CARSNEWS
F1 & RACES

10+1 facts για το Ουγγρικό GP!

Το «Hungaroring» είναι προ των πυλών και το ertports.g σας παρουσιάζει 10+1 facts, τα οποία ενδέχεται να μην γνωρίζατε για το Grand Prix της Ουγγαρίας!

Μπορεί το τριήμερο μεταξύ 14 και 16 Ιουλίου να “έπιασε” τη Formula 1 να “ξεκουράζεται”, αλλά το ερχόμενο Σαββατοκύριακο (21-23/07) έχει δράση και αυτή λαμβάνει χώρα στη… Βουδαπέστη! Δωδέκατος γύρος, ενδέκατος αγώνας, με το περσινό βάθρο να απαρτίζεται από τους Φερστάπεν, Χάμιλτον και Ράσελ (από τον πρώτο μέχρι τον τρίτο). Τι ξέρετε και τι δεν ξέρετε για αυτό το GP όμως;

1. Το πρώτο Grand Prix διεξήχθη τον Αύγουστο του 1986, με νικητή τον Νέλσον Πικέ, ο οποίος τυγχάνει να είναι και πεθερός του πιο πρόσφατου νικητή της πίστας, Μαξ Φερστάπεν.

2. Η πίστα είναι τοποθετημένη σε κοιλάδα, πράγμα που ενθουσιάζει τους θεατές, κάνοντάς τους πιο εύκολη την παρακολούθηση του αγώνα. Στα ψηλότερα σημεία γύρω από το σιρκουί, ο κόσμος μπορεί να δει τι συμβαίνει στο 80% της πίστας, το οποίο είναι σπάνιο στις υπόλοιπες της F1!

3. Είναι η τρίτη μικρότερη πίστα της Formula 1 και η δεύτερη πιο αργή για τα μονοθέσια, πίσω από αυτή του Μονακό. Έχει 16 στροφές και 70 γύρους, με μοναδική ζώνη DRS αυτή στην ευθεία εκκίνησης/τερματισμού.

4. Η πίστα είναι στενή και καθιστά τις προσπεράσεις σπάνιες.

5. Τον ταχύτερο γύρο του σιρκουί καλά κρατεί ο Λιούις Χάμιλτον, από το 2020 (1.16.627).

6. Μονάχα το 2006, το 2011 και το 2014 έχει διεξαχθεί το GP υπό το καθεστώς βροχής. Το 2020 η πίστα ήταν βρεγμένη, όταν ο αγώνας εκκίνησε (και επανεκκίνησε), και το 2022 ο καιρός ήταν συννεφιασμένος.

7. Το 2006, όταν ο Ρόμπερτ Κιούμπιτσα πραγματοποίησε το ντεμπούτο του στην F1, με την BMW Sauber, οι Πολωνοί φίλαθλοι του μότορσπορ ταξίδευαν ανά 25χιλ άτομα σε κάθε GP, για να υποστηρίξουν τον συμπατριώτη πιλότο τους, λόγω γεωγραφικής τοποθεσίας (πολύ κοντά η μία χώρα στην άλλη). Το 2019, στην επιστροφή του στο κορυφαίο πρωτάθλημα του μηχανοκίνητου αθλητισμού, σημειώθηκε έλευση 20χιλ θεατών παραπάνω από την προηγούμενη σεζόν!

8. Ο Χάμιλτον είναι ο οδηγός που έχει κερδίσει τις περισσότερες φορές στην Ουγγαρία από οποιονδήποτε άλλο (8 νίκες), πράγμα που τον κατατάσσει πρώτο στην κατηγορία “περισσότερες νίκες σε μία πίστα”, μαζί με τον Μίκαελ Σουμάχερ (εκείνος στο “Circuit de Nevers Magny-Cours”, στην κεντρική Γαλλία). Ωστόσο, ο Βρετανός βετεράνος είναι και ο οδηγός με τις περισσότερες pole positions στην συγκεκριμένη πίστα (8 poles).

9. Η McLaren έχει τις περισσότερες νίκες στο “Hungaroring” (11 νίκες).

10. Εκτός από τον Τζένσον Μπάτον, οι Ντέιμον Χιλ, Φερνάντο Αλόνσο, Χέικι Κοβαλάινεν και Έστεμπαν Οκόν πήραν την πρώτη τους νίκη στην Βουδαπέστη.

10.+1. Το “Hungaroring” έχει δει να “σπάνε” δύο milestones στην Formula 1. Το 2008, όταν ο Κοβαλάινεν έγινε ο 100ος οδηγός που κέρδισε έναν αγώνα, και το 2019, όταν ο Μαξ Φερστάπεν έγινε ο 100ος poleman!

Επιμέλεια: Γιώτα Κουφού

Related Articles

F1: Μείωση μισθών και υποχρεωτικές άδειες στη McLaren

cars

Ο Ricciardo σίγουρα δεν πήγε στη McLaren για τα λεφτά

cars

Πρεμιέρα για το νέο μονοθέσιο F1-75 της Ferrari

cars

Ferrari για Σουμάχερ: «Συνέχισε να παλεύεις Μίκαελ»

cars

Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας

cars

GP Βραζιλίας: Ταχύτερος ο Hamilton στο FP3

cars

Max Verstappen: Nico Rosberg says new triple F1 champion close to being in ‘greatest five’ of all time

cars

Η νέα Ferrari SF90 προ των πυλών

cars

Grand Prix στη Μόντσα έως και το 2025!

cars