CARSNEWS
AUTONEWS

Mercedes eCitan: Ένα αμιγώς ηλεκτρικό μικρό Van

Η Mercedes-Benz Vans επεκτείνει την αμιγώς ηλεκτρική προϊοντική παλέτα της και στη μικρή κατηγορία, με το eCitan που ήρθε και στην ελληνική αγορά. Η επαγγελματική έκδοση του eCitan λανσάρεται σε δύο διαφορετικά μήκη: έκδοση Standard μήκους 4.498 mm και έκδοση Long μήκους 4.922 mm. Η επιβατική έκδοση eCitanTourer, είναι αρχικά διαθέσιμη ως «Standard», ενώ η έκδοση Long ακολουθεί σύντομα.

Ανάλογα με το μοντέλο, η αυτονομία κυμαίνεται μεταξύ 280 και 284 χιλιόμετρα ανά πλήρη φόρτιση σε συνδυασμένο κύκλο κατά WLTP, καλύπτοντας τις ανάγκες των επαγγελματιών που χρησιμοποιούν μικρά Van για υπηρεσίες ταχυμεταφορών, διανομών και μεταφοράς επιβατών σε αστικές περιοχές. Σε σταθμούς ταχείας φόρτισης, η μπαταρία των 45kWh φορτίζεται από 10 σε 80 τοις εκατό SoC (κατάσταση φόρτισης) σε μόλις 38 λεπτά με τον εγκατεστημένο φορτιστή DC 75 kW . Σημαντικό πλεονέκτημα: η χωρητικότητα φόρτωσης και το ωφέλιμο φορτίο είναι εφάμιλλα των μοντέλων Citan με συμβατικούς κινητήρες.

Για το Standard Van, οι τιμές αυτές είναι 2,9 κυβικά εκατοστά και έως 544 κιλά, ενώ για το μοντέλο Long 3,24 κυβικά εκατοστά και έως 722κιλά, αντίστοιχα. Ταυτόχρονα, έχουν ήδη ξεκινήσει οι παραγγελίες του συμβατικού Citan με μακρύ μεταξόνιο, το οποίο έρχεται να συμπληρώσει τη σειρά μοντέλων Mercedes-Benz Vans για αστικές μεταφορές. Την αρχή κάνει η επαγγελματική έκδοση, ενώ η επιβατική θα ακολουθήσει σύντομα. Με χωρητικότητα φόρτωσης 3,62 κυβικά μέτρα, προσφέρει στις επιχειρήσεις διανομών και τους επαγγελματίες ακόμη περισσότερο χώρο για εμπορεύματα και εξοπλισμό (+ 0,72 m³ σε σύγκριση με την έκδοση Standard). Το ωφέλιμο μήκος φόρτωσης είναι 2,17 μέτρα μέχρι το διαχωριστικό τοίχωμα και το ωφέλιμο φορτίο είναι μέχρι 855 κιλά.

Ο ηλεκτροκινητήρας του eCitan αποδίδει μέγιστη ισχύ 122 ίππων. Η μέγιστη ροπή στρέψης των 245Nm είναι άμεσα διαθέσιμη κατά την εκκίνηση, επιτρέποντας σβέλτη επιτάχυνση από στάση. Η μπαταρία ιόντων λιθίου τοποθετείται στο υποδάπεδο μπροστά από τον πίσω άξονα, όπου είναι προστατευμένη από συγκρούσεις, ενώ η ωφέλιμη χωρητικότητά της είναι 45 kWh. Οι οκτώ μονάδες μπαταρίας χρησιμοποιούν κυψέλες τύπου «pouch».

Ένας συγχρονισμένος κινητήρας που τροφοδοτείται από τη μπαταρία δίνει κίνηση στους μπροστινούς τροχούς του eCitan. Ο κινητήρας λέγεται συγχρονισμένος επειδή ο ρότορας περιστρέφεται με τη συχνότητα του μαγνητικού πεδίου του στάτορα. Η συχνότητα ρυθμίζεται στους υδρόψυκτους μετατροπείς συχνότητας του ηλεκτρονικού συστήματος ισχύος, σύμφωνα με την ταχύτητα που απαιτεί ο οδηγός.

Για τη μέγιστη αξιοποίηση της αυτονομίας του οχήματος υπάρχει η επιλογή δύο προγραμμάτων οδήγησης – Comfort και ECO – και τριών επιπέδων ανάκτησης ενέργειας (D- / D / D+). Στην εργασία, στο σπίτι ή σε δημόσιους σταθμούς φόρτισης, το eCitan μπορεί να φορτίζεται με εναλλασσόμενο ρεύμα (AC) 22kW μέσω του φορτιστή του οχήματος σε 2,5 ώρες. Φυσικά, ο χρόνος που απαιτείται για πλήρη φόρτιση εξαρτάται από τη διαθέσιμη υποδομή και τον εξοπλισμό του οχήματος.

Χρησιμοποιώντας ένα Mercedes Benz Wallbox, η φόρτιση είναι πολύ ταχύτερη από ό,τι σε οικιακή πρίζα. Ακόμη γρηγορότερα φορτίζεται το όχημα σε σταθμούς ταχείας φόρτισης με συνεχές ρεύμα (DC). Ανάλογα με την κατάσταση φόρτισης (SoC) και τη θερμοκρασία της μπαταρίας υψηλής τάσης, το eCitan φορτίζει με μέγιστη ισχύ έως 75 kW σε κατάλληλο σταθμό φόρτισης. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να φτάσει από 10 σε 80 τοις εκατό φόρτιση σε μόλις 38 λεπτά. Προαιρετικά, διατίθεται ένα βύσμα CCS (Σύστημα Συνδυασμένης Φόρτισης) για φόρτιση με εναλλασσόμενο και συνεχές ρεύμα, το οποίο βρίσκεται στο μπροστινό μέρος πίσω από το αστέρι Mercedes.

Το eCitan είναι επίσης καλά εξοπλισμένο με συστήματα συγκράτησης για την προστασία των επιβατών: Το Van είναι διαθέτει έξι αερόσακους ως βασικό εξοπλισμό: μπροστινούς αερόσακους, αερόσακους παραθύρων και πλευρικούς αερόσακους θώρακα. Το Citan Tourer περιλαμβάνει και έναν έβδομο αερόσακο, ο οποίος βρίσκεται στο κέντρο και μπορεί να ανοίξει σε περίπτωση σφοδρής πλευρικής σύγκρουσης μεταξύ του οδηγού και του συνοδηγού, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο να έρθουν σε επαφή τα κεφάλια μεταξύ τους.

Related Articles

Ανάκληση Škoda Fabia: Αντικατάσταση γεννήτριας αερίου-μονάδας αερόσακου συνοδηγού

cars

Πάσχα στη Μύκονο: Ποιοι celebrities επέλεξαν το νησί των ανέμων για τις διακοπές τους

Bury

Το Volkswagen ID.3 επιστρέφει στην αγορά με νέες αναβαθμίσεις

cars

Aνάκληση Toyota Proace City

cars

Toyota Hilux Black Bison. Με άγριες διαθέσεις

cars

Μην περιμένεις να πέσει η τιμή των μπαταριών σύντομα…

cars

Η McLaren πούλησε το σπίτι της και μένει στο ενοίκιο!

cars

Μουρατίδης για Παπακαλιάτη: Είναι συνώνυμο της επιτυχίας, είναι ένας άνθρωπος-ορχήστρα κυριολεκτικά

Bury

Μάνος Πανταζής για τη σχέση του με την Κάτια Ζυγούλη: «Ζήσαμε ακραίες καταστάσεις με τους παπαράτσι»

cars