CARSNEWS
MOTONEWS

Test – Honda CBR500R 2024

R-ωτας με την πρώτη ματιά

Του Απόστολου Μιστιλόγλου

Φωτογραφίες: Τάκης Μανιάτης

Ομορφότερο και πιο επιθετικό από ποτέ, το CBR500R προσκαλεί τους εραστές των supersport, κυρίως νέους ή/και αρχάριους, σε «γνωριμία και ό,τι προκύψει». Πιθανό αποτέλεσμα, η μακροχρόνια σχέση με την κατηγορία! 

Honda CBR500R 2024 Τιμή: 8.100 ευρώ

H οικογένεια των CB500 της Honda, από το 2013 που έκανε το ντεμπούτο της, πρεσβεύει την ευχρηστία και την ηπιότητα χαρακτήρα, αφήνοντας σε μια δεύτερη μοίρα τον εντυπωσιασμό… εκτός από το CBR500R, το πιο εξωστρεφές «αδερφάκι». Αποτελώντας μια μάλλον ιδιαίτερη πρόταση στην κατηγορία των μεσαίων supersport, το CBR500R ανανεώθηκε έντονα για το 2024 κοιτάζοντας περισσότερο προς τον μεγάλο αδελφό, το Fireblade. Μαζί, με κάποιες μικρές αλλαγές και σε άλλα σημεία του – πάμε να το γνωρίσουμε.

Απόλυτα εντυπωσιακό και… εντυπωσιακά εύκολο!  

Η εμφάνιση του CBR500R δεν είναι απλώς η πιο επιθετική και αιχμηρή που έχει πετύχει η Honda μέχρι τώρα, είναι και το βασικό του όπλο για την εκτέλεση του ρόλου του. Για το 2024 έχουμε και πάλι ανανέωση (η προηγούμενη έγινε για το 2022) με το Look να γίνεται ακόμα πιο μοντέρνο και τα χρώματα να παραπέμπουν απευθείας στο μεγάλο Fireblade. Εκτός από το τρικολόρ του… HRC, η μοτοσυκλέτα είναι διαθέσιμη και σε total black look, αλλά εγώ θα προτιμούσα οποιαδήποτε στιγμή την τριχρωμία – δίνει ζωή στη μοτοσυκλέτα, ρε παιδί μου. Πιο καλοσχηματισμένο μούτρο, «αεροδυναμικά βοηθήματα» εκατέρωθεν του (η Honda ισχυρίζεται ότι είναι λειτουργικά, αλλά καλού κακού κρατάμε μικρότερο καλάθι), πιο επίπεδες επιφάνειες στα φέρινγκ, εν γένει η εμφάνιση του μοντέλου 2024 είναι ακόμη πιο βελτιωμένη. Πανέμορφη μοτοσυκλετα… η οποία, αν είναι η πρώτη σου ως νέος αναβάτης που εθίστηκες στην μοτοσυκλέτα από τα supersport μοντέλα, σε γεμίζει ήδη με ενθουσιασμό και σε κάνει να νιώθεις δυνατός.

Και τα ευχάριστα συνεχίζονται, από την εμπειρία στην θέση οδήγησης. Χάρη στα «ψηλά» κλιπ-ον (τα οποία μάλιστα εδράζονται κάτω από την τιμονόπλακα!) και το όλο εργονομικό τρίγωνο, η θέση οδήγησης του αναβάτη έχει μια αξιοθαύμαστη ευελιξία.  Μπορείς να καθίσεις είτε σχετικά πιο «όρθιος» χωρίς να φορτίζεις καρπούς και μέση, είτε να σκύψεις λίγο ή πολύ, για σπορ οδήγηση, ενώ παράλληλα η σέλα έχει ολόκληρο… χωράφι έκτασης, για να αναζητήσεις την ιδανική σου θέση. Αξιοσημείωτος είναι ο χώρος για τα γόνατα, που προβλέπει το σκαλισμένο ρεζερβουάρ, ενώ τα πλήρως μεταλλικά μαρσπιέ προσφέρουν μια ευπρόσδεκτη, παραπάνω πρόσφυση στις μπότες σας. Δικάβαλες βόλτες θα είναι εφικτές με έναν βαθμό… κατανόησης από τον συνεπιβάτη σας, καθώς απουσιάζουν οποιεσδήποτε χειρολαβές και η πίσω θέση είναι αρκετά πιο ψηλά από την εμπρός.

Η εποχή της TFT οθόνης

Παρελθόν αποτελεί πλέον η οθόνη LCD για το CBR500R και καιρός ήταν! Μία TFT οθόνη αναλαμβάνει την απεικόνιση των ενδείξεων, στα πρότυπα όλης της οικογένειας CB500 για το 2024. Αλλαγές έχουμε και στα χειριστήρια της αριστερής πλευράς του τιμονιού, με τους παλιούς διακόπτες να δίνουν την θέση τους σε νέους και το joystick 5 κατευθύνσεων να μας λέει «καλημέρα σας». Όπως είχαμε σχολιάσει και για το NX500, πρόκειται για το μόνο φωτιζόμενο χειριστήριο της μοτοσυκλέτας, κάτι που το… λες και φάουλ, στην σημερινή εποχή – ειδικά σε μοτοσυκλέτες πιθανώς του κορυφαίου κατασκευαστή παγκοσμίως. Το προσπερνάς σε δεύτερη ματιά, καθώς σε κερδίζει η αίσθηση πολύ υψηλής ποιότητας κατασκευής που είναι πανταχού παρούσα στην μοτοσυκλέτα, από το εξωτερικό φινίρισμα και τα υλικά του κουστουμιού, μέχρι την αίσθηση χειρισμού των διακοπτών, των μανετών, τις βαφές στα μέταλλα και την πλήρη απουσία τριγμών κατά την οδήγηση. Το ελάχιστο που περιμένεις από μία Honda!

Στους αριστερούς διακόπτες, βρισκεται πλέον και το πλήκτρο του Traction Control, που ενεργοποιεί και απενεργοποιεί το σύστημα το οποίο είναι νέο για το CBR500R. Κατά τα άλλα, τα χειριστήρια παραμένουν στα βασικά, ενώ η μανέτα του εμπρός φρένου μπορεί να ρυθμιστεί, όχι όμως και αυτή του συμπλέκτη.

Φιλικότητα στο προσκήνιο, στιβαρότητα στα θεμέλια

Η εμπειρία χρήσης του CBR500R σε συστήνει σε μία «Πασπαρτού» πλατφόρμα μοτοσυκλέτας, η οποία δεν υστερεί στους βασικούς τομείς μίας sportbike δρόμου, αλλά είναι εξευγενισμένη κατά το μεγαλύτερο ποσοστό της στα πάντα της. Αρχής γενομένης, από τον κινητήρα της, ο οποίος φυσικά δεν εστιάζει στον συναρπαστικό χαρακτήρα, ή στον εκπληκτικό ήχο, ή στις επιδόσεις που βάζουν φωτιά στην άσφαλτο. Εδώ και χρόνια, το συγκεκριμένο μοτέρ έχει κάνει φήμη ως ένα από τα ελαστικότερα της κατηγορίας του. Αυτό του το ατού μένει απαράλλαχτο και στο CBR500R. Το μοτέρ λειτουργεί γενικά αθόρυβα και χωρίς να προσφέρει κάτι ξεχωριστό στο… ηχητικό κομμάτι, αλλά εσύ εν τω μεταξύ απολαμβάνεις τα άλλα του καλά. Συμπλέκτης τόσο εύχρηστος και μαλακός, σχεδόν… παιδικός, που μπορείς να τον πατήσεις ακόμα και…με το χέρι, απευθείας πάνω στο καπάκι του κινητήρα!  (Το δοκιμάσαμε εμείς για εσάς, μην το δοκιμάσετε στο σπίτι, σας προειδοποιήσαμε). Κιβώτιο ταχυτήτων το οποίο ικανοποιεί σε αίσθηση αλλά δεν είναι απόλυτο ως προς την ακρίβεια -δίνει την αίσθηση μεγάλων διαδρομών και θέλει μια κάποια συνήθεια. Απόλυτα γραμμική απόκριση στο γκάζι και παραδειγματική ελαστικότητα από το μοτέρ, συμπλέουν με ακρίβεια και ευκολία χρήσης σε όλα τα επίπεδα.

Θες πόλη; Κανένα πρόβλημα εννοείται, η Honda μελέτησε το CBR500R και για εκτενή χρήση σε αυτές τις συνθήκες. Η θέση οδήγησης δεν σε κουράζει, ενώ ακόμη και αν δεν το λες και «πούπουλο» στα 191 κιλά, το ζύγισμα του CBR δεν προβληματίζει. Το μοτέρ «τραβά» αγόγγυστα από τις 4.000 στροφές και πάνω και δεν… καταλαβαίνει από «μία σχέση επάνω» στο σασμάν, αν απαιτήσεις γρήγορη και μπόλικη δύναμη για π.χ. μια προσπέραση. Μέσα στην πόλη, θα εκτιμήσεις επίσης την αυξημένη ποιότητα κύλισης αλλά και την εξαιρετική, τηρουμένων των αναλογιών, απόσβεση που προσφέρουν οι αναρτήσεις εμπρός και πίσω. Απορροφούν τα πάντα και, σε αρκετές φορές, προετοιμάστηκα για «κοπάνημα» σε έντονη κακοτεχνία και αυτό δεν ήρθε ποτέ. Μπράβο ρύθμιση… Από την άλλη, εννοείται ότι περιμένεις να αντικρίσεις κάποια όρια στην πίεση και αυτά πράγματι υπάρχουν, αλλά θα απασχολήσουν τους πιο έμπειρους.

Η κατανάλωση του CBR500R είναι ακόμα ένα δυνατό του σημείο: Μετρήσαμε 4,8 λίτρα στα 100 χιλιόμετρα, μια επίδοση που φέρνει το CBR πιο χαμηλά ακόμη και από σύγχρονα… 400άρια και μάλιστα με λιγότερους ίππους. Χάρη και στο ρεζερβουάρ που φτάνει τα 17,1 λίτρα, η αυτονομία είναι σχεδόν… τουριστάδικη, με 350 χιλιόμετρα μεταξύ ανεφοδιασμών…

Όσο περισσότερο οδηγείς το CBR500R, και ειδικά στην πρώτη επίσκεψη σε «στροφιλίκι» ή σε ζωηρό κομμάτι επαρχιακού, τόσο πιο πολύ εκτιμάς την δουλειά που έχει κάνει η Honda πάνω του ως σύνολο. Αρτιότατη κρίνεται η γεωμετρία και η συνεργασία του με το κορμί σου, με highlight το εμπρός πιρούνι Showa SFF-BP που είναι στιβαρό και αναβαθμίζει την αίσθηση σου. Το αμορτισέρ το αισθανθήκαμε βελτιωμένο σε σχέση με το μοντέλο της προηγούμενης γενιάς, αν και η Honda δεν αναφέρει κάτι τέτοιο. Είναι πιο μαλακό στην αίσθηση από το πιρούνι, είτε σε φυσιολογικούς είτε σε πιο πιεσμένους ρυθμούς -ούτως ή άλλως, συνολικά το setup στοχεύει στην φιλικότητα. Στα στριφτερά κομμάτια, η αίσθηση οδήγησης ικανοποιεί και ένας αναβάτης με λίγη ή και καθόλου εμπειρία σε ανάλογες μοτοσυκλέτες, θα βρει εγγυημένα ευχαρίστηση. Παράλληλα, ο κινητήρας, που δεν σε τρομάζει καθώς δεν είναι υπερβολικά δυνατός, συνεπικουρεί στην εμπειρία σου. Το CBR500R λειτουργεί καλύτερα με ομαλή οδήγηση -και αυτό είναι το σημείο στο οποίο οριοθετεί τον ρόλο του. Οι έμπειροι και «γρήγοροι» που θα την πιέσουν, θα βρουν την μοτοσυκλέτα μαλακή συνολικά και τον κινητήρα αισθητά πιο αναιμικό από ότι θα έπρεπε, για τις εξόδους από τις στροφές.  Δεν πτοείται το CBR500R, διότι δεν τους αφορά.

Άξιο μνείας είναι το σύστημα φρεναρίσματος και θα ξεκινήσουμε από το ABS, το οποίο ευτυχώς δεν επεμβαίνει νωρίτερα από το ιδανικό (κάτι που έχει σημειωθεί για παλαιότερα μοντέλα της Honda) και σου επιτρέπει να αισθανθείς και να γνωριστείς καλύτερα με τα φρένα σου. Οι δύο δίσκοι εμπρός και ο ένας πίσω επιβραδύνουν με απόλυτα επαρκή δύναμη και ικανοποιητική αίσθηση και αντέχουν και σε πιο έντονη χρήση.

Τα Full LED φώτα εμπρός αναδεικνύονται έντονα στις βραδινές αποδράσεις αποδίδοντας εξαιρετικά, ενώ η αναγνωσιμότητα των ενδείξεων της οθόνης δεν αφήνει περιθώριο για παράπονα. Τα μενού, προσφέρουν περισσότερες λειτουργίες και μαθαίνονται γρήγορα, ενώ η απουσία (ακόμα) δυνατότητας σύνδεσης με κινητό τηλέφωνο μπορεί να μην συμβαδίζει με τις σημερινές τάσεις, αλλά δεν στερεί κάτι σημαντικό από την μοτοσυκλέτα. Φυσικά, όταν η Honda καταστήσει το RoadSync διαθέσιμο και για την χώρα μας, οι ευκολίες για τον αναβάτη θα αυξηθούν σίγουρα.

Ακόμη και στην περιστασιασκή εκδρομή, το CBR500R θα ανταποκριθεί άριστα, καθώς προσφέρει ένα κάποιο επίπεδο ανεμοκάλυψης, μια θέση οδήγησης που δεν είναι ακραία και, όπως είπαμε παραπάνω, μια αξιοσέβαστη αυτονομία.

Σπέσιαλ πακέτο σε μια «ανάλογη» τιμούλα

Και κάπως έτσι, ολοκληρώνεται η εικόνα ενός έντονα πολυχρηστικού sportbike – που, σε χρηστικό επίπεδο, το μόνο που μπορείς να του προσάψεις είναι ότι ειναι ακόμη πιο… φιλικό, από ότι ίσως περιμένεις. Το CBR500R παραμένει το μεγαλύτερο μοντέλο supersport για Α2 σε κυβισμό, που μπορείς να αγοράσεις, είναι πιο όμορφο από ποτέ και έχει ξανά βελτιώσεις, στα σημεία. Θα κάνεις τα πάντα μαζί του και θα γουστάρεις να το βλέπεις -και εσύ, και οι… γύρω σου. Η τιμή του, στα 8.100 ευρώ, δεν είναι ευκαταφρόνητη και το ακραία ανταγωνιστικό σκηνικό στην κατηγορία τα τελευταία χρόνια, κάνει τα πράγματα… δυσκολούτσικα. Ουσιαστικά, θα το επιλέξεις αν θέλεις να εξασφαλίσεις την δύναμη της Honda στην ποιότητα και την υποστήριξη, αλλά και αν κατανοείς πλήρως τις δυνατότητες του και «επιθυμείς να συνεχίσεις». Ούτως ή άλλως, η CBR500R πολύ πιθανόν θα αποτελέσει το μεταβατικό στάδιο, από τα πρώτα σου βήματα στην κατηγορία μέχρι την επόμενη σου Supersport. Και, που ξέρεις, μπορεί και αυτή να είναι Honda.

Εξοπλισμός αναβάτη (Moto Market)

Κράνος: MT Thunder 4

Μπουφάν: Nordcode Striker

Παντελόνι: Nordcode Dias

Μποτάκια: Eleveit Town WP  

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ     
Μάρκα Honda 
Μοντέλο CBR500R
Αντιπρόσωπος Όμιλος Επιχειρήσεων Σαρακάκη
Τιμή (€) 8.100
   
Κινητήρας  
Χωρητικότητα 471
Διάμετρος x Διαδρομή 67 x 66,8
Συμπίεση 10,7:1
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικός ψεκασμός PGM-FI
Εξάτμιση Από 2 σε 1 με μονό τελικό, στην δεξιά πλευρά. 
Τελική μετάδοση Αλυσίδα και γρανάζια
Συμπλέκτης Χειροκίνητος, μηχανικός, ολίσθησης/υποβοήθησης (A&S)
Κιβώτιο Χειροκίνητη 6 σχέσεων
   
Πλαίσιο  
Τύπος Σωληνωτό ατσάλινο 
Πλάτος 760 mm
Μήκος 2.080 mm
Ύψος 1.145 mm
Ύψος σέλας 785 mm
Μεταξόνιο 1.410 mm
Γωνία κάστερ 25,5 μοίρες
Ίχνος 102 mm
Απόσταση από το έδαφος 130 mm
Ψαλίδι Ατσάλινο, διπλού μπράτσου
Βάρος, πλήρες 191
Ρεζερβουάρ 17,1 L
   
Αναρτήσεις  
Μπροστινή ανάρτηση USD πιρούνι Showa SFF-BP 41 mm, χωρίς ρυθμίσεις
Πίσω ανάρτηση Pro-Link μονό αμορτισέρ, ρύθμιση προφόρτισης ελατηρίου σε 5 θέσεις
   
Φρένα  
Μπροστά 2 δίσκοι 296 χιλιοστών, 2 δαγκάνες Nissin ακτινικές 4 εμβόλων, ABS
Πίσω Δίσκος 240 χιλιοστών, δαγκάνα Nissin ενός εμβόλου, ABS
   
Τροχοί / ελαστικά Michelin Pilot Road 6
Μπροστά 120/70-17″, χυτός αλουμινένιος, Tubeless
Πίσω 160/60-17″, χυτός αλουμινένιος, Tubeless
   
Κατανάλωση  
Κατανάλωση 4,8 lt/100 km
Ρύποι EURO 5 Standard, 80 kgm CO2/km
   
Επιδόσεις  
Ιπποδύναμη (hp/rpm) 47,6/8.600
Ροπή (kg/rpm 4,4/6.500

Related Articles

VIDEO: Σκύλος κάνει άλματα με Motocross και το χαίρεται

cars

Γυναίκες σε αγώνες μοτοσυκλέτας: Γράφοντας ιστορία κόντρα σε όλους και σε όλα!

cars

Παρουσίαση CFMOTO 450NK

cars

Θεσσαλονίκη: Μοτοσικλέτα παρασύρθηκε από τρένο στη Μοναστηρίου – Νεκρός ο οδηγός της μηχανής (βίντεο, φωτ.)

cars

Στον τομογράφο της ΕΛ.ΑΣ. η μοτοσυκλέτα των βομβιστών του Υπ. Εργασίας

cars

Moto Guzzi V100 Stelvio – Περισσότερες (και καλύτερες) φωτογραφίες

cars

Το νέο «παπάκι» του 2019, ένας μύθος πολύ σκληρός για να πεθάνει

cars

Μια ανακατασκευασμένη BMW λειτουργεί ως φόρος τιμής για την πίστα

cars

Νέος τιμοκατάλογος Aprilia 2024

cars