CARSNEWS
F1 & RACES

Φόρμουλα 1: Η νίκη στη Monza ήταν ζήτημα… καρδιάς!

Η καρδιά της Ferrari χτύπησε πιο δυνατά από όλες στην πίστα της Monza, καθώς ο Λεκλέρ κέρδισε στο Ιταλικό Γκραν Πρι για δεύτερη φορά, εξασφαλίζοντας την έβδομη νίκη της καριέρας του στη Φόρμουλα 1.

Ήταν η 20ή νίκη της Ferrari στη Monza και η 246ή συνολικά. Ο Λεκλέρ πήρε τη σημαία με καρό μπροστά από τους δύο οδηγούς της McLaren, με διαφορά 2”664 από τον Όσκαρ Πιάστρι και 6”153 από τον Λάντο Νόρις. Αυτοί οι τρεις είχαν την τιμή να φορέσουν το ειδικό καπέλο του βάθρου, σε λευκό χρώμα με την ιταλική σημαία στην κορυφή του. Οι τρεις οδηγοί και ο αγωνιστικός διευθυντής της Ferrari, Diego Ioverno, πήραν ένα τρόπαιο VROOOM, σχεδιασμένο από τον καλλιτέχνη Andrea Sala, μέσω της καθιερωμένης συνεργασίας μεταξύ της Pirelli και της Pirelli HangarBicocca στο Ιταλικό Grand Prix. Ο αγώνας ήταν μια επανάληψη του σεναρίου των κατατακτήριων δοκιμών, καθώς οι τέσσερις κορυφαίες ομάδες κατέλαβαν τις οκτώ πρώτες θέσεις, με τις δύο τελευταίες θέσεις της βαθμολογούμενης δεκάδας να καταλαμβάνονται από τον Alex Albon, (ένατο για την Williams) και τον Kevin Magnussen (δέκατο για την Haas).

ΤΑ ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΠΙΣΤΑ

Για την εκκίνηση, το μεγαλύτερο μέρος (14) των οδηγών επέλεξε τη μέση γόμα. Η σκληρή γόμα επιλέχθηκε από τις δύο Red Bull, τον Lance Stroll (Aston Martin), τον Esteban Ocon (Alpine), τον Yuki Tsunoda (Racing Bulls) και τον Valtteri Bottas (Sauber). Ο Yuki Tsunoda ήταν ο μόνος οδηγός που δεν κατάφερε να τερματίσει. Από τους υπόλοιπους 19 οδηγούς, εννέα πραγματοποίησαν ένα pit stop, δέκα πραγματοποίησαν δύο ή περισσότερα (Stroll, τρία). Ο Daniel Ricciardo (Racing Bulls) διένυσε τη μεγαλύτερη απόσταση με τη σκληρή γόμα, ολοκληρώνοντας 42 γύρους. Ο Esteban Ocon διένυσε τη μεγαλύτερη απόσταση με τη μέση γόμα (C4, 21 γύρους).

ΜARIO ISOLA ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ MOTORSPORT PIRELLI

«Ήταν ένας πραγματικά συναρπαστικός αγώνας, μια καταπληκτική παράσταση για τους φιλάθλους. Ο ενθουσιασμός του κοινού της Monza είναι απίστευτος και μεταδοτικός, και πραγματικά προκαλεί ρίγη. Συγχαρητήρια στον Charles Leclerc και στη Ferrari, καθώς το να κερδίσουν αυτό το Grand Prix πρέπει να είναι απίστευτο για αυτούς. Σε τεχνικό επίπεδο, αυτό ήταν ένα Grand Prix που είχε τα πάντα: μάχες στην πίστα μεταξύ των οδηγών, μερικές εντυπωσιακές προσπεράσεις, όπως του Piastri στον Norris και μια στρατηγική αντιπαράθεση μεταξύ εκείνων που είχαν επιλέξει να σταματήσουν δύο φορές και εκείνων που επέλεξαν ένα pit stop. Είπαμε πριν τον αγώνα ότι η μια αλλαγή θα ήταν η πιο γρήγορη στρατηγική και αυτό αποδείχθηκε σωστό. Το γεγονός ότι σχεδόν όλες οι ομάδες είχαν κρατήσει δύο σετ σκληρής γόμας για τον αγώνα τους έδωσε την ευελιξία να υιοθετήσουν διαφορετικά σενάρια. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι κανείς δεν είχε επαρκή δεδομένα για να αξιολογήσει πλήρως την απόδοση της σκληρής γόμας C3 στο εντελώς νέο οδόστρωμα. Η διαχείριση της τοπικής παραμόρφωσης λόγω υπερθέρμανσης (graining) ήταν κλειδί και πιθανώς επηρεάστηκε από την βελτίωση κρατήματος της πίστας. Η αρχική ανάλυση των δεδομένων και οι οπτικοί έλεγχοι των ελαστικών στο τέλος, έδειξαν ότι το graining ήταν πολύ έντονο στο πρώτο μέρος του αγώνα, ειδικά στο εμπρός αριστερά ελαστικό και λιγότερο στο πίσω αριστερά ελαστικό τόσο με τη σκληρή όσο και με τη μέση γόμα. Στο δεύτερο και τρίτο μέρος αγώνα το φαινόμενο έφθινε. Επομένως ζωτικός παράγοντας ήταν η αίσθηση των οδηγών κατά τη διάρκεια του αγώνα και η ικανότητά τους να διαχειρίζονται τα ελαστικά, ειδικά για όσους κράτησαν τη στρατηγική που είχαν επιλέξει στην αρχή, δηλαδή αυτή της μιας αλλαγής».

Όλες οι ειδήσεις

Φόρμουλα 1: Μήπως έφτασε η ώρα της McLaren να στηρίξει τον Νόρις;

Νέα Aston Martin Vanquish: Εκλεπτυσμένη άνεση με επιδόσεις supercar!

Φόρμουλα 1: Χάμιλτον εναντίον Φερστάπεν μετά από 200 «γύρους» – Ποιος είναι ο κορυφαίος;

Related Articles

Όσα έγιναν στο GP Βελγίου από πλευράς ελαστικών

cars

Are Mercedes the new Ferrari?

Bury

Φερστάπεν ο “poleman” του Σπα, Λεκλέρ στην πρώτη θέση!

cars

Imola challenges F1’s Euro exit to secure new race contract

Bury

Formula 1: Η νέα δομή στους αγώνες με Sprint

Bury

Μετά το τέλος της σεζόν θα κριθεί ο Albon

cars

Τα κρυπτονομίσματα στην F1

cars

F1 Μπραντ Πιτ: Γυρίσματα το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Γκραν Πρι του Σίλβερστοουν

cars

Bottas explains ‘sudden change’ of race engineer in Miami

cars