F1: Η Mercedes απέσυρε την προσπάθεια αγοράς μετοχών της Alpine

Published:

Οι διαπραγματεύσεις της Mercedes με την Otro Capital για την εξαγορά του μειοψηφικού μεριδίου της στην ομάδα της Alpine στη Formula 1 οδηγήθηκαν σε ναυάγιο, καθώς η γερμανική ομάδα θεώρησε υπερβολικά υψηλό το τίμημα που αξίωνε η επενδυτική εταιρεία.

Η Mercedes και ο επικεφαλής της ομάδας, Toto Wolff, είχαν έρθει σε συμφωνία με τη Renault, ιδιοκτήτρια της Alpine, ώστε να προχωρήσουν στην αγορά του 24% των μετοχών της γαλλικής ομάδας που κατέχει η Otro Capital. Ωστόσο, οι οικονομικές απαιτήσεις της επενδυτικής εταιρείας έφεραν τις συζητήσεις σε αδιέξοδο, με αποτέλεσμα οι διαπραγματεύσεις να σταματήσουν.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του BBC, η Otro Capital ζητούσε περίπου 720 εκατομμύρια δολάρια για το μερίδιό της, αποτιμώντας στην πράξη την Alpine στα 3 δισεκατομμύρια δολάρια. Το ποσό θεωρείται ιδιαίτερα βαρύ, ιδίως αν ληφθεί υπόψη ότι η Otro είχε αποκτήσει το συγκεκριμένο ποσοστό τον Ιούνιο του 2023 έναντι περίπου 200 εκατομμυρίων ευρώ.

F1 Pierre Gasly (Alpine) (2)

Σύμφωνα με πηγές, η Mercedes θεωρούσε εύλογη μια αποτίμηση της τάξης των 2,2 έως 2,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η απόσταση ανάμεσα στις εκτιμήσεις γίνεται ακόμη πιο έντονη όταν συγκρίνεται με πρόσφατες συμφωνίες στη Formula 1: η Mercedes έχει αποτιμηθεί στα 6 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ η πρωταθλήτρια McLaren στα 4,4 δισ. δολάρια. Και οι δύο ομάδες είναι κερδοφόρες και έχουν σαφώς ισχυρότερο αγωνιστικό αποτύπωμα από την Alpine.

Η McLaren, πάντως, είχε επανειλημμένα εκφράσει την αντίθεσή της στο ενδεχόμενο μία ομάδα του grid να κατέχει μετοχές ανταγωνιστή της. Για το μερίδιο της Otro είχαν δείξει ενδιαφέρον και άλλοι υποψήφιοι, μεταξύ των οποίων ομάδα επενδυτών που συνδέεται με τον πρώην επικεφαλής της Red Bull, Christian Horner. Ωστόσο, η Renault φέρεται να επέλεξε να μην προχωρήσει σε περαιτέρω συζητήσεις με κανέναν ενδιαφερόμενο.

Η γαλλική εταιρεία διατηρεί δικαίωμα αρνησικυρίας σε οποιαδήποτε πώληση των μετοχών της Otro μέχρι τον Σεπτέμβριο και, σύμφωνα με πληροφορίες, θα το αξιοποιούσε για να μπλοκάρει πιθανή συμφωνία με επενδυτές που συνδέονται με τον Horner. Την ίδια στιγμή, η Alpine εξασφάλισε αυτή την εβδομάδα μια σημαντική συμφωνία χορηγίας τίτλου με την Gucci. Η συμφωνία αποδίδεται στις διασυνδέσεις του εκτελεστικού συμβούλου Flavio Briatore με τον Luca de Meo, πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Renault και πλέον επικεφαλής της Kering, στην οποία ανήκει η Gucci.

F1 Alpine & Gucci

Το ενδιαφέρον της Mercedes για είσοδο στο μετοχικό κεφάλαιο της Alpine δεν φαινόταν να εξαντλείται σε μια απλή επενδυτική κίνηση. Συνδεόταν και με την προοπτική μιας μακροχρόνιας συμφωνίας για την προμήθεια κινητήρων, καθώς και με πρόσθετα οφέλη που θα μπορούσαν να απορρέουν από αυτήν.

Ωστόσο, το πλαίσιο παραμένει σύνθετο. Η Mercedes σχεδιάζει να περιορίσει από το 2031 τον αριθμό των πελατειακών της ομάδων, καθώς σήμερα προμηθεύει με μονάδες ισχύος τις McLaren, Williams και Alpine. Αυτό σημαίνει ότι, εφόσον προχωρήσει το συγκεκριμένο σχέδιο, μία από τις τρεις θα αναγκαστεί να αναζητήσει νέο προμηθευτή.

Η Williams είναι ο παλαιότερος πελάτης της Mercedes, με τη McLaren να ακολουθεί, ενώ η Alpine άρχισε να χρησιμοποιεί μονάδες ισχύος της Mercedes μόλις φέτος.

Google News icon

Για άμεση και έγκυρη ενημέρωση, μπορείτε να ακολουθήσετε το -- στο Google News.

READ MORE

Find us on X

Related articles

Latest articles