CARSNEWS
MOTONEWS

Η θρυλική ιστορία του Άιρτον Σένα με τις Ducati συνεχίζεται με μια κατακίτρινη Monster

ΠΑΝΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ

Η αγάπη του Άιρτον Σένα για τις Ducati έχει τις ρίζες της πίσω στο 1990 – από τη στιγμή που ο μεγάλος Βραζιλιάνος πρωταθλητής της F1 έγινε ένας από τους πρώτους που απέκτησαν την αρχέγονη Monster 900. Τριάντα χρόνια μετά τον χαμό του, η εταιρεία της Μπολόνια τον τίμησε τώρα με μια ειδική έκδοση της σύγχρονης Monster.

Πολύ σύντομα μετά την αγορά της πρώτης Monster από τον Σένα, ο Κλαούντιο Καστιλιόνι -τότε ιδιοκτήτης της Ducati και μέγας υποστηρικτής του οδηγού της McLaren- έσπευσε να κάνει δώρο στον Άιρτον μία σπάνια 851 SP.

Τα επόμενα χρόνια, η σχέση των δύο πλευρών αναπτύχθηκε περισσότερο: όταν αποκαλύφθηκε η νέα Ducati 916, ο Άιρτον ενθουσιάστηκε τόσο βλέποντάς την που σκέφτηκε τη συνεργασία του με την ιταλική εταιρεία για την δημιουργία μιας μοτοσικλέτας που θα ένωνε το όνομά του με της Ducati.

DUCATI MEDIA
Ο Άιρτον Σένα με την πρώτη του Ducati, τη Monster του 1990 DUCATI MEDIA

Από τη σκέψη αυτή, που με αντίστοιχο ενθουσιασμό έκανε δεκτή η Ducati, προέκυψε η περίφημη 916 Senna, που είχε τα χρώματα που είχε επιλέξει ο ίδιος ο πρωταθλητής της F1: ανθρακί με μαύρες ματ και κόκκινες λεπτομέρειες, και φυσικά το εμβληματικό ‘S’ στις πλευρές της.

Η Ducati 916 Senna ανακοινώθηκε από την εταιρεία της Μπολόνια το Μάρτιο του 1994, και θα κατασκευαζόταν σε μόλις 300 αντίτυπα. Ατυχώς, το πρώτο εξ αυτών βγήκε από το ιταλικό εργοστάσιο λίγους μήνες αφότου συνέβησαν τα τραγικά γεγονότα της Πρωτομαγιάς του 1994, και ο Άιρτον είχε πλέον φύγει από τη ζωή.

DUCATI MEDIA
Ducati 916 Senna DUCATI MEDIA

Η Ducati διέκοψε το πρόγραμμα της μοτοσικλέτας αμέσως μετά το δυστύχημα, αλλά σε συνεννόηση με την οικογένεια Σένα συμφωνήθηκε να την προχωρήσει, στη μνήμη του Άιρτον. Όπως ήταν φυσικό, και τα 300 αντίτυπα εξαντλήθηκαν εν ριπή οφθαλμού. Ακολούθησαν άλλες δύο επανεκδόσεις της, το 1997-’98, με χρώματα που είχε διαλέξει ο αδερφός του Άιρτον, Λεονάρντο Σένα.

Η ιστορία έμεινε εκεί, ώσπου ήρθε το 2014. Με την ευκαιρία της επετείου των 20 ετών από την απώλεια του Σένα, η Ducati παρουσίασε μια δεύτερη μοτοσικλέτα με το όνομα του Άιρτον: ήταν η Ducati 1199 Panigale Senna, που θα κατασκευάζονταν σε μόλις 161 αντίτυπα.

DUCATI MEDIA
Ducati 1199 Panigale Senna, 2014 DUCATI MEDIA

Ο αριθμός 161 δεν ήταν τυχαίος, καθώς αντιπροσώπευε τα GP της Formula 1 που είχε εκκινήσει ο Βραζιλιάνος. Και παρότι διατέθηκε μόνο στη βραζιλιάνικη αγορά, αυτή η μοτοσικλέτα πολύ σύντομα έγινε “μήλο της έριδος” μεταξύ των συλλεκτών ανά τον κόσμο.

DUCATI MEDIA
Ducati Monster Senna 2024 DUCATI MEDIA

Και τώρα, στην 30ή επέτειο από την απώλεια του Άιρτον, η Ducati επεφύλασσε ένα καινούριο κεφάλαιο σε αυτή την ιστορία: την ειδική έκδοση Monster Senna, η οποία παραπέμπει στην πρώτη Monster που είχε αγοράσει πριν από 34 χρόνια ο μέγας Paulista.

DUCATI MEDIA
Ducati Monster Senna 2024 DUCATI MEDIA

Η έκδοση αυτή θα παραχθεί σε μόλις 341 αντίτυπα. Οι ιδιαιτερότητές της είναι μόνο αισθητικές, καθώς μηχανικά κρατά τον ίδιο κινητήρα Testastretta 937 κ.εκ. των 111 ίππων, την πλήρως ρυθμιζόμενη ανάρτηση της Ohlins και τα φρένα Stylema της Brembo με cornering ABS, μεταξύ άλλων. Η μόνη διαφορά που σχετίζεται με τα μηχανικά είναι το μειωμένο κατά 4,5 κιλά βάρος της, που έχει πέσει στα 175 kg (χωρίς καύσιμα).

DUCATI MEDIA
Ducati Monster Senna 2024 DUCATI MEDIA

Έτσι λοιπόν, η Monster Senna έχει κίτρινο χρωματισμό με πράσινες και μπλε λωρίδες που παραπέμπουν στο εμβληματικό κράνος του Άιρτον, και φυσικά και στη βραζιλιάνικη σημαία. Το έμβλημα και το όνομα Senna το συναντάμε και πάλι στα πλαϊνά πλαστικά, στην ουρά, καθώς και ανάγλυφο στη μπλε σέλα.

DUCATI MEDIA
Ducati Monster Senna 2024 DUCATI MEDIA

Άλλες λεπτομέρειες αφορούν στις λωρίδες των τριών αυτών χρωμάτων στους σφυρήλατους τροχούς, στις δαγκάνες των φρένων και στα τελικά της εξάτμισης της Termignoni. Τέλος, μια ειδική πλακέτα στο τιμόνι απεικονίζει την μοναδικότητα αυτής της έκδοσης -που δεν έχει ανακοινωθεί πόσο τιμάται- μαζί με τον ξεχωριστό αριθμό του κάθε αντιτύπου.

Related Articles

50 χρόνια γιορτάζει η TZ της Yamaha αυτό το Σαββατοκύριακο στο Mugello

cars

CFMOTO 450NK: Με σπορ εμφάνιση και απόδοση 46 ίππων.

cars

2ο Adventure Meeting 2023 – Οι διαθέσιμες μοτοσυκλέτες των Test Ride!

cars

Sandwiches With Beet Hummus Recipe

cars

Ηλεκτρική μοτοσυκλέτα C1X από την Super73 Με εκπληκτικούς χρόνους φόρτισης και μεγάλη αυτονομία

cars

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ MOTOCROSS ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΑΣ TRIUMPH TF250X 2024

cars

Honda E-Clutch: Η νέα τεχνολογία της Honda στις μοτοσυκλέτες

cars

Ρέθυμνo: Τραυματίστηκε σοβαρά αστυνομικός σε τροχαίο -Έχασε το πόδι του

cars

Βόλος: Μοτοσυκλέτα συγκρούστηκε με αμαξοστοιχία – Πιθανές καθυστερήσεις και ακυρώσεις δρομολογίων

cars