CARSNEWS
AUTONEWS

Ευλογιά των πιθήκων: Τι είναι η mpox, ποια τα συμπτώματα και τι μπορεί να προκαλέσει στον ανθρώπινο οργανισμό

Για δεύτερη φορά από το 2022, η mpox, ή όπως καθ’ υπερβολή αποκαλείται, «ευλογιά των πιθήκων», ανάγκασε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να κηρύξει παγκόσμια έκτακτη ανάγκη για την υγεία καθώς, ο ιός εξαπλώνεται ταχέως στην αφρικανική ήπειρο και κινδυνεύει να εισέλθει σε άλλες ηπείρους.

Ο ΠΟΥ εξέδωσε την Τετάρτη το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού για την ιογενή ασθένεια, σημειώνοντας ότι περισσότερα από 14.000 κρούσματα και 524 θάνατοι στην Αφρική φέτος έχουν ήδη υπερβεί τα περσινά στοιχεία.

Η ανακοίνωση ήρθε μια ημέρα αφότου τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) στην Αφρική κήρυξαν την mpox σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία.

Τι είναι όμως η mpox;

Η Mpox είναι μια ιογενής λοίμωξη που προσβάλλει κυρίως ανθρώπους και ζώα.

Ανήκει στην ομάδα των ιών που ταξινομούνται ως «γένος Orthopoxvirus». Αυτά συνήθως προκαλούν ασθένεια που μοιάζει με ευλογιά και περιλαμβάνει εξάνθημα με ανυψωμένα εξογκώματα ή φουσκάλες στο δέρμα. Τα εξογκώματα είναι συχνά γεμάτα με υγρό ή πύον και μπορεί τελικά να σχηματίσουν κρούστα και να επουλωθούν.

Η Mpox είναι παρόμοια με την εκριζωμένη ευλογιά και άλλους ιούς ευλογιάς όπως η ευλογιά και η δαμαλίτιδα.

Αρχικά ονομάστηκε «ευλογιά των πιθήκων» καθώς εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε πιθήκους που βρίσκονταν σε αιχμαλωσία για ερευνητικούς σκοπούς στη Δανία, το 1958. Το 1970, αναφέρθηκε η πρώτη περίπτωσης ανθρώπινης νόσησης – ένα αγόρι εννέα μηνών στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Το 2022, ο ΠΟΥ συνέστησε τη χρήση του ονόματος «mpox» για την ασθένεια, ώστε να ελαττωθεί το στίγμα και η συσχέτιση με τους πιθήκους, καθώς η ασθένεια μπορεί επίσης να μολύνει τρωκτικά και ανθρώπους.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τα συμπτώματα της mpox περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους και ένα χαρακτηριστικό εξάνθημα που μπορεί να εμφανιστεί στο πρόσωπο, τα χέρια, τα πόδια και άλλα μέρη του σώματος. Το εξάνθημα τελικά σχηματίζει φλύκταινες και ψώρα πριν επουλωθεί.

Η φλύκταινα – η οποία μοιάζει με μεγάλο λευκό ή κίτρινο σπυράκι – είναι ένα μικρό, ανυψωμένο εξόγκωμα στο δέρμα που είναι γεμάτο με πύον.

Οι λεμφαδένες, που αποτελούν μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος, μπορούν επίσης να διογκωθούν καθώς προσπαθούν να καταπολεμήσουν τον ιό.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, μια λοίμωξη mpox μπορεί να είναι θανατηφόρα.

Περίοδος νόσησης και επούλωσης

Συνολικά, μια μόλυνση μπορεί να διαρκέσει δύο έως τέσσερις εβδομάδες. Μπορεί να χρειαστούν τρεις έως 21 ημέρες για να εμφανιστούν συμπτώματα μετά την έκθεση στον ιό. Ωστόσο, ένα άτομο μπορεί να μεταδώσει την ασθένεια σε άλλους, από μία έως τέσσερις ημέρες πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα.

Η mpox μπορεί να αναγνωριστεί δοκιμάζοντας ένα δείγμα υγρού που έχει αφαιρεθεί από το εξάνθημα.

Γιατί έχει κηρυχθεί παγκόσμια έκτακτη ανάγκη λόγω της mpox;

Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, δήλωσε ότι υπάρχει ανησυχία για την περαιτέρω εξάπλωση της νόσου εντός της Αφρικής και πέραν αυτής, μετά από συνεδρίαση της επιτροπής έκτακτης ανάγκης της υπηρεσίας υγείας των Ηνωμένων Εθνών.

Μια δήλωση έκτακτης ανάγκης από τον ΠΟΥ έχει σκοπό να παροτρύνει τις υπηρεσίες χορηγών και τις χώρες σε δράση.

Related Articles

Πιο αξιόπιστη εταιρία στις Η.Π.Α. η Mazda!

cars

Η Audi φρεσκάρει το Q5 με mild-hybrid τεχνολογία και όχι μόνο!

cars

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν νοείται η Κύπρος πενήντα χρόνια μετά την τραγωδία του ‘74 να παραμένει διαιρεμένη

Bury

Seat  Leon. Διαθέσιμο και με δίλιτρο TSI κινητήρα 190 ίππων και DSG κιβώτιο

cars

Τούρκος ηθοποιός αγόρασε το σχολείο στο οποίο φοίτησε και το… κατεδάφισε για να εκδικηθεί τους καθηγητές του

Bury

Ξεκίνησε η παραγωγή του Volkswagen ID.3 στο Zwickau.

cars

Σαν σήμερα 15 Μαρτίου: 9 χρόνια πριν βρέθηκε το πτώμα του Βαγγέλη Γιακουμάκη – Το bulling, οι βασανισμοί και η εξαφάνιση

cars

Νέα στοιχεία για τους πυροβολισμούς στον Βύρωνα – Πώς o δράστης «γάζωσε» το ζευγάρι – Το παιδί φώναζε «βοήθεια ο μπαμπάς μου»

Bury

Το νέο Peugeot 2008 δίνει έμφαση στην τεχνολογία και την ηλεκτροκίνηση

cars