάδοχος της Huracan που θα είναι επίσης υβριδική και θα δανείζεται αρκετή από την τεχνολογία της Revuelto. Η συνέχεια από εκεί και πέρα θα είναι ηλεκτρική, κάτι που σημαίνει πως οι V12 θα περάσουν για πάντα στην Ιστορία. Ομως αυτή η στιγμή δεν έχει έρθει ακόμα. Σήμερα οι V12 είναι εδώ και η Revuelto αποτελεί απόδειξη ότι μέχρι το πέσιμο της αυλαίας η παράσταση που θα δώσουν θα είναι φαντασμαγορική.

ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗ REVUELTO

ROUVEN MOHR, ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: Πολλοί φοβόντουσαν πως ο Mohr θα οδηγήσει τη Lamborghini σε μια πιο mainstream και λιγότερο συναισθηματική κατεύθυνση. Είναι απόλυτα δίκαιο να πούμε πως οι φόβοι τους δεν είχαν καμία υπόσταση. Πρώτη του δουλειά ήταν η απίθανη Urus Performante και τώρα συνεχίζει με αυτό το V12 θηρίο των 1.015 PS. Η παρουσία του είναι πλέον διαβεβαίωση πως ο δρόμος προς τον πλήρη εξηλεκτρισμό δεν θα είναι βαρετός.

MITJA BORKERT, ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ: Ο πρώην σχεδιαστής της Porsche βρίσκεται στη Lamborghini τα τελευταία επτά χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων οι πωλήσεις εκτοξεύθηκαν, η χρωματική παλέτα έγινε πιο λαμπερή και οι αεροτομές μεγάλωσαν. Το νέο του δημιούργημα, όπως και η Urus, έχει μια πιο καθαρή σιλουέτα, που όμως εξακολουθεί να εντυπωσιάζει και να αποτυπώνει την ξεχωριστή ταυτότητα της Lamborghini.

STEPHAN WINKELMANN, ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ: Εχει συνδέσει το όνομά του με την περίοδο ανάκαμψης της Lamborghini στη δεκαετία του 2010, ανέλαβε για ένα διάστημα τα ηνία της Audi Sport και της Bugatti και επέστρεψε στη Lamborghini το 2020 ξεκινώντας έναν νέο κύκλο επιτυχίας για την ιταλική φίρμα. Είναι ο σωστός άνθρωπος στη σωστή θέση, καθώς εκφράζει σε απόλυτο βαθμό την ιδιοσυγκρασία της εταιρείας: ευφυής, εκφραστικός, δυναμικός και απόλυτα Ευρωπαίος.

H REVUELTO ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

ΜΟΝΑΔΑ ΙΣΧΥΟΣ: Κινητήρας V12, 6.498 cc, 3xΗλεκτροκινητήρες, Μπαταρία 3,8 kWh, Μέγιστη συνδυαστική ισχύς 1.015 PS/1.574 Nm, ΜΕΤΑΔΟΣΗ: κιβώτιο διπλού συμπλέκτη 8 σχέσεων, κίνηση στους τέσσερις τροχούς / ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ: 0-100 km/h 2,5”, τελική ταχύτητα 350 km/h / ΒΑΡΟΣ: 1.437 kg

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πρώτη επαφή με το Lexus LBX

Οδοιπορικό στο Μαρόκο με το Dacia Duster

Συγκριτική δοκιμή: Countach vs Countach!

Δείτε ΟΛΕΣ τις τελευταίες ειδήσεις τη στιγμή που συμβαίνουν στο carsnews  

- -

Related Articles

Η Ford αποκτά το δικό της Renegade

cars

Έρχεται η πιο καυτή Toyota Corolla όλων των εποχών

cars

Αυξημένο μπόνους για τους εργαζόμενους της SEAT

cars

Πράσινο φως για το επόμενο Volkswagen Passat, έρχεται το 2023

cars

Formula 1: Πως διαμορφώνεται η βαθμολογία του πρωταθλήματος μετά το GP Ιταλίας

cars

Συνεργασία της Sony με την Benteler για το Vision S

cars

Nissan-Alpha Autoteam: Κερδίστε ένα δωρεάν ταξίδι στο Ναύπλιο παρέα με το νέο JUKE!

cars

Η Toyota λανσάρει στην Ευρώπη την ‘KINTO’

cars

Κίνητρα για την ηλεκτροκίνηση: Όχι μόνο στα αυτοκίνητα αλλά και σκούτερ και ποδήλατα

cars