CARSNEWS
AUTONEWS

Σαν σήμερα 26 Απριλίου: Συνέβη το μεγαλύτερο πυρηνικό ατύχημα στην ιστορία της ανθρωπότητας

Στις 26 Απριλίου του 1986 σημειώθηκε το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα στην ιστορία της ανθρωπότητας, στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ στη Σοβιετική Ένωση (σημερινή Ουκρανία). Τριάντα δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες άλλοι υπέστησαν εγκαύματα από τη ραδιενέργεια τις πρώτες μέρες.

Ο σταθμός του Τσερνόμπιλ βρισκόταν στον οικισμό Πρίπιατ, περίπου 65 μίλια βόρεια του Κιέβου στην Ουκρανία. Κατασκευασμένο στα τέλη της δεκαετίας του 1970 στις όχθες του ποταμού Πρίπιατ, το Τσερνόμπιλ διέθετε τέσσερις αντιδραστήρες, εκ των οποίων ο καθένας ικανός να παράγει 1.000 μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας.

Πώς έγινε το ατύχημα στο Τσερνόμπιλ

Τη νύχτα της 25ης Απριλίου 1986, μια ομάδα μηχανικών αποφάσισε να πραγματοποιήσει ένα ηλεκτρολογικό πείραμα στον αντιδραστήρα Νούμερο 4. Αυτό το πείραμα εκτελέστηκε χωρίς τις απαραίτητες προφυλάξεις και με ελάχιστη κατανόηση της λειτουργίας του αντιδραστήρα από την ομάδα μηχανικών.

Κατά τη διάρκεια του πειράματος, οι μηχανικοί προσπάθησαν να ελέγξουν τη δυνατότητα του στρόβιλου του αντιδραστήρα να παράγει ενέργεια για τη λειτουργία αντλιών νερού έκτακτης ανάγκης, χρησιμοποιώντας αδρανειακή ισχύ. Ωστόσο, αυτή η δοκιμή διεξήχθηκε με ανεπαρκείς διαδικασίες ασφαλείας και χωρίς επαρκή κατάρτιση του προσωπικού.

Το αποτέλεσμα ήταν η απρόβλεπτη αύξηση της ισχύος του αντιδραστήρα, που οδήγησε σε ανεξέλεγκτη πυρηνική αλυσίδα αντιδράσεων και την καταστροφική έκρηξη του πυρήνα. Αυτή η έκρηξη απελευθέρωσε τεράστιες ποσότητες ραδιενέργειας στο περιβάλλον, με ανείπωτες συνέπειες για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον.

Οι συνέπειες του ατυχήματος του Τσερνόμπιλ

Το ατύχημα στο Τσερνόμπιλ αποτέλεσε ένα σοβαρό μάθημα για την ασφάλεια στην πυρηνική ενέργεια και την ανάγκη συμμόρφωσης με υψηλότερες προδιαγραφές ασφαλείας σε αυτόν τον τόσο επικίνδυνο τομέα.

Οι συνέπειες του ατυχήματος στο Τσερνόμπιλ ήταν καταστροφικές και επηρέασαν εκτενώς την ανθρώπινη υγεία, το περιβάλλον και την κοινωνία γύρω από τον πυρηνικό σταθμό.

  1. Ανθρώπινη Υγεία: Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι εκτέθηκαν σε υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας. Οι επιπτώσεις περιλάμβαναν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου, γενετικές μεταλλάξεις και άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας. Πολλοί άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω ακτινοβολίας και εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι υπέστησαν σοβαρά προβλήματα υγείας.
  2. Περιβάλλον: Τεράστιες ποσότητες ραδιενέργειας απελευθερώθηκαν στο περιβάλλον, με αποτέλεσμα τη ραδιενεργή μόλυνση του εδάφους, των υδάτων και της ατμόσφαιρας. Αυτό επηρέασε την αγροτική παραγωγή, τα οικοσυστήματα και τη βιοποικιλότητα.
  3. Κοινωνικός Αντίκτυπος: Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι εκκενώθηκαν από τις περιοχές γύρω από τον πυρηνικό σταθμό και έμειναν άστεγοι. Η κοινωνία τους αντιμετώπισε τεράστια κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα λόγω της απώλειας των πόρων και της υποχρεωτικής μετεγκατάστασης.

Οι επιπτώσεις του ατυχήματος στο Τσερνόμπιλ είναι ακόμα αισθητές στη σύγχρονη εποχή, με διάφορες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των συνεπειών του ατυχήματος και την προώθηση της ασφαλούς χρήσης της πυρηνικής ενέργειας.

Όσα έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο

Σαν σήμερα το 1798 γεννήθηκε ο Ευγένιος Ντελακρουά

1822: Τίθεται σε ισχύ ο πρώτος φορολογικός νόμος των επαναστατημένων Ελλήνων, με την επιβολή της δεκάτης επί των καρπών.

1825: Ο Ιμπραήμ, με 11.000 πεζούς και 800 ιππείς, κυριεύει τη Σφακτηρία, την οποία υπεράσπιζαν μόνο 1.500 Έλληνες. Πέφτουν μαχόμενοι ο υπουργός Στρατιωτικών, Αναγνώστης Παπαγεωργίου (Αναγνωσταράς), καθώς και ο φιλέλληνας Σανταρόζα, μαζί με άλλους 350 Έλληνες

1831: Δημοσιεύεται ο πρώτος νόμος περί Τύπου στην Ελλάδα, που εγείρει θύελλα διαμαρτυριών κατά του κυβερνήτη, Ιωάννη Καποδίστρια.

1877: Ανακαλύπτεται στην Ολυμπία από Γερμανούς αρχαιολόγους ο Ερμής του Πραξιτέλη.

1902: Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ βαφτίζεται με το σημερινό της όνομα αντικαθιστώντας το Νιούτον Χιθ, δανεισμένο από το όνομα ενός ανατολικού προαστίου της πόλης.

1903: Ιδρύεται ο ποδοσφαιρικός σύλλογος Ατλέτικο Μαδρίτης από Βάσκους φοιτητές, μέλη της Αθλέτικ Μπιλμπάο.

1926: Ιδρύεται και επισήμως ο ΠΑΟΚ, με την έγκριση του καταστατικού του από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης.

1930: Με πρόταση του νέου υπουργού Παιδείας, Γεωργίου Παπανδρέου, ψηφίζεται ο νόμος περί ίδρυσης Εθνικού Θεάτρου στην Αθήνα. Πρώτος σκηνοθέτης διορίζεται ο Μιλτιάδης Λιδωρίκης.

1933: Στην Ελλάδα, καθιερώνεται η δικαστική τήβεννος για τους εφέτες και αρεοπαγίτες, κατά την ώρα της άσκησης του λειτουργήματός τους.

1933: Συστήνεται η Γκεστάπο, η επίσημη Μυστική Αστυνομία της ναζιστικής Γερμανίας.

Γκουέρνικα

1937: Η Γερμανική Πολεμική Αεροπορία βομβαρδίζει και καταστρέφει τη βασκική πόλη της Γκουέρνικα (Γκερνίκα) στην Ισπανία. Από αυτό το τραγικό γεγονός, ο Πάμπλο Πικάσο εμπνέεται τον πίνακά του «Γκουέρνικα».

1942: Ατύχημα σε ανθρακωρυχείο στο Μαντσουκούο σκοτώνει 1.549 Κινέζους ανθρακωρύχους.

1944: Ανασχηματίζεται η εξόριστη ελληνική κυβέρνηση στο Κάιρο. Πρωθυπουργός ορκίζεται ο Γεώργιος Παπανδρέου, με αντιπρόεδρο τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο.

1962: Το διαστημικό σκάφος «Ranger 4» της NASA συντρίβεται στη Σελήνη.

1964: Η νήσος Ζανζιβάρη και η ηπειρωτική Τανγκανίκα σχηματίζουν το κράτος της Τανζανίας, στη δυτική Αφρική.

1966: Με ψήφους 151 έναντι 147, η Βουλή απορρίπτει πρόταση δυσπιστίας της Ένωσης Κέντρου και της ΕΔΑ, σε μία συνεδρίαση που σημαδεύεται από τη μεταφορά μέχρι και με φορείο κατάκοιτων βουλευτών, αλλά και από πέντε διακοπές.

1986: Σημειώνεται το πιο διάσημο πυρηνικό ατύχημα στην ιστορία της ανθρωπότητας, στο Τσέρνομπιλ της Ουκρανίας (τότε Σοβιετική Ένωση). Μια έκρηξη και πυρκαγιά στον αντιδραστήρα Νο 4 του εργοστασίου οδηγεί σε περιστατικό της μέγιστης βαθμίδας της κλίμακας των πυρηνικών ατυχημάτων, με δεκάδες θανάτους να σχετίζονται άμεσα με αυτό και πολλούς περισσότερους από τη ραδιενέργεια που απελευθερώθηκε. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περίπου 8,4 εκατομμύρια άνθρωποι σε Ουκρανία, Ρωσία και Λευκορωσία εκτίθενται στη ραδιενέργεια, από την οποία μολύνεται έκταση 150.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, ενώ πολλές χιλιάδες άνθρωποι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

1987: Ιδρύεται η Ελληνική Αριστερά (ΕΑΡ) και γενικός γραμματέας του νέου κόμματος αναλαμβάνει ο Λεωνίδας Κύρκος.

1994: Διεξάγονται οι πρώτες πολυφυλετικές εκλογές στη Νότιο Αφρική.

1996: Η ελληνική Βουλή ψηφίζει νόμο για την καθιέρωση της 24ης Απριλίου ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την Τουρκία.

1999: Ο Ντιέγκο Μαραντόνα, συλλαμβάνεται στο Μπουένος Άιρες για κατοχή ναρκωτικών.

2001: Μεγάλες κινητοποιήσεις διοργανώνονται εναντίον του προτεινόμενου σχεδίου της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος («Σχέδιο Γιαννίτση»), με το οποίο επιχειρείται -μεταξύ άλλων- αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, ομαδοποίηση ταμείων, επανεξέταση των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων και επανεξέταση των κοινωνικών πόρων με προοπτική κατάργησής τους (αγγελιόσημο).

2002: Ο μαθητής Ρόμπερτ Στάινχάουζερ μπαίνει οπλισμένος στο σχολείο του στο Έρφουρτ και σκοτώνει 16 άτομα πριν αυτοκτονήσει.

Γεννήσεις

1798 – Ευγένιος Ντελακρουά, Γάλλος ζωγράφος

1900 – Τσαρλς Ρίχτερ, Αμερικανός σεισμολόγος

1904 – Ξενοφών Ζολώτας, Έλληνας οικονομολόγος και πολιτικός

1907 – Ηλίας Τσιριμώκος, Έλληνας πολιτικός

1918 – Φάνι Μπλάνκερς-Κοέν, Ολλανδή αθλήτρια

1927 – Αν Μακλάρεν, Aγγλίδα βιολόγος

1946 – Τάκης Καρνάτσος, Έλληνας καλλιτέχνης

1958 – Γιώργος Κωστίκος, Έλληνας ποδοσφαιριστής

1959 – Θανάσης Παπακωνσταντίνου, Έλληνας τραγουδοποιός

1980 – Τσάνινγκ Τέιτουμ, Αμερικανός ηθοποιός

1994 – Ντανιίλ Κβίατ, Ρώσος οδηγός αγώνων

Θάνατοι

1478 – Τζουλιάνο των Μεδίκων, κυβερνήτης της Φλωρεντίας

1825 – Σαντόρε ντι Σανταρόζα, ιταλός φιλέλληνας και αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης

1865 – Τζον Γουίλκς Μπουθ, Αμερικανός ηθοποιός, δολοφόνος του Αβραάμ Λίνκολν

1891 – Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος, Έλληνας ιστορικός

1910 – Μιχαήλ Αρνιωτάκης, Έλληνας ηθοποιός

1938 – Έντμουντ Χούσερλ, γερμανός φιλόσοφος, εισηγητής του ρεύματος της φαινομενολογίας

1952 – Αντώνιος Μαγκάκης, Έλληνας πολιτικός

1988 – Δημήτριος Θ. Γρίβας, Έλληνας στρατιωτικός και πολιτικός

1989 – Νίκος Σβορώνος, Έλληνας ιστορικός

1991 – Γεώργιος Μπακαλάκης, Έλληνας αρχαιολόγος

2010 – Λιλιάνα Μπάτλερ, Γιουγκοσλάβα τραγουδίστρια

2017 – Τζόναθαν Ντέμι, Αμερικανός σκηνοθέτης

Επέτειοι – Παγκόσμιες Ημέρες

Διεθνής Ημέρα Μνήμης για την Καταστροφή στο Τσερνόμπιλ

Παγκόσμια Ημέρα Διανοητικής Ιδιοκτησίας

Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντικής Υπηρεσίας Νέων

Related Articles

Ποιο είναι ταχύτερο; Το Mini Clubman JCW, το Audi S3 ή η Mercedes-AMG CLA 35;

cars

Νέο Mitsubishi Space Star. Ανανεωμένο

cars

Ford Puma. Πεντάστερο από τον Euro NCAP

cars

Mazda. Tα εμβληματικά coupe της

cars

Ο Ηλίας Ψινάκης επιβεβαίωσε ότι το «Γηροκομείο» πάει στο Open και πέταξε τα βέλη του στην ΕΡΤ

cars

Η «Νύχτα» της Maserati είναι εκθαμβωτική και την παρουσιάζει ο Ντέιβιντ Μπέκαμ

cars

Δύσκολες ώρες για τη Βίκυ Καγιά – Πέθανε ο πατέρας της

cars

Lancia. Τα 115 χρόνια της ιστορίας της και η σύνδεση της με τον Ελληνο-ρωμαϊκό πολιτισμό

cars

Παραμίλησε το Μονακό με το νέο «εταιρικό αυτοκίνητο» του Σαρλ Λεκλέρκ με αξία που ξεπερνά τις 500.000 ευρώ

cars