CARSNEWS
F1 & RACES

Τι αποκαλύπτει έρευνα για την συμμετοχή των γυναικών στην Formula 1

Έρευνα γυναίκες στην Formula 1

Κανένα φυσικό ή ψυχολογικό εμπόδιο δεν υπάρχει που να αποτρέπει τις γυναίκες από το να συμμετέχουν κανονικά σε αγώνες της Formula 1, διαπίστωσε έρευνα που διεξήχθη από το More than Equal -μια μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία που συνιδρύθηκε από τον David Coulthard. Η F1 είναι ένα από τα πιο απαιτητικά σπορ όμως δεν αφορά μόνο τους άνδρες.

Έρευνα γυναίκες στην Formula 1

Ο οργανισμός συνεργάστηκε με τους ειδικούς σε θέματα απόδοσης Hintsa. Πρόκειται για μια μέθοδο στην οποία βασίζονται προσωπικοί γυμναστές αρκετών οδηγών της F1, συμπεριλαμβανομένων των Max Verstappen και Lewis Hamilton. Αυτή δίνει βαρύτητα σε διάφορες πτυχές της άσκησης και της προετοιμασίας, όπως η διατροφή, η σωματική άσκηση, η πνευματική υγεία και άλλα. 

Η έρευνα ανέλυσε τα δεδομένα αναφοράς των οδηγών της F1 και διαπίστωσε ότι “όλα αυτά τα επίπεδα είναι εφικτά από τις γυναίκες οδηγούς”. Όπως σημείωσε ένας προπονητής της F1 αναφερόμενος στην έκθεση των αποτελεσμάτων της έρευνας, “Με βάση την έρευνα που κάναμε δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο μια γυναίκα δεν μπορεί να αγωνιστεί. Αυτή είναι μια από τις ομορφιές του αθλήματος, ότι ένας άνδρας και μια γυναίκα μπορούν να ανταγωνιστούν επί ίσοις όροις. Πιστεύω ότι στο μέλλον θα υπάρχει γυναίκα στην F1 και ελπίζω να το καταφέρουμε πολύ σύντομα”.

Έρευνα γυναίκες στην Formula 1

Ωστόσο, η 60σέλιδη έκθεση αποκαλύπτει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στην κλίμακα του μηχανοκίνητου αθλητισμού οι γυναίκες. Πρώτα από όλα αποτελούν μόλις το 10% των οδηγών αγώνων σε όλες τις κατηγορίες και μόνο το 13% στο καρτ, όπου οι περισσότεροι οδηγοί της F1 ξεκινούν την οδηγική εκπαίδευσή του.

Διστακτικοί χορηγοί

Το κόστος των αγώνων αποτελεί επίσης σημαντικό ζήτημα, με τους επενδυτές και τους χορηγούς να διστάζουν συχνά να υποστηρίξουν τις γυναίκες οδηγούς στην αρχή της καριέρας τους. Όπως το θέτει μια κορυφαία γυναίκα οδηγός: “Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι θα μπορούσες να έχεις πλεονέκτημα για να πάρεις μια χορηγία ως γυναίκα επειδή δεν είμαστε τόσες πολλές σε ένα ανδροκρατούμενο άθλημα- στα χαρτιά θα έπρεπε να είναι έτσι, αλλά κάτι εμποδίζει τις μεγάλες εταιρείες να υποστηρίξουν τις γυναίκες στον μηχανοκίνητο αθλητισμό- ίσως δεν πιστεύουν ότι έχουμε την αξιοπιστία”.

Γενικότερες συνθήκες που δεν ευνοούν

Άλλα εμπόδια που περιγράφονται στη μελέτη περιλαμβάνουν την έλλειψη προσαρμοσμένης εκπαίδευσης που είναι διαθέσιμη για τις γυναίκες οδηγούς, τις επίμονες αμφιβολίες σχετικά με την ικανότητα των γυναικών να οδηγούν γρήγορα, τον λιγότερο χρόνο στην πίστα, τα λίγα πρότυπα και μια γενικότερη κουλτούρα που είναι είτε “μη φιλόξενη, είτε ακατάλληλη”.

Έρευνα γυναίκες στην Formula 1

Ως αποτέλεσμα, οι γυναίκες οδηγοί τείνουν να εγκαταλείπουν τον μηχανοκίνητο αθλητισμό από ένα έως πέντε χρόνια από την στιγμή που θα εμπλακούν, ενώ η καριέρα των ανδρών είναι πιο πιθανό να διαρκέσει πάνω από 12 χρόνια.

Τα στοιχεία μιλούν

“Από την αρχή δεσμευτήκαμε να βασιστούμε σε στοιχεία”, εξήγησε η Karen Webb-Moss, πρόεδρος του More than Equal. “Κατά τη διεξαγωγή αυτής της έρευνας, το More than Equal έθεσε δύσκολες ερωτήσεις και τώρα έχουμε κάποιες απαντήσεις που δείχνουν τη δύσκολη πραγματικότητα για τα κορίτσια και τις γυναίκες στον μηχανοκίνητο αθλητισμό”.

Juju Noda W Series

“Η έκθεση δείχνει ότι οι οπαδοί θέλουν αλλαγή και ότι οι γυναίκες οδηγοί αξίζουν πραγματικές ευκαιρίες, οπότε, παρά τις αρνητικές απόψεις για τις προσπάθειες του κλάδου γύρω από την ένταξη είναι τώρα η ώρα για το άθλημα να ενωθεί και να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που αν αντιμετωπιστούν, θα αποφέρουν μεγάλα οφέλη”.

Έρευνα σε παγκόσμιο επίπεδο

Σχεδόν 13.000 οπαδοί από 147 χώρες έλαβαν μέρος στην παγκόσμια έρευνα στάσης του More than Equal, η οποία διαπίστωσε ότι ο μηχανοκίνητος αθλητισμός αξιολογήθηκε χειρότερα από κάθε άλλο άθλημα όσον αφορά την ισότητα, την ποικιλομορφία και την ένταξη, εκτός από το αμερικανικό ποδόσφαιρο. Ωστόσο, αξιολόγησαν επίσης τη FIA, τις ομάδες της F1 και την ίδια την F1 ως τους φορείς που αποτελούν “κλειδιά” για την προώθηση της αλλαγής.

Οι γυναίκες οπαδοί του μηχανοκίνητου αθλητισμού είναι κατά μέσο όρο 10 χρόνια νεότερες από τους άνδρες οπαδούς τους, ενώ το 40% ανέπτυξε το ενδιαφέρον του τα τελευταία πέντε χρόνια. Αντίστοιχα το 60% των γυναικών οπαδών δήλωσαν ότι θα παρακολουθούσαν πιο στενά τον μηχανοκίνητο αθλητισμό αν υπήρχαν περισσότερες γυναίκες οδηγοί να υποστηρίξουν.

Coulthard: “Κανείς δεν στήριξε την αδελφή μου”

“Το πάθος μου να θέλω να υποστηρίξω τις γυναίκες οδηγούς αγώνων για την επιτυχία στο κορυφαίο επίπεδο ξεκινά από την παιδική μου ηλικία, όταν είδα πόσο ταλαντούχα ήταν η μικρότερη αδελφή μου στο καρτ”, δήλωσε ο Coulthard. “Όταν άρχισα να πετυχαίνω πράγματα, όλη η υποστήριξη πήγε σε μένα και κατά συνέπεια δεν της δόθηκαν οι ίδιες ευκαιρίες, όμως ξέρω ότι ήταν εξίσου καλή με μένα, αν όχι καλύτερη”.

David Coulthard

“Ο μηχανοκίνητος αθλητισμός είναι ένα απίστευτα δύσκολο άθλημα, ανεξάρτητα από το φύλο”, συνέχισε ο Βρετανός. “Για να φτάσεις στην κορυφή απαιτούνται τεράστιες ικανότητες, οικονομική υποστήριξη και τελικά λίγη τύχη. Αυτό που καθιστά σαφές αυτή η έρευνα είναι ότι οι γυναίκες οδηγοί αντιμετωπίζουν μια σειρά από προκλήσεις και εμπόδια που εκτείνονται πέρα από αυτά που αντιμετωπίζουν οι άνδρες οδηγοί τους. Αυτή η έκθεση παρέχει όλες τις πληροφορίες που χρειαζόμαστε για να βοηθήσουμε το άθλημα να καλύψει το χαμένο έδαφος. Θα πρέπει όλοι μαζί να προσπαθήσουμε να διασφαλίσουμε ότι άλλα ταλαντούχα κορίτσια, όπως η αδελφή μου, δεν θα μείνουν πίσω”.

Related Articles

Hamilton και Beckham κάνουν βόλτες στο Μονακό (video)

cars

Ποια αφεντικά στην F1 κινδυνεύουν με απόλυση;

cars

Listen to our United States GP preview

cars

Οι γόμες ελαστικών για 3 από τα 4 GP Αμερικής

cars

To F1 Vlog της πρεμιέρας του 2021 (video)

cars

Οδός Niki Lauda (+video)

cars

Τέλος εποχής για την Alfa Romeo στην F1 – F1RACINGNEWS

cars

How Red Bull charged to another F1 constructors’ title

cars

Ferrari announces HP as new F1 team title sponsor

cars