CARSNEWS
MOTONEWS

BMW R1250RT Η δίτροχη θαλαμηγός, μας ταξίδεψε σε αγαπημένο λιμάνι

Έχουν χυθεί τόνοι από μελάνι και έχουν βόγκηξε πληκτρολόγια περιγράφοντας τις ταξιδιωτικές αρετές των μοτοσυκλετών της BMW. Είναι αναμφισβήτητο ότι οι Βαυαροί έχουν ασχοληθεί με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις των δίτροχων ταξιδευτών, όσο κανείς άλλος. Ειδικά το RT όμως αποτελεί ένα σημείο αναφοράς για όσους αγαπάνε τον μοτοτουρισμό. Και η τελευταία γενιά του εκπλήσσει ακόμη και εμάς που έχουμε οδηγήσει πολλά χιλιόμετρα με προηγούμενες εκδόσεις του!


Δεν θα είναι υπερβολή αν πούμε ότι το R1250RT είναι αυτή τη στιγμή η απόλυτη μοτοσυκλέτα τουρισμού για χιλιομετροφάγους. Ναι, δεν είναι η πιο δυνατή. Και υπάρχουν επιλογές με ισχυρότερους πολυκύλινδρους κινητήρες και από την BMW και από άλλους κατασκευαστές. Με ακριβότερες τιμές, με υψηλότερες καταναλώσεις και μεγαλύτερο βάρος. Ο συνδυασμός των πραγμάτων που προσφέρει το RT στην τιμή του, δεν νομίζω ότι έχει αντίπαλο αυτή τη στιγμή.


Είναι πραγματική λιμουζίνα στον ανοιχτό δρόμο, στρίβει εντυπωσιακά στα κλειστά κομμάτια, αλλά μπορεί να οδηγηθεί με απρόσμενη ευκολία ακόμη και σε συνθήκες πόλης. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι αποτελεί επιλογή της αστυνομίας, σε πολλές χώρες του κόσμου. Έχει γράψει τόσο βαριά ιστορία στους δρόμους αυτού του πλανήτη που έχουμε ακούσει γι αυτήν τα πάντα. Ότι σε προστατεύει απόλυτα από τα στοιχεία της φύσης, ακόμη και από την βροχή! Ότι δεν νιώθεις το βάρος της χάρη στον κινητήρα boxer. Ότι έχει χώρους να κουβαλήσεις το σπίτι και τα καλλυντικά της καλής σου. Ότι φτάνεις στον μακρινό προορισμό σου ξεκούραστος σαν να ταξίδευες με αυτοκίνητο. Και πόσα άλλα…. Τι άλλο να ζητούσε κανείς;


Και όμως η BMW μας έδωσε πολλά ακόμη. Βασικά, αναβαθμίζοντας τον Boxer κινητήρα στα 1250cc ξεχάσαμε ότι παλιά μας έλλειπε η ιπποδύναμη. Η τελευταία γενιά αποδίδει 136 ίππους με ροπή 143Nm στις 6250 σ.α.λ.! Και αν έχετε αρκετά χρόνια να οδηγήσετε boxer κινητήρα, θα εκπλαγείτε, γιατί στον boxer τελευταίας γενιάς έχει αντιμετωπισθεί το γνωστό φαινόμενο των παλαιότερων που «τραβούσαν» αριστερά σε κάθε άνοιγμα του γκαζιού. Ειδικά εν στάσει. Τώρα έχει εξαλειφθεί εντελώς το φαινόμενο που προκαλούσε η στροφορμή του διαμήκη στροφάλου. Συνδυαστικά με την σημαντική αύξηση δύναμης που προσέφερε το σύστημα shift cam, ο boxer έπαψε να κουβαλάει τα συγκριτικά μειονεκτήματα του και διατηρεί μόνο το χαρακτηριστικό πλεονέκτημα του χαμηλού κέντρου βάρους.

Τι άλλο προστέθηκε στην τελευταία έκδοση του RT;

Μια τεράστια οθόνη που ξεπερνά τις 10’’ και Active Cruise Control χάρη στην τοποθέτηση ενός αισθητήρα ραντάρ.

Φυσικά στον βασικό εξοπλισμό της μοτοσυκλέτας υπάρχουν δύο πλαϊνές βαλίτσες συνολικής χωρητικότητας 70λίτρων ενώ στην έκδοση που οδηγήσαμε υπήρχε ηχοσύστημα, θερμαινόμενα γκριπ, θερμαινόμενη σέλα και εξάτμιση Akrapovic.


Και τι σημαίνουν όλα αυτά στην πράξη?

Ένα δίτροχο όχημα που σε προκαλεί να πας στην άλλη άκρη του πλανήτη χωρίς κανέναν ενδοιασμό. Γρήγορα, με ασφάλεια, άνεση και όλες τις αποσκευές που θα χρειαστείς. Κυρίως όμως με την υπόσχεση ότι θα είσαι ξεκούραστος μετά από πολλές ώρες οδήγησης, για να συνεχίσεις την άλλη μέρα μέχρι τον επόμενο προορισμό και κάθε μέρα θα απολαμβάνεις το ταξίδι μέχρι την ολοκλήρωση του. Σαν να είσαι σε κρουαζιέρα. Ταξιδιώτης και καπετάνιος ταυτόχρονα. Επάνω σε πλοίο ή σε διαστημόπλοιο, αλλά με δύο ρόδες. Ναι. Η R1250RT είναι μεγάλη. Πολύ μεγάλη και εντυπωσιακή. Αλλά εύκολη στην οδήγηση παρά τον όγκο και τα κιλά που όμως είναι κατανεμημένα εκεί που πρέπει.

Ακόμη και με συνεπιβάτη μέσα στην πόλη, δεν θα σε δυσκολέψει. Ακόμη και αν δεν είσαι ψηλός, θα πατάς με σιγουριά στον δρόμο, γιατί υπάρχει σέλα αντικατάστασης που μειώνει το ύψος στα 760mm. Το φυσικό περιβάλλον όμως του RT είναι οι ανοιχτοί αυτοκινητόδρομοι και οι φιδίσιοι επαρχιακοί δρόμοι όπου είναι απολαυστικό. Όσο δεν θα περίμενες. Γιατί είναι μία τουριστική μοτοσυκλέτα αλλά είναι και γρήγορη και ευέλικτη και στρίβει με έναν τρόπο που εκπλήσσει. Δεν απορώ καθόλου που την επιλέγουν ως όχημα της αστυνομίας. Η ευελιξία της οφείλεται κυρίως στο μεταξόνιο που είναι μικρότερο από του GS, ενώ στην άνεση συμβάλει σημαντικά το ηλεκτρικά ρυθμιζόμενο παρμπρίζ που λειτουργεί ως ασπίδα στον αέρα,τον θόρυβο και την βροχή.


Νομίζω ότι δεν έχουν σχεδόν καμία σημασία τα όσα γράφω, γιατί η πραγματική αίσθηση μίας τέτοιας μοτοσυκλέτας δεν μεταφέρεται με λόγια. Αξίζει πραγματικά να κλείσετε ένα ραντεβού για test ride στη BMW Motorrad Βελμάρ / στον κοντινότερο συνεργάτη της BMW Motorrad.στον κοντινότερο συνεργάτη της BMW Motorrad. Δεν χρειάζεται να κάνετε άπειρα χιλιόμετρα για να καταλάβετε πόσο ξεχωριστή μοτοσυκλέτα είναι η BMW R1250RT. Εμείς κάναμε μόνο 450χλμ σε μία ημέρα.

Πήγαμε από την Θεσσαλονίκη στο Πόρτο Κουφό και γυρίσαμε από την πίσω πλευρά της Σιθωνίας. Πραγματικά νοιώσαμε ότι δεν έχει καμία διαφορά αν οδηγείς 100χλμ ή 1000χλμ την ημέρα. Κατεβαίνεις ξεκούραστος, ατσαλάκωτος και ευτυχισμένος. Η πρόσθετη έκπληξη είναι η κατανάλωση βενζίνης. Με δεύτερο άτομο και ταχύτητες ταξιδιού 140-150χλμ/ω δύσκολα θα δείτε καταναλώσεις που αγγίζουν τα 5,5l/100km.


Και κάτι ακόμη, για όσους δεν είναι ταξιδιώτες όπως εμείς και θέλουν απλά μία εντυπωσιακή μοτοσυκλέτα για να «φλεξάρουν» όπως λένε τα νέα παιδιά. Δύσκολα θα βρείτε δίκυκλο να σας πάει σε δεξίωση με το κουστούμι σας χωρίς να φαίνεται παράταιρο και να κάνει τόσο μεγάλη εντύπωση. Πάντως είτε είσαι ταξιδιώτης, είτε κοσμικός, δοκίμασε το RT και δεν θα σε απογοητεύσει…..

Συντάκτης: Ηλίας Ντέβελι

Related Articles

Έχασε τη ζωή του αναβάτης που είχε παρασύρει πεζό πριν λίγους μήνες

cars

Η Harley που θα τραβήξει όλα τα βλέμματα… εγγυημένα

cars

Έκθεση Μοτοσυκλέτας 2024: Η πιο επιτυχημένη στην ιστορία

cars

Σφοδρή σύγκρουση μηχανής με αυτοκίνητο στο Ίλιον

cars

MotoGP – Η Michelin μας προλογίζει το Ιαπωνικό Grand Prix

cars

50 χρόνια γιορτάζει η TZ της Yamaha αυτό το Σαββατοκύριακο στο Mugello

cars

Peugeot XP400 2023 – Αναλυτική παρουσίαση και τιμή για την Ελλάδα

cars

Αυτή η υπέροχη δημιουργία είναι έργο ενός ανθρώπου

cars

VIDEO: O εφιάλτης του Test Ride, που όλοι τρέμουμε

cars