CARSNEWS
AUTONEWS

«Δημοκρατική χώρα η Ελλάδα, όπως σωστά τόνισε ο Μητσοτάκης» – Ο Έντι Ράμα για τις αντιδράσεις για την επίσκεψή του στη χώρα

Απάντηση στις πολιτικές αντιδράσεις, που έχει προκαλέσει η επικείμενη επίσκεψή του στην Ελλάδα στις 12 Μαΐου, δίνει ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, με ανάρτησή του στο «X», όπου δηλώνει πως αυτή η επίσκεψη γίνεται «στο πλαίσιο μιας από καιρό προγραμματισμένης σειράς επισκέψεων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες», συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

Όπως σημειώνει στην αρχή της ανάρτησής του, «είναι πολύ περίεργο να ακούω τις δηλώσεις της ελληνικής αντιπολίτευσης, ενώ μπορώ να κατανοήσω πλήρως την προοπτική που μεταφέρει ο έλληνας πρωθυπουργός. Η έντονη αντίθεση στις απόψεις για το ίδιο θέμα ρίχνει φως στο γιατί κάποιοι είναι στην αντιπολίτευση, ενώ σε άλλους ανατίθεται η διακυβέρνηση από τον λαό».

«Όπως σωστά τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, η Ελλάδα παραμένει μια δημοκρατική χώρα, που ηγέτες από άλλα δημοκρατικά έθνη μπορούν να επισκεφθούν, να συναντηθούν με συμπατριώτες τους και να τους επαινέσουν για τη σκληρή δουλειά τους και την πολύτιμη συνεισφορά τους όχι μόνο στη χώρα που κατοικούν αλλά και στην πατρίδα τους», προσθέτει.

Η ανάρτηση του Έντι Ράμα

«Είναι πολύ περίεργο να ακούω τις δηλώσεις της ελληνικής αντιπολίτευσης, ενώ μπορώ να κατανοήσω πλήρως την προοπτική που μεταφέρει ο Έλληνας πρωθυπουργός. Η έντονη αντίθεση στις απόψεις για το ίδιο θέμα ρίχνει φως στο γιατί κάποιοι είναι στην αντιπολίτευση ενώ σε άλλους ανατίθεται η διακυβέρνηση από τον λαό.

Ωστόσο, όπως σωστά τόνισε ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης, η Ελλάδα παραμένει μια δημοκρατική χώρα όπου ηγέτες από άλλα δημοκρατικά έθνη μπορούν να επισκεφθούν, να συναντηθούν με συμπατριώτες τους και να τους επαινέσουν για τη σκληρή δουλειά τους και την πολύτιμη συνεισφορά τους όχι μόνο στη χώρα που κατοικούν αλλά και στην πατρίδα τους.

Η επικείμενη επίσκεψή μου στην Αθήνα την Κυριακή, 12 (Μαΐου), δεν σχετίζεται με τα εσωτερικά θέματα της Ελλάδας, τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην Ελλάδα ή οποιεσδήποτε συγκεκριμένες αφηγήσεις που μπορεί να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των Ελλήνων πολιτικών αλλά δεν περιλαμβάνονται στην κυβερνητική ατζέντα της Αλβανίας. Αυτή η επίσκεψη είναι μέρος μιας από καιρό προγραμματισμένης σειράς επισκέψεων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας όπου ζει μια τεράστια κοινότητα Αλβανών, για να συνεργαστώ με τους συμπολίτες μου στο εξωτερικό και να μοιραστώ την υπερηφάνεια της Αλβανίας για αυτούς και για το Όραμα για την Αλβανία 2030. Αυτό έχει μόνο να κάνει με την επίσκεψή μου στη φίλη γείτονα Ελλάδα».

It is quite surprising to hear the statements made by the Greek opposition, while I can fully comprehend the perspective conveyed by the Greek Prime Minister. The stark contrast in viewpoints on the same issue sheds light on why some are in opposition while others are entrusted…

— Edi Rama (@ediramaal) May 8, 2024

Ζήτησε το Σύνταγμα και το ΣΕΦ για την ομιλία του

Ο Έντι Ράμα θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στη χώρα μας στις 12 Μαΐου, ανήμερα της συμπλήρωσης ενός χρόνου από τη σύλληψη του Φρέντη Μπελέρη στη Χειμάρρα. 

Προγραμματίζει περιοδεία στις μεγαλύτερες κοινότητες της αλβανικής διασποράς στην Ευρώπη, η οποία φέρει τον τίτλο «Υπερήφανοι για την Αλβανία», με πρώτο σταθμό τη χώρα μας (στις 12 Μαΐου την Αθήνα). Εν συνεχεία, θα μεταβεί στην Ιταλία (στις 26 Μαΐου στο Μιλάνο) και στην Αγγλία (στις 2 Ιουνίου στο Λονδίνο), με κατάληξη τη Γερμανία (στις 16 Ιουνίου στο Ντίσελντορφ).

Σύμφωνα με το «MEGA», ο αλβανός πρωθυπουργός φέρεται να ζήτησε πρώτα την πλατεία Συντάγματος και έπειτα την πλατεία Κοτζιά για την ομιλία του. Ο Έντι Ράμα φέρεται να είχε ζητήσει και το κλειστό του Γαλατσίου αλλά και το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Κανένα από αυτά τα αιτήματά του δεν έγινε δεκτό. Οι άνθρωποι του αλβανού πρωθυπουργού υπολογίζουν ότι η ομιλία του θα συγκεντρώσει 5.000 ή 6.000 ομοεθνείς του, που ζουν στην Ελλάδα.

Μητσοτάκης: «Aχρείαστη η εκδήλωση»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε σημερινή του συνέντευξη και απαντώντας σε σχετική ερώτηση δήλωσε: «Έχει δικαίωμα να το κάνει. Από εκεί και πέρα, νομίζω ότι και αυτή είναι μια επιλογή που, στην παρούσα συγκυρία, ενόψει και ευρωεκλογών, μάλλον περιττή μου φαίνεται». Όσον αφορά το αν θα απαγορευτεί η συγκέντρωση Ράμα στην Αθήνα, είπε: «Όχι, δεν θα την απαγορεύσουμε, αλλά σίγουρα δεν είναι και κάτι το οποίο έχουμε κάποιο ιδιαίτερο λόγο να το διευκολύνουμε. Ούτε θα το απαγορεύσουμε ούτε θα το διευκολύνουμε».

Όπως επεσήμανε ο πρωθυπουργός δεν υπάρχει κάποια ανησυχία για την ασφάλεια της εκδήλωσης, ενώ η Αστυνομία θα μεριμνήσει για όλα τα απαραίτητα μέτρα.

ΣΥΡΙΖΑ: «Προκλητική ενέργεια που αναδεικνύει την απουσία συνεκτικής πολιτικής του κ. Μητσοτάκη»

Από την πλευρά της, η αξιωματική αντιπολίτευση σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για προκλητική ενέργεια και απουσία πολιτικής του πρωθυπουργού.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρει: «Η ανακοινωθείσα επίσκεψη του Αλβανού Πρωθυπουργού, Έντι Ράμα, στην Ελλάδα, την ημερομηνία της επετείου της προφυλάκισης του Φρέντη Μπελέρη, αποτελεί προκλητική ενέργεια και αναδεικνύει την απουσία συνεκτικής πολιτικής για τα Δυτικά Βαλκάνια της κυβέρνησης Μητσοτάκη».

Προσθέτει δε ότι η ανακοινωθείσα επίσκεψη «υπογραμμίζει τις μέχρι σήμερα επικοινωνιακές της επιλογές, που βλάπτουν τις διμερείς σχέσεις, δεν αναδεικνύουν πραγματικά το θέμα του κράτους δικαίου στην Αλβανία και δεν προστατεύουν αποτελεσματικά τα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία. Δικαιώματα που πηγάζουν τόσο από το διεθνές όσο και από το κοινοτικό δίκαιο – ειδικά ενόψει της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας».

Κλείνοντας, τόνισε χαρακτηριστικά ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη, όπως άλλωστε φάνηκε και προεκλογικά, αντιμετωπίζει την ελληνική εθνική μειονότητα ως εργαλείο για μικροκομματικά οφέλη, όταν βέβαια δεν επιχειρεί να πλήξει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ». Σχολιάζει, τέλος, ότι «για άλλη μια φορά μέσα σε λίγα 24ωρα, αποδεικνύεται πόσο επικίνδυνη είναι για τα εθνικά συμφέροντα η εξωτερική πολιτική Μητσοτάκη».

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: «Ο κ. Μητσοτάκης φέρει ακέραιη την ευθύνη για την επίσκεψη Ράμα»

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και αρμόδιος του ΚΤΕ Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος, σχολίασε αιχμηρά την απόφαση του αλβανού πρωθυπουργού να πραγματοποιήσει «προεκλογική συγκέντρωση» στην Αθήνα -για τις αλβανικές εκλογές του 2025 και λίγες ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές- και μάλιστα ανήμερα της συμπλήρωσης ενός έτους από τη σύλληψη του Φρέντη Μπελέρη, επιρρίπτοντας σαφείς ευθύνες στην ελληνική κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Αποτελεί μια προκλητική κίνηση με προφανείς συμβολισμούς και σαφή μηνύματα τόσο για την υπόθεση του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας και τη συμπερίληψη αυτού στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας όσο και για τις ελληνοαλβανικές σχέσεις στο σύνολό τους», ανέφερε σε δήλωσή του ο κ. Μάντζος.

Τόνισε πως «η ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός δεν μπορούν και δεν επιτρέπεται να υποβαθμίζουν το γεγονός, μιλώντας για “αχρείαστη επιλογή” (ορολογία που χρησιμοποίησε και στην μετατροπή από τον τούρκο πρόεδρο της Μονής της Χώρας σε τζαμί) και “ιδιωτική επίσκεψη”, σαν να μην πρόκειται για αρχηγό κυβερνήσεως και δη μιας γειτονικής χώρας, με την οποία οι σχέσεις έχουν πρόσφατα επιβαρυνθεί».

Πρόσθεσε ότι «οι κινήσεις του κ. Ράμα σε συνδυασμό με την προχθεσινή αναφορά της εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε «διμερή θέματα», αντί για θεμελιώδη ζητήματα ενταξιακής πορείας της Αλβανίας στην ΕΕ, αποδεικνύουν τις δυσμενείς συνέπειες των ολέθριων σχετικών επιλογών της ελληνικής κυβέρνησης».

«Η Νέα Δημοκρατία και προσωπικά ο κ. Μητσοτάκης, που ενήργησε όχι ως πρωθυπουργός, αλλά ως κομματάρχης, φέρουν ακέραιη την ευθύνη για τις ανωτέρω εξελίξεις», κατέληξε ο αρμόδιος τομεάρχης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Related Articles

Hyundai i30. 33 νέα περιπολικά για την Ελληνική Αστυνομία

cars

Η ολοκαίνουρια Maserati κάνει την πρώτη της εμφάνιση!

cars

Formula 1: Νικητής ο Φερστάπεν στον αγώνα Σπριντ του Βελγίου

cars

Peugeot – Δυναμική παρουσία στην Διεθνή Έκθεση Αυτοκινήτου των Βρυξελλών

cars

Δραστικά διαφορετικό το νέο Hyundai i20.

cars

ΠΑΟΚ – Ντιναμό Ζάγκρεμπ: 4-1 στο 72′ ο Κουλιεράκης

cars

Ελπίδες για αυξημένη εμπορική κίνηση ενόψει Πάσχα

Bury

Hyundai i20 1.0 T-GDi 100PS 48V DCT. Αλλαγμένο εκ βάθρων

cars

Ford Puma ST. Σε μία εντελώς διαφορετική κόντρα!!!

cars