CARSNEWS
NEW MODELS

Έρευνα: Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στα αυτοκίνητα με τον μικρότερο κυβισμό στην Ευρώπη

Μια σειρά από ενδιαφέροντα στοιχεία έφερε στην επιφάνεια η έρευνα που πραγματοποίησε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος καταγράφοντας τον κυβισμό, την ιπποδύναμη, το βάρος και τις μέσες εκπομπές CO2 των αυτοκινήτων που ταξινομήθηκαν στην Ευρώπη το 2021.

Αυτό που προκύπτει είναι ότι η Ελλάδα τη συγκεκριμένη χρονιά πούλησε τα περισσότερα «μικρά» σε κυβισμό αυτοκίνητα, με τον μέσο όρο να διαμορφώνεται στα 1.338 cc.

Στη δεύτερη θέση βρέθηκε η Μάλτα με 1.350 cc και την πρώτη τριάδα έκλεισε η Ιταλία με 1.389 cc. Στον αντίποδα, η χώρα με τα μεγαλύτερα σε κυβισμό αυτοκίνητα ήταν η Νορβηγία με 1.940 cc, ακολούθησε η Ισλανδία (1.796 cc) και αμέσως μετά τοποθετήθηκε το Λουξεμβούργο με 1.755 cc.

Η Ελλάδα ήταν πρώτη και στον πίνακα με τα πιο ελαφριά οχήματα έχοντας διαμορφώσει το μέσο βάρος των 1.325 kg. Δεύτερη στην ίδια κατηγορία ήταν η Ιταλία με 1.369 kg και ακολούθησε η Κροατία με 1.378 kg. Η Νορβηγία βρέθηκε ξανά στην άλλη άκρη με 1.961 kg και πίσω της είχε την Μάλτα (1.797 kg) και την Ισλανδία (1.796 kg).

Παρά το γεγονός ότι η Ιταλία φημίζεται για την ταχύτητα και την ισχύ των οχημάτων της, λόγω των θρύλων που γεννήθηκαν εκεί, όπως η Ferrari και η Lamborghini, κατέχει το ρεκόρ για τα μοντέλα με τη μικρότερη ιπποδύναμη τη συγκεκριμένη χρονιά.

Αυτό σημαίνει ότι βρέθηκε στην πρώτη θέση με μέση ισχύ τους 116 PS και πίσω της είναι η Ελλάδα και η Γαλλία με 119 PS. Αντιθέτως, τα πιο ισχυρά αυτοκίνητα βρίσκονται στη Νορβηγία με τη μέση τιμή να διαμορφώνεται στους 213 PS.

Στον πίνακα με τις εκπομπές CO2 η χώρα μας τοποθετείται στη μέση του πίνακα και συγκεκριμένα στην 14η θέση μεταξύ 29 χωρών, με τον μέσο όρο να αντιστοιχεί σε 119,7 g/km. Ο μικρότερος μ.ο. ανήκει στη Νορβηγία, μια χώρα που έχει κάνει ένα τεράστιο άλμα προς την ηλεκτροκίνηση, με μόλις 27,6 g/km. Δεύτερη είναι η Ισλανδία με 80,3 g/km και τρίτη η Σουηδία με 88,3 g/km.

Απεναντίας η χώρα με τον υψηλότερο μέσο όρο είναι η Κύπρος με 145,8 g/km και ακολουθούν η Εσθονία (142,6 g/km) και η Λετονία (142,5 g/km).

Follow @CarsnewsGr

Related Articles

Κορωνοϊός: Χρεοκοπία μέχρι τον Μάιο για τις αεροπορικές εταιρείες

cars

Δοκιμάζουμε το εκρηκτικό Audi SQ2 Quattro των 300 ίππων!

cars

Το American Dream, το πιο μακρύ αυτοκίνητο του κόσμου, θα αναπαλαιωθεί!

cars

Citroen Ami for All: Η πρωτοποριακή λύση για ΑμεΑ

cars

Σωστά η Ferrari μπήκε στα SUV με την Purosangue; Ο Frank Stephenson έχει την απάντηση (video)

cars

To νέο Ford Kuga αλλάζει τον χάρτη των SUV

cars

Από 14.180 ευρώ το υγραεριοκίνητο Dacia Duster LPG

cars

Έρευνα: Είναι τα ηλεκτρικά πιο φιλικά στο περιβάλλον;

cars

Τα πρώτα σκίτσα του DeLorean sedan

cars