CARSNEWS
AUTONEWS

Το Ράλλυ Ακρόπολις «κλείνει» τα 70: Κουτσουρεμένο αλλά με θρυλικές ειδικές διαδρομές

Το Ράλλυ Ακρόπολις 2023 θα ξεκινήσει κάτω από τον Ιερό βράχο της Ακρόπολης στις 7 Σεπτεμβρίου, προσμετρώντας για 3η συνεχόμενη χρονιά στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι (WRC). Σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία ο αγώνας συμπληρώνει 70 χρόνια στη διεθνή αθλητική σκηνή (η πρώτη διοργάνωση έγινε το 1953), στη διαδρομή του διατηρούνται ή και επανέρχονται ορισμένες από τις ειδικές διαδρομές που με το «χρώμα» και την εξέλιξή τους διαμόρφωσαν μέρος του χαρακτήρα του.

Ελάτεια, Παύλιανη, Καρούτες, Ελευθεροχώρι, Ταρζάν και άλλα τοπωνύμια γνωστά έξω από τα σύνορα της Ελλάδας, θα συνθέσουν την καθαρά αγωνιστική εικόνα του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2023. Η εκκίνηση του αγώνα στις 7 Σεπτεμβρίου θα σημάνει και το ξεκίνημα ακόμα μίας μάχης των καλύτερων αυτοκινήτων ράλι στον κόσμο με το χρόνο αλλά και με τις σκληρές συνθήκες των ελληνικών βουνών, που χαρακτηρίζονται από την ποικιλία οδοστρωμάτων και την απαιτητικότητά τους σε επίπεδο οδηγικών ικανοτήτων.

Όπως και τα προηγούμενα δύο χρόνια, μετά την εκκίνηση και τη διεξαγωγή μίας υπερειδικής διαδρομής (επί ασφάλτινης διαδρομής όπως λένε οι πληροφορίες), τα πληρώματα θα διανυκτερεύσουν στο Λουτράκι, από όπου θα ξεκινήσουν το καθαρά αγωνιστικό μέρος το πρωί της Παρασκευής, με τις ε.δ. «Λουτράκι» και «Πίσια».

Το πέρασμα στις ειδικές διαδρομές της Στερεάς Ελλάδας και στη Λαμία, που θα αποτελέσει και πάλι το επίκεντρο του αγώνα, θα γίνει μέσω της ειδικής διαδρομής «Λιβαδειά», που κέρδισε συμμετέχοντες και θεατές πέρυσι, και εν συνεχεία μέσω της μεγάλης εκδοχής της ε.δ. «Ελάτεια», που με μήκος 28,32 χλμ. θα τερματίζει πριν το Ρεγκίνι.

Η πιο δύσκολη ημέρα του αγώνα, με συνολικό μήκος ε.δ. 141,40 χλμ., θα είναι το Σάββατο, με τη διεξαγωγή από δύο φορές των ειδικών «Παύλιανη», «Καρούτες» και «Ελευθεροχώρι». Στον επίλογο, την Κυριακή, με τον «Ταρζάν» να έχει πλέον εδραιώσει τη θέση του στη σύγχρονη διαδρομή του αγώνα, αξίζει να αναφερθεί η προσθήκη της ειδικής «Γραμμένη» στο πρόγραμμα του φετινού αγώνα. Μάλιστα, η συγκεκριμένη ειδική διαδρομή (με τελευταία παρουσία στον αγώνα το 2005) θα είναι και η Power Stage αυτήν τη χρονιά.

Το συνολικό μήκος του φετινού Ακρόπολις είναι 1.138,17 χλμ. εκ των οποίων τα 305,81 (ποσοστό 26,68%) αποτελούν τις 15 δοκιμασίες ταχύτητας (ειδικές διαδρομές) όπου και κατά πάσα πιθανότητα θα κριθούν οι θέσεις της γενικής κατάταξης. Αξίζει εδώ να σημειώσουμε ότι, τα Ράλλυ Ακρόπολις που έκαναν τον αγώνα διάσημο στα πέρατα της γης, είχαν συνολικό μήκος 3.000+ χιλιόμετρα, εκ των οποίων τα 1.000+ αποτελούσαν τις σχεδόν 60 ειδικές διαδρομές (π.χ. το 1979 μόνο η 5η και τελευταία ημέρα του αγώνα είχε 14 ειδικές διαδρομές).

Αναλυτικά το ωράριο όπως και οι πρώτες απαραίτητες πληροφορίες για τον αγώνα βρίσκονται στο Rally Guide 1, που είναι αναρτημένο στο www.acropolisrally.gr.

Related Articles

Jeep. Με σημαντική εγγύηση

cars

Ducati. Mε επαναστατική τεχνολογία  η νέα Multistrada V4

cars

Volvo XC60. Ανανεώθηκε στα σημεία

cars

Η Audi θυμάται το TT και λανσάρει μία νέα έκδοση.

cars

Η συγκινητική εξομολόγηση συνεργάτη της Μαρίας Μπακοδήμου – «Στο σχολείο δεν ήμουν το συμβατικό αγόρι»

cars

Jeep Gladiator. Μαχητής της ερήμου

cars

Η Skoda πατεντάρει την έξυπνη, φωτιζόμενη ζώνη ασφαλείας.

cars

Η Porsche Taycan αποκτά νέα, πισωκίνητη, βασική έκδοση.

cars

ΑΣΕΠ: Παράταση αιτήσεων για 1.213 θέσεις στη Δημοτική Αστυνομία

cars