CARSNEWS
AUTONEWS

Σε κατάσταση φυσικής καταστροφής η Γουατεμάλα – Τουλάχιστον 13 νεκροί από τις έντονες βροχοπτώσεις

Η Γουατεμάλα κηρύχθηκε σε κατάσταση φυσικής καταστροφής για 30 ημέρες λόγω των καταρρακτώδων βροχών που προκάλεσαν σοβαρές ζημιές από τον Μάιο και έχουν στοίχισαν την ζωή 13 ατόμων, ανακοίνωσε η επίσημη Εφημερίδα της Κυβέρνησης

Το μέτρο, που δημοσιεύθηκε χθες Δευτέρα και εγκρίθηκε από τον σοσιαλδημοκράτη πρόεδρο Μπερνάρντο Αρέβαλο κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού του συμβουλίου, περιστέλλει κάποια συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα, όπως αυτό της ελευθερίας της κυκλοφορίας.

🇬🇹 #Guatemala declaró un “estado de calamidad” para responder a la emergencia provocada por las lluvias.

✅ El estado de calamidad, decretado por 30 días en todo el país, restringe la libre locomoción en áreas afectadas y facilita el uso de fondos para la gestión de emergencias pic.twitter.com/Z0Ef6Tp4GU

— Samurái De Cuba (@CubaSamurai) July 8, 2024

Το κοινοβούλιο, όπου κυριαρχεί η δεξιά αντιπολίτευση, έχει στη διάθεσή του τρεις ημέρες για να επικυρώσει, να τροποποιήσει ή να απορρίψει την προεδρική απόφαση.

Η κυβέρνηση επιχειρηματολογεί πως οι υπερβολικές βροχοπτώσεις προκάλεσαν κορεσμό εδαφών και «μεγάλες ζημιές» σε κατοικίες και υποδομές.

Οι συνθήκες αυτές μεγεθύνουν τον «κίνδυνο» να υπάρξουν γεγονότα που ενδέχεται «να πλήξουν τα δικαιώματα ευάλωτων πληθυσμών» στη χώρα της κεντρικής Αμερικής, όπου το 59% των 17,7 εκατομμυρίων κατοίκων ζει στη φτώχεια.

Η υπηρεσία κρατικού συντονισμού για τη μείωση των καταστροφών (CONRED), το όργανο που ηγείται της πολιτικής προστασίας, έλαβε εντολή να απομακρύνει εσπευσμένα ανθρώπους σε «πληγείσες περιοχές ή (περιοχές) σε κίνδυνο».

Ακόμη, η CONRED καλείται να θέσει σε εφαρμογή σειρά μέτρων για «την πρόληψη» και «την αντιμετώπιση» των ζημιών που έχουν καταγραφεί την περίοδο των βροχών.

Σύμφωνα με τους αριθμούς της CONRED, την τρέχουσα περίοδο των βροχών —γενικά διαρκεί από τον Μάιο ως τον Νοέμβριο— έχουν χαθεί 13 ανθρώπινες ζωές, ενώ 16.844 άνθρωποι χρειάστηκε να απομακρυνθούν εσπευσμένα από τα σπίτια τους εξαιτίας πλημμυρών και κατολισθήσεων σε όλη τη Γουατεμάλα.

Πηγή: ΑΠΕ

Related Articles

Η ζήτηση για τον Skyactiv-X ξεπερνά τις προβλέψεις της Mazda!

cars

Καραμπόλα με τρία αυτοκίνητα στη Λάρισα – Το ένα «πέταξε» στον αέρα, δυο τραυματίες

cars

Νέα στοιχεία για τους πυροβολισμούς στον Βύρωνα – Πώς o δράστης «γάζωσε» το ζευγάρι – Το παιδί φώναζε «βοήθεια ο μπαμπάς μου»

Bury

Hyundai ‘Prophecy’ Concept EV. Η «προφητεία» για το μέλλον

cars

Eurovision 2024: Εντυπωσιακή η εμφάνιση της Κύπρου – Η Silia Kapsis ξεσήκωσε το κοινό

Bury

Πλήγμα με Κώστα Αντετοκούνμπο: Χάνει το υπόλοιπο Προολυμπιακό

cars

Ferrari: Αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο μετά το 2025! Η τεχνολογία δεν είναι έτοιμη ακόμα.

cars

Νόνη Ιωαννίδου: Για 6 μήνες ζούσαμε σε σκηνές, χωρίς ρεύμα, έχτισα μόνη μου τη στέγη

Bury

SYM DRG 160. Ολοκαίνουρια πρόταση

cars