CARSNEWS
F1 & RACES

F1 GP Άμπου Ντάμπι: Προεπισκόπηση

Η αυλαία του πρωταθλήματος πέφτει, όπως είθισται τα τελευταία χρόνια, στην Yas Marina του Άμπου Ντάμπι.

Φυσικά, το ενδιαφέρον για τον φετινό αγώνα δεν μπορεί να συγκριθεί με εκείνο του 2021. Πέρσι, η Yas Marina αποτέλεσε το θέατρο του συγκλονιστικού φινάλε που είδε τον Max Verstappen να αναδεικνύεται για πρώτη φορά πρωταθλητής στην καριέρα του.

Φέτος, ενδιαφέρον υπάρχει μόνο για την δεύτερη θέση σε οδηγούς και κατασκευαστές. Οι Leclerc και Perez βρίσκονται ισόβαθμοι στην 2η θέση, με τον Μονεγάσκο, όμως, να έχει το πλεονέκτημα λόγω περισσότερων νικών. Κατά συνέπεια ο Checo πρέπει να τερματίσει μπροστά από τον Charles ώστε η Red Bull να κάνει για πρώτη φορά στην ιστορία της το 1-2 στο πρωτάθλημα οδηγών.

Η ομάδα έχει ξεκαθαρίσει ότι και ο Vertstappen θα βοηθήσει σε αυτήν την προσπάθεια. Κάτι που ο Ολλανδός είχε αρνηθεί επιδεικτικά να πράξει στο Interlagos. Από την άλλη, η Ferrari δεν έχει δώσει μέχρι στιγμής team orders υπέρ του Leclerc. Και δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα το πράξει στην Yas Marina.

Η ατμόσφαιρα στο ιταλικό στρατόπεδο είναι αρκετά τεταμένη. Μπορεί η Ferrari να στήριξε δημόσια τον Binotto αυτήν την εβδομάδα. Ωστόσο, ο επικεφαλής της Scuderia θα χρειαστεί και μία καλή εμφάνιση από την ομάδα του για να δικαιώσει τη στήριξη αυτή. Κάτι που έχει να συμβεί από… το Αυστριακό GP!

Από την άλλη, η Mercedes θα επιθυμούσε να επαναλάβει την καταπληκτική εμφάνιση του Interlagos και στο Άμπου Ντάμπι. Ωστόσο, η πίστα αναμένεται να αποδειχθεί πιο “δύσκολη” για την W13 σε σχέση με τις δύο προηγούμενες. Πάντως, με μία δυνατή εμφάνιση των Mercedes και μία -διόλου απίθανη- κακή εμφάνιση των Ferrari, η πρώτη μπορεί και να “κλέψει” την δεύτερη θέση στους κατασκευαστές την τελευταία στιγμή!

 Χαρακτηριστικά σιρκουί

Η 5,554 χιλιομέτρων αριστερόστροφη διαδρομή της υπερσύγχρονης Yas Marina έχει φιλοξενήσει τα περισσότερα φινάλε σεζόν από το 2009 όταν και έλαβε χώρα το πρώτο Grand Prix στο Άμπου Ντάμπι. Δίπλα ακριβώς στην πίστα βρίσκεται το μεγάλο θεματικό πάρκο της Ferrari.

Ήταν ο πρώτος αγώνας ο οποίος διεξήχθη σε… μεικτές εντάσεις φωτός με την εκκίνηση να δίνεται το σούρουπο και τους προβολείς να ανάβουν κατά τη διάρκεια του. Από οδηγικής άποψης πέραν των πρώτων τεσσάρων στροφών δεν είναι κάτι το συγκλονιστικό, ενώ και τα προσπεράσματα δεν είναι τόσο εύκολα παρά τις δύο μεγάλες πίσω ευθείες.

Ο τεχνικός (αν και λίγο βαρετός) τελευταίος τομέας προσφέρει και το μεγαλύτερο κέρδος σε χρόνο. Ο αγώνας ολοκληρώνεται έπειτα από 55 γύρους.

Ελαστικά

Η Pirelli φέρνει τις τρεις πιο μαλακές της γόμες για τον τελευταίο αγώνα της χρονιάς. Η φθορά των ελαστικών είναι ιδιαίτερα χαμηλή. Τόσο λόγω της χάραξης όσο και λόγω της λείας ασφάλτου.

Επιπλέον, καθώς ο αγώνας διεξάγεται αργά το απόγευμα, η θερμοκρασία οδοστρώματος είναι αρκετά χαμηλή. Κατά συνέπεια, ο αγώνας παραδοσιακά βγαίνει με μία στάση στα pits.

Τηλεοπτική κάλυψη

Το τριήμερο θα καλυφθεί τηλεοπτικά από την ΕΡΤ αλλά και την Cosmote TV. Οι ώρες μετάδοσης κάθε περιόδου είναι:

  • Παρασκευή 18/11


    12:00: FP1


    15:00: FP2
  • Σάββατο 19/11

    12:30: FP3


    16:00: Sprint
  • Κυριακή 20/11


    15:00: Αγώνας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Newey: Πώς έδωσε το μεγάλο πλεονέκτημα στην Red Bull φέτος

Ferrari: Διαψεύδει τα περί αντικατάστασης Binotto

Haas: Έξω ο Mick, μέσα ο Hulkenberg!

Δείτε ΟΛΕΣ τις τελευταίες ειδήσεις τη στιγμή που συμβαίνουν στο carsnews  

Follow @CarsnewsGr

Related Articles

Η F1 ανακοίνωσε τις πίστες που θα φιλοξενήσουν τους 6 Αγώνες Σπριντ

cars

H Mercedes θεωρεί πως η Ferrari «κρύβεται»

cars

Alpine’s sports star investors will strengthen team

cars

Hamilton: Βρίσκομαι στο στόχαστρο! (+video)

cars

Φωτογραφήθηκαν με τη νέα φανέλα οι παίκτες του Παναθηναϊκού

cars

Δεν συνδυάζονται Formula 1 και Indy500

cars

Πως η Ferrari έδωσε ζωή στην Aston Martin;

cars

Ηρέμησε ο Russell, δεν κατηγορεί πλέον τον Bottas για τη σύγκρουσή τους

cars

Formula 1 στην Αυστρία: Ανώμαλη προσγείωση σε πτήση επίδειξης πριν την έναρξη

cars