CARSNEWS
F1 & RACES

Αυτή είναι η νέα Mercedes CLE Coupe, ίσως το πιο όμορφο κουπέ της φίρμας

H Mercedes-Benz μόλις παρουσιάσε ίσως το ομορφότερο “γνήσιο” κουπέ της εδώ και πολλά χρόνια και έχουμε όλες τις πληροφορίες

Top Gear TEAM

Τώρα πια σίγουρα θα ξέρετε πόσο μας αρέσουν τα κουπέ -ιδίως τα “γνήσια” κουπέ που οφείλουν να είναι δίθυρα. Αυτό ακριβώς είναι και η νέα Mercedes-Benz CLE Coupe. Ένα κουπέ αυτοκίνητο που συνεχίζει τη μακρά παράδοση των σπορ, κομψών αυτοκινήτων της Mercedes. Και θα τολμήσουμε να πούμε ότι την πάει ακόμα παραπέρα γιατί αυτή η νέα CLE Coupe είναι μάλλον το ομορφότερο κουπέ της φίρμας τα τελευταία χρόνια. 

Mercedes CLE Coupe 2023

Για όσους ήδη βιάζονται να ξέρουν ότι το λανσάρισμα της CLE Coupe στην αγορά θα ξεκινήσει στην Ευρώπη τον Νοέμβριο. Το CLE Cabriolet θα ακολουθήσει τον επόμενο χρόνο για όσους θέλουν να βλέπουν ολόκληρο τον ουρανό. Αλλά ας γίνουμε λίγο πιο αναλυτικοί. 

Mercedes CLE Coupe Cabriolet 2023

Η σχεδίαση του κουπέ, του σωστού

Μακρύ μεταξόνιο, καλά τοποθετημένη και έντονα κεκλιμένη κολόνα Α, κοντό εμπρός και ελαφρώς μακρύτερο πίσω τμήμα καθώς και έντονοι ώμοι και μεγάλοι τροχοί. Υπήρχε πάντα μια ιδιαίτερη μαγεία σε αυτές τις αναλογίες. Το νέο CLE Coupe συνδυάζει αυτές τις σπορ, κομψές αναλογίες με τη σύγχρονη σχεδιαστική γλώσσα της Mercedes-Benz. Πιστό στη σχεδιαστική φιλοσοφία που η φίρμα αποκαλεί “Sensual Purity”, το αποτέλεσμα είναι ένα “γλυπτό” και πολύ δυναμικό σχήμα.

Mercedes CLE Coupe 2023

Το προοδευτικά στραμμένο προς τα εμπρός μπροστινό τμήμα (“μύτη καρχαρία”) με το χαμηλό καπό, οι επίπεδοι προβολείς LED και η νεοσχεδιασμένη, τρισδιάστατη μάσκα ψυγείου τονίζουν τον δυναμισμό της νέας CLE Coupe. Το μυώδες πίσω μέρος χαρακτηρίζεται τα διμερή φώτα LED με νέα περιγράμματα και τρισδιάστατα σώματα φωτός.

Και κουπέ και άφθονος χώρος

Με μήκος 4.850 χιλιοστά, πλάτος 1.860 χιλιοστά και ύψος 1.428 χιλιοστά, το νέο δίθυρο Mercedes είναι το μεγαλύτερο κουπέ της μεσαίας κατηγορίας. Ιδιαίτερα με το κατά 25 χιλιοστά μεγαλύτερο μεταξόνιο– το CLE Coupe προσφέρει σημαντικά περισσότερους χώρους από τη C-Class Coupe. Ειδικότερα, οι πίσω επιβάτες επωφελούνται από 10 χιλιοστά περισσότερο χώρο για το κεφάλι, 19 χιλιοστά περισσότερο χώρο για τους ώμους και τους αγκώνες και 72 χιλιοστά περισσότερο χώρο για τα γόνατα. Ο όγκος του πορτμπαγκάζ προσφέρει 60 λίτρα περισσότερο όγκο και μπορεί να χωρέσει εύκολα τρεις τσάντες γκολφ. ΟΚ, καταλάβαμε και το target group. 

Mercedes CLE Coupe 2023

Τα αξιοθέατα στο εσωτερικό είναι η πλήρως ψηφιακή οθόνη οργάνων 12,3 ιντσών, η κεντρική οθόνη 11,9 ιντσών, προσανατολισμένη στον οδηγό, και φυσικά ο καλύτερος φωτισμός καμπίνας που προσφέρει σήμερα η αυτοκίνηση. Εννοείται ότι έχει και την τρίτη γενιά του συστήματος infotainment MBUX.

Mercedes CLE Coupe 2023

Ένα άλλο σημείο αναφοράς είναι τα εμπρός καθίσματα που αναπτύχθηκαν αποκλειστικά για το CLE Coupe. Και φυσικά οι λάτρεις του ποιοτικού ήχουν να ξέρουν ότι προαιρετικά διατίθεται το σύστημα ήχου surround Burmester 3D, που έχει και δύο ηχεία στο ύψος των προσκέφαλων που δημιουργούν μια καθηλωτική μουσική εμπειρία με Dolby Atmos.

A, και για πρώτη φορά στη Mercedes-Benz, τα μπροστινά καθίσματα δεν ξεκλειδώνουν με μοχλό, αλλά με μια κομψή θηλιά από δέρμα Nappa. Βρίσκεται σε βολική θέση στο άνω άκρο της πλάτης.

Κινητήρες

Το downsizing ήταν αναμενόμενο. Όλοι οι κινητήρες είναι ήπια υβριδικοί με ενσωματωμένη γεννήτρια εκκίνησης και ηλεκτρικό σύστημα 48 volt. Υπάρχει η δυνατότητα επιλογής μεταξύ τετρακύλινδρων μονάδων και ως ισχυρότερος κινητήρας -ο εξακύλινδρος εν σειρά βενζίνης των 3,0 λίτρων με δύο turbo που αποδίδει 381 ίππους και 500 Nm ροπής και συνδυάζεται μόνο με τετρακίνηση στην CLE Coupe 450 4Matic.

Mercedes CLE Coupe 2023

Τετρακίνητες είναι και οι CLE 300 4Matic και CLE 200 4matic, που έχουν αμφότερες τετρακύλινδρο κινητήρα 1,999 κ.εκ. και αποδίδουν 204 και 258 ίππους αντίστοιχα. Η βασική CLE 200 βενζίνης έχει τον ίδιο δίλιτρο κινητήρα με 204 ίππους αλλά όχι τετρακίνηση. Δικίνητο είναι και η μοναδική Diesel με τετρακύλινδρο 1,993 κ.εκ με το turbo μεταβλητής γεωμετρίας που αποδίδει 200 ίππους. 

Τι άλλο;

Στην νέα CLE Coupe υπάρχει το προαιρετικό DYNAMIC BODY CONTROL, με συνεχώς ρυθμιζόμενη απόσβεση στον εμπρός και πίσω άξονα σε συνδυασμό με το σύστημα διεύθυνσης του πίσω άξονα. Η γωνία διεύθυνσης των πίσω τροχών μπορεί να φτάσει έως και 2,5 μοίρες. Αυτό μειώνει τον κύκλο στροφής κατά 50 εκατοστά. Παρά τις μεγαλύτερες διαστάσεις του, το CLE Coupe με κατευθυντήριους πίσω τροχούς έχει μικρότερο κύκλο στροφής από το C-Class Coupe (10,7 αντί για 11,2 μέτρα).

Mercedes CLE Coupe 2023

Φυσικά υπάρχουν πολυάριθμα συστήματα υποβοήθησης οδηγού, ορισμένα από τα οποία έχουν εξελιχθεί περαιτέρω. Ο εκτεταμένος βασικός εξοπλισμός περιλαμβάνει το ATTENTION ASSIST, το Active Brake Assist, το Active Lane Keeping Assist, το Speed Limit Assist και το πακέτο παρκαρίσματος με κάμερα οπισθοπορείας. 

Related Articles

Στη Μαδρίτη το Ισπανικό GP της Φόρμουλα 1 από το 2026

cars

F1 – The Official Home of Formula 1® Racing

cars

H αναγέννηση της AlphaTauri οφείλεται στη Red Bull

cars

H Ferrari μάς δείχνει την «τέχνη των αυτοκόλλητων» στα μονοθέσια της F1 (vid)

cars

Νέα προσέγγιση Ferrari στον Vettel

cars

Lando Norris: Θα κουρευτεί γουλί λόγω… κορωνοϊού!

cars

F1: Αύξηση του ορίου μπάτζετ για το 2023;

cars

Ferrari announces HP as new F1 team title sponsor

cars

Ελλάδα – Νέα Ζηλανδία: Το 2-0 της γαλανόλευκης με τον Γιώργο Γιακουμάκη

cars