CARSNEWS
AUTONEWS

Τετ α τετ σήμερα Μητσοτάκη-Χριστοδουλίδη – Τα κρίσιμα θέματα που βρίσκονται στην ατζέντα των δύο ηγετών

Σε τρία θέματα αναμένεται να εστιάσουν οι ηγέτες Ελλάδας και Κύπρου στη σημερινή τους συνάντηση στις 11 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου. Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Χριστοδουλίδης θα συζητήσουν το κρίσιμο θέμα του καλωδίου Ελλάδας – Κύπρου, το μεταναστευτικό στο πλαίσιο των προσπαθειών για ενιαίο μέτωπο ευρωπαϊκών χωρών απέναντι στην απόφαση της Γερμανίας να αρχίσει ελέγχους στα σύνορά της αλλά και βεβαίως τις σχέσεις με την Τουρκία ενόψει του τετ α τετ Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Νέα Υόρκη.

Όσον αφορά στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου πολλές λεπτομέρειες δεν έχουν δοθεί από την ελληνική κυβέρνηση ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες στη σημερινή συνάντηση αναμένεται να εκφραστεί η επιθυμία να προχωρήσει το έργο καθώς θα έχει θετικές επιπτώσεις για όλους.

Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Χριστοδουλίδης θα δώσουν τις κατευθύνσεις σε πολιτικό επίπεδο και ενδεχομένως θα καθορίσουν τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν έτσι ώστε να είναι συμφέρουσα η συμφωνία για όλες τις πλευρές.

Παρά τα εμπόδια που έχουν προκύψει στην πορεία υπάρχει αισιοδοξία ότι η συνάντηση αυτή θα δώσει ώθηση στις συζητήσεις. Υπενθυμίζεται ότι προχθές το υπουργικό συμβούλιο στην Κύπρο έλαβε απόφαση για το ρυθμιστικό πλαίσιο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου ωστόσο έθεσε και κάποιους αστερίσκους τους οποίους σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα ήθελε η Αθήνα να υπάρχουν.

Η Γερμανία δεν μπορεί να κινείται αυτόνομα

Η απόφαση του Βερολίνου να επαναφέρει τους ελέγχους στα σύνορά της καταργώντας επί της ουσίας τη Συνθήκη Σένγκεν έχει ενοχλήσει σφόδρα πολλούς από τους ευρωπαίους εταίρους της.

Η Κύπρος ειδικά μετά τις εξελίξεις τον τελευταίο χρόνο στη Μέση Ανατολή έχει φτάσει στα όριά της όσον αφορά στο μεταναστευτικό. Η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή αντέδρασε απέναντι στις μονομερείς κινήσεις της Γερμανίας και εδώ και πολλές ημέρες χτίζει συμμαχίες με χώρες του Νότου για να αποτρέψει τυχόν δυσάρεστες εξελίξεις καθώς είμαστε χώρα πρώτης υποδοχής. Το θέμα αυτό θα απασχολήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη με τον Νίκο Χριστοδουλίδη προκειμένου να καθορίσουν την στάση τους ενόψει και της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες τον Οκτώβριο. «Όλα θα συζητηθούν και μάλιστα τον πρόεδρο της Κύπρου θα συνοδεύει ο πρώτος στην ιστορία υφυπουργός Μετανάστευσης Νικόλας Ιωαννίδης», δήλωνε στο Newsbeast ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος.

Θα προηγηθεί το ραντεβού του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Η ελληνική αποστολή προετοιμάζεται πυρετωδώς για όλα τα ενδεχόμενα καθώς το τελευταίο διάστημα η Τουρκία δείχνει να ανεβάζει τους τόνους με τελευταίο περιστατικό την επίθεση του εκπροσώπου του κόμματος του Ερντογάν, Ομέρ Τσελίκ στον υπουργό Άμυνας, Νίκο Δένδια.

Όσον αφορά στο Κυπριακό η ελληνική κυβέρνηση έχει δηλώσει και μέσω του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι η επίλυσή του αποτελεί προτεραιότητα για την ελληνική εξωτερική πολιτική.

Η Τουρκία ωστόσο εξακολουθεί να τηρεί σκληρή και αδιάλλακτη στάση όπως φάνηκε και πρόσφατα από την στάση που κράτησε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν στη διάρκεια της άτυπης συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. όπου επέρριψε πλήρως την ευθύνη για το αδιέξοδο στην Κυπριακή πλευρά.

Related Articles

Φουσκωμένα πανιά στους ωκεανούς!

cars

Skoda. 30 χρόνια προόδου

cars

Το ανθρώπινο δυναμικό είναι όρος επιτυχίας για τις τουριστικές επιχειρήσεις

Bury

Ανανεώνεται με στόχο τη βιωσιμότητα το ID.3 της Volkswagen

cars

Σε περιοχές – «κλειδιά» περιοδεύει ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Η γαλάζια στρατηγική και οι επόμενοι σταθμοί

cars

Νέα Σμύρνη: Άγρια επίθεση δέκα ατόμων σε 41χρονο – Τον χτύπησαν με λοστό, υπέστη ρήξη σπλήνας

Το VW Transporter φόρεσε τα αθλητικά του και έγινε “Sportline”.

cars

Renault Megane 1.5 dCi GT Line. Απολαυστικό και οικονομικό

cars

Πούτιν: Αντίποινα οι επιθέσεις μας σε ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας

Bury