CARSNEWS
F1 & RACES

F1: Ο Ράσελ οδηγεί αγωνιστική Mercedes 100 ετών (video)

Με ένα αυτοκίνητο που κέρδισε στο θρυλικό Targa Florio του 1924 o πιλότος της Mercedes-AMG George Russell F1 έκανε εντυπωσιακή εμφάνιση για να παραλάβει βραβείο.

Top Gear TEAM

Russell Targa florio Mercedes

Ο Τζορτζ Ράσελ ολοκλήρωσε ένα ιστορικό demo run στους δρόμους του μεσαιωνικού ιταλικού χωριού Brisighella. Ο 26χρονος οδήγησε ένα από τα αυθεντικά αυτοκίνητα Mercedes που συμμετείχαν στο Targa Florio του 1924, έναν αγώνα που κέρδισε η γερμανική μάρκα.

Ο Βρετανός το έκανε αυτό καθ’ οδόν για να πάρει το βραβείο Trofeo Bandini ενόψει του Grand Prix της Emilia Romagna αυτό το Σαββατοκύριακο.

This sound 😍🔊 The 1924 Targa Florio car recently restored by Mercedes sounded EPIC on arrival yesterday in Brisighella 😁 pic.twitter.com/JUA5N62JC6

— Mercedes-AMG PETRONAS F1 Team (@MercedesAMGF1) May 16, 2024

Ο George δήλωσε: “Ήταν καταπληκτικό να βρεθώ πίσω από το τιμόνι μιας Mercedes 100 ετών. Είναι ένα αυτοκίνητο που περιμένεις να βρίσκεται σε ένα μουσείο για να το θαυμάζουν οι άνθρωποι, παρά να οδηγείται. Επομένως, το να μου ανατεθεί η πρώτη δημόσια έξοδός του μετά την αποκατάστασή του ήταν πραγματική τιμή. Ο θόρυβος ήταν φανταστικός και ο χειρισμός στις στροφές, λαμβάνοντας υπόψη τα στενά ελαστικά, ήταν πολύ εντυπωσιακός. Ήταν πραγματική χαρά που είχα την ευκαιρία να το οδηγήσω, γι’ αυτό θέλω να πω ένα τεράστιο ευχαριστώ στην ομάδα της Mercedes-Benz Classic.

Η παραλαβή του βραβείου Trofeo Bandini ήταν επίσης ένα πραγματικό προνόμιο. Τόσοι πολλοί σπουδαίοι οδηγοί της F1 έχουν κερδίσει αυτό το βραβείο, οπότε ήταν τιμή μου να προσθέσω το όνομά μου σε αυτόν τον κατάλογο. Ήταν μια λαμπρή μέρα και είμαι ενθουσιασμένος για το υπόλοιπο Σαββατοκύριακο στην Ίμολα”, κλείνει ο πιλότος της F1.

Το Βραβείο καθιερώθηκε το 1992 στη μνήμη του διάσημου Ιταλού οδηγού αγώνων Lorenzo Bandini, ο οποίος απεβίωσε το 1967. Το βραβείο απονέμεται σε μια προσωπικότητα της F1 και επιλέγεται από ειδική επιτροπή.

Η απονομή γίνεται στην Brisighella, ένα χωριό στην περιοχή Emilia-Romagna της χώρας. Ο George οδήγησε την αιωνόβια 2λιτρη μηχανή από την κοντινή πόλη Faenza στην τελετή στην πλατεία του χωριού, γιορτάζοντας το βραβείο και σε ανάμνηση της συνολικής νίκης και της τριπλής νίκης της Mercedes στην κατηγορία στο Targa Florio 1924.

Ο Marcus Breitschwerdt, επικεφαλής του τμήματος κληρονομιάς της Mercedes-Benz, σχολίασε: “Χθες, το πρωτότυπο αγωνιστικό αυτοκίνητο Mercedes Targa Florio του 1924 επέστρεψε σε έναν ιταλικό δρόμο – 100 χρόνια μετά τη νίκη της Mercedes στον αγώνα στη Σικελία. Ήταν μια απίστευτα συγκινητική στιγμή για όλους τους εμπλεκόμενους. Αυτό το κόκκινο αγωνιστικό μονοθέσιο ενθουσίασε τα ιταλικά πλήθη πριν από έναν αιώνα και τώρα, έφερε μια παρόμοια ανταπόκριση με τον George Russell πίσω από το τιμόνι. Είμαστε ευτυχείς και υπερήφανοι που το αυτοκίνητο πραγματοποίησε με επιτυχία την πρώτη του δημόσια εμφάνιση μετά την ολοκληρωμένη αποκατάστασή του στο Mercedes-Benz Classic Centre”.

Το Targa Florio

Ένας δημόσιος αγώνας δρόμου αντοχής που διεξάγεται στα βουνά της Σικελίας, στην Ιταλία, το Targa Florio ξεκίνησε κοντά στις αρχές του 20ου αιώνα. Διεξήχθη για πρώτη φορά το 1906, ήταν ένας από τους σκληρότερους διαγωνισμούς και έγινε ένας από τους σημαντικότερους για τους κατασκευαστές αυτοκινήτων που ήθελαν να επιδείξουν τις επιδόσεις των αγωνιστικών τους αυτοκινήτων και τις ικανότητες των οδηγών τους.

Αφού δοκίμασε για πρώτη φορά την επιτυχία το 1922, η Mercedes συμμετείχε στον αγώνα του 1924 με το 2λιτρο αγωνιστικό αυτοκίνητο Targa Florio. Ήταν το πρώτο σχέδιο που ο τότε επικεφαλής μηχανικός Ferdinand Porsche εξέλιξε περαιτέρω μέχρι να είναι έτοιμο για αγώνες.

Βαμμένο σε κόκκινο χρώμα για να αποτρέψει τους τοπικούς οπαδούς από το να εμποδίσουν την πρόοδό του, ο Christian Werner κέρδισε τον διάσημο αγώνα σε απόσταση 432 χιλιομέτρων σε χρόνο 6 ωρών, 32 λεπτών και 37,4 δευτερολέπτων για να πάρει τη δεύτερη νίκη της γερμανικής μάρκας.

Ήταν η πρώτη νίκη στο Targa Florio για οδηγό εκτός Ιταλίας. Ο Werner οδήγησε επίσης την ομάδα σε μια τριπλή νίκη στην κατηγορία για αγωνιστικά αυτοκίνητα με κυβισμό έως 2 λίτρα. Οι συναθλητές του τερμάτισαν στη γενική κατάταξη στην 11η θέση (Christian Lautenschlager) και στη 16η θέση (Alfred Neubauer).  

Το 2022, η Mercedes-Benz Heritage αποφάσισε να ανακατασκευάσει για την επέτειο το αυθεντικό αγωνιστικό αυτοκίνητο Targa Florio 2 λίτρων από τη συλλογή της ίδιας της εταιρείας όσο το δυνατόν πιο αυθεντικά – σύμφωνα με τις υψηλές προδιαγραφές μιας εργοστασιακής αποκατάστασης.

Πρόκειται για το όχημα με το οποίο ο Christian Lautenschlager ολοκλήρωσε το Targa Florio το 1924. Το νικητήριο αυτοκίνητο του Werner δεν έχει διασωθεί. Την απομάκρυνση του αγωνιστικού αυτοκινήτου από το Μουσείο Mercedes-Benz ακολούθησε μια σχολαστική ανάλυση από το χρώμα, τον κινητήρα και το αμάξωμα του οχήματος, καθώς και εκτεταμένη έρευνα στα Κλασικά Αρχεία της Mercedes-Benz. Τα πρωτότυπα τεχνικά σχέδια και οι ιστορικές φωτογραφίες αποτέλεσαν κρίσιμες πηγές για την αυθεντική αποκατάσταση και το Κέντρο Κλασσικής Αυτοκίνησης την πραγματοποίησε μαζί με ένα δίκτυο ειδικών.

Related Articles

Νέα τροπή παίρνει το μέλλον του Σάινθ στη Ferrari

cars

Ο Φερστάπεν πήρε μία αγχωτική νίκη στην Ίμολα

cars

Alpine Is Trying, It Really Is, to Win in Formula 1

cars

F1: Νέα τροπή για τη φετινή σεζόν

cars

F1: Λευκός καπνός!

cars

Σε ποια ιστορική ομάδα θα μπορούσε να πάει ο Vettel;

cars

Formula 1: Ο λόγος που η Red Bull “έκοψε” τον Ricciardo

Formula 1: Αυτό θα είναι το όνομα της νέας Ferrari

cars

F1-GP ΗΠΑ: Αποκλείστηκαν οι Hamilton και Leclerc λόγω τεχνικής παράβασης

cars