CARSNEWS
AUTONEWS

Έτσι θα καταλάβετε αν τα γυαλιά ηλίου θα προστατεύσουν ή θα βλάψουν τα μάτια σας

Τα γυαλιά ηλίου προορίζονται για να προστατεύουν τα μάτια μας από την ηλιακή και υπεριώδη ακτινοβολία η οποία μπορεί να βλάψει τα μάτια μας όπως και το αντιηλιακό προστατεύει αντίστοιχα την επιδερμίδα μας. Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, η οποία έχει τις περισσότερες ημέρες το χρόνο ήλιο, τα γυαλιά ηλίου αποτελούν μεγάλο κεφάλαιο στη ζωή μας και σύμμαχο για την ηλιακή ακτινοβολία

Αυτό ωστόσο που πρέπει να προσέχουμε είναι η ποιότητα των φακών των γυαλιών ηλίου μας, ώστε να είναι ασφαλή για την όρασή μας. Αρκετές φορές μπαίνουμε στον πειρασμό να αγοράσουμε ένα φθηνό ζευγάρι γυαλιών ηλίου επειδή μας αρέσει το σχέδιό του, όμως, αυτό είναι σωστό για τα μάτια;

Tην απάντηση δίνουν στο τι πρέπει να προσέξουμε όταν επιλέγουμε γυαλιά ηλίου έδωσαν οπτικοί και οφθαλμίατροι στο Verywell Health τονίζοντας πως το να φοράμε γυαλιά ηλίου δεν μας προστατεύει μόνο από την ηλιακή ακτινοβολία, αλλά μειώνουν και τις πιθανότητες να αποκτήσουμε διάφορα άλλα οφθαλμολογικά προβλήματα όπως καταρράκτη και ξηροφθαλμία αλλά ακόμη και από καρκίνο.

Ποια είναι τα οφέλη της χρήσης γυαλιών ηλίου;

Aρχικά τα γυαλιά ηλίου προστατεύουν τα μάτια μας τόσο από την ηλιακή ακτινοβολία, όσο και από τη σκόνη (που τόσο μας έχει ταλαιπωρήσει αυτή τη σεζόν) όσο και από τον άνεμο. Όπως δήλωσε η Michelle Holmes, οπτομέτρης στο Pacific Neuroscience Institute στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια, «βοηθούν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης ρυτίδων, λεπτών γραμμών, ακόμη και καρκίνου του δέρματος»

Ο Bryce St. Clair, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Οφθαλμολογίας στο Wilmer Eye Institute, Johns Hopkins Medicine, πρόσθεσε ότι «η χρήση γυαλιών ηλίου εμποδίζει τις ακτίνες UV και τον άνεμο να βλάψουν τα μάτια», ενώ τόνισε ότι προστατεύουν επίσης από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, τον καρκίνο του δέρματος των βλεφάρων και τον καταρράκτη.

Τι πρέπει να προσέξετε όταν αγοράζετε γυαλιά ηλίου

Αρχικά βεβαιωθείτε πως τα γυαλιά παρέχουν 100% προστασία από τις ακτίνες UVA και UVB. Τα πιστοποιημένα γυαλιά θα πρέπει να αναγράφουν: UV 400 ή 100% UV προστασία. Άν έχετε υποψίες πως δεν είναι πιστοποιημένα αναζητήστε τη μάρκα και το μοντέλο στο ίντερνετ. Οι σκούροι φακοί τους μπορεί να είναι απλά βαμμένοι και δεν περιέχουν απαραίτητα φίλτρα προστασίας από τον ήλιο.

Για να μειώσετε την καταπόνηση των ματιών και να βελτιώσετε την ποιότητα της ορατότητας, επιλέξτε επιπλέον φακούς polarized, δηλαδή, πολωτικά. Αυτά εμπεριέχουν ένα επιπλέον ειδικό φίλτρο, που μειώνει την αντανάκλαση του φωτός και είναι ιδανικά για δραστηριότητες όπως τα θαλάσσια σπορ, η οδήγηση ή τα χειμερινά σπορ.

Προσέξτε τα γυαλιά ηλίου να εφαρμόζουν σωστά στο πρόσωπό σας και να στέκονται καλά στο ύψος των ματιών σας. Αν δεν ταιριάζουν τότε δεν θα κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Για ακόμα καλύτερη εφαρμογή, απευθυνθείτε σε έναν οπτικό που με το ειδικό μηχάνημα που διαθέτει θα τα φέρει ακριβώς να εφαρμόζουν στις καμπύλες του προσώπου σας. Τα μικρά γυαλιά ηλίου, όσο τάση κι αν είναι, δεν καλύπτουν εντελώς τα μάτια σας από την ηλιακή ακτινοβολία.

Επιλέξτε ανθεκτικούς σκελετούς και φακούς από υλικά όπως Rivex, πολυανθρακικό, γυαλί, τιτάνιο ή ανοξείδωτο χάλυβα καθώς όπως εξήγησε ο Bryce St. Clair, είναι λιγότερο πιθανόν να σπάσουν.

«Να είστε προσεκτικοί όταν αγοράζετε αυτούς τους φακούς γιατί εάν σπάσουν, τα κομμάτια μπορεί να προκαλέσουν μη αναστρέψιμη βλάβη στην όραση», προειδοποίησε ο St. Clair. «Μπορείτε σίγουρα να βρείτε ένα ζευγάρι που θα λειτουργεί καλά και θα προστατεύει τα μάτια σας φθηνά. Ωστόσο, να είστε προσεκτικοί με τα πολύ φθηνά! Μπορεί να μην παρέχουν όλο το φάσμα της προστασίας», πρόσθεσε.

Related Articles

Η Mercedes-Benz τερματίζει την παραγωγή της X-Class τον Μάιο!

cars

Μαρινάκης για θαλάσσια πάρκα: Δεν υποχωρούμε από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα

Bury

Τα βυζαντινά μνημεία της Αθήνας και οι ιστορίες που κουβαλάνε

cars

Αιμίλιος Χειλάκης για συνεργασίες στο θέατρο: «Αν κάποιος μου δημιουργεί πρόβλημα, δεν θα ξανασυνεργαστώ μαζί του»

Η Bentley θα επισκεφθεί για τελευταία φορά το Pikes Peak.

cars

Το General Tire Grabber AT³ με νέο μίγμα γόμας

cars

Η «διαβολο-εβδομάδα» του Jeep Willys  

cars

Ποιοι προηγούνται στις προκριματικές εκλογές για το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Bury

Η άχρηστη πληροφορία της ημέρας 11/4/2024

cars