F1: Η Κίνα εξετάζεται ως υποψήφια για τη φιλοξενία του εναρκτήριου αγώνα του 2027

Published:

28 Αυγούστου 2026, 13:00 — Κωνσταντίνος Ελευθεριάδης (ke@newsauto.gr)

Η F1 βρίσκεται στο τελικό στάδιο κατάρτισης του αγωνιστικού προγράμματος για το 2027. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει, η επόμενη σεζόν είναι πολύ πιθανό να ξεκινήσει στη Σαγκάη, με το GP της Κίνας.

Η Κίνα έχει εξελιχθεί στην πιο βιώσιμη εναλλακτική για τη φιλοξενία του εναρκτήριου γύρου της επόμενης σεζόν της F1, εφόσον η ένταση στη Μέση Ανατολή συνεχιστεί και κατά τη νέα χρονιά.

Η F1 παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην περιοχή από τον Φεβρουάριο, όταν ξέσπασαν οι εχθροπραξίες μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν.

Οι συνέπειες της κατάστασης έχουν ήδη οδηγήσει σε αναδιαμόρφωση του ημερολογίου του 2026, με τη ματαίωση του GP της Σαουδικής Αραβίας και τη μεταφορά του GP του Μπαχρέιν στη Μαλαισία, όπου θα διεξαχθεί στις 3 Οκτωβρίου.

Παραμένει, πάντως, αβέβαιη η τύχη των GP του Κατάρ και του Άμπου Ντάμπι, τα οποία είναι προγραμματισμένο να ολοκληρώσουν τη σεζόν. Η F1 έχει δεσμευτεί εδώ και καιρό να λάβει απόφαση για αμφότερες τις διοργανώσεις έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Εάν η σύγκρουση δεν έχει επιλυθεί μέχρι τότε, η F1 αναμένεται να αποσύρει και τους δύο αγώνες της από τη Μέση Ανατολή. Σε αυτή την περίπτωση, ο τελευταίος αγώνας της σεζόν θα πραγματοποιηθεί στην Ίμολα τον Δεκέμβριο, μία ή δύο εβδομάδες μετά το Γκραν Πρι του Λας Βέγκας.

Ξεκίνημα στην Άπω Ανατολή

Το βασικό σχέδιο της F1 για το 2027 προβλέπει την έναρξη της σεζόν με διαδοχικούς αγώνες στο Μπαχρέιν και τη Σαουδική Αραβία, πριν ακολουθήσει μία τριπλέτα που θα περιλαμβάνει τα GP της Αυστραλίας, της Ιαπωνίας και της Κίνας. Ωστόσο, αν οι συνθήκες στη Μέση Ανατολή δεν επιτρέψουν την υλοποίηση αυτού του πλάνου, το κύριο εναλλακτικό σενάριο προβλέπει την έναρξη της σεζόν στην Κίνα και τη διεξαγωγή του αγώνα της Ιαπωνίας αμέσως μετά.

Η Αυστραλία δεν μπορεί απλώς να μεταφερθεί στην κορυφή του καλενταριού. Η κατασκευή του νέου κτιρίου των pit στο Albert Park της Μελβούρνης βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, γεγονός που δεν επιτρέπει την ουσιαστική επίσπευση του αγώνα από την τρέχουσα προσωρινή ημερομηνία του Απριλίου. Ως εκ τούτου, η Μελβούρνη δεν αποτελεί ρεαλιστική επιλογή για την έναρξη της σεζόν.

Σε περίπτωση που η Κίνα ανοίξει το ημερολόγιο, η Μελβούρνη θα ακολουθούσε το ασιατικό σκέλος, είτε ως μέρος μιας τριπλέτας αγώνων μετά την Κίνα και την Ιαπωνία είτε ως ανεξάρτητη διοργάνωση.

Στη συνέχεια, η F1 θα πρέπει να αποφασίσει αν θα επιχειρήσει να φιλοξενήσει το Μπαχρέιν και τη Σαουδική Αραβία αργότερα μέσα στον Απρίλιο, ανάλογα με την εξέλιξη της γεωπολιτικής κατάστασης, ή αν θα προγραμματίσει άλλες εκδηλώσεις για να καλύψει το κενό.

Ο CEO της F1, Στέφανο Ντομενικάλι, ήταν κατηγορηματικός σε ένα σημείο: ανεξάρτητα από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, η F1 σκοπεύει να διεξαγάγει ένα πλήρες ημερολόγιο 24 αγώνων το 2027.

Η F1 δεν έχει ακόμη δημοσιεύσει το προσωρινό πρόγραμμα του 2027, γεγονός που έχει δημιουργήσει δυσκολίες στους διοργανωτές των αγώνων, οι οποίοι προσπαθούν να διαθέσουν εισιτήρια έχοντας συνηθίσει να λαμβάνουν το ημερολόγιο της επόμενης σεζόν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Στην καλύτερη περίπτωση, η σχετική ανακοίνωση θα γίνει λίγο μετά το ιταλικό GP. Στη χειρότερη, η F1 θα πρέπει να ανακοινώσει το οριστικό της πρόγραμμα για το 2027 πριν από την έναρξη του επόμενου μήνα.

READ MORE

Find us on X

Related articles

Latest articles