CARSNEWS
MOTONEWS

Φοράς ακουστικά ενώ οδηγείς; Αυτό είναι το πρόστιμο που σε περιμένει

ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

SPORT24.GR

Οδήγηση με ακουστικά
Οδήγηση με ακουστικά K.BOIDANIS

Η κατάσταση με την ενασχόληση του οδηγού μοτοσικλέτας και αυτοκινήτου με το smartphone την ώρα της οδήγησης, έχει πραγματικά “ξεφύγει” και η διάθεση της Τροχαίας είναι να επέμβει δραστικά.

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που κοιτώντας γύρω στο φανάρι, βλέπουμε οδηγούς να μιλούν στο τηλέφωνο, κρατώντας τη συσκευή κοντά στο στόμα ή να φορούν τα ακουστικά, ασύρματα ή ενσύρματα και να επικοινωνούν σαν να είναι αυτό το σημαντικότερο πράγμα που πρέπει να κάνουν εκείνη τη στιγμή. Δεν χρειάζεται να αναλύσουμε γιατί είναι λάθος και αντικοινωνική αυτή η συμπεριφορά.

Τροχόνομος με ασύρματο στο χέρι
Τροχόνομος με ασύρματο στο χέρι EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Αυτό που πρέπει όμως να υπογραμμίσουμε, είναι πως από τον ΚΟΚ προκύπτει πως ακόμα και η “κάλυψη” των αυτιών του οδηγού, είναι παράβαση η οποία τιμωρείται με πρόστιμο και μάλιστα τσουχτερό. Επειδή η τάση που παρατηρείται είναι σχεδόν κανείς να μην δίνει σημασία σε κάτι τόσο καίριο για την ασφάλεια των μετακινήσεων, όπως φαίνεται έχει έρθει η ώρα να ληφθούν μέτρα από την Τροχαία.

Η απαγόρευση της χρήσης των ακουστικών κατά τη διάρκεια της οδήγησης, είναι ρητή και αναφέρεται ξεκάθαρα στην παράγραφο 2 του άρθρου 13 που αφορά στον οδηγό του εκάστοτε οχήματος του Κ.Ο.Κ. και από εκεί μάλιστα “συνδέεται” απευθείας με την ασφάλεια των μετακινήσεων καθώς γίνεται λόγος για “εμπόδιο” στην επαφή του οδηγού με την ασφαλή κίνηση του αυτοκινήτου στους δημόσιους δρόμους.

Συγκεκριμένα, στην εν λόγω παράγραφο του Κ.Ο.Κ. που αφορά στη συμπεριφορά του οδηγού, αναφέρεται πως “απαγορεύεται να χρησιμοποιεί εν κινήσει ακουστικά που έχουν συνδεθεί με φορητά ραδιόφωνα, μαγνητόφωνα και άλλες παρεμφερείς ηχητικές συσκευές. Η εν κινήσει χρήση κινητού τηλεφώνου επιτρέπεται μόνο όταν αυτό είναι τοποθετημένο σε ειδική θέση για ανοικτή ακρόαση”.

Το πρόστιμο που προβλέπεται για την περίπτωση που ο οδηγός “συλληφθεί” κατόπιν ελέγχου να κάνει χρήση των ακουστικών του με τον τρόπο που περιγράφεται πιο πάνω, είναι 100 ευρώ ενώ παράλληλα χάνει και το δίπλωμά του για ένα μήνα.

Related Articles

Νέα εντυπωσιακά μοντέλα στη Διεθνή Έκθεση Δίτροχων EICMA

cars

Η Honda του 1978 που μεταμορφώθηκε σε «First Born»

cars

Ο Κλέων Γρηγοριάδης έπεσε με τη μηχανή μέσα στο πάρκινγκ της Βουλής

cars

Ταξινομήσεις-ανάλυση: Τι δίκυκλα αγόρασαν οι Έλληνες το πρώτο εξάμηνο του 2023

cars

Βρήκε μια μοτοσυκλέτα σε αγγελία και κατέληξε να την πουλήσει 280.000 ευρώ

cars

Benelli TRK 702 – Ασύλληπτο ρεκόρ στην Ιταλία μέσα σε ελάχιστους μήνες

cars

ΕΛ.ΑΣ. – Αναζήτηση πληροφοριών για τροχαίο ατύχημα

cars

Triumph Tiger 1200 GΤ Explorer: 4.012 χλμ. και 520 λίτρα σε 24 ώρες

cars

Piaggio Group – Άλλος ένας όμιλος με κέρδη ρεκόρ για το 2022

cars