CARSNEWS
MOTONEWS

Αφιέρωμα – Οι Supersport του 2024

Η σπορ κατηγορία δείχνει αναζωογονημένη το 2024 με πολλές νέες αφίξεις κυρίως στους μεσαίους κυβισμούς, αλλά και έντονη κινέζικη παρουσία.

Η φετινή χρονιά αποδεικνύεται ιδιαίτερα γόνιμη για τις hypersport, supersport και superbike μοτοσυκλέτες καθώς οι κατασκευαστές έχουν παρουσιάσει αρκετά νέα μοντέλα 2024.

Το μεγάλο ενδιαφέρον επικεντρώνει κυρίως στους κυβισμούς κάτω των 1000 cc και η αιτία πρέπει να αναζητηθεί μάλλον στη νέα ζωή του WorldSSP, όπου το κενό που άφησαν οι ιαπωνικές τετρακύλινδρες 600 cc τα προηγούμενα χρόνια καλύφθηκε με το παραπάνω χάρη στους νέους διευρυμένους κανονισμούς της μεσαίας κατηγορίας του παγκοσμίου πρωταθλήματος ταχύτητας με μοτοσυκλέτες παραγωγής.

hayabusa anniv 4

Στην κορυφή της σπορ κλάσης θα βρούμε ελάχιστη επικαιρότητα, με μια επετειακή Suzuki Hayabusa στη στρατόσφαιρα της ελίτ και τη βαρέως ανασχεδιασμένη Honda Fireblade που αναζητά ακατάπαυστα τη χαμένη της αίγλη στο WorldSBK. Πέραν αυτών ωστόσο οι superbikes έχουν περισσότερες επετειακές και ειδικές αφιερωματικές εκδόσεις παρά πραγματικά νέα μοντέλα.

Η ένδεια αυτή είναι μάλλον λογική και αναμενόμενη δοθέντος πως οι superbikes έχουν ξεφύγει από την πραγματικότητα των δημόσιων δρόμων τόσο σε απόδοση, όσο και σε χρήμα.

ktm 990 rc r 6

Εκεί που έχουμε πραγματικό κλιπονάτο οργασμό είναι στις μικρότερες κατηγορίες κυβισμού, με πρώτη και καλύτερη τη ευρεία γκάμα που πλέον χωρά στο παγκόσμιο πρωτάθλημα. Το ενδιαφέρον έχει ενταθεί πολύ τα τελευταία δύο χρόνια και έτσι πλέον έχουμε διαρκείς νέες αφίξεις που λοξοκοιτούν προς το WorldSSP, όπως την KTM 990 RC R – που παρουσιάστηκε μεν φέτος μα στην πραγματικότητα θα είναι μοντέλο 2025 όταν βγει στις αγορές – και την QJMOTOR SRK 800 RR που ήδη τρέχει την πρώτη της χρονιά στους ευρωπαϊκούς αγώνες του πρωταθλήματος αυτού.

Πολύ σημαντική είναι επίσης η επιστροφή του θρύλου CBR600RR στη Euro 5+ εποχή με τη γνωστή συνταγή σε ένα νέο πακέτο που βγάζει και πινακίδα – όπως και τη γλώσσα στη Yamaha που επέλεξε να κρατήσει το R6 της μόνο για πίστα, εν αναμονή του τρικύλινδρου R9 που αργά ή γρήγορα θα έρθει κι αυτό για το WorldSSP.

0 ssp generic 1

Η συντριπτική πλειοψηφία των νέων σπορ μοτοσυκλετών του 2024 δεν είναι αγωνιστικές ρέπλικες και σπεσιαλάκια ομολογκασιόν όπως είχαμε συνηθίσει τόσα χρόνια, καθώς γράφουν μια καταφανέστατη στροφή προς τον δρόμο. Στη νέα τους εποχή οι supersport είναι ως επί το πλείστον μοτοσυκλέτες δρόμου με δυνατότητες πίστας, παρά το αντίθετο.

Και υπάρχει εντονότατη δραστηριότητα σε όλα τα επίπεδα με πολλά νέα μοντέλα που δεν έχουν δηλωμένη πρόθεση να τρέξουν σε αγώνες. Από τα νέα Yamaha XSR900 GP, Suzuki GSX-8R, Moto Morini Corsaro 750 και Triumph Daytona 660 ως τον χείμαρρο Α2 μοντέλων από Ευρώπη, Ιαπωνία και Κίνα, τα ολόσωμα φέρινγκ και τα κλιπόν ζουν μια δεύτερη νιότη, φέρνοντας και νέες τεχνολογίες δρόμου όπως το E-Clutch της Honda που ντεμπουτάρει φέτος στα CB650R και CBR650R.

qjmotor srk 1000 rc 2

Σημαντικό μερίδιο στη σπορ στροφή διεκδικούν πλέον και οι Κινέζοι κατασκευαστές, με την QJMOTOR να κλέβει την παράσταση στην πρόσφατη EICMA με τρία νέα μοντέλα 1000, 900 και 800 κυβικών.

Δεν είναι μόνη όμως καθώς και η Zontes είχε το δικό της 703 RR, ενώ η CFMOTO παρουσίασε έναν νέο τρικύλινδρο σε σειρά 675 cc και έχει στα σκαριά και τετρακύλινδρο 500. Η δε δικύλινδρη αρμάδα της Α2 έχει τα πάντα: Aprilia RS457, τριπλό Benelli Tornado 500/400/300, CFMOTO 450SR-S, Kawasaki Ninja 500, Voge 525RR και φυσικά δεν ξεχνάμε πως και η Kove παίζει δυνατά εδώ από πέρυσι με το τετρακύλινδρο 450RR και το δικύλινδρο 321RR (που τρέχει δεύτερη χρονιά στο WorldSSP300).

Πάμε μια βόλτα για να συναντήσουμε ό,τι νέο εμφανίστηκε ή ανανεώθηκε για το 2024 στην ευρύτερη σπορ κατηγορία, σε αλφαβητική σειρά κατασκευαστών.

Aprilia RS457

aprilia rs4571 3

Στις αρχές του Σεπτέμβρη, περίπου δύο μήνες πριν ανοίξουν οι πύλες της EICMA, η Aprilia αποκάλυψε τη νέα RS 457 που επιθυμεί να γίνει ένα σπορ σημείο αναφοράς για νέους μοτοσυκλετιστές.

Θα επιχειρήσει να το καταφέρει προσφέροντας μια χορταστική δόση σπορ απόλαυσης χωρίς τις τρελές ιπποδυνάμεις της RSV4, προσαρμοζόμενη στα δεδομένα της Α2 κατηγορίας από την οποία ξεφεύγει το δικύλινδρο RS660 – το δημοφιλέστερο σπορ μοντέλο της Ευρώπης, κατά την Aprilia.

Η νέα RS 457 κινείται με έναν νέο δικύλινδρο σε σειρά με απόδοση 47 ίππων για βάρος που δηλώνεται στα 159 kg στεγνό και 175 με όλα του τα υγρά.

Αναρτάται σε ένα αλουμινένιο πλαίσιο με ατσάλινο ψαλίδι, φορά ανεστραμμένο πιρούνι 41 mm με διαδρομή 120 mm και ρύθμιση προφόρτισης ελατηρίων, καθώς και ένα αμορτισέρ με διαδρομή 130 mm και επίσης προφόρτιση ελατηρίου ως μόνη ρύθμιση.

Στα φρένα διαθέτει έναν δίσκο 320 mm μπροστά με ακτινική τετραπίστονη δαγκάνα ByBre και δικάναλο ABS που μπορεί να ρυθμιστεί είτε και στους δύο τροχούς ή μόνο στον μπροστινό κατ’ επιλογή.

Η Aprilia έχει προικίσει το RS 457 με ηλεκτρονικό γκάζι (Ride by Wire), traction control που ρυθμίζει σε τρία επίπεδα και μπορεί να απενεργοποιηθεί τελείως, τρεις riding modes που αλλάζουν τα χαρακτηριστικά ισχύος, ροπής και TC, ενώ μπορεί να ενισχυθεί προαιρετικά και με quickshifter.

To Aprilia RS 457 θα διατεθεί σε τρεις χρωμαστικές επιλογές: ρέπλικα των αγωνιστικών GP (Racing Stripes), μαύρο (Prismatic Dark) και λευκό (Opalescent Light).

Aprilia RSV4 SE-09 SBK

aprilia rsv4 se sbk

Στις 26 Ιουλίου του 2009, ο Max Biaggi πέτυχε την πρώτη νίκη του, ολοκαίνουργιου τότε, Aprilia RSV4 στο πρωτάθλημα WSBK, ξεκινώντας έτσι μια εκπληκτική αγωνιστική πορεία για την συγκεκριμένη μοτοσυκλέτα – 44 νίκες και 102 βάθρα, με 3 πρωταθλήματα αναβατών και 4 κατασκευαστών. Στα πλαίσια της 15ετούς επετείου από το σημαντικό γεγονός, η Aprilia αποφάσισε να ξεσκονίσει το χρωματολόγιο του 2009, προτείνοντας μας δύο νέες εκδόσεις των RSV4 Factory και Tuono V4 Factory.

Κυρίαρχο χρώμα είναι το μαύρο, με τις χαρακτηριστικές κόκκινες και λευκές λεπτομέρειες του τότε χρωματισμού, ενώ φέρουν και εμπρός φτερό, αλλά και αεραγωγούς ψύξης εμπρός φρένων, από ανθρακονήματα. Κάθε μία από τις μοτοσυκλέτες αυτής της ειδικής έκδοσης θα είναι αριθμημένη με τον αντίστοιχο αριθμό, να εμφανίζεται στο ρεζερβουάρ.

Η παρουσίαση των δύο νέων επετειακών μοντέλων, έγινε στα πλαίσια του Grand Prix της Αμερικής, στην πίστα COTA του Texas, όπου μάλιστα ο Maverick Vinales κυριολεκτικά κυριάρχησε, με pole position και νίκες τόσο στον Sprint, όσο και στον κανονικής διάρκειας αγώνα.

Aprilia RS 660 Trofeo

aprilia rs660 trofeo 1

Όπως και το 2023, έτσι και φέτος έρχεται η έκδοση Trofeo για το RS 660, με την εν λόγω μοτοσυκλέτα να έρχεται με τις ευλογίες του τμήματος «Factory Works» και την παραγωγή να είναι άκρως περιορισμένη σε μόνο 28 κομμάτια.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα των Ιταλών, το καθαρά αγωνιστικό πια RS 660 αποτάσσεται διακόπτες και ABS, αν και «η μονάδα ελέγχου ABS παραμένει στη μοτοσυκλέτα, όντας συνδεδεμένη για να εκμεταλλευτεί τις στρατηγικές του ενσωματωμένου ηλεκτρονικού συστήματος, ενώ το υπόλοιπο σύστημα πέδησης είναι απλοποιημένο με ανεξάρτητες γραμμές». Στη συνέχεια, η ECU της μοτοσυκλέτας επαναπρογραμματίζεται με χαρτογράφηση πλήρους ισχύος που αναπτύχθηκε από την Aprilia Racing». Όπως είναι αναμενόμενο, έχει επίσης ρυθμιστεί για την αγωνιστική εξάτμιση της SC Project.

Και πάλι, το σύστημα ανάρτησης έχει αναβαθμιστεί με το μπροστινό πιρούνι να λαμβάνει ένα ρυθμιζόμενο cartridge «Misano by Andreani», το οποίο ρυθμίζεται τόσο για συμπίεση όσο και για απόσβεση και προφόρτιση, ενώ το πίσω αμορτισέρ της Öhlins AP948 έχει υδραυλική ρύθμιση προφόρτισης. συμπίεση και απόσβεση. Στις αλλαγές πίστας συγκαταλέγεται και το πλαίσιο της μοτοσυκλέτας, το έχει επίσης βελτιωθεί, καθώς η Aprilia έχει χαμηλώσει τη θέση οδήγησης, ενώ η μάρκα έχει ρυθμίσει τα μαρσπιέ. Το βάρος, ανακοινώνεται όπως και πέρυσι στα μόλις 153 στεγνά κιλά.

Benelli Tornado 500

benelli tornado 500 1

Η Benelli παρουσίασε τη νέα Tornado 500 στα πλαίσια της EICMA 2023 ως μία εκ των τριών supersport μοτοσυκλετών της για το 2024. Το μεγαλύτερο μοντέλο της γκάμας φέρει δικύλινδρο εν σειρά κινητήρα με μέγιστη απόδοση 48 ίππων στις 8,500 rpm και ροπή στα επίπεδα των 4.7 kgm/6,000 rpm. Ο κινητήρας συμμορφώνεται και με τις νέες προδιαγραφές ρύπων Euro 5+.

Το πλαίσιο του Tornado 500 είναι όμοιο με αυτό του TNT 500, χωροδικτύωμα (trellis) από σωλήνες ατσαλιού, ενώ στις αναρτήσεις συναντάμε πλήρως ρυθμιζόμενο εμπρός πιρούνι της Marzocchi, αλλά και ένα ρυθμιζόμενο σε προφόρτιση και επαναφορά αμορτισέρ πίσω.

Στο εμπρός φρένο χρησιμοποιούνται δύο δίσκοι 320 χιλιοστών, με δαγκάνες Brembo και ακτινική τρόμπα. Πίσω, αναλαμβάνει ένας δίσκος 260 χιλιοστών, με δαγκάνα ενός εμβόλου, ενώ το ABS είναι αυτονόητο.

Benelli Tornado 400

benelli tornado 400 1

Η Tornado 400 και διαφοροποιείται έντονα από τα άλλα δύο «αδέρφια» της σε μηχανολογικό επίπεδο. Ο κινητήρας της είναι κατασκευασμένος αποκλειστικά για αυτή, δικύλινδρος εν σειρά με απόδοση 48 ίππων και 3.9 kgm ροπής μέσω κιβωτίου 6 σχέσεων, ενώ μπορεί να στροφάρει ως τις 10,000 στροφές.

Η μοτοσυκλέτα χτίζεται πάνω σε ένα πλαίσιο από ατσάλι, ενώ η πίσω ανάρτηση φέρει μονόμπρατσο ψαλίδι, μία μεγάλη διαφορά σε σχέση με τα μοντέλα των 300 και 500 κυβικών. Η εμπρός ανάρτηση φέρει ανεστραμμένο πιρούνι Marzocchi 37 χιλιοστών (δυστυχώς χωρίς δυνατότητα ρυθμίσεων), ενώ πίσω χρησιμοποιείται Monoshock αμορτισέρ, ρυθμιζόμενο στην προφόρτιση και σε συνδυασμό με μοχλικό.

Το εμπρός φρένο αποτελείται από δύο δίσκους 300 χιλιοστών, σε συνδυασμό με συμβατικές δαγκάνες της Nissin, ενώ το βάρος ανακοινώνεται στα 172 κιλά άνευ υγρών.

Σε θέμα εξοπλισμού, πέρα από το απαραίτητο ABS, το μοντέλο φέρει οθόνη TFT 5 ιντσών, φυσικά με δυνατότητα σύνδεσης με κινητό τηλέφωνο, Full LED φωτισμό, αλλά και απεικόνιση πίεσης ελαστικών στην οθόνη.

Benelli Tornado 300

benelli tornado 300 1

Μαζί με τα μοντέλα 400 και 500 κυβικών, η Benelli παρουσίασε και το νέο Tornado 300 2024, με σχεδίαση που αναφέρεται έντονα στο ένδοξο Tornado Tre του παρελθόντος και απευθύνεται στους νεοεισερχόμενους του χώρου, νεαρούς ή μη σε ηλικία και μυαλό.

Ο κινητήρας της μοτοσυκλέτας είναι δικύλινδρος σε σειρά, αποδίδοντας 35 ίππους και μέγιστη ροπή 2.8 kgm, στις 11,000 και 9,000 σ.α.λ. αντίστοιχα.

Την αρχιτεκτονική του ατσάλινου χωροδικτυώματος επέλεξε η Benelli και για το Tornado 300, με ανεστραμμένο πιρούνι εμπρός και μονό αμορτισέρ πίσω – δεν αναφέρονται δυνατότητες ρύθμισης, όμως αυτό ούτως ή άλλως δε χαρακτηρίζεται απόλυτα απαιτούμενο για την κατηγορία.

Το εμπρός φρένο έχει δύο δίσκους 260 χιλιοστών με τετραπίστονες αξονικές δαγκάνες, ενώ πίσω συναντάμε δίσκο 240 χιλιοστών.

Και για το μοντέλο των 300 κυβικών, ο εξοπλισμός αναμένεται να φέρει οθόνη TFT 5 ιντσών, Full LED φωτιστικά σώματα, συνδεσιμότητα Bluetooth, απεικόνιση πίεσης ελαστικών TPMS και παροχή ρεύματος USB.

CFMOTO 450 SR-S

cfmoto 450srs 2

Ένα χρόνο μετά από την παρουσίαση της 450SR, η CFMOTO ανεβάζει την supersport μοτοσυκλέτα της στο επόμενο επίπεδο εξοπλισμού και ποιότητας.

Την παρουσία της CFMMOTO 450 SR-S σας την είχαμε προλάβει από πέρσι, ως μία αναβαθμισμένη έκδοση της ήδη υπάρχουσας 450SR, με αρκετές αλλαγές τόσο στην εμφάνιση όσο και στον εξοπλισμό. Αυτή την στιγμή, το 450 SR-S είναι και το μόνο supersport μοντέλο με τον δικύλινδρο κινητήρα 450 κυβικών, στην γκάμα της μάρκας για την χώρα μας, αντικαθιστώντας ουσιαστικά το 450SR, οπότε πάμε να θυμηθούμε τι φέρνει η νέα μοτοσυκλέτα.

Η πρώτη εμφανής διαφορά του 450 SR-S από το αρχικό μοντέλο, είναι η χρήση μονόμπρατσου ψαλιδιού πίσω, με την πανέμορφη ζάντα των 6 μπράτσων σε κοινή θέα, ενώ αλλάζει και η θέση και η μορφή της εξάτμισης, που βρίσκεται πλέον χαμηλά και κεντρικότερα τοποθετημένη. Επίσης, τα εμπρός φτερά έχουν αλλάξει μορφή, ενώ αναβαθμισμένο είναι και το σύστημα φρένων με νέο δίσκο 240 χιλιοστών πίσω, αλλά και δαγκάνα δύο εμβόλων. Το εμπρός φρένο δεν έχει αλλαγές, ενώ το σύστημα ABS δύο καναλιών παραμένει.

Σημαντική αλλαγή έχουμε και στο εμπρός πιρούνι των 37 χιλιοστών, καθώς πλέον είναι ρυθμιζόμενο ως προς την απόσβεση επιτρέποντας σε όσους «την ψάχνουν» περισσότερο, μια δυνατότητα προσαρμογής της συμπεριφοράς του.

Ο κινητήρας είναι ο ήδη γνωστός μας δικύλινδρος εν σειρά 450 κυβικών, με μέγιστη απόδοση που φτάνει τους 47 ίππους και τα 4 kgm ροπής, με στροφαλοφόρο γωνίας 270 μοιρών και διπλό αντικραδασμικό άξονα, για εξομάλυνση της αίσθησης λειτουργίας του. Πλέον, τα ηλεκτρονικά φέρουν και Traction Control, με δυνατότητα απενεργοποίησης, ενώ ο συμπλέκτης είναι τύπου ολίσθησης-υποβοήθησης.

Τις ενδείξεις απεικονίζει μία οθόνη TFT 5 ιντσών, με το T-Box στον πριαιρετικό εξοπλισμό για σύνδεση με κινητό τηλέφωνο, ενώ προβλέπεται και θύρα παροχής ρεύματος USB.

CFMOTO Tρικύλινδρος 675cc

cfmoto 675 triple 1

Με χωρητικότητα 675 κυβικών εκατοστών και τρεις κυλίνδρους, οι αριθμοί σίγουρα θυμίζουν κάτι προς Triumph μεριά και αυτό μόνο καλό μπορεί να είναι. Οι πληροφορίες της κινέζικης εταιρείας κάνουν λόγο για απόδοση άνω των 100 ίππων, που μεταφράζεται σε 0-100 χλμ./ώρα σε 3’’ στις 12.300 σ.α.λ.

Ακόμα, οι άνθρωποι της CFMOTO τον περιγράφουν ως τον ελαφρύτερο κινητήρα της κατηγορίας, με το μπλοκ του να είναι κατασκευασμένο από αλουμίνιο για 10% μείωση βάρους -55 κιλά- και τις βαλβίδες από κράμα κοβαλτίου/αλουμίνιου για 15% παραπάνω αντοχή. Από σφυρήλατο αλουμίνιο είναι και τα έμβολα, τα οποία δοκιμάστηκαν για 200 συνεχόμενες ώρες χωρίς αστοχία.

Με όλα τα παραπάνω να καταλήγουν σε ένα supersport μοντέλο, το ενδιαφέρον για την επόμενη κίνηση της CFMOTO με ένα πιθανό 675SR, είναι μάλλον αδιαμφισβήτητο.

Ducati Panigale V4 SP2 30° Anniversario 916

ducati panigale anniv 2

Η Ducati γιορτάζει την 30ή επέτειο του 916 με ένα μοντέλο περιορισμένης και αριθμημένης παραγωγής 500 μοτοσυκλετών.

Ο λόγος για το Panigale V4 SP2 30° Anniversario 916, το οποίο αποτελεί φόρο τιμής της Ducati σε μια μοτοσυκλέτα που αντιπροσώπευε ένα ορόσημο στην ιστορία της εταιρείας. Μια μοτοσυκλέτα-σταθμός του δίτροχου design και του κόσμου των αγώνων, που εκτίθεται στο MoMA της Νέας Υόρκης και που ακόμα και σήμερα, 30 χρόνια μετά, «εξακολουθεί να θεωρείται το έμβλημα της ομορφιάς που εφαρμόζεται σε δύο τροχούς», όπως αναφέρει η Ducati.

Στην επετειακή έκδοση του Panigale, ο φόρος τιμής στην 916 αποδίδεται από το Centro Stile Ducati, με ένα από τα πιο όμορφα αγωνιστικά γραφικά στην αθλητική ιστορία της Ducati, αυτό της μοτοσυκλέτας που κέρδισε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Superbike με τον Carl Fogarty το 1999. Το εμβληματικό τρίχρωμο στο φέρινγκ, οι λευκές πινακίδες και ο αριθμός 1 έχουν επανασχεδιαστεί σε σύγχρονο ύφος, ενώ το μαύρο τμήμα του επάνω μισού φέρινγκ θυμίζει τους αεραγωγούς του 916. Το κάτω μέρος του ρεζερβουάρ, επίσης μαύρο, είναι μια ισχυρή υπενθύμιση του κόσμου των αγώνων. Τέλος, το κάλυμμα του ρεζερβουάρ φέρει το λογότυπο δάφνης, στο ίδιο χρυσό χρώμα με το 916. Το λογότυπο στο φέρινγκ, το οποίο στο πρώτο 916 ήταν σε ασημί με χρυσό περίγραμμα, είναι πλέον επανασχεδιασμένο, σχεδόν με 3D εφέ.

Το Panigale V4 SP2 30th Anniversary 916 παράγεται σε αριθμημένη και περιορισμένη σειρά 500 μονάδων. Όπως και η αγωνιστική μοτοσυκλέτα από την οποία αντλεί την έμπνευση της, προσφέρεται μόνο στην μονοθέσια διαμόρφωση και εμπλουτίζεται από την πλάκα τιμονιού από αλουμίνιο billet με χάραξη λέιζερ του ονόματος μοντέλου και του προοδευτικού αριθμού. Ακόμα, το Panigale «Trentesimo Anniversario 916» συνοδεύεται από πιστοποιητικό γνησιότητας και ειδικό κάλυμμα.

Ο τεχνικός εξοπλισμός συνδυάζει τις προδιαγραφές του SP2 με μια σειρά από αγωνιστικές λεπτομέρειες όπως το αγωνιστικό καπάκι ρεζερβουάρ καυσίμου κατασκευασμένο από billet αλουμίνιο, αεραγωγούς για την ψύξη των μπροστινών φρένων, προστασία θερμότητας εξάτμισης, πτερύγια με σχεδιασμό διπλού προφίλ και μπροστινό λασπωτήρα από ανθρακονήματα.

Επίσης, από ανθρακονήματα είναι οι πεντάκτινοι τροχοί, που μειώνουν το βάρος των τροχών κατά 1,4 κιλά σε σχέση με τους σφυρήλατους Marchesini του V4 S και 3,4 σε σχέση με αυτά του Panigale V4. Η ροπή αδράνειας μειώνεται κατά περίπου 26% μπροστά και 46% πίσω, καθιστώντας τη μοτοσυκλέτα πιο ευέλικτη, λιγότερο κουραστική και πιο ακριβή στην επιτάχυνση.

Το σύστημα πέδησης είναι το καλύτερο στην κατηγορία του, χάρη στις δαγκάνες και τους αεραγωγούς ψύξης Brembo Stylema R. Ο ξηρός συμπλέκτης STM EVO προσφέρει μεγαλύτερη «ρευστότητα» σε όλες τις φάσεις της οδήγησης με το γκάζι κλειστό, όπως η είσοδος στη στροφή, ενώ επιτρέπει και την προσαρμογή του επιπέδου μηχανικής πέδησης του κινητήρα αλλάζοντας το δευτερεύον ελατήριο. Στη χρήση πίστας, με ανοιχτό το κάλυμμα του συμπλέκτη, οι λάτρεις μπορούν να απολαύσουν τον κλασικό ήχο που χαρακτηρίζει τις αγωνιστικές μοτοσυκλέτες Ducati.

Τα ρυθμιζόμενα μαρσπιέ από αλουμίνιο billet επιτρέπουν την προσαρμογή της θέσης οδήγησης σε κάθε σωματική διάπλαση και επιτρέπουν τη χρήση του Ducati Quick Shift Up & Down, το οποίο μπορεί να διαμορφωθεί είτε ως παραδοσιακό κιβώτιο ταχυτήτων είτε με αγωνιστικό μοτίβο. Τέλος, το σύστημα συλλογής δεδομένων Ducati Data Analyser+ επιτρέπει την παρακολούθηση της απόδοσης του αναβάτη.

Τέλος, η μοτοσυκλέτα παραδίδεται με κιτ πίστας, το οποίο περιλαμβάνει καπάκια αλουμινίου για την αφαίρεση των καθρεπτών, κιτ αφαίρεσης βάσης πινακίδας, ανοιχτό κάλυμμα συμπλέκτη από άνθρακα και σύστημα συλλογής δεδομένων Ducati Data Analyser+.

Ducati Panigale V2

ducati panigale v2 1

Η Ducati ανακοίνωσε την παρουσίαση του νέου χρωματισμού «Black on Black», για την Panigale V2. Ο νέος χρωματισμός επαναφέρει στην γκάμα των superbikes, το απόλυτα κλασικό και επιβλητικό ματ μαύρο χρώμα.

Ο χρωματισμός black on black συνδυάζει το ματ «σκούρο γκρι», το οποίο φυσικά προσεγγίζει το μαύρο στην πράξη, με στοιχεία γυαλιστερού μαύρου. Οι λεπτομέρειες σε κόκκινο δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν, με τα λογότυπα Ducati, Panigale και V2 στην ουρά, αλλά και χρωματιστές ταινίες στις ζάντες, να σπάνε το «κατράμι».

Ducati Supersport 950 S

ducati ssp950 1

Μπορεί το… «εξημερωμένο Panigale» να μην αλλάζει τεχνικά για ακόμα μια χρονιά, το χρώμα του ωστόσο τραβά και με το παραπάνω τα βλέμματα.

Αυτό είναι τουλάχιστον το vibe που μεταφέρουν οι εικόνες, με τη μοτοσυκλέτα στο λευκό της χρώμα να αποτελεί τον καμβά πάνω στον οποίο χαράσσονται δυο γραμμές. Μια πλατιά γκρίζα και μια στενή κόκκινη, οι οποίες καταλήγουν και στο εμπρός φτερό της μοτοσυκλέτας. Η «μαγική» πινελιά είναι το γεγονός ότι η κόκκινη είναι σαν να ξεκινά από το επίσης κόκκινο χωροδικτύωμα.

Κατά τα άλλα καμία δραματική αλλαγή, με το SuperSport 950 S να αποδίδει ιπποδύναμη και ροπή που παραμένουν στους 110 hp / 9.000 rpm και στα 9,5 kgm / 6.500 rpm. Ακόμα, διατίθεται επίσης σε έκδοση με μειωμένη ισχύ στα 35 Kw και με μείωση 1.000 € στην τιμή καταλόγου (μόνο για Ιταλία), αποτελώντας έτσι τη «λύση» και για τους κατόχους άδειας οδήγησης Α2.

Honda CBR1000RR-R Fireblade / SP / SP Carbon Edition

honda fireblade 1

H Honda παρουσίασε στο Μιλάνο την ανανεωμένη γενιά CBR1000RR-R Fireblade με πολλές αλλαγές στον κινητήρα και το πλαίσιό της.

Ο τετρακύλινδρος χιλιάρης κινητήρας έχει επαναρυθμιστεί για δυνατότερες μεσαίες και ψηλές στροφές λειτουργίας, με επεμβάσεις στα περισσότερα σημεία του: κεφαλή, σχέση συμπίεσης, χρονισμός και νέα ελατήρια βαλβίδων, ελαφρύτερος στρόφαλος και μπιέλες, κοντύτερες σχέσεις στο κιβώτιο, καθώς και ένα νέο ηλεκτρονικό γκάζι (Throttle By Wire) για ακριβέστερο έλεγχο και ακρίβεια στις χαμηλές στροφές του κινητήρα. Η ονομαστική του απόδοση ανέρχεται αισίως σε 215 hp στις 14,000 rpm και 11.5 kgm στις 12,000 rpm.

Το αλουμινένιο πλαίσιο τύπου διαμάντι έχει επίσης τροποποιηθεί ελαφρώς για να προσφέρει καλύτερη ακρίβεια στο τιμόνι και βελτιωμένη πρόσφυση, ενώ συνδέεται με ένα ψαλίδι που βασίζει την καταγωγή του στη ρέπλικα MotoGP RC213V-S.

Η θέση οδήγησης έγινε πιο ευρύχωρη μεταφέροντας τα κλιπόν λίγο ψηλότερα και τα μαρσπιέ λίγο χαμηλότερα.

Νέα είναι και η κεντρική αδρανειακή μονάδα ελέγχου (IMU), όπως και το σταμπιλιζατέρ Honda Electronic Steering Damper (HESD) που ρυθμίζει σε τρία επίπεδα σκληρότητας.

Ακόμη, στη νέα Fireblade σημειώνουμε νέα αεροδυναμικά φτερά που μειώνουν την αντίσταση (λόγω της κάθετης πίεσης που δημιουργούν) στο στρίψιμο κατά 10%.

Όλα τα ηλεκτρονικά έχουν νέες βασικές ρυθμίσεις, με τον έλεγχό τους να περνά μέσα από την έγχρωμη οθόνη TFT στα όργανα, ενώ το Cornering ABS εμπλουτίστηκε με μια νέα ρύθμιση Race, προφανώς εστιασμένη στην πίστα.

Όλες οι παραπάνω αλλαγές αφορούν και τις δύο εκδόσεις CBR1000RR-R Fireblade, δηλαδή τη βασική και την κορυφαία SP.

honda fireblade 2

Οι βασικές διαφορές τους έγκεινται στις αναρτήσεις και στα φρένα. Συγκεκριμένα, το βασικό Fireblade φορά πιρούνι 43mm Showa Big Piston Fork και αμορτισέρ Showa Balance Free Rear Cushion Light, ενώ φρενάρει με τετραπίστονες δαγκάνες της Nissin.

Το δε CBR1000RR-R Fireblade SP διαχωρίζει την πολυτελή του θέση καθώς γίνεται η πρώτη μοτοσυκλέτα στον κόσμο που φορά την τρίτη γενιά ηλεκτρονικών αναρτήσεων της Öhlins, με ανεστραμμένο πιρούνι 43 mm S-EC03 NPX και αμορτισέρ TTX36-EC3.0.

Στα φρένα η έκδοση SP λάμπει με ένα ζευγάρι δαγκάνες Brembo Stylema R, ακτινικές και τετραπίστονες φυσικά.

Παράλληλα, θα διατεθεί και μια συλλεκτική έκδοση CBR1000RR-R Fireblade SP Carbon Edition σε 300 κομμάτια παγκοσμίως με άφθονο ανθρακόνημα στο κορμί του.

Η Carbon Edition ρίχνει ένα κιλό από τα 201 που ανακοινώνουν ως υγρό βάρος και οι δύο άλλες εκδόσεις Fireblade 2024 και κοσμείται από πλάκα που διατυμπανίζει το συλλεκτικό ποιόν της.

Τα χρώματα της γκάμας Fireblade για το 2024 περιλαμβάνουν το τρίχρωμο Grand Prix Red (Tricolour) με μασίφ κόκκινο φέρινγκ για το βασικό μοντέλο, το ίδιο Tricolour σχέδιο για το SP με τη διαφορά του μπροστινού φέρινγκ με λευκή λωρίδα και της Carbon Edition που θα διατεθεί αποκλειστικά σε χρώμα μαύρο Mat Pearl Morion Black.

Honda CBR600RR

honda cbr600rr 2

Η Honda επανέφερε κανονικά στην κυκλοφορία το CBR600RR για το 2024, ανταποκρινόμενη στην αναγέννηση της κατηγορίας, αλλά και του πόθου των αναβατών γι’ αυτή τα τελευταία χρόνια.

Ίσως το πιο ευχάριστο νέο για το CBR600RR 2024, είναι ότι το μοντέλο δεν προορίζεται αποκλειστικά για χρήση πίστας, αλλά κατάφερε να εξασφαλίσει την συμμόρφωση με το Euro5, άρα και την άδεια να κυκλοφορεί στον δημόσιο δρόμο! Το μοντέλο έρχεται με μπόλικες αλλαγές, που το κάνουν το πιο εξελιγμένο CBR600RR όλων των εποχών.

Το μοντέλο αφήνει το «σπαρτιατικό» παρελθόν πίσω του, αποκτώντας μονάδα IMU 6 αξόνων δανεισμένη από το CBR 1000 RR-R Fireblade, Cornering ABS, αλλά και ρυθμίσεις στην απόδοση κινητήρα, στο φρένο κινητήρα, στο Traction αλλά και στο Wheelie Control. Ο κινητήρας αποδίδει 121 ίππους στις 14.250 στροφές, ενώ η ροπή του αγγίζει τα 6,4 kgm, στις 11.500 στροφές. Στα συστήματα εισαγωγής, εξαγωγής και καύσης του κινητήρα έχουν γίνει τεράστιες αλλαγές, για την επίτευξη των προδιαγραφών ρύπων, ενώ πλέον το γκάζι είναι πλήρως ηλεκτρονικό, υπάρχουν αλλαγές στον χρονισμό βαλβίδων, αλλά και ένας συμπλέκτης ολίσθησης-υποβοήθησης. Στον βασικό εξοπλισμό θα υπάρχει και Quickshifter.

Το πλαίσιο είναι αλουμινένιο δύο δοκών, με το βάρος της μοτοσυκλέτας να ανακοινώνεται στα 193 κιλά πλήρης υγρών. Το πιρούνι είναι USD 41 χιλιοστών, πλήρως ρυθμιζόμενο από την Showa, ενώ το αμορτισέρ χρησιμοποιεί την διάταξη Unit Pro-Link και είναι επίσης πλήρως ρυθμιζόμενο, της Showa. Παράλληλα, υπάρχει και ηλεκτρονικό αμορτισέρ τιμονιού, το γνωστό από το παρελθόν HESD, στο εμπρός μέρος.

Η νέα CBR600RR επωφελείται επίσης από τις εξελίξεις στην αεροδυναμική, με τον «χαμηλότερο συντελεστή αντίστασης στην κατηγορία» στο 0,555 με τον αναβάτη στη θέση του, αλλά και πτερύγια για αύξηση της σταθερότητας στις στροφές και στην επιτάχυνση.

Για την μοτοσυκλέτα προβλέπεται επίσης, αγωνιστικό κιτ από το HRC, το οποίο προορίζεται αποκλειστικά για χρήση στην πίστα και περιλαμβάνει νέα ECU, πλεξούδα, νέα φλάντζα κεφαλής, νέα εξάτμιση, νέες αναρτήσεις και φρένα, μεταξύ άλλων.

Honda CBR650R

honda cb650r 1

Οι δύο τετρακύλινδρες Honda CR650R και CB650R γίνονται οι πρώτες μοτοσυκλέτες της που θα φορέσουν τον νέο ημιαυτόματο συμπλέκτη Honda E-Clutch, ενώ συμπληρώνονται με πινελιές φρεσκάδας στη σχεδίαση τους.

Η γυμνή CB650R επιμένει στη σχεδίαση Neo Sports Café, με μερικές επανασχεδιασμένες πινελιές, όπως ο νέος κεκλιμένος προβολέας, τα καινούργια πλαστικά στις πλευρές του ψυγείου, νέα ουρά, καθώς και μια νέα οθόνη TFT έγχρωμη με διαγώνιο 5 ιντσών και στάνταρ συνδεσιμότητα Honda RoadSync.

Η CBR650R έχει επανασχεδιασμένο μπροστινό φέρινγκ, νέο κεκλιμένο προβολέα, καινούργια πλαστικά στις πλευρές του ψυγείου, νέα ουρά, καθώς και μια νέα οθόνη TFT έγχρωμη με διαγώνιο 5 ιντσών και στάνταρ συνδεσιμότητα Honda RoadSync.

Η μεγάλη είδηση ωστόσο είναι το ντεμπούτο του Honda E-Clutch που θα προσφέρεται κατ’ επιλογή στις δύο 650άρες Honda, για πρώτη φορά τη γκάμα της ιαπωνικής εταιρείας.

Το E-Clutch είναι στην ουσία ένα ημι-αυτόματο σύστημα μετάδοσης που παρακάμπτει τη μανέτα του συμπλέκτη, αλλά οι αλλαγές γίνονται παραδοσιακά με το πόδι, σα να υπάρχει ένα quickshifter στον επιλογέα του κιβωτίου.

Επιπλέον όμως, με το E-Clutch η μοτοσυκλέτα μπορεί να σταματά στο φανάρι με ταχύτητα στο κιβώτιο, καθώς και να ξεκινά χωρίς χειροκίνητη χρήση του συμπλέκτη.

Το σύστημα μπορεί να απενεργοποιηθεί από σχετική επιλογή στα μενού της οθόνης, μετατρέποντας τη μοτοσυκλέτα για απολύτως συμβατική λειτουργία με τον συμπλέκτη.

Honda CBR500R

honda cbr500r 1

Παρουσιάστηκε το 2013 και ανανεώθηκε για πρώτη φορά το 2016 με νέα, πιο επιθετική σχεδίαση. Το μοτίβο αυτό συνεχίστηκε και το 2020 με μια ακόμη ανανέωση στην εμφάνιση και σκάλισμα του κινητήρα για να γεμίσει τις χαμηλομεσαίες του, ενώ το 2022 φόρεσε το πιρούνι 41mm Showa SFF-BP, δίδυμους δίσκους μπροστά, νέες ζάντες και ψαλίδι.

Δύο χρόνια αργότερα το ακόνισμα του CBR500R συνεχίζεται με νέα σχεδίαση που αντλεί έμπνευση από τις γραμμές του κορυφαίου CBR1000RR-R Fireblade.

Ο κινητήρας προφανώς δεν αλλάζει, διατηρώντας την πασίγνωστη και δημοφιλέστατη δικύλινδρη μονάδα των 471 cc και 47 hp, ωστόσο η Honda μας λέει πως έχει σκαλίσει τις ρυθμίσεις της κεντρικής μονάδας ελέγχου για καλύτερη επιτάχυνση και έχει προσθέσει πλέον το Honda Selectable Torque Control (HSTC) στον βασικό εξοπλισμό.

Η άλλη αλλαγή που ολοκληρώνει το μοντέλο του 2024 είναι η νέα έγχρωμη TFT οθόνη 5 ιντσών που εξοπλίζεται στη βασική της μορφή με συνδεσιμότητα Bleutooth μέσω της εφαρμογής Honda RoadSync.

Το Honda CBR500R του 2024 θα είναι διαθέσιμο σε δύο χρώματα: το τρίχρωμο Grand Prix Red και το μαύρο Matt Gunpower Black Metallic.

Kawasaki Ninja 500

kawa ninja 500 2

Η Kawasaki παρουσίασε ένα νέο δίδυμο Ninja 500 και Ζ500, αμφότερα βασισμένα στο ίδιο πακέτο πλαισίου, αναρτήσεων και φρένων, και με έναν νέο υγρόψυκτο δικύλινδρο σε σειρά κινητήρα του οποίου τα στοιχεία απόδοσης δεν έχουν αποκαλυφθεί, αλλά περιγράφεται ως Α2 οπότε ξέρουμε μέχρι πού μπορεί να φτάνει.

Πρόκειται για μια εξέλιξη του υπάρχοντος δικύλινδρου των ανάλογων μοντέλων 400 κυβικών, στον οποίο η Kawasaki έχει μεγαλώσει τη διαδρομή των εμβόλων από τα 51.8 στα 58.6 χιλιοστά για την ίδια διάμετρο 70 χιλιοστών. Αυτό μεταφράζεται σε νέα χωρητικότητα που ανέβηκε από 399 σε 451 cc.

Το αποτέλεσμα διατηρείται στα χωράφια της Α2, άρα το πολύ να ανέβει από τους 44 ίππους των 400αριών έως τους 47, αλλά με την αισθητά μακρύτερη διαδρομή εμβόλων περιμένουμε σοβαρότατη ενίσχυση της ροπής στις χαμηλές και μεσαίες.

Η Kawasaki διατηρεί το ίδιο πλαίσιο, ψαλίδι, τροχούς, αναρτήσεις και φρένα με τα τρέχοντα μοντέλα των 399 cc, φρεσκάροντας την εμφάνιση των δύο μοτοσυκλετών.

Αμφότερα τα Ninja 500 και Z500 θα διαθέτουν και από μια εκδοχή Special Edition με δικά της γραφικά, μια πλαστική αεροδυναμική ποδιά κινητήρα και έγχρωμη οθόνη TFT με συνδεσιμότητα μέσω της εφαρμογής Kawasaki Rideology App, ενώ οι βασικές μονόχρωμες εκδόσεις θα φορούν μια απλούστερη LCD οθόνη.

Επίσης, η Kawasaki δηλώνει πως σε διάφορες αγορές (που δεν ονοματίζει ωστόσο) η έκδοση SE μπορεί επίσης να φέρει περισσότερα εξαρτήματα από τη λίστα των έξτρα στον βασικό της εξοπλισμό, όπως φιμέ κάλυμμα οργάνων, σίτα ψυγείου, προστατευτικά μανιτάρια, κάλυμμα ουράς, προστατευτικό ρεζερβουάρ (tank pad ) και αυτοκόλλητα αντιολισθητικά για τα γόνατα (knee grip pads).

Kawasaki Ninja ZX-10R

kawa ninja zx10r 1

Η πιο πρόσφατη χρονιά με αλλαγές ουσίας για το Ninja ZX-10R ήταν το 2021, όταν παρουσιάστηκε με ένα νέο αεροδυναμικό πακέτο (aero package) στο οποίο καινοτομούσε ενσωματώνοντας στο φέρινγκ διόδους με τη μορφή τούνελ εκατέρωθεν των προβολέων που οδηγούν τη ροή του αέρα μέσα τους λειτουργώντας όπως τα συνηθισμένα φτερά που προεξέχουν από τα φέρινγκ στους περισσότερους αντιπάλους του.

Παράλληλα έγιναν αρκετές αλλαγές στη γεωμετρία του πλαισίου, αλλά και της θέσης οδήγησης, προκειμένου να κάνουν το ZX-10R ευκολότερο στο στρίψιμο και πιο σταθερό, με παράπλευρο όφελος τη βελτίωση της αεροδυναμικής απόδοσης και προστασίας για τον αναβάτη.

Στο διάστημα που μεσολάβησε η Kawasaki συνέχισε να ραφινάρει την κορυφαία σπορ μοτοσυκλέτα της με αδιόρατες αλλαγές που βασίζονται στις διδαχές του WorldSBK, ενώ πλέον απολαμβάνει ένα εντυπωσιακό πακέτο ηλεκτρονικών βοηθημάτων που προσφέρει μια έτοιμη βάση για τις αγωνιστικές ομάδες που θα επενδύσουν πάνω του.

Για το 2024 η Kawasaki ανανέωσε τα γραφικά στα φέρινγκ με νέο σχέδιο και φέρνει δίπλα στο παραδοσιακό συνδυασμό πράσινης βάσης με μαύρες λεπτομέρειες (Lime Green/Ebony) ένα νέο σχέδιο με μαύρη βάση και λεπτομέρειες σε πράσινο και γκρι που περιγράφεται ως Metallic Graphite Gray/Metallic Diablo Black.

Παράλληλα, το βασικό ZX-10R συνοδεύεται από την έκδοση Performace που ξεχωρίζει από τρία διαφορετικά στοιχεία: φιμέ ζελατίνα, εξάτμιση Akrapovič Carbon SBK Replica νόμιμη για χρήση δρόμου (Euro 5) και κάλυμμα ουράς.

Kawasaki Ninja ZX-6R

kawa zx6r

Το πράσινο, μεσαίο supersport μοντέλο ανανεώνεται για το 2024 με τεχνικές και στυλιστικές αλλαγές που το κρατάνε παραπάνω από «ζωντανό».

Κόντρα στα σημεία των καιρών και μιλώντας ίσως για μια κατηγορία που αργοπεθαίνει –γεια σας τετρακύλινδρα, 600άρια supersport- έρχεται η Kawasaki, η οποία με τη βοήθεια του εμβληματικού Ram Air συστήματος της βλέπει τους 129 ίππους στις 13.000 σ.α.λ. Ναι, για το νέο Ninja ZX-6R μιλάμε. Εντός άλλωστε συνεχίζει να «ζει» ο γνωστός υγρόψυκτος, τετρακύλινδρος κινητήρας των 636 κ.εκ. με εσωτερικά φρεσκαρίσματα, όπως αναθεωρημένα προφίλ εκκεντροφόρων προς τέρψη των αυστηρότερων κανονισμών εκπομπών ρύπων, καθώς και αναθεωρημένες χοάνες εισαγωγής, αλλαγές που ωφελούν και τις επιδόσεις στις χαμηλές έως τις μεσαίες στροφές.

Μεγάλη οπτική αλλαγή συνιστά το χαρακτηριστικό «μούτρο» του, με τις επιθετικές γραμμές που ενσωματώνουν για πρώτη φορά τους λεγόμενους «υβριδικούς προβολείς» προβολέα/ανακλαστήρα αποτελώντας κομμάτι των LED φωτισμών, αλλά και τη μεγάλη εισαγωγή αέρα που μας πάει –σχεδιαστικά- χρόνια πίσω.

Ακόμα, νέο είναι και το πολυόργανο με τη μορφή της TFT οθόνης των 4,3 ιντσών το οποίο διευκολύνει τη συνδεσιμότητα με το smartphone μέσω της εφαρμογής Rideology της Kawasaki. Εκεί, προβάλλονται πληροφορίες, όπως ενδείξεις αλλαγής ταχυτήτων, υπενθύμιση service, υπενθύμιση αλλαγής λαδιών, ένδειξη Λειτουργίας Οδήγησης, τηλεφωνικών κλήσεων, μηνυμάτων κτλ. Ενδιαφέρον έχει μεταξύ άλλων και η ένδειξη οικονομικής… οδήγησης.

Τα φρένα έρχονται από το μεγαλύτερο μέλος της Ninja οικογένειας – το ZX-10R- ενώ ο εξοπλισμός είναι αρκούντως πλούσιος με τις SFF-BP αναρτήσεις, το KQS (Kawasaki Quick Shifter), τον έλεγχο πρόσφυσης τριών επιπέδων (KTRC) και τις δύο λειτουργίες ισχύος. Τέλος, ελαστικά πρώτης τοποθέτησης είναι τα Pirelli Diablo Rosso IV.

Το Ninja ZX-6R του 2024 θα είναι διαθέσιμο σε δύο χρωματισμούς, μια πράσινη, αγωνιστική έκδοση σε Lime Green/Ebony συν μια πιο «stealth» έκδοση που συνδυάζει Metallic Graphite Grey και Metallic Diablo Black.

Kawasaki Ninja 650

kawa ninja 650

Πέρυσι η Kawasaki φρεσκάρισε ελαφρώς το Ninja 650 προσθέτοντας traction control (KTRC) με τρια επίπεδα ρύθμισης, σχηματίζοντας τη μορφή με την οποία συνεχίζει και φέτος την πορεία του στις αγορές του κόσμου.

Τα χρώματα που κυκλοφορούσαν στην έκδοση 2023, δηλαδή το πράσινο (Lime Green/Ebony) και το σκούρο γκρι ματ (Metallic Matte Graphenesteel Gray/Ebony), διατηρούνται και στη γκάμα του 2024, ενώ προστίθεται μια τρίτη επιλογή πάλι σε γκρι ματ βάση, Ebony/Candy Lime Green/Metallic Matte Dark Gray.

Kawasaki Ninja 40th Anniversary

kawa ninja zx10 40th anniv 1

H Kawasaki γιορτάζει το 2024 τα 40 χρόνια από την πρώτη παρουσίαση των μοτοσυκλετών «Ninja»: Πράγματι, το 1984 ήταν όταν παρουσιάστηκε για πρώτη φορά, η GPZ900R, το πρώτο μοντέλο που έφερε το όνομα Ninja -και έγινε πασίγνωστο, και από την συμμετοχή του στην ταινία «Top Gun». Για την περίσταση, η Kawasaki δημιούργησε δύο νέους επετειακούς χρωματισμούς, με τους οποίους θα στολίσει μοντέλα της σειράς Ninja.

Ο πρώτος χρωματισμός σε μπλε, λευκό και πράσινο έλκει έμπνευση από το ZXR750 του 1989, ένα μοντέλο που άφησε την δική του ιστορία. Τα μοντέλα που θα τον φορέσουν θα είναι τα ZX-10R, ZX-6R, ZX-4RR αλλά και το ZZR1400, το οποίο είναι ακόμα διαθέσιμο στην αγορά της Αμερικής. Ένα ειδικό λογότυπο για την περίσταση, θα βρίσκεται στα ρεζερβουάρ των μοτοσυκλετών, ενώ το πλαίσιο-ψαλίδι θα είναι βαμμένα ασημί, με πράσινο στους τροχούς.

Παράλληλα, οι Ninja 1000SX και Ninja 650 40th Anniversary αποκτούν τις δικές τους επετειακές εκδόσεις για τα 40χρονιά των Ninja, μόνο που εδώ η επιλογή ανατρέχει σε ένα άλλο ιστορικό μοντέλο της Kawasaki.

Το κοκκινόμαυρο σχέδιο (Firecracker Red και Ebony) εμπνέεται από το Kawasaki GPZ900R του 1985 και επενδύεται με την αυθεντική γραμματοσειρά της δεκαετίας του ’80 στο αυτοκόλλητο Ninja στο φέρινγκ, καθώς και την αναγραφή “Liquid-Cooled” (υγρόψυκτο) που σηματοδοτούσε μια μεγάλη τεχνολογική αλλαγή στις κορυφαίες μοτοσυκλέτες της δεκαετίας του 1980.

Kawasaki ZX-10RR Winter Test Edition

kawa zx10rr wintertest

Για το 2024 η Kawasaki παρουσίασε ένα ακόμα δίτροχο γλύκισμα, τη ZX-10RR με τον χρωματισμό των χειμερινών δοκιμών του WorldSBK, οι οποίες έλαβαν χώρα στην πίστα της Jerez.

Ο χρωματισμός είναι κατά κόρον μαύρος, με κίτρινες και γκρίζες λεπτομέρειες να σπάνε την μονοτονία, ενώ οι μοτοσυκλέτες χαρακτηρίζονται και από την ύπαρξη εξάτμισης της Akrapovic, αλλά και αριθμημένης πλάκας στο ρεζερβουάρ, που θα απεικονίζει ποιο ακριβώς από τα μόλις 25 κομμάτια παγκοσμίως, έχεις στην κατοχή σου.

Και επειδή, φυσικά, μιλάμε για μία σπέσιαλ μοτοσυκλέτα, οι ελάχιστοι τυχεροί αγοραστές θα έχουν την δυνατότητα να απολαύσουν ένα VIP πάσο, σε έναν οποιονδήποτε από τους αγώνες WSBK του 2024, με πρόσβαση στις hospitality εγκαταστάσεις της επίσημης ομάδας και στα paddocks της KRT.

Kawasaki Ninja 125

kawa ninja 125

Ο μικρότερος Ninja της Kawasaki είναι μικρός μόνο στον τετράχρονο μονοκύλινδρο 125 cc κινητήρα, αλλά στο μάτι παραμένει μια κανονικού μεγέθους σπορ μοτοσυκλέτα που έρχεται στην αγορά καλά εξοπλισμένη σε όλα τα επίπεδα.

Από τα ψηφιακά όργανα και το πλήρες φέρινγκ με γραφικά που εμπνέονται από τα μεγαλύτερα μοντέλα της γκάμας, ως το στάνταρ ABS, τη Uni-trak πίσω ανάρτηση και την Ergo-fit σέλα, το Ninja 125 είναι έτοιμο να μυήσει νέους αναβάτες στον κόσμο της εταιρείας που για χρόνια μονοπώλησε το WorldSBK.

Για το 2024 η Kawasaki διατηρεί τον υπάρχοντα πράσινο χρωματισμό (Lime Green/Ebony) και προσθέτει ένα νέο μαύρο (Metallic Spark Black/Metallic Graphite Gray) που αντηχεί το σχέδιο που επίσης ντεμπουτάρει φέτος με το ZX-10R.

KTM 990 RC R

ktm 990 rc r 1

Tο βασικό KTM 990 RC R, το οποίο πρόκειται να μπει στην παραγωγή από το Mattighofen στις αρχές του 2025, είναι μια Supersport με έγκριση για χρήση στο δρόμο.

Η μοτοσυκλέτα αντιπροσωπεύει τη φυσική εξέλιξη της τρέχουσας σειράς KTM RC, ωστόσο οι σπορ δυνατότητες της επιτρέπουν μια απλή μετατροπή σε έκδοση KTM 990 RC R TRACK, την αγωνιστική έκδοση που θα κάνει το ντεμπούτο της το δεύτερο τρίμηνο του 2025.

Το ομολογκαρισμένο για το δρόμο KTM 990 RC R διαθέτει τον κινητήρα LC8c βελτιωμένο στη ροπή στρέψης (103 Nm στις 10.500 σ.α.λ.) και με 128 PS ισχύος, ενώ χρησιμοποιεί σύστημα ταχυτήτων που μπορεί να αλλάξει σε αγωνιστική διάταξη, στον βασικό εξοπλισμό.

Το ατσάλινο πλαίσιο έχει σχεδιαστεί με μπροστόβαρη κατανομή βάρους και ενισχυμένη ακαμψία, με υποπλαίσιο από χυτό αλουμίνιο, πλήρως ρυθμιζόμενη ανάρτηση WP APEX Open Cartridge και ελαφριές ζάντες από χυτό αλουμίνιο.

Η κληρονομιά του MotoGP είναι εμφανής με τα πτερύγια αεροδυναμικής, φτιαγμένα στην αεροδυναμική σήραγγα που παρέχουν σταθερότητα στο φρενάρισμα και στις στροφές. Οι τροποποιήσεις της έκδοσης KTM 990 RC R TRACK αφαιρούν τα απαραίτητα για τον δρόμο, ενσωματώνουν προστατευτικά εξαρτήματα, τελειοποιούν τις ρυθμίσεις, προσαρμόζουν περαιτέρω και αναθεωρούν το αγωνιστικό πλαίσιο, συμπεριλαμβανομένου ενός πλήρους συστήματος εξάτμισης.

Με τη νέα αυτή Supersport μοτοσυκλέτα η ΚΤΜ έχει ως στόχο να συμμετάσχει από το 2025 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα WorldSSP.

KTM RC 125 / 200 / 390

ktm rc390 2

Για το 2024, η KTM ανανεώνει την παλέτα των χρωμάτων και των γραφικών της RC σειράς της, αντλώντας έμπνευση από τις Factory Racing δραστηριότητες της.

Κατά τα άλλα, η γκάμα παραμένει αμετάβλητη, μένοντας στα ίδια μορφολογικά και τεχνικά χαρακτηριστικά. Συγκεκριμένα, το RC 390 λαμβάνει δύο νέους συνδυασμούς χρωμάτων, με επιλογές πορτοκαλί με μπλε και πορτοκαλί με μαύρο και διαθέτοντας αμφότεροι πορτοκαλί πλαίσια. Η πορτοκαλί/μαύρη εκδοχή διαφοροποιείται στις πορτοκαλί ζάντες.

Το RC 200 βλέπει επίσης επάνω του δύο νέους χρωματισμούς, με ένα παρόμοιο μπλε/πορτοκαλί μοτίβο, μαζί με μια ασπρόμαυρη προσθήκη που παραπέμπει στα γραφικά του KTM RC 8C. Στο 200άρι, το πλαίσιο είναι μαύρο και το υποπλαίσιο πορτοκαλί.

Τέλος, το RC 125 έρχεται επίσης μαύρο-πορτοκαλί και μπλε-πορτοκαλί, συνοδευόμενο από μαύρες ζάντες, πλαίσια αλλα και σκουρόχρωμους ανεμοθώρακες τους οποίους συναντάμε και στα προαναφερθέντα μοντέλα.

Moto Morini Corsaro Sport 750

moto morini 2024 31

Ολοκαίνουργια σχεδίαση, ολοκαίνουργιος κινητήρας εξολοκλήρου ανεπτυγμένος στην Ιταλία, και μία ολοκαίνουργια εποχή για τη Moto Morini, που εμπλουτίζει σημαντικά τη γκάμα της.

Με το νέο Corsaro Sport 750 η Moto Morini μπαίνει στην κατηγορία των supersport μεσαίου κυβισμού, διαφέροντας μάλιστα εμφατικά από τη νόρμα. Εδώ δε μιλάμε για δικύλινδρο εν σειρά κινητήρα, αλλά για V2 μοτέρ 90 μοιρών που αποδίδει 96 ίππους, ενώ μπορεί να περιοριστεί και στους 48 για οδήγηση με δίπλωμα A2.

O κινητήρας είναι ανεπτυγμένος εξολοκλήρου στην Ιταλία, ενώ ενσωματώνει τεχνικές επιλογές όπως ο αντίστροφα περιστρεφόμενος στροφαλοφόρος άξονας και το ξηρό κάρτερ.

Στο πλαίσιο χρησιμοποιείται συνδυασμός αλουμινίου-ατσαλιού, το ψαλίδι είναι αλουμινένιο και οι αναρτήσεις πλήρως ρυθμιζόμενες. Δύο δίσκοι φρένων εμπρός και ένας πίσω αναλαμβάνουν την πέδηση (320 χιλιοστά εμπρός, 220 χιλιοστά πίσω), ενώ οι δαγκάνες προέρχονται από την Brembo.

To βάρος της μοτοσυκλέτας ανακοινώνεται ως “λιγότερο από 200 κιλά”, με ύψος σέλας στα 840 χιλιοστά και μεταξόνιο στα 1,462.

MV Agusta Superveloce 1000 Serie Oro

mv agusta 2024 12

Αν κάτι γνωρίζει καλά η MV Agusta είναι το πώς να κατασκευάζει σπάνιες και εξωτικές σπορ μοτοσυκλέτες περιορισμένης παραγωγής που εξαφανίζονται εν ριπή οφθαλμού παρά τις αλμυρότατες τιμές τους που απευθύνονται σε πολύ λίγους.

Στην περσινή έκθεση EICMA στο Μιλάνο η Superveloce 1000 Serie Oro έκλεψε τα φώτα της δημοσιότητας με ένα εντυπωσιακότατο σύνολο που παντρεύει τον κινητήρα της Brutale 1000 RR με την κλασική εμφάνιση της Superveloce 800 ως παραπομπή στις θρυλικές MV 500 που πριν μισό αιώνα μεγαλουργούσαν στο παγκόσμιο πρωτάθλημα και το 1972 έγιναν οι πρώτες αγωνιστικές μοτοσυκλέτες που φόρεσαν αεροδυναμικά φτερά.

Η Superveloce 1000 Serie Oro λοιπόν αντλεί τη δύναμή της από έναν τετρακύλινδρο σε σειρά κινητήρα 998 cc που αποδίδει 208 hp στις 13,000 rpm και 11.9 kgm στις 11,000 rpm, ενώ με το αγωνιστικό κιτ που τη συνοδεύει φτάνει ως 212 hp.

Εξοπλίζεται με πληρέστατο πακέτο ηλεκτρονικών βοηθημάτων, ηλεκτρονικές αναρτήσεις Öhlins που περιλαμβάνουν πιρούνι Nix EC, αμορτισέρ EC TTX και σταμπιλιζατέρ τιμονιού, φρένα Brembo Stylema και εξάτμιση τιτανίου Arrow, ενώ είναι λουσμένη στο ανθρακόνημα που αποτελεί το υλικό κατασκευής για πάνω από 40 εξαρτήματα της μοτοσυκλέτας.

Πάνω απ’ όλα όμως, η Superveloce 1000 Serie Oro ξεχωρίζει από την αεροδυναμική της, καθώς ντύνεται με ανθρακονημάτινα φτερά που, κατά την MV Agusta, παράγουν κάθετη δύναμη (downforce) 39.2 κιλών στα … 199 mph, δηλαδή στα 320 km/h!

Αυτά ωστόσο είναι γνωστά τεχνικά στοιχεία που είχαν δοθεί στη δημοσιότητα στην περσινή EICMA. Η φετινή είδηση είναι πως, παρουσία του σπουδαίου πρωταθλητή Giacomo Agostini, αποκαλύφθηκε το χρονοδιάγραμμα παραγωγής της μοτοσυκλέτας που θα αρχίσει να διατίθεται μέσα στο τρίτο τρίμηνο του 2024, δηλαδή το ερχόμενο Καλοκαίρι.

Προς το παρόν δε γνωρίζουμε πόση ακριβώς θα είναι η περιορισμένη παραγωγή ούτε η τιμή της, στοιχεία που λογικά θα γίνουν γνωστά όταν με το καλό θ’ ανοίξει η ηλεκτρονική φόρμα παραγγελιών της Superveloce 1000 Serie Oro – για να εξαφανιστεί σε μερικές ώρες, ως είθισται με τα εκλεκτά σπεσιαλάκια της MV Agusta.

MV Agusta Superveloce 98 Limited Edition

mv agusta 2024 16

Ακόμα μία Limited Edition μοτοσυκλέτα από την MV Agusta, αυτή την φορά τιμώντας το παρελθόν της και το όνομα «98» που χαρακτήρισε τον πρώτο κινητήρα της ιστορίας της, σε μια συλλεκτική κατασκευή που θα παραχθεί σε μόλις 300 κομμάτια για όλον τον κόσμο.

Οι κύριες διαφορές σε σχέση με τη βασική έκδοση έχουν να κάνουν με το χρώμα και την εμφάνιση. Ο χρωματικός συνδυασμός που βλέπουμε εδώ έχει το όνομα Rosso Verghera και αναφέρεται στον αρχικό χρωματισμό της MV Agusta 98 που δημιουργήθηκε πριν από 80 χρόνια. Η βαφή γίνεται εξολοκλήρου με το χέρι, σε πολλαπλά στάδια και περιλαμβάνει ματ βαφή δύο συστατικών που καλύπτεται από γυαλιστερό βερνίκι. Η ουρά διακοσμείται από την παρουσία του αριθμού 98 και, φυσικά, των χρωμάτων της ιταλικής σημαίας. Στην άνω τιμονόπλακα, αναγράφεται ο αριθμός παραγωγής της μοτοσυκλέτας, μαζί με ακόμα μία αναφορά στον κυβισμό του πρώτου ιστορικού κινητήρα.

Η μηχανολογική βάση της μοτοσυκλέτα παραμένει όμοια με αυτήν της Superveloce. Ο τρικύλινδρος εν σειρά κινητήρας των 798 cc αποδίδει 147 ίππους στις 13,000 rpm, με τη ροπή να κορυφώνεται στα 9 kgm στις 10,100 rpm. Το στεγνό βάρος του μοντέλου ανακοινώνεται στα 173 κιλά, όμως μπορεί να κατέβει ακόμα και στα 165 με το αγωνιστικό κιτ, το οποίο συμπεριλαμβάνει μια εξάτμιση Arrow με 3 ασύμμετρες απολήξεις και αγωνιστική ECU.

Στα φρένα συναντάμε το όνομα της Brembo, ενώ τις αναρτήσεις έχουν αναλάβει οι Marzocchi και Sachs, εμπρός και πίσω αντίστοιχα. Τα ελαστικά πρώτης τοποθέτησης, είναι τα Pirelli Diablo Rosso IV Corsa.

Στον επιμέρους εξοπλισμό βρίσκουμε οθόνη TFT 5.5 ιντσών που μπορεί να συνδεθεί με κινητό τηλέφωνο, αλλά και με ειδικό δορυφορικό αντικλεπτικό σύστημα εντοπισμού.

Στο προαναφερθέν αγωνιστικό κιτ, που περιλαμβάνεται στην αγορά της μοτοσυκλέτας, περιέχονται επίσης κάλυμμα του οχήματος, κάλυμμα ουράς αλλά και πιστοποιητικό αυθεντικότητας.

QJMOTOR SRK 1000 RC

qjmotor srk 1000 rc 1

Η μοτοσυκλέτα της QJMOTOR που τράβηξε περισσότερο τα φώτα της δημοσιότητας στην EICMA ήταν η ιδιαίτερη SRK1000 RC, βγαλμένη από το ιταλικό στούντιο C-Creative καθώς και από τη συνεργασία με την MV Agusta, σε κινητήρα της οποίας βασίζεται η ανάλογη μονάδα της QJMOTOR.

Πρόκειται για τον τετρακύλινδρο εν σειρά 1,078 cc που πρωτοφορέθηκε από τη MV Agusta στην F4 CC το 2006 (με 183 hp) και στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε πολύ και σε μοντέλα Brutale. Στη σύγχρονη αναβίωσή του από την QJMOTOR ο κινητήρας αποδίδει μέγιστη ισχύ 144 hp και μέγιστη ροπή 11.5 kgm σε μια μοτοσυκλέτα με υγρό βάρος 198 κιλά.

Στις αναρτήσεις συναντάμε ένα ρυθμιζόμενο ανεστραμμένο πιρούνι της Marzocchi και ένα monoshock αμορτισέρ με μοχλικό. Το σύστημα πέδησης είναι σχεδιασμένο από τη Brembo με δύο δίσκους 320 mm μπροστά και έναν 260 mm πίσω και υποστήριξη με σύστημα ABS. Ακόμα, το SRK1000 RC διαθέτει επίσης πλήρως LED φωτισμό και στη θέση των οργάνων μια οθόνη TFT.

Ο στάνταρ εξοπλισμός της μοτοσυκλέτας θα είναι αρκούντως πλούσιος καθώς αναμένεται να περιλαμβάνει όλα τα προηγμένα ηλεκτρονικά που προβλέπονται σ’ αυτό το επίπεδο απόδοσης, διανθισμένος με μερικές εκπλήξεις όπως κάμερες εμπρός και πίσω.

Η σχεδίαση είναι ιδιαίτερη και τραβά διαφορετικό δρόμο από τα 800 και 900 RR, με επιμήκεις προβολείς, ψηλά τοποθετημένη διπλή εξάτμιση και μονόμπρατσο ψαλίδι.

Παρουσία στους ευρωπαϊκούς δρόμους δεν αναμένεται σύντομα πάντως καθώς, στα λιγοστά ανακοινωθέντα τεχνικά χαρακτηριστικά, δίπλα στο κουτάκι “προδιαγραφές” έχει μια παύλα αντί του “Euro 5” που επιδεικνύουν αρκετά άλλα μοντέλα της QJMOTOR.

QJMOTOR SRK 900 RR

qj srk 921 rr 2

Η QJMOTOR παρουσίασε σε ειδική εκδήλωση στο Hangzhou της Κίνας τη νέα της supersport, SRK 921 RR και λίγο καιρό αργότερα την εμφάνισε και στην EICMA 2023, ως SRK 900 RR.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον επικεντρώνεται στον κινητήρα που και εδώ ο προέρχεται από την MV Agusta, όπως υπονοεί σχεδιαστικώς και η εξάτμιση με την τετραπλή απόληξη χαμηλά στη δεξιά πλευρά της μοτοσυκλέτας.

Πρόκειται ωστόσο για παλιότερη μονάδα και όχι φυσικά τον ολοκαίνουργιο του περσινού πρωτοτύπου Concept 921 S που ακόμη δεν έχει φτάσει σε μοντέλο παραγωγής από τους Ιταλούς.

Συγκεκριμένα, με αυτόν τον ακριβή κυβισμό η MV Agusta είχε παρουσιάσει το 2011 τη Brutale 920 ως ηπιότερη παραλλαγή της τότε κορυφαίας 1090 (με τον τετρακύλινδρο των 1,078 cc) με μικρότερη διάμετρο εμβόλων και ίδια διαδρομή – όπως ακριβώς προέκυψε και το μοτέρ της Brutale 990 για μια τριάδα κινητήρων με κοινούς στροφάλους.

Στην προκειμένη περίπτωση η QJMOTOR χρησιμοποιεί τον μικρότερο εκ των τριών με 921 cc και απόδοση 127.4 hp στις 10,000 rpm και 11.9 kgm στις 8,000 rpm.

Εντυπωσιακή στην σχεδίαση, η SRK 900 RR φέρει αεροδυναμικά φτερά και μονόμπρατσο ψαλίδι πίσω, επώνυμο εξοπλισμό με ρυθμιζόμενες αναρτήσεις Marzocchi και φρένα Brembo, traction control, cornering ABS, αισθητήρες πίεσης ελαστικών, μεγάλη οθόνη με συνδεσιμότητα, αλλά και άλλα ηλεκτρονικά κόλπα όπως μπροστινή κάμερα.

QJMOTOR SRK 800 RR

qjmotor srk 800 rr 1

Με έναν καινούργιο τετρακύλινδρο σε σειρά κινητήρα η QJMOTOR συμπληρώνει το τρίπτυχο SRK 1000, 900 και 800 ενόψει 2024.

Η SRK 800 RR είχε εμφανιστεί για πρώτη φορά νωρίτερα το 2023 στην Κίνα, ενώ έδωσε το παρόν και στην πρόσφατη EICMA συνοδευόμενη από μερικά τεχνικά στοιχεία. Με χωρητικότητα 778 cc ο νέος τετρακύλινδρος της QJMOTOR αποδίδει 101 ίππους στις 10,000 σ.α.λ. για υγρό βάρος 207 κιλών, συμπεριλαμβανομένου γεμισμένου 16λιτρου ρεζερβουάρ καυσίμου.

Πιθανότατα αυτός είναι ο μόνος εκ των τριών νέων τετρακύλινδρων της QJMOTOR που δεν προέρχεται από την MV Agusta, καθώς πρόκειται για δικό της μοτέρ που κατά τον κινέζικο Τύπο έχει βασιστεί στο Honda CBR650R, αλλά με πάρα πολλές δομικές αλλαγές καθώς ο μεγαλύτερος κυβισμός επήλθε με αύξηση της διαδρομής για την ίδια διάμετρο εμβόλων.

Σχεδιαστικά η QJMOTOR υιοθετεί μια οικεία σιλουέτα καθώς δανείζεται τις ίδιες γραμμές με την SRK600RR που είχε επίσης δείξει στην Κίνα τον περασμένο χειμώνα, επενδύοντας τη μοτοσυκλέτα της και με αεροδυναμικά φτερά στο φέρινγκ.

Από πλευράς εξοπλισμού ποντάρει σε πασίγνωστες φίρμες, όπως η Brembo στα φρένα, η Marzocchi στις αναρτήσεις, η Bosch με Cornering ABS και η Dunlop στα λάστιχα.

Το ευρωπαϊκό μέλλον της νέας SRK800RR έχει ήδη στρωθεί στις πίστες του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Supersport (WorldSSP) όπου ήδη κάνει τα πρώτα της αγωνιστικά βήματα απέναντι σε Ducati Panigale V2, Kawasaki Ninja ZX-6R, MV Agusta F3, Triumph Speed Triple 765 RS και Yamaha R6 – δηλαδή στα πολύ βαθιά με το καλημέρα.

QJMOTOR SRK 125 R

qjmotor srk 125 r

Η σπορ οικογένεια της QJMOTOR υποδέχεται τον βενιαμίν της, SRK 125 R. Χτίζεται γύρω από έναν υγρόψυκτο μονοκύλινδρο κινητήρα, με απόδοση 15 hp και 1.3 kgm για 160 υγρά κιλά, ωστόσο δεν είναι ξεκάθαρο αν πρόκειται για την ίδια μονάδα που γνωρίζουμε από το γυμνό SRK 125 S.

Ακόμη και με το μάτι μπορούμε να διακρίνουμε πως πλαίσιο και αναρτήσεις είναι διαφορετικές στο SRK 125 R απ’ ότι στο S, με το ψαλίδι πίσω να εδράζει σε διάταξη cantilever το ένα αμορτισέρ, ενώ στα φρένα ξεχωρίζει ο μεγάλος μπροστινός δίσκος των 320 mm με διπίστονη δαγκάνα.

Το SRK 125 S ζυγίζει 160 υγρά κιλά, χωρά 12.5 λίτρα καυσίμου, κυλά σε 17άρες ζάντες (110/80, 130/70) και ανακοινώθηκε σε τρεις χρωματικές επιλογές – μαύρο, κόκκινο, λευκό – και προδιαγραφές Euro 5. Δεν αποκλείεται δηλαδή να το δούμε και στα μέρη μας.

Suzuki GSX1300R Hayabusa 25th anniversary

hayabusa anniv 2

H εμφάνιση της πρώτης γενιάς Hayabusa το 1999 όρισε την κατηγορία των “Ultimate Sport” και σήμερα βρισκόμαστε αισίως στην τρίτη γενιά του μοντέλου, η οποία αποκαλύφθηκε το 2021.

Τη συμπλήρωση 25 ετών από το 1999 ως το 2024 τιμά η νέα επετειακή έκδοση Hayabusa GSX1300R 25th anniversary με τον ειδικό χρωματισμό Glass Blaze Orange και Glass Sparkle Black, η οποία θα παραχθεί σε 25 μόλις κομμάτια για όλον τον κόσμο.

Το επετειακό μοντέλο της Suzuki συνεχίζει να κινείται από έναν μυώδη τετρακύλινδρο σε σειρά κινητήρα 1,340 cc που αποδίδει 188 hp και πάνω από 15 kgm ροπής.

Αυτή η ειδική έκδοση του Gen-III Hayabusa έχει επετειακά λογότυπα τοποθετημένα σε διάφορα σημεία της μοτοσυκλέτας, επιλεγμένα εξαρτήματα με ειδικό φινίρισμα με χρώμα ανοδιωμένου χρυσού, ενώ στον εξοπλισμό περιλαμβάνεται και το κάλυμμα θέσης συνεπιβάτη.

Suzuki GSX-8R

suzuki gsx 8r 3

Η Suzuki παρουσίασε το νέο GSX-8R 2024 προσθέτοντας στη γκάμα της μια σπορ μοτοσυκλέτα με ισχυρή χρηστική πλευρά. Το νέο μοντέλο, όπως είναι αναμενόμενο, βασίζεται βαρέως στο υπάρχον GSX-8S αλλά και στα V-Strom 800 όσον αφορά τον κινητήρα.

Χρησιμοποιεί τον ίδιο δικύλινδρο εν σειρά των 776 cc με απόδοση 83 hp και 8 kgm. Τα ηλεκτρονικά ελέγχου SIRS περιλαμβάνουν τις τρεις γνωστές χαρτογραφήσεις ισχύος A-B-C, αλλά και τρία επίπεδα traction control με δυνατότητα απενεργοποίησης. Επιπλέον περιλαμβάνεται και quick shifter στον βασικό εξοπλισμό.

To πλαίσιο είναι ατσάλινο σωληνωτό και συνεργάζεται με αλουμινένιο ψαλίδι στην πίσω ανάρτηση. Οι τελευταίες προέρχονται από τη Showa με μη ρυθμιζόμενο ανεστραμμένο πιρούνι εμπρός και αμορτισέρ ρυθμιζόμενο στην προφόρτιση. Το φρενάρισμα αναλαμβάνουν δύο δίσκοι 310 χιλιοστών εμπρός, με δαγκάνες ακτινικές 4πίστονες της Nissin, ενώ πίσω συναντάμε μονό δίσκο 240 χιλιοστών με δαγκάνα ενός εμβόλου.

Το μοντέλο φέρει επίσης οθόνη TFT ενδείξεων. Στην εμφάνιση οι αλλαγές προς το πιο σπορ είναι εμφανείς, με την χρήση πλήρους φέρινγκ με σχεδίαση εμπνευσμένη από τα GSX-R και κλιπ-ον. Το ύψος σέλας ανακοινώνεται στα 810 χιλιοστά, ενώ τα μαρσπιέ βρίσκονται στην ίδια θέση με αυτά του GSX-8S, προφανώς στην προσπάθεια εξασφάλισης μιας πιο “πολιτισμένης” εργονομίας.

Triumph Daytona 660

triumph daytona 660 4

Βασισμένη στον τρικύλινδρο κινητήρα 660 cc της Triumph, η νέα Daytona αφήνει στην ιστορία το σκληροπυρηνικό παρελθόν της και ξανασυστήνεται ως μια σπορ μοτοσυκλέτα με αυξημένο το αίσθημα πρακτικότητας.

Πρόκειται για ένα όνομα με σημαντική ιστορία για την εταιρεία του Hinckley που με αυτό βάφτισε τις supersport της νέας εποχής της, πρώτα ως τετρακύλινδρες σε 600 και 650 κυβικά, έπειτα τρικύλινδρη στα 675 κυβικά μέχρι τη διακοπή της παραγωγής της.

Η νέα Daytona 660 ακολουθεί σχεδιαστικά τη χαρακτηριστική μορφή των προκατόχων της, με το απαραίτητο φρεσκάρισμα για το 2024. Τα φωτιστικά σώματα είναι LED, ενώ θα έρχεται σε τρεις μονόχρωμες επιλογές με έντονα γραφικά “660”.

Ο γνωστός τρικύλινδρος εν σειρά κινητήρας των 660 κυβικών, είναι ισχυρότερος από αυτόν των Tiger 660 και Trident 660, αποδίδοντας 95 ίππους στις 11,250 στροφές, με τον κόφτη να επεμβαίνει στις 12,650. Η μέγιστη ροπή αγγίζει τα 7 kgm, ενώ πάνω από το 80% αυτής “είναι διαθέσιμο από τις 3,125 στροφές”, προφανώς στοχεύοντας σε έναν απόλυτα ελαστικό κινητήρα που μπορεί να χρησιμοποιείται και μακριά από τις υψηλές στροφές του.

Ο συμπλέκτης είναι ολίσθησης-υποβοήθησης και εξατάχυτο κιβώτιο μπορεί να εξοπλιστεί και quickshifter από τη λίστα του προαιρετικού εξοπλισμού. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η Triumph ανακοινώνει ότι τα διαστήματα μεταξύ των μεγάλων σέρβις ορίζονται στα 16,000 χιλιόμετρα ή στους 12 μήνες, όποιο έρθει πρώτο.

Στα ηλεκτρονικά βοηθήματα περιλαμβάνεται traction control με δυνατότητα απενεργοποίησης, ενώ η απόδοση ρυθμίζεται σε τρεις χαρτογραφήσεις ισχύος (Sport, Road, Rain) χάρη στο πλήρως ηλεκτρονικό γκάζι ride-by-wire.

Εργονομικώς η νέα Daytona 660 2024 φορά κλιπόν για σπορ θέση οδήγησης, αλλά χωρίς υπερβολές καθώς η Triumph δηλώνει πως η θέση του αναβάτη έχει μελετηθεί με γνώμονα την άνεση σε πολύωρη οδήγηση. Το ύψος σέλας είναι στα 810 χιλιοστά, ενώ στον προαιρετικό εξοπλισμό υπάρχει και χαμηλότερη επιλογή στα 785 χιλιοστά.

Στις αναρτήσεις η Triumph επιστρατεύει ένα δίδυμο της Showa με ανεστραμμένο πιρούνι 41 χιλιοστών και ένα αμορτισέρ πίσω, ενώ οι μόνη διαθέσιμη ρύθμιση είναι η προφόρτιση πίσω με απομακρυσμένο ρυθμιστή. Στα φρένα, εμπρός χρησιμοποιούνται ακτινικές τετραπίστονες δαγκάνες που δαγκώνουν δίσκους 310 χιλιοστών. Το σύστημα περιλαμβάνει μονάδα ABS της Continental, στάνταρ μεταλλικά σωληνάκια εμπρός, ενώ τα ελαστικά πρώτης τοποθέτησης είναι τα νέα Michelin Power 6. Το βάρος της Daytona 660 ανακοινώνεται στα 201 κιλά έτοιμη για οδήγηση.

Οι ενδείξεις απεικονίζονται σε μια οθόνη παρόμοια με αυτή της Trident 660, με τη δυνατότητα σύνδεσης με κινητό τηλέφωνο να προσφέρεται χωριστά στον προαιρετικό εξοπλισμό ανοίγοντας δυνατότητες πλοήγησης turn-by-turn, ακρόασης μουσικής και χρήσης τηλεφώνου.

Πλούσια ανακοινώνεται και η λίστα των έξτρα που μπορείς να αποκτήσεις για τη νέα Daytona 660 2024, στα οποία αναφέρονται μεταξύ άλλων: θερμαινόμενα γκριπ, κάλυμμα ουράς, θερμαινόμενα γκριπ, θύρα παροχής ρεύματος USB κάτω από τη σέλα, σύστημα απεικόνισης πίεσης ελαστικών TPMS, διάφορες επιλογές αποσκευών, συναγερμός με GPS Tracker και ποικιλία billet αξεσουάρ έτοιμα για χρήση και στην πίστα όπως τάπα λαδιού, μπομπίνες για Paddock stand και δοχείο υγρών φρένων πίσω.

Voge 525RR

voge 525rr 1

Διεκδικώντας μερίδιο στην κατηγορία των σπορ μοτοσυκλετών μεσαίου κυβισμού η Voge παρουσίασε την νέα 525RR.

Ο κινητήρας είναι δικύλινδρος εν σειρά, όμοιος με αυτόν που έχουμε γνωρίσει στην 525 γκάμα της εταιρείας με μέγιστη απόδοση 48 hp και 4.5 kgm για 172 υγρά κιλά. Αν και ο κινητήρας στην αυθεντική κινέζικη μορφή του φτάνει ως τους 55 ίππους, ο περιορισμός της ισχύος του κρίθηκε απαραίτητος ώστε να μπορέσει να διατεθεί εντός των προδιαγραφών των ευρωπαϊκών διπλωμάτων οδήγησης Α2.

Η δύναμη του δικύλινδρου μπορεί να ρυθμιστεί σε τρία προφίλ απόδοσης (modes) και καλύπτεται με σύστημα traction control που διαθέτει δυνατότητα απενεργοποίησης.

Το πλαίσιο του 525RR είναι ατσάλινο, ενώ στις αναρτήσεις χρησιμοποιούνται ανεστραμμένο πιρούνι KYB εμπρός και monoshock αμορτισέρ πίσω με μοχλικό. Στο εμπρός φρένο ξεχωρίζει η ακτινική τετραπίστονη δαγκάνα της Brembo σε έναν δίσκο 320 χιλιοστών, ενώ το πίσω φρένο φέρει δαγκάνα Nissin ενός εμβόλου και δίσκο 240 χιλιοστών. Φυσικά υπάρχει υποστήριξη από δικάναλο σύστημα ABS που επίσης μπορεί να απενεργοποιηθεί για οδήγηση σε πίστα.

Στον εξοπλισμό του μοντέλου περιλαμβάνονται μία έγχρωμη οθόνη TFT 5 ιντσών με συνδεσιμότητα Bluetooth, παροχή ρεύματος USB και LED φωτιστικά σώματα.

Αξίζει να σημειωθεί η ύπαρξη αεροδυναμικών στοιχείων στο φέρινγκ, τόσο για στυλιστική βελτίωση όσο και για καλύτερη συμπεριφορά σε ταχύτητες κοντά στην τελική του που ανακοινώθηκε στα 190 km/h, καθώς και η εργοστασιακή επιλογή των εξαίρετων ελαστικών Pirelli Diablo Rosso III σε διαστάσεις 120/70-17 και 160/60-27 μπροστά και πίσω αντίστοιχα.

Το εντυπωσιακό κόκκινο 525RR έκανε το ευρωπαϊκό ντεμπούτο του στην EICMA και αναμένεται κανονικά στην Ευρώπη, ωστόσο ακόμη δεν έχουμε τις απαραίτητες πρακτικές πληροφορίες που θέλουμε για τη χώρα μας. Όταν με το καλό έρθει πιθανότατα θα δούμε και το δεύτερο χρώμα με το οποίο διατίθεται στην Κίνα, το εξίσου γοητευτικό στο μάτι μαύρο.

Yamaha R1 GYTR 25th Anniversary

yamaha r1 anniversary 2

Για την 25η επέτειο της YZF-R1 η Yamaha Motor Europe προσέφερε μια μοναδική ευκαιρία να αποκτήσει κανείς μια μοτοσυκλέτα πραγματικά πολύ κοντά στις προδιαγραφές του WorldSBK.

Για να γιορτάσει την επέτειο 25 ετών από την παρουσίαση της R1, η Yamaha Motor Europe παρουσίασε μιαν αποκλειστική σειρά 25 R1 με όλα τα κομμάτια της συλλογής GYTR PRO, οι οποίες θα συναρμολογηθούν εξ ολοκλήρου στο χέρι από πεπειραμένους τεχνικούς σε ένα από τα 25 GYTR PRO Shops της Ευρώπης και θα είναι αυτομάτως αναγνωρίσιμες από απόσταση χάρη στα μοναδικά, αφιερωματικά χρώματα που θα διακοσμήσουν τα ανθρακονημάτινα φέρινγκ τους.

Η συλλογή GYTR PRO για την R1 περιλαμβάνει πολλά εξαρτήματα όπως, μεταξύ πολλών άλλων, το ελαφρύ και ανθεκτικό ανθρακονημάτινο υποπλαίσιο που σχεδιάστηκε για να φιλοξενήσει το τροποποιημένο δοχείο βενζίνης με χαμηλότερο κέντρο βάρους, κεντρική ηλεκτρονική μονάδα Magneti Marelli ECU, πιρούνι Öhlins FGR και αμορτισέρ TTX, ένα ψαλίδι που αναπτύχθηκε ειδικά για το WorldSBK, εξαρτήματα Brembo για αγωνιστική βελτίωση του φρεναρίσματος, καθώς και ανθρακονημάτινα φέρινγκ μεγάλης αντοχής, μικρού βάρους και ειδικά σχεδιασμένα μαζί με τον ανεμοθώρακα για βέλτιστη αεροδυναμική απόδοση.

Επιπλέον μπορεί κανείς να βρει την προγραμματιζόμενη μονάδα ελέγχου GYTR PRO Electronic System (GPES) που εξελίχθηκε για τις ομάδες της Yamaha στα παγκόσμια WorldSBK κι Endurance και εξοπλίζεται με κορυφαίας τεχνολογίας ηλεκτρονικά βοηθήματα όπως anti-wheelie, launch control, διαχείριση φρένου κινητήρα, ρυθμιζόμενη τροφοδοσία και traction control.

Καθένας από τους 25 νέους ιδιοκτήτες R1 GYTR PRO 25th Anniversary θα έχει την ευκαιρία να περάσει μια μέρα στην πίστα με μια ομάδα μηχανικών της Yamaha που θα στήσουν τις μοτοσυκλέτες ακολουθώντας την ίδια ακριβώς διαδικασία των εργοστασιακών αναβατών.

Φυσικά οι 25 διαθέσιμες μοτοσυκλέτες έγιναν ανάρπαστες λίγα μόλις λεπτά αφότου άνοιξε η ηλεκτρονική φόρμα παραγγελιών της Yamaha και παρά την εξωφρενική τιμή των €159,000!

Yamaha XSR900 GP

yamaha xsr900 gp 4

Επιβεβαιώνοντας τις επίμονες φήμες για την κυκλοφορία μίας ρετρό ρέπλικας με τον τρικύλινδρο κινητήρα CP3, η Yamaha αποκάλυψε το νέο XSR900 GP για να θυμηθούν οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι.

Η εμφάνιση της μοτοσυκλέτας παραπέμπει στις αγωνιστικές των δεκαετιών 1980 και ’90, όταν οι χορηγίες από εταιρείες τσιγάρων ήταν ο κανόνας – αυτός ο χρωματισμός του κόκκινου, κίτρινου και λευκού εμπνέεται από τα ανάλογα χρώματα εποχής της Marlboro. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η Yamaha είχε πρωτοπορήσει και τεχνικά την εποχή εκείνη, αφού τα περίφημα Deltabox πλαίσια της, ξεκίνησαν να αναπτύσσονται το 1982, από την παρουσίαση της αγωνιστικής YZR500 OW61 και μετά.

Τα ρετρό στοιχεία δε σταματούν στον χρωματισμό, αφού το σχήμα των φέρινγκ, τα μπράτσα στήριξης της ζελατίνας και της μάσκας, ο τρόπος στήριξης των οργάνων και η επιλογή ενός μικρού, τετράγωνου φωτιστικού εμπρός αντί για το μεγάλο κυκλικό της XSR σειράς, είναι μερικά ακόμα στοιχεία από το παρελθόν.

Στην ίδια κατεύθυνση δείχνει η νέα σέλα, όπως και η ουρά με πίσω μαξιλαράκι και τα number plates. Για όποιον επιθυμεί, θα υπάρχει στον εξτρά εξοπλισμό και το υπόλοιπο κοστούμι που ντύνει τη μοτοσυκλέτα από τη μέση και κάτω, καλύπτοντας και τον κινητήρα.

Το μοτέρ και το πλαίσιο προέρχονται αυτούσια από το XSR900 όμως το υποπλαίσιο είναι νέο, ενώ η βάση του τιμονιού είναι κατασκευασμένη από αλουμίνιο. Κοινές παραμένουν επίσης οι πλήρως ρυθμιζόμενες αναρτήσεις της ΚΥΒ , όπως και οι χυτοί (Spin Forged) τροχοί που για την περίσταση έχουν κόκκινο χρώμα και ντύνονται με ελαστικά Bridgestone Battlax S23.

Η θέση οδήγησης έχει γίνει πιο σπορ χάρη στη χρήση κλιπ-ον, ενώ τα μαρσπιέ μπορούν να ρυθμιστούν σε δύο διαφορετικές θέσεις.

Αν και η σχεδίαση αποπνέει έναν ρετρό αέρα, τα σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα που επιβάλλει η εποχή είναι παρόντα. Μέσω της πλατφόρμας Yamaha Ride Control (YRC), ο αναβάτης έχει στην διάθεση του τρεις προκαθορισμένες και δύο ρυθμιζόμενες χαρτογραφήσεις λειτουργίας όπως στα ΜΤ-09. Ο αναβάτης μπορεί να επιλέξει τις δικές του ρυθμίσεις για το Traction Control, το σύστημα ελέγχου ολίσθησης SCS, το σύστημα ελέγχου φρένων BC αλλά και τον περιορισμό ανύψωσης εμπρός τροχού LIF.

Όλα αυτά είναι εφικτά χάρη στην καθοδήγηση της αδρανειακής μονάδας IMU 6 αξόνων, ενώ ακόμη ο εξοπλισμός περιλαμβάνει quick shifter για ανεβάσματα και κατεβάσματα, όπως και σύστημα προειδοποίησης φρένου έκτακτης ανάγκης ESS.

Νέοι είναι και οι διακόπτες της μοτοσυκλέτας, ενώ προβλέπεται ακόμα και συνδεσιμότητα με κινητό τηλέφωνο, καθώς και cruise control για πιο άνετες μεγάλες διαδρομές.

Το νέο XSR900 GP θα διετεθεί τόσο στον πολύχρωμο συνδυασμό λευκού-κίτρινου-κόκκινου (Legend Red), όσο και στην απόχρωση Power Grey.

Yamaha Supersport γκάμα

Φρεσκάρισμα στην εμφάνιση των supersport μοντέλων της έκανε η Yamaha με νέες αποχρώσεις από τα 125 μέχρι και τα 1000 κυβικά.

R1 / R1M

yamaha r1m 1

Νέα χρώματα Icon Blue και Midnight Black, αλλαγές στις αποχρώσεις και στα γραφικά.

R7

yamaha r7 1

Νέα χρώματα Icon Blue και Midnight Black, αλλαγές στις αποχρώσεις και στα γραφικά.

R6 Race GYTR

yamaha r6 gytr

Παραμένει το χρώμα Primer White, ανανεώνεται το πακέτο GYTR.

R3

yamaha r3 1

Νέα χρώματα Midnight Black και Icon Blue, με νέες αποχρώσεις και γραφικά.

R125

yamaha r125 1

Νέα χρώματα Midnight Black και Icon Blue, με νέες αποχρώσεις και γραφικά.

Yamaha R1 Jonathan Rea Replica

yamaha r1 rea 1

Σας αρέσει η Yamaha R1 και ειδικά στα αγωνιστικά της «ντυσίματα»; Δεν είστε οι μόνοι/μόνες. Έχετε μια συμπάθεια και προς το πρόσωπο του Jonathan Rea, που από το 2015 μέχρι και το 2020 κυριαρχούσε στους αγώνες WSBK και πλέον τρέχει με την Yamaha στην διοργάνωση; Τότε αυτή η μοτοσυκλέτα είναι για εσάς – εφόσον βέβαια προλάβετε ένα από τα μόλις 65 κομμάτια που θα κατασκευαστούν.

Η αγγλική Crescent Yamaha είναι πίσω από την δημιουργία αυτής της νέας ρέπλικα με βάση την Yamaha R1, που χρωματικά βασίζεται σε δύο πολύ συγκεκριμένες Liveries: Τα αγωνιστικά χρώματα PATA Yamaha, αλλά και αυτά των χειμερινών δοκιμών που παραδοσιακά είναι πιο «σκούρα» και θαμπά από τα αντίστοιχα αγωνιστικά.

Η μοτοσυκλέτα φορά και διάφορα απαραίτητα… καλούδια βελτίωσης της απόδοσης της σε συνθήκες πίστας ή αγώνα, όπως εξάτμιση της Akrapovic, σφυρήλατες ζάντες Marchesini, αμορτισέρ και φυσίγγια μπροστινού Ohlins και ρυθμιζόμενο αμορτισέρ τιμονιού – μεταξύ άλλων.

Η Crescent προσφέρει επίσης, δύο πακέτα έξτρα εξοπλισμού με την οποία πουλά τη μοτοσυκλέτα: Το Garage Pack, που περιλαμβάνει κάλυμμα, εμπρός και πίσω paddock stand και μοκέτα γκαράζ, όπως και ένα πακέτο βελτίωσης φρεναρίσματος από την Brembo που περιλαμβάνει δίσκους, δαγκάνες GP4RX και κιτ τοποθέτησης εμπρός δαγκανών, όπως και βίδες δίσκων, από τιτάνιο.

Zontes 703 RR

zontes 703 rr 1

Το δεύτερο πρωτότυπο μοντέλο με τον νέο τρικύλινδρο κινητήρα της Zontes που παρουσιάστηκε δίπλα στο 703 F είναι ένα supersport μοντέλο με όνομα – RR – που δεν κρύβει τις όποιες αθλητικές του διαθέσεις και προορίζεται να μπει στην αναδυόμενη νέα κλάση των μεσαίων σπορ μοτοσυκλετών που μετρά πλέον αρκετούς εκπροσώπους από διάφορα εργοστάσια – Honda CBR650R, Kawasaki Ninja 650, Suzuki GSX-8R, Yamaha R7 κ.ο.κ.

Φορά τον ίδιο τρικύλιδρο κινητήρα με το adventure πρωτότυπο, μόνο που εδώ η απόδοσή του ανακοινώνεται αρκετά διαφορετική. Δεν είναι τόσο οι παραπάνω ίπποι που αποδίδει, φτάνοντας σε μέγιστη ισχύ 110 hp, όσο το ότι αυτή η κορύφωση έρχεται αρκετά ψηλότερα στις 11,000 rpm. Η ροπή, από την άλλη, φτάνει σε ένα χαμηλότερο μέγιστο 7.6 kgm, το οποίο επίσης αποδίδεται αισθητά ψηλότερα (8,600 rpm).

Δεν είναι γνωστές οι μηχανικές διαφορές των δύο παραλλαγών του τρικύλινδρου, κρίνοντας πάντως από τη σημαντικά αυξημένη ευστροφία του RR φανταζόμαστε πως δε μιλάμε απλώς για προγραμματισμό της ηλεκτρονικής διαχείρισης.

Το 703 RR φορά επίσης ατσάλινο πλαίσιο, τροχούς 17 ιντσών και φρένα Brembo, καθώς περιμένουμε να μάθουμε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα ηλεκτρονικά του και τον όποιο άλλο εξοπλισμό θα διαθέτει όταν με το καλό βγει από τη γραμμή παραγωγής.

Related Articles

Η MotoRRetro σε μια BMW με άρωμα από τα ένδοξα παλιά

cars

Δρόμος του Μεταξιού: Στον δρόμο της επιστροφής με την Kove 800X Pro

cars

Δείτε το νέο Ninja 1000 SX εν δράσει

cars

ΔΩΡΕΑΝ ΤΟ T-BOX ΣΕ ΚΑΘΕ ΝΕΑ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΑ CFMOTO

Davide Tardozzi: “Το πρέσσινγ του Martin στον Bagnaia ήταν γελοίο”

cars

Best Moto 2023: Μάχες με το καλημέρα στις μοτοσυκλέτες και στα scooter

cars

Ducati DesertX: Ίσως η καλύτερη μοτοσυκλέτα του 2022

cars

Οι καλύτερες premium επιλογές στο leasing

cars

Test – Honda ST125 Dax 2023

cars