CARSNEWS
AUTONEWS

To Mazda CX-5 2023 αναβαθμίστηκε και έγινε υβριδικό

Το CX-5 κυκλοφόρησε το 2012 και ήταν το πρώτο Mazda που διέθετε Kodo σχεδιασμό και τεχνολογία Skyactiv. Στη δεύτερη γενιά CX-5 του 2017, οι μηχανικοί έφτιαξαν ένα SUV που αναβάθμισε τη σχεδιαστική και μηχανική φιλοσοφία JinbaIttai στο επόμενο επίπεδο. Έχοντας συμπληρώσει την εισαγωγή του G-Vectoring Control (GVC), της πρώτης από τις τεχνολογίες Skyactiv-Vehicle Dynamic της μάρκας, έγινε πιο άνετο, εκλεπτυσμένο και με μεγαλύτερη ευελιξία. Στη συνέχεια, οι διαδοχικές ενημερώσεις βασίστηκαν στα πολλά και διαφορετικά πλεονεκτήματα του μοντέλου δεύτερης γενιάς.

Πολλά εσωτερικά στοιχεία σχεδιασμού έχουν αναβαθμιστεί για να βελτιώσουν την ποιότητα τόσο του περιβάλλοντος της καμπίνας όσο και της τεχνολογίας HMI (Human-Machine Interface). Η συνδεσιμότητα έχει εξελιχθεί και υποστηρίζει τόσο το Apple Car Play όσο και το Android Auto, καθώς και τις πιο πρόσφατες λειτουργίες My Mazda App Connected Services. Επιπλέον, διατίθεται μια ψηφιακή οθόνη 360ο μοιρών με τέσσερις κάμερες για να βοηθήσει τους ελιγμούς σε στενούς χώρους.

Οι αναβαθμίσεις των κινητήρων, της ανάρτησης, του συστήματος διεύθυνσης με ηλεκτρική υποβοήθηση και η υιοθέτηση του G-Vectoring Control Plus (GVC Plus) έχουν βελτιώσει την οδήγηση του CX-5, τόσο εντός όσο και εκτός δρόμου, ενώ οι περαιτέρω βελτιώσεις στις επιδόσεις NVH και στις τεχνολογίες ασφάλειας i-Activ sense προσφέρουν ευχάριστη και ασφαλή οδήγηση.

Το ανανεωμένο CX-5 διαθέτει βελτιώσεις στον σχεδιασμό αλλά και στην πρακτικότητα του οχήματος, με επιλογή λειτουργίας οδήγησης Mi-Drive, περαιτέρω βελτιώσεις δυναμικής οδήγησης και διευρυμένη γκάμα χαρακτηριστικών ασφαλείας. Το CX-5 κινείται από μια σειρά κινητήρων Skyactiv βενζίνης, με επιλογή είτε του μηχανικού 6τάχυτου Skyactiv-MT, ή των 6τάχυτων αυτόματων κιβωτίων Skyactiv-Drive και την τελευταία γενιά του έξυπνου συστήματος 4κίνησης i-Activ (AWD).

Ένα σύστημα MHybrid αποτελεί βασικό εξοπλισμό σε όλους τους βενζινοκινητήρες. Συμπαγές και αποδοτικό, το ήπιο υβριδικό σύστημα διαθέτει ενσωματωμένη γεννήτρια – κινητήρα με ιμάντα (ISG), και μπαταρία ιόντων λιθίου 24 V. Έτσι εξασφαλίζει μεγαλύτερη οικονομία καυσίμου ανακτώντας την ενέργεια που εκλύεται κατά την επιβράδυνση και τροφοδοτώντας το ISG, που λειτουργεί υποβοηθητικά στον κινητήρα εσωτερικής καύσεως.

Το CX-5 του 2023 διατηρεί όλα τα πρότυπα παθητικής και ενεργητικής ασφάλειας της μάρκας. Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη σειρά προηγμένων τεχνολογιών ασφάλειας i-Activ sense, που υποστηρίζουν τον οδηγό, και προσφέρουν υψηλές στην κατηγορία, επιδόσεις ενεργητικής ασφάλειας.

Διατηρώντας τον εξωτερικό σχεδιασμό από το 2022, φέτος το CX-5 εισάγει τρεις πρόσθετες κατηγορίες μοντέλων στη γκάμα (Newground, Homura και Takumi) όπου η κάθε μία ενσωματώνει διακριτικές διαφορές, προκειμένου να καθορίσουν τους ξεχωριστούς χαρακτήρες τους.

Η έκδοση Newground διαθέτει ασημένιες προστατευτικές ποδιές στο κάτω μέρος του εμπρός και πίσω προφυλακτήρα και στα μαρσπιέ των θυρών, μαύρα καλύμματα στους πλευρικούς καθρέφτες, φωσφοριζέ διακοσμητικά στην εμπρός γρίλια και ακτινωτές ζάντες αλουμινίου 19 ιντσών. Στο εσωτερικό διαθέτει σουέτ ταπετσαρίες και πράσινες ραφές.

Η έκδοση Homura διαθέτει σπορ μαύρο φινίρισμα στην εμπρός γρίλια, μαύρη χαρακτηριστική εμπρός πτέρυγα, μαύρο κάτω μέρος προφυλακτήρα, μαύρες επενδύσεις στα φρύδια των φτερών και στα μαρσπιέ των θυρών που χαρίζουν στο μοντέλο μία πιο σπορ εμφάνιση. Οι ζάντες αλουμινίου των 19 ιντσών είναι βαμμένες σε μαύρη μεταλλική απόχρωση, και η εμπρός γρίλια περιλαμβάνει κόκκινα διακοσμητικά στοιχεία. Στο εσωτερικό ξεχωρίζουν οι κόκκινες ραφές τα μαύρα δερμάτινα καθίσματα, το δερμάτινο τιμόνι, ο μοχλός ταχυτήτων και τα πάνελ των θυρών. Οι ταπετσαρίες των καθισμάτων διαθέτουν επένδυση δερματίνης, με σουέτ κεντρικό τμήμα και κόκκινες εμφανείς ραφές.

Τέλος, η έκδοση Takumi προσφέρεται σε μονόχρωμο εξωτερικό, που αναδεικνύει την ομορφιά των δυναμικών μορφών της σχεδίασης Kodo. Η έντονη γυαλιστερή βαφή των φωτεινών ασημί ζαντών αλουμινίου των 19ιντσών, τονίζει τη συμπαγή εμφάνιση του μοντέλου. Το εσωτερικό διαθέτει επένδυση από δέρμα Nappa και την πολυτέλεια των επενδύσεων από γνήσιο ξύλο στο ταμπλό και τα πάνελ των μπροστινών και πίσω θυρών.

Το 2023 Mazda CX-5 είναι ήδη διαθέσιμο για παραγγελία εξουσιοδοτημένο δίκτυο με τιμές να ξεκινούν από 28.128 ευρώ.

Related Articles

IONIQ 5 N: Το απόλυτο ηλεκτρικό Hyundai με 650 ίππους, 0-100 σε 3.4΄΄ και τελική ταχύτητα τα 260 χλμ/ώρα

cars

Hyundai Motorsport. Δοκιμές στην Ελλάδα παρουσία του Υφυπ. Αθλητισμού Λ. Αυγενάκη

cars

Διαθέσιμες και με αυτόματο κιβώτιο οι Porsche 718 Cayman GT4 και Boxster Spyder.

cars

Νέο Opel Vivaro-e. Συνεργάτης μηδενικών εκπομπών

cars

Seat MÓ 50 – Για στιλάτες αστικές μετακινήσεις

cars

Ford Evos. Ο διάδοχος του Mondeo;

cars

BMW Z4 με γεύση από… Kia!

cars

Η Τουρκία μπορεί να αναπτύξει σύντομα τους S-400 εναντίον του πιο πιστού συμμάχου της Ρωσίας στη Μέση Ανατολή

Bury

Chevrolet Bolt και Bolt EUV. Προσγειωμένα αλλά σημαντικά!

cars