CARSNEWS
F1 & RACES

Νέα τεράστια επένδυση από τους Τούρκους-Πότε θα επιστρέψει η Formula 1 στην Κωνσταντινούπολη

Μετά την πρόσφατη συνάντηση ανάμεσα στον Tayyip Erdogan και τον Mohammed Ben Sulayem, οι Τούρκοι συνεχίζουν τις προσπάθειες να επιστρέψει η Κωνσταντινούπολη στη Formula 1.

Εκείνη η συνάντηση ανάμεσα στον Πρόεδρο της Τουρκίας και τον Πρόεδρο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Μηχανοκίνητου Αθλητισμού είχε τότε προκαλέσει αντιδράσεις από την πλευρά της Liberty Media που είναι η κάτοχος των εμπορικών δικαιωμάτων του σπορ, μιας και ο πρόεδρος της FIA δεν έχει καμία αρμοδιότητα στο θέμα αυτό.

gp-turkey-2005-start-ferrari-a1920x1080

Όμως η προαναφερθείσα συνάντηση ήταν ενδεικτική των προθέσεων των γειτόνων, που θέλουν διακαώς να ανακτήσουν τη θέση τους στο καλεντάρι της κορωνίδας του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Και δεν το βάζουν κάτω. Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Mehmet Nuri Ersoy, ανακοίνωσε την έναρξη των διαδικασιών για να δούμε ξανά την Κωνσταντινούπολη στην F1.

Αυτό έχει ως στόχο το 2026 αλλά είναι σαφές πως αφορά μονομερή εξέλιξη: των προσπαθειών των Τούρκων, χωρίς να προδικάζει πως η Formula 1 θα είναι διατεθειμένη να επαναφέρει τους γείτονές μας στην λίστα αγώνων.

buemi_turk09-1920x1080

Αυτή από το 2026 θα έχει ένα νέο προορισμό, τη Μαδρίτη, χωρίς ακόμα να έχει επιβεβαιωθεί αν η πρωτεύουσα της Ισπανίας θα αντικαταστήσει τον αγώνα της Βαρκελώνης ή αν θα γίνει η έκπληξη, να έχουμε και τους δύο στο πρόγραμμα.

Σε ότι αφορά στην Τουρκία, πέραν των προθέσεων, οι γείτονες πρέπει να λύσουν και προβλήματα μιας και υπάρχει διαμάχη σχετικά με διαγωνισμό που κάνουν για το νέο διαχειριστή του Istanbul Park. Σύμφωνα με τον Ersoy η διαγωνιστική διαδικασία έχει ολοκληρωθεί και στις αρχές Μαΐου, θα υπάρχουν εξελίξεις, με την πίστα να περνά οριστικά σε νέα χέρια.

Η εταιρεία που κέρδισε το διαγωνισμό, είναι η Can Bilim Eğitim Kurumları A.Ş. και δημοσιεύματα στην Τουρκία αναφέρουν πως η εταιρεία αυτή καλείται βάσει των όρων του κανονισμού, να προχωρήσει σε εμπορικές διαπραγματεύσεις για να εξασφαλίσει Grand Prix. Προφανώς με τις ευλογίες του Τουρκικού κράτους.

verstappen-turkey20-rd14-rbpool-a1920x1080

Μόνο έτσι θα δικαιολογηθεί η τεράστια επένδυση που έγινε, διότι η Can Bilim Eğitim Kurumları A.Ş. καλείται να καταβάλει 117 εκατομμύρια δολάρια για 30ετή χρήση της πίστας.

Αναμένουμε λοιπόν κάποια τοποθέτηση από την πλευρά της F1 και της Liberty Media, για να δούμε αν η όλη ιστορία είναι κάτι παραπάνω από ευχολόγια των Τούρκων.

Πηγή: carandmotor.gr

Related Articles

F1: Βροχές στη Σιγκαπούρη, αλλά πόσο θα επηρεάσουν;

cars

H Mercedes F1 ανακοίνωσε στο προσωπικό της ομάδας την αποχώρηση του Χάμιλτον (vid)

cars

Μπήκαμε στον προσομοιωτή Formula 1 της Ferrari (+video)

cars

Formula1 – πρόεδρος FIA: «Βλεπουν οι ομάδες τα χρήματα σαν κέικ!»

cars

Gary Anderson’s take on FIA’s radical new F1 ‘spray guard’ trial

Bury

Η General Motors ανακοίνωσε την είσοδό της ως κατασκευαστής κινητήρων

cars

Νέα επωνυμία για την ομάδα της Aston Martin το 2024

cars

Αυτή είναι η νέα ομάδα που κατέθεσε αίτηση συμμετοχής στην F1

cars

F1: Ο Νιούι εφ’ όλης της ύλης

Bury