CARSNEWS
AUTONEWS

Νέοι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στον Λίβανο: Ισχυρές εκρήξεις στα νότια προάστια της Βηρυτού – 95 οι νέκροι τη Δευτέρα

Newsroom

Ισχυρές ακούστηκαν τα μεσάνυχτα σε νότια προάστια της λιβανικής πρωτεύουσας Βηρυτού, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου και του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς, λίγη ώρα μετά τη διαταγή που απηύθυναν οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ στους κατοίκους τομέων των περιοχών αυτών, που θεωρούνται προπύργια της Χεζμπολάx, να απομακρυνθούν εσπευσμένα από τα σπίτια τους για την ασφάλειά τους.

מאז שחיזבאללה הנחה את תושבי לבנון שלא לצלם יותר תקיפות ישראליות ופעילות של כוחותיו – כמעט ולא יוצאים תיעודים על תקיפות צה”ל.

כמעט, אבל עדיין יש מי שמצלמים בכל זאת. התקיפה בדאחייה לפני דקות אחדות: pic.twitter.com/AzpKEC2F6A

— Elior Levy • אליאור לוי (@eliorlevy) September 30, 2024

Αξιωματούχος των λιβανέζικων υπηρεσιών ασφαλείας αναφέρει ότι το Ισραήλ πραγματοποίησε τουλάχιστον έξι πλήγματα στη νότια Βηρυτό μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης, αφού ο ισραηλινός στρατός κάλεσε τους κατοίκους στο προάστιο-προπύργιο της Χεζμπολάχ, γνωστό ως Νταχιγιέ, να εκκενώσουν το σημείο.

«Έξι ή επτά ισραηλινά πλήγματα έπληξαν τα νότια προάστια της Βηρυτού», λέει ο αξιωματούχος στο AFP, ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία του. Η Χεζμπολάχ εξέδωσε ανακοίνωση νωρίς το πρωί της Τρίτης, σύμφωνα με την οποία στοχοθετούσε τις μετακινήσεις ισραηλινών στρατευμάτων απέναντι από λιβανέζικες συνοριακές πόλεις.

Ακούστηκαν τουλάχιστον δυο εκρήξεις, η μια από τις οποίες έγινε αισθητή σ’ όλη την πόλη.

Δημοσιεύματα των εβραϊκών μέσων ενημέρωσης αναφέρουν ότι το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας ενέκρινε την επόμενη φάση του πολέμου κατά της Χεζμπολάχ στο Λίβανο, πιθανώς την πολυδιαφημισμένη επίγεια επίθεση.

Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Ynet αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ορισμένοι υπουργοί κατήγγειλαν τις διαρροές σχετικά με την επιχείρηση από Αμερικανούς αξιωματούχους μετά την ενημέρωσή τους από το Ισραήλ.

Εκτόξευση πυραύλων από τον Λίβανο

Τρεις ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από τον Λίβανο προς τη Στούλα πριν από λίγο, προκαλώντας την ενεργοποίηση των σειρήνων στη συνοριακή κοινότητα, αναφέρουν τα εβραϊκά μέσα ενημέρωσης.

Όλες οι ρουκέτες προσγειώθηκαν σε ανοιχτές περιοχές, προσθέτουν τα δημοσιεύματα.

95 νεκροί και 172 τραυματίες

Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου αναφέρει ότι 95 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ισραηλινά πλήγματα σε όλη τη χώρα τη Δευτέρα.

«Τα ισραηλινά εχθρικά πλήγματα τις τελευταίες 24 ώρες… σκότωσαν 95 ανθρώπους και τραυμάτισαν 172», αναφέρει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του, η οποία δεν κάνει διάκριση μεταξύ αμάχων και μαχητών.

Ξεκίνησε η χερσαία εισβολή του Ισραήλ στο Λίβανο

Το Ισραήλ ξεκίνησε τις «περιορισμένης έκτασης» χερσαίες επιχειρήσεις κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, σύμφωνα με το AFP.

Από το απόγευμα αμερικανικά ΜΜΕ επικαλούμενα αξιωματούχους ανέφεραν ότι το Ισραήλ προετοιμάζεται για τη χερσαία εισβολή στον Λίβανο, κάτι που επιβεβαίωσε το βράδυ της Δευτέρας το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Το Ισραήλ διεξάγει περιορισμένης κλίμακας χερσαίες επιχειρήσεις κατά της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο, ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών. «Μας ενημέρωσαν ότι διεξάγουν αυτήν τη στιγμή περιορισμένης κλίμακας χερσαίες επιχειρήσεις με στόχο υποδομές της Χεζμπολάχ κοντά στα σύνορα», διευκρίνισε ο Μάθιου Μίλερ, επικαλούμενος την ενημέρωση της Ουάσινγκτον από την ισραηλινούς αξιωματούχους.

Λιβανέζικα στρατεύματα εθεάθησαν να αποσύρονται από αρκετές θέσεις τους στα νότια σύνορα της χώρας, υποχωρώντας έως και 5 χιλιόμετρα βορειότερα, σύμφωνα με αναφορές αξιωματούχων και κατοίκων παραμεθόριων περιοχών.

Σοβαρός τραυματισμός ελληνορθόδοξου ιερέα

Ανταποκρίτρια του Εθνικού Πρακτορείου Ειδήσεων του Λιβάνου στην πόλη Marjayoun ανέφερε ότι ισραηλινή επιδρομή είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τριών «μαρτύρων» στο χωριό Ibel al-Saqi.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, η ισραηλινή επιδρομή οδήγησε επίσης, στον σοβαρό τραυματισμό του ελληνορθόδοξου ιερέα, πατήρ Γρηγορίου Σαλλούμ, της ενορίας του Αγίου Γεωργίου στο ίδιο χωριό, ο οποίος μεταφέρθηκε στο Κυβερνητικό Νοσοκομείο Marjayoun για νοσηλεία όπως αναφέρει η ΕΡΤ.

Related Articles

Νέο Hyundai Sante Fe. Εντελώς διαφορετικό

cars

Συνελήφθησαν δύο αρχαιοκάπηλοι στην Πάτρα – Είχαν στην κατοχή τους μαχαίρια, σπαθιά και χατζάρες

cars

SYM VF125. Με νέα πιο προσιτή τιμή   

cars

H κρέμα ματιών στην οποία «ορκίζεται» η Sarah Jessica Parker θα ξεκουράσει και το δικό σας βλέμμα

Κίνηση στην Αθηνών-Κορίνθου από την επιστροφή των εκδρομέων του τριημέρου – Αυξημένα τα μέτρα της Τροχαίας

cars

Ατάραχη με μπικουτί στο κεφάλι η Αννίτα Πάνια μετά την απειλή για βόμβα

cars

Οδηγούμε το Lexus RX 500h F Sport 371 ίππων

cars

Διαδικτυακό ξέσπασμα από τον Γρηγόρη Γκουντάρα: «Μέχρι τέλους και κάθε κατεργάρης στον πάγκο του»

cars

Opel Crossland 1.5d 110 PS. Άλλο αυτοκίνητο

cars