CARSNEWS
F1 & RACES

F1: Πέθανε ο Patrick Tambay

Πέθανε σήμερα ο πρώην οδηγός αγώνων, Patrick Tambay, όπως μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο AFP. Η υγεία του 73χρονου Tambay ήταν επιβαρυμένη τον τελευταίο καιρό.

O Γάλλος αγωνίστηκε για εννιά σεζόν -επτά εξ αυτών πλήρεις- στο πρωτάθλημα της F1, πετυχαίνοντας δύο νίκες. Επιπλέον, συμμετείχε και τέσσερις φορές στον εικοσιτετράωρο αγώνα του Le Mans. Υπήρξε στενός φίλος του Gilles Villeneuve -είναι ο νονός του Jacques Villeneuve- και μετά την απόσυρσή του από την ενεργό δράση, έκανε καριέρα ως σχολιαστής αγώνων.

Ο Tambay έκανε το ντεμπούτο του στο γαλλικό GP του 1977 με την ομάδα του John Surtess. Θα αγωνιζόταν μέχρι το 1981 με τις Theodore, McLaren και Talbot. Η καλύτερη περίοδος της καριέρας του, όμως, θα ερχόταν έπειτα από τον χαμό του Gilles στο Zolder του 1982.

Η Ferrari προσέλαβε τον Tambay για να αγωνιστεί δίπλα στον Didier Pironi. Μόλις στον 4ο αγώνα της καριέρας του με την Scuderia, στην Γερμανία, ο Tambay θα έπαιρνε και την πρώτη από τις δύο νίκες της καριέρας του. Σε εκείνον τον αγώνα ο Pironi είχε κι εκείνος ένα σοβαρό ατύχημα, το οποίο ουσιαστικά έδωσε πρόωρο τέλος στην καριέρα του.

Ο Tambay συνέχισε με την Ferrari και το 1983. Η μεγαλύτερη -αλλά και τελευταία- νίκη της καριέρας του θα ερχόταν στην Imola. Οδηγώντας την Ferrari με τον αριθμό 27, κατάφερε να πάρει τη νίκη έπειτα από την εγκατάλειψη του Patrese, 6 γύρους πριν το τέλος. Ήταν μία συναισθηματικά φορτισμένη νίκη για τον Γάλλο άλλα και την Scuderia.

Τα επόμενα τρία χρόνια ο Tambay αγωνίστηκε για τις Renault και Haas. Το 1989 θα είχε τον καλύτερο τερματισμό του στο Le Mans, με μία 4η θέση για λογαριασμό της Jaguar.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Porsche: Παίζει το τελευταίο της χαρτί με Williams;

McLaren F1: Μεγαλώνει το τεχνικό της τμήμα για το 2023

F1: Ενεργά αεροδυναμικά βοηθήματα από το 2026;

Δείτε ΟΛΕΣ τις τελευταίες ειδήσεις τη στιγμή που συμβαίνουν στο carsnews  

Follow @CarsnewsGr

Related Articles

Formula 1: Έτσι είναι τα νέα μονοθέσια για το 2026 (pics, video)

cars

Στολισμένοι δρόμοι, απορημένοι άνθρωποι, ζώα που ζητούν ένα παντοτινό σπίτι και δύο φαντασμαγορικά θεάματα σε μια λήψη

cars

To F1 Vlog για το επεισοδιακό GP Μπακού (video)

cars

will.i.am releases new F1-inspired single ‘LET’S GO’

cars

F1 GP Σακχίρ: Οριακή pole position για Bottas!

cars

Οι λόγοι που οδήγησαν τον Ricciardo στη McLaren (+video)

cars

Σαρώνει ο Leclerc στα Virtual GPs της F1 (vids)

cars

F1: Η Gulf χορηγός της Williams-Επίκειται ανακοίνωση συνεργασίας και με Porsche;

cars

GP Ισπανίας: Επιστροφή στις νίκες για Hamilton!

cars