CARSNEWS
F1 & RACES

F1: Τι ρυθμό ακολουθεί το αυτοκίνητο ασφαλείας;

Στην σημερινή F1, οι Mercedes-AMG GT Black Series και Aston Martin Vantage εναλλάσσονται στον ρόλο του Safety Car κατά τους αγώνες. Προφανώς και στο κορυφαίο πρωτάθλημα μηχανοκίνητου αθλητισμού, μόνο δύο υπεραυτοκίνητα θα μπορούσαν να φέρουν εις πέρας αυτήν τη δουλειά.

Και τα δύο φέρουν 4λιτρους V8 υπερτροφοδοτούμενους κινητήρες. Η ισχύς της Mercedes φτάνει τους 730 ίππους, ενώ της Aston Martin τους 530. Η πρώτη πιάνει τα 100 χλμ/ώρα από στάση σε 3,2 δευτερόλεπτα ενώ η δεύτερη σε 3,5. Επιπλέον έχουν ειδική αεροδυναμική επεξεργασία ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στον δύσκολο ρόλο τους. Οδηγός τους εδώ και δεκαετίες ο Μπέρντ Μάιλαντερ.

Ωστόσο έχει τύχει πολλές φορές να ακούσουμε τους οδηγούς να διαμαρτύρονται σε περιόδους Safrety Car. για την χαμηλή ταχύτητα του αυτοκινήτου ασφαλείας. Είναι κάτι που συμβαίνει από ανάγκη ή πρόκειται για επιλογή της διεύθυνσης αγώνα;

Όπως μπορείτε να δείτε στο παραπάνω πολύ ενδιαφέρον video από το εξαιρετικό κανάλι του yelistener, ο τρόπος με τον οποίον κινείται το Safety Car καθορίζεται από τις οδηγίες του αλυτάρχη. Ο Μάιλαντερ επιταχύνει στις στροφές κανονικά. Ωστόσο δεν πιάνει την τελική ταχύτητα του στις ευθείες.

Διατηρεί μία σταθερή ταχύτητα κοντά στα 200 χλμ/ώρα ώστε από τη μία να δώσει χρόνο στους κριτές να καθαρίσουν την πίστα (συνήθως θα έχει προηγηθεί κάποιο ατύχημα) χωρίς να περάσουν πολλοί γύροι. Παράλληλα, όμως, δεν πέφτει κάτω από ένα χρονικό όριο ώστε να δώσει τη δυνατότητα στα… θηρία που ακολουθούν να ζεσταίνουν συνεχώς ελαστικά και φρένα.

Στο τέλος του video βλέπετε ότι κατά τον γύρο εξόδου της στον Καναδά, η Vantage φτάνει πολύ κοντά στην τελική της ταχύτητα. Όχι, φυσικά, ότι εκείνη είναι συγκρίσιμη με ενός μονοθέσιου FI σε μία σχετικά σύντομη ευθεία.

Related Articles

New Zealand’s Rodin Cars loses bid to join Formula One grid from 2025

cars

H FORMULA 1 ΠΑΕΙ ΣΤΗ ΣΟΥΖΟΥΚΑ ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΟ 2024

cars

GP Μπαχρέιν: Νέα χρονιά, ίδιες συνήθειες – Η Red Bull το 1-2!

cars

Miami GP: Ferrari reveal images of new ‘blue’ car for Charles Leclerc and Carlos Sainz in sixth F1 race of 2024

Bury

Πωλείται η εμβληματική Ferrari F1 του Μίκαελ Σουμάχερ!

cars

Πως η Ferrari έδωσε ζωή στην Aston Martin;

cars

Las Vegas: H Formula 1 επιστρέφει στην πόλη “καζίνο” μετά από 41 χρόνια

cars

F1 team bosses sympathetic to new points system

cars

Μία πρώτη ματιά στη νέα Williams FW46 (vid)

cars