CARSNEWS
AUTONEWS

Οϊμέ! Χάνεται η “μυρωδιά καινούριου”!

Δεν θα το κρύψω και δεν ντρέπομαι γι’ αυτό. Μου αρέσει η “καινουργίλα” που μυρίζει το εσωτερικό ενός νέου αυτοκινήτου. Αυτός ο συνδυασμός πλαστικού, κόλλας και υφάσματος/δέρματος με εξιτάρει σε παράλογο βαθμό αν και κατανοώ πλήρως ότι δεν αρέσει σε όλους. Μάλιστα, μία όχι ευκαταφρόνητη μερίδα ανθρώπων είναι αλλεργικοί στα χημικά που αποτελούν αυτή την άκρως χαρακτηριστική μυρωδιά, γεγονός που οδηγεί τους νομοθέτες στην θέσπιση κανόνων που θα αναγκάσουν τους κατασκευαστές να χρησιμοποιούν νέες, άοσμες ουσίες.

Το πρόβλημα εντοπίζεται στις πτητικές οργανικές ενώσεις (VOC) και κυρίως σε ενώσεις όπως η ακεταλδεϋδη,, η ακρολεϊνη, το βενζόλιο, το αιθυλοβενζόλιο, η φορμαλδεϋδη, το στυρένιο, το τολουόλιο και το ξυλένιο μεταξύ άλλων που αποδεδειγμένα προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις όπως ερεθισμό στα μάτια, ζαλάδα, δυσκολία στην αναπνοή, πονοκέφαλο ή ναυτία. Η ένταση των συμπτωμάτων συνδέεται με την συγκέντρωση των σωματιδίων στον αέρα που με την σειρά της, συνδέεται με την έκθεση του νέου αυτοκινήτου σε υψηλές θερμοκρασίες και στον ήλιο.

Χαρακτηριστικό της… πολωτικότητας της μυρωδιάς του καινούριου αυτοκινήτου είναι ότι ενώ κάποιοι την λατρεύουν (εγώ για παράδειγμα), στην Κίνα αποτελεί σταθερά ένα από τα πιο σημαντικά παράπονα ανάμεσα στους αγοραστές νέων οχημάτων. Γι’ αυτό η κυβέρνηση θέσπισε την προαιρετική μέχρι τον Ιούλιο του 2021, υποχρεωτική από εκεί και πέρα, “οδηγία για την αξιολόγηση της ποιότητας του αέρα σε επιβατικά οχήματα” ήδη από το 2012. Το παράδειγμα της Κίνας (και όχι μόνο) ακολουθεί και η Ευρώπη, με το United Nations Economic Commission for Europe να ανανεώνει το δικό του πλαίσιο που αν και δεν εφαρμόζεται ακόμα από κάποια χώρα, παρέχει στις κυβερνήσεις τα απαραίτητα εργαλεία για να παρουσιάσουν τους δικούς τους κανονισμούς για το εν λόγω θέμα. Αν μπορείς λοιπόν και η “καινουργίλα” είναι του γούστου σου, απόλαυσε την όσο μπορείς γιατί σύντομα θα εξαφανιστεί και το εσωτερικό του ολοκαίνουριου αυτοκινήτου σου θα είναι άοσμο. Αν πάλι δεν ήταν ποτέ του γούστου σου αυτή η μυρωδιά, κάνε λίγη υπομονή ακόμα και δεν θα ανησυχείς πλέον γι’ αυτήν!

The post Οϊμέ! Χάνεται η “μυρωδιά καινούριου”! first appeared on Εν Κινήσει.

Follow @CarsnewsGr

Related Articles

Ρώσοι ερευνητές ανακρίνουν τις οικογένειες των υπόπτων για την επίθεση στη Μόσχα

cars

Honda X-ADV. Πλήρως ανανεωμένο

cars

Νέο Peugeot 208 με νέους υβριδικούς κινητήρες και αυτονομία 400+ χιλιόμετρα στην αμιγώς ηλεκτρική έκδοση

cars

Hyundai Santa Cruz. Η Hyundai αποκτά pickup!

cars

Τουλάχιστον 15 νεκροί από ισραηλινό βομβαρδισμό στον καταυλισμό Νουσεϊράτ της Λωρίδας της Γάζας

cars

Στην τελική ευθεία για τη νέα BMW 2 Series Coupe!

cars

Nissan Leaf. Επί μία δεκαετία εξελίσσεται συνεχώς

cars

Χιλιάδες άνθρωποι στους δρόμους του Λονδίνου – Ζητούν εκεχειρία στη Γάζα

cars

Άκουσε για πρώτη φορά τον βρυχηθμό του Nissan Z Proto!

cars