CARSNEWS
F1 & RACES

Formula 1 στους Ολυμπιακούς Αγώνες;

Το ερώτημα δεν είναι καινούργιο. Πολλές φορές έχουν γίνει δημόσιες συζητήσεις για το εάν η F1 -ή ο μηχανοκίνητος αθλητισμός γενικότερα- θα έπρεπε να έχει τη θέση του στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Το 1900, μάλιστα, (κατά σύμπτωση και πάλι στο Παρίσι) είχαν διεξαχθεί αγώνες αυτοκινήτου στα πλαίσια της τότε διοργάνωσης. Ωστόσο η ΔΟΕ δεν τους είχε αναγνωρίσει ως επίσημο ολυμπιακό άθλημα. Κυρίως λόγω του ότι το τελικό αποτέλεσμα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα τεχνολογικά μέσα και όχι από τους ίδιους τους αθλητές.

Βέβαια, υπάρχουν και άλλα σπορ Ολυμπιακών Αγώνων στα οποία το αποτέλεσμα δεν εξαρτάται πλήρως από τον αθλητή. Η ιππασία είναι ένα από αυτά. Θα λέγαμε, μάλιστα, ότι η εκπαίδευση και τα φυσικά χαρακτηριστικά του αλόγου είναι κρίσιμα για την επικράτηση του ενός ή του άλλου αναβάτη.

Θα μπορούσε, άραγε, να γίνει κάτι αντίστοιχο με τους αθλητές της F1; Μία πρόταση είναι αυτοί να αγωνίζονται με καρτ και όχι με τα μονοθέσια τους. Ο Φερνάντο Αλόνσο, όμως, είναι επιφυλακτικός.

«Νομίζω ότι ακόμη και έτσι δεν θα υπήρχαν 100% δίκαιες συνθήκες ανταγωνισμού. Θα ήταν ωραίο να συμμετείχαμε στους Ολυμπιακούς. Ωστόσο, εκπροσωπούμε τις χώρες μας, έτσι κι αλλιώς, κάθε δεύτερη εβδομάδα» δήλωσε ο Ισπανός.

Με τον Αλόνσο συμφωνεί και ο Όσκαρ Πιάστρι. «Ακόμη και με καρτ χρειάζεσαι μια ομάδα ανθρώπων γύρω σου. Είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει απόλυτη ισορροπία» πιστεύει ο Αυστραλός.

Τη λύση, ίσως, δώσει ο Αλεξάντερ Άλμπον. «Ξεχάστε τα καρτ. Δεν θα ήταν τέλειο εάν μας έβαζαν όλους να τρέξουμε με Mazda MX5; Αυτό θα ήταν πολύ διασκεδαστικό» προτείνει ο «Αλμπόνο». Καθόλου κακή ιδέα Άλεξ. Καθόλου κακή.

Μοναδική περίπτωση

Πάντως, για να τα λέμε όλα, δεν πιστεύουμε ότι ένα Grand Prix F1 θα ταίριαζε και τόσο στους Ολυμπιακούς αγώνες. Μπορεί η διεξαγωγή του να μην ήταν τόσο δύσκολη για τους διοργανωτές. Εξάλλου υπάρχουν πολλά αγωνίσματα τα οποία δεν γίνονται στην πόλη διεξαγωγής παρά σε άλλες περιοχές της χώρας φιλοξενίας.

Ωστόσο η F1 αποτελεί μία μοναδική περίπτωση σπορ στον κόσμο. Μπορεί οι οδηγοί της να είναι, αναμφίβολα, αθλητές κορυφαίου επιπέδου. Αλλά η τεχνική τους και η τεχνολογική εξέλιξη έχουν σαφώς τον πρώτο λόγο.

Η F1 είναι μοναδική επειδή κάθε ομάδα φτιάχνει το δικό της μονοθέσιο. Και σε περίπτωση που όλοι οι οδηγοί είχαν το ίδιο αυτοκίνητο, ο αγώνας αυτός δεν θα ήταν Grand Prix F1. Θα ήταν απλώς ένας αγώνας με οδηγούς F1.

Ίσως, βέβαια, αυτό να ενδιέφερε αρκετό κόσμο. Σίγουρα, όμως, δεν θα ήταν αγώνας F1. Έτσι κι αλλιώς, το παγκόσμιο πρωτάθλημα έχει ήδη αρκετά GP για να του φορτώνουν ακόμη ένα κάθε τέσσερα χρόνια.

Related Articles

F1 GP Εμίλια-Ρομάνια: Αγχωτική νίκη Verstappen απέναντι στον Norris

cars

Formula 1: Ετοιμάζεται… μπαμ ανάμεσα σε Λιούις Χάμιλτον και Ferrari

cars

RacingNews365’s view on F1’s proposed new points system

Bury

The New Formula 1 Season Is Now Underway. Here’s What to Expect in 2024.

cars

Formula 1: Το νέο αναβαθμισμένο μονοθέσιο της Ferrari

Bury

H Aston Martin σας κάνει τον γιατρό της Formula 1

cars

Mercedes battling “fundamental” issue with new W15 F1 design

cars

Όσα μάθαμε καλεσμένοι στο Team Launch της Scuderia Ferrari (video)

cars

Φόρμουλα 1: Μια “σκληρή” πρόκληση στην Βαρκελώνη

cars