CARSNEWS
F1 & RACES

Η Apple TV έτοιμη να αλλάξει τα παγκόσμια τηλεοπτικά δεδομένα της Formula 1

FORMULA 1

ΠΑΝΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ

Αγώνας για τη Formula 1 στη Σιγκαπούρη τη σεζόν 2023-24
Αγώνας για τη Formula 1 στη Σιγκαπούρη τη σεζόν 2023-24 AP PHOTO/VINCENT THIAN

Από το 2030 ενδέχεται τα GP της F1 να προβάλλονται αποκλειστικά σε όλο τον πλανήτη από τη συνδρομητική πλατφόρμα της Apple, με μια κολοσσιαία συμφωνία που μπορεί να αγγίξει τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Η Apple, σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού Business F1, ενδιαφέρεται να αποκτήσει τα δικαιώματα της αποκλειστικής online προβολής των αγώνων της Formula 1, σταδιακά από το 2025 και μέχρι το 2030, μέσω του συνδρομητικού της καναλιού Apple TV.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του περιοδικού, καταβάλλοντας το αστρονομικό ποσό των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο η αμερικανική εταιρεία θα αντικαταστήσει όλους τους μεμονωμένους κατόχους των δικαιωμάτων των GP σε κάθε χώρα του κόσμου. Το ποσό αυτό είναι σχεδόν το διπλάσιο από το ποσό που καταβάλλουν κάθε χρόνο όλα τα τηλεοπτικά δίκτυα του κόσμου.

Αυτό μπορεί να ολοκληρωθεί σε παγκόσμια κλίμακα μόνο το 2030, καθώς πολλά τηλεοπτικά δίκτυα μεμονωμένων χωρών έχουν ήδη υπογεγραμμένες συμφωνίες με την κάτοχο των εμπορικών δικαιωμάτων του σπορ, την αμερικανική Liberty Media. Οι συμφωνίες αυτές, σε πολλές περιπτώσεις, φτάνουν μέχρι και τη σεζόν του 2029.

Σύμφωνα με δηλώσεις του στο εν λόγω περιοδικό, ο διευθύνων σύμβουλος της Formula 1 Γκρεγκ Μαφέι εξέφρασε την ανησυχία του για το διαμοιρασμό των τηλεοπτικών δικαιωμάτων του σπορ. Ο Αμερικανός προειδοποίησε πως ακόμα και τεράστια δίκτυα, όπως το αμερικανικό ESPN που διατηρεί συμβόλαιο μέχρι το τέλος του 2025 για την προβολή των GP, χάνουν αρκετό έδαφος.

Συγκεκριμένα, ο ισχυρός άνδρας της F1 είπε πως το ESPN γνώρισε ραγδαία “μείωση των συνδρομητών του από 105 σε 75 εκατομμύρια νοικοκυριά, ή κάτι ανάλογο”. Επισήμως, η Formula 1 αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα περί του ενδιαφέροντος της Apple TV.

Θυμίζουμε ότι η συγκεκριμένη πλατφόρμα της Apple έκανε πρόσφατα την παραγωγή ενός νέου ντοκιμαντέρ για τη ζωή του Λιούις Χάμιλτον, ενώ η Apple Original Films ετοιμάζει εδώ και αρκετούς μήνες τη νέα ταινία της που διαδραματίζεται στη Formula 1 με πρωταγωνιστή τον Μπραντ Πιτ – με τη συνεργασία της εταιρείας παραγωγών Dawn Apollo Films που ανήκει επίσης στον Χάμιλτον.

Related Articles

GP Τουρκίας: Ταχύτερος και στο FP2 ο Hamilton

cars

Ως και το 2024 στην F1 η Pirelli

cars

McLaren announce cutting-edge recycled carbon fibre trial

cars

Σαουδική Αραβία: Η νέα στρατηγική για αλλαγή εικόνας

cars

Formula 1: Ανέλαβε ο Φερστάπεν, σχόλασε ο γάμος – Πρώτη pole position στο Μπαχρέιν για τον παγκόσμιο πρωταθλητή

cars

Ποια πίστα θα αντικαταστήσει το GP Ιαπωνίας που ματαιώθηκε;

cars

To Grand Prix Ρωσίας κερδήθηκε μέσω στρατηγικής

cars

F1 GP Αυστρίας FP2: Ταχύτερος ξανά ο Hamilton

cars

Καταιγιστικές αλλαγές στην Alpine F1 Team

cars